Viatza in Germania - cap.79

Raspunsuri - Pagina 25

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Kea spune:

La ce varsta incep sedintele de logopedie? Dupa 4 ani? Cat costa? Am inteles ca primele 10 sunt gratuite, dar chiar se vad rezultate dupa 10 sedinte?

La oftalo ati fost? chiar trebuie sa-i puna picatuiri,?


Osna, multumesc! Ma lupt cu barbatu-meu, ca el nu vrea sa ne oprim, vrea sa mergem direct, dar eu n-am chef sa tin bebelusul o zi intreaga in scaun, chit ca facem si pauze.

Fetele, mai am o rugaminte mare mare la voi. Poate voi, sau unul din sotii vostri e membru cat de cat activ pe site-ul tinerilor romani in germa. Ati/ar putea sa puneti/puna si acolo blog-ul Iuliei, poate se mai strang cativa banuti. Ma gandesc ca daca pune link-ul cineva mai cunoscut pe forum, are alt impact decat daca il pune x, pe care nu-l cunoaste nimeni si poate nici nu dau crezare cazului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

kea noi am eperimentat o singura data mersul intr-una pina in tara,fara junior si ne-am lecuit.1600km nu e chiar asa putin ,am ajuns rupti de oboseala si ne durea fiecare os.ne-am revenit dupa 3 zile asa ca facem 1000 in prima zi,oprim la hotel,mancam si ne odihnim pina dimineata cand plecam iar.

cu avionul e lejer,din dortmund avem zbor direct in Tm si e relativ ieftin ca "vanam bilete" din timp.

noi acasa am vorbit intotdeauna romaneste dar matei in ultimul timp imi raspunde pe germana sau cand are ceva de povestit..imi spune ca ii vine mai usor asa.iar cand ne intilmin cu prietenii romani,pustii o dau pe germana,obisnuiti toti de la gradinita.



mamica fluturasului Matei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

elba, ai pm.

nu va faceti griji, copii sunt in parametrii. si ai mei vorbesc mereu germana, chiar daca eu le raspund in romaneste. sotul le spune cateodata "sa-i multumiti mamei ca inca mai stiti vorbi romaneste!"
iar cateodata trec pe limba engleza. cand a fost soacra (in vremuri demult apuse) au inebunit-o cu vorbitul in germana si engleza. o puneau sa repete cuvinte, apoi se tavaleau de ras.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elba spune:

kariguld multumesc pt ajutor.
osna multumesc si tie pt raspuns.

o sa-mi fac timp sa mai dau pe la voi ca aveti multe subiecte care ma intereseaza.
o seara faina tuturor!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CT spune:

Citat:
citat din mesajul lui selina-d

Didi de acord cu tine, stiu ca ar trebui sa fiu mai consecventa. Mi-e doar un pic jena sa nu inteleaga cei din jur ce vorbim, stiu ca nu ar trebui.

Eu fara niciun pic de jena (si impotriva comentariilor soacrei) am vorbit mereu romaneste cu Mona, pe unde am apucat, si totusi nici acum, la 6 ani, nu vorbeste romaneste. E adevarat ca eu sunt si singura care vorbeste cu ea romaneste (sotul e neamt), dar am tot sperat. Pana acum din pacate degeaba ... De inteles intelege aproape tot, daca mai e vreun cuvant pe care nu il intelege intreaba (incerc sa i-l descriu, daca mi-e prea greu, ii spun direct traducerea in germana), doar cu vorbitul nu merge. Zice cate un cuvant in romana (kann ich mir unghiile schneiden?), dar nu propozitii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CT spune:

Andreia e in concediu deja, sau cum se face ca suntem la pag. 25 si inca nu s-a schimbat "capitolul"?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

CT,si eu sunt singura care vorbeste si a vorbit romaneste cu fiica-mea (10 ani trecuti),sotul fiind german si ea vorbeste f bine romaneste,scrie binisor si are deja romane citite in romana deci nu cred ca e asta vreo problema.In situatia asta stiu mai multi si totusi copilasii vorbesc romaneste la fel cum stiu copii din familii romanesti 100% care nu vb un strop romaneste.
Drept e ca ea nu a refuzat niciodata sa vb romaneste,nu i-a fost rusine fata de alti copii sau parinti,in nici o imprejurare.
Acum,uneori la scoala o mai dau si eu pe germana cind suntem intr-un grup dar ea....o da pe romaneste ca sa laude nitel ca "poate" o alta limba,la scoala au fost mereu invatati ce avantajos e sa ai 2-3 limbi materne,in clasa avind mai multi copii in situatia asta.
Baietelul,dupa cum am spus,nu prea vb romaneste desi pricepe tot.Ma rog,e inca mic(aproape 3)dar tot sper ca va vorbi si el la un moment dat...Eu ii citesc in romaneste aproape in fiecare seara,imi spune foarte frumos "Ingerasul nostru"in romana,sper ca isi va di si el drumul mai mult...
E adevarat ca de atitia ani impreuna si sotul meu vb bine-binisor romaneste .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Citat:
citat din mesajul lui selina-d

Kiki si noi chiar acum ne apucam de logopedie cu baietelul cel mare. A inceput si el sa vorbeasca tarziu, doar pe la 3 ani. Acum e relativ OK, dar mai are putin de recuperat ca vocabular si gramatica. Educatoarea m-a tot impins de la spate sa il duc.

Noi mergem cu trimitere de la doctorita lui, asa sunt gratis 10 sedinte si pe urma mai vedem. Intr-adevar pe trimitere trebuie trecute valorile de la testul de auz. Doar ca noi l-am facut la ea in cabinet pe loc. Nu e chiar asa performant ca cel facut de HNO Arzt, dar e OK.

Mie toti doctorii, logopeda si educatoarele mi-au spus sa vorbesc neaparat romaneste cu copiii si germana va veni de la sine. Noi vorbim in casa romaneste, dar afara, prin parc, gradi sau cand mai avem copii prin jur o dam pe germana. Copiii intre ei vorbesc mai mult germana, e cumva limba lor de joaca.


Mami, Stefan (13.04.2010) si Victor (31.08.2007)



Selina, baiatul meu merge la logoped de 3 ani. Se face o ora pe sapt. in baza hartiei de la pediatru pe care sant trecute 10 ore. De fiecare data cand se termina cele 10 ore, te duci si iti da alta hartie cu ore noi. Nu trebuie sa platesti nimic, este totul pe asigurarea medicala.
Pt Angelo a fost nevoie de logoped pt ca vorbeste 3 limbi; a avut contact cu germana de la 4 ani, a stat 1,5 ani in gradinita germana dupa care 1 an la gradi greceasca. Acum se va duce la scoala germana, logopedia o urmeaza in continuare dupa vacanta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Citat:
citat din mesajul lui Kea

Si noi am fost la orl in urma cu vreo 2_3 saptamani, pe acelasi motiv. Al meu are 3 ani si 4 luni aproape. Ni s-a spus ca sunt copii, in special baieti, care se dezvolta mult mai rapid ca motricitate decat lingvistic, dar sunt si copii care aud doar in proportie de 80% , fara ca parintii sa-si dea seama, iar asta poate fi un motiv pt intarzierea limbajului.
Cica aude bine, dar cucoana, ne-a sfatuit sa lasam romana deoparte si sa vorbim doar germana cu el.

Keutu cheliutu


Kea si noua ne-a spus sa renuntam la o limba din 3 dar santem in imposibilitate. La romana nu renunt pt ca parintii mei nu stiu germana si este normal ca Angelo sa stie sa comunice cu ei+ca in casa santem 3 romani cu Angelo 4 si...asta e situatia. la greaca nu putem renunta pt ca asta e limba care o vorbesc cu sotul iar germana e germana...doar aici traim A fost greu la inceput dar Angelo se descurca si cu 3 limbi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

Andreia e in concediu inca, fac eu capitol nou doamnelor?

R

Mergi la inceput