Sezatoarea canadiana (218)

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:


Miruna, bine-ai venit! Ai incredere in emigrare, tara asta e plina de oportunitati, chiar daca la inceput pare totul imposibil uneori;

Ela, sotul tau nu stie nici engleza pentru un survival job? nu v-ati gindit sa-si caute el un job orice pentru o perioada scurta pina tu incepi o scoala si incepe bursa sa vina? Francizarea merge si la timp partial (seara), iar la job avansezi foarte mult auzind-o; sotul meu asa a facut, si vorbeste si acum mai `bine` decit mine, adica e mult mai usor inteles de localnici in afara Montrealului.
Sa cereti ajutor social, pina la urma e dreptul vostru la un pic de sustinere pina va dezmeticiti!

Selon ce que je pense de moi, je suis limitée ou illimitée, libre ou esclave


http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamitzica spune:

ElaD ti-am scris email pe adresa care mi-ai dat-o.
Miruna orice inceput e greu,uneori realitatea si visele noastre difera dar cu rabdare si indirjire vei ajunge acolo unde vrei.Noi adica eu si sotul am fost de principiul ca tintim sus de la bun inceput.Impachetare placuta si emigrare usoara!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:


Mamitzica, nu scapa din vedere diferentele (fundamentale) de realitate a situatiei la fata locului din québec versus alberta.

Selon ce que je pense de moi, je suis limitée ou illimitée, libre ou esclave


http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andy08 spune:

Salutare!

Hai sa scot si eu capul din nisip (a se citi pampersi, jucarii, vase etc. ) ca sa scriu un mesaj de incurajare.

Ela, Miruna, nu e usor inceputul. Mai ales daca vii fara sa stii prea multe despre noua tara. Recunosc, noi nu ne-am informat prea mult despre Montreal, Quebec, Canada. In parte si pt. ca nu stiam ce sa intrebam. Asa ca primele luni au fost tare zbuciumate. Incercam sa ne dam seama cum functioneaza sistemul, aveam impresia ca nu gasesc nimic din ce-mi trebuie, ca nimeni nu-mi da informatii utile....toate astea pt. ca nu stiam unde sa caut. Nu aveam nici masina, era un frig de crapau pietrele (a fost cea mai grea iarna de aici pt. noi). Ma gandeam f. serios sa ne intoarcem in Romania (eu, ca sotul era ok aici).....

Daaaaaar, a venit primavara si totul a parut altfel.(a mai spus cineva chestia asta intr-un mesaj, am uitat cine ) Si am facut exact ti-au recomandat fetele pana acum. Cu banii cu care ne gandeam sa mergem in Romania, ne-am luat o masina si am inceput sa umblam prin Montreal, Toronto, Quebec City etc. Ne-am indepartat de cunostintele care vedeau totul negru si ne-am facut prieteni apropiati , veseli si optimisti, cu care am inceput o a doua studentie.
Am profitat (cum zicea Simonna, parca ) de sistemul din QC si am fost la Centre de Recherche d'Emploi (CLE), unde am facut un curs de cautare de job de 4 sapt., la UdeM etc. Toate gratuite. M-am dus ca sa ies din casa, sa socializez si cu ajutorul acelui centru mi-am si gasit job. Asta a fost acum aproape 8 ani.... Intre timp am terminat 2 certificate de universitate, mi-am echivalat studiile din Ro (am acum 3 meserii, am de unde alege), am facut 2 copii si suntem la faza de cautat vacante.

Ca idee, cum ziceau si fetele, de obicei unul lucreaza (job de supravietuire, de regula) si unul face scoala. Avem si prieteni care au stat cateva luni pe ajutor social, pana s-au dumirit ce vor sa faca, ce scoli, ce cariere sa aleaga. Dupa care scoala cu bursa si imprumut, au intrat in ordin si lucreaza la guvern. Cel mai greu e, intr-adevar, sa alegi ce vrei sa faci (asta daca ai mai multe optiuni). Dar merita eforturile. Iar copiii au oportunitati pe care nu le vor avea niciodata in Romania, din pacate.

Ma cheama matza asta mica. Sper sa mai revin.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cge spune:

Simonna, noi am fost in Dominicana si am facut si vaccinurile si a fost ok.
Asigurarile ramburseaza vaccinurile, nu si consultatia.

Noi am fost in prima sapt. din ianuarie, la La Romana. A plouat decat in ziua in care vroiam sa mergem in excursie, in rest 29 grade chiar si seara.
Noi am fost printre italieni, dar a fost ok, ne grupasera cu quebecosii.

Si eu as vota restaurantul pus de Roxana. Cred ca o voi aduce si eu pe Anca.

Fetele nou venite, iesiti din casa cu copiii.
Cautati activitati gratuite: we trecut a fost Fete des Neiges in Mtl, luati mancare in pachetele, abonamente deja aveti probabil.
We asta sigur e ceva organizat.

Da, si eu stiu de Oana, nu poate ajunge vinerea viitoare.

A, si Ela daca tu lucrezi, si sotul tau e la francizarea, guvernul va ramburseaza banii de garderia fetitei.

O zi buna,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Podeanu spune:

Andy bine ca ai spus tu de cursul facut ca mi-am amintit ca l-am facut si eu. E gratuit, e oferit si in ziarele locale, te invata sa "raspunzi" la un interviu, si sa te vinzi scump.Eu eram singura emigranta din grup, restul quebecosi si asa m-a dezamagit, ma intrebam cum voi gasi eu de lucru daca ei nu reusesc. la sf cursului am fost singura care si-a gasit de lucru. Ah, si era si o subventie de la guvern oferita angajatorului ptr mine. Ia-ti rendez vous la centrul local d'emploi si vezi ce ti se poate oferi.

Miruna, succes pe noul drum. Sa tii in minte doar atit, mai greu ca in Ro nu-ti poate fii si cred ca asta iti da un impuls mai tare.

eu am avut o amica draga in vizita asta vara,i-a placut tare mult aici, s-a intors in Ro la stress si nesiguranta zilei de miine. Din pacate virsta nu o avantajeaza si nu poate veni aici. Deci sa nu va para rau mai tirziu ca nu a-ti facut pasul asta cum i-a parut ei rau.

Cge, nu toate asigurarile ramburseaza vaccinele.
Eu un nu stiu ce e cu Oana, dar sper din suflet sa nu fie nimic serios.

CGe
cred ca ai vrut sa spui data Ela NU lucreaza si el e la francizare le ramburseaza garderia,nu?




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alina023 spune:

Woooww, ce mult s-a mai scris de cand nu am mai intrat!!

In primul rand la multi ani pe 2012 (nu stiu daca am apucat sa intru pe anul asta)! Sa aveti un an minunat, cu sanatate si multe bucurii!!

Eu, ca de obicei, intru rar (spre rusinea mea nici macar de citit nu mai citesc), spun doua vorbe si mai apar peste cateva luni. NU-i cu rea vointa, sa stiti, numai ca nu ma organizez suficient de bine si nu-mi las timp si pt DC.

Mai intai sa va scriu despre noi... Suntem bine. Foarte bine! Noi, spre deosebire de alte familii, am fost incantati si porniti pe fapte mari de la bun inceput. Sotul s-a angajat din a 5a zi de Ca (este adevarat ca nu post permanent, a mai avut si mici lucrari neoficiale). Eu am inceput scoala la 2 saptamani de la sosire, Luca a inceput si el la fel scoala...si Ana gradinita la fel. Asa ca noi ne-am intrat in ritm din primele doua saptamani.
Sunt sigura ce mult de tot ne-a ajutat Dumnezeu (s-au legat toate absoult incredibil), insa si noi am studiat terenul mult inainte de aterizarea aici. Eu stiam ce vreau sa fac, stiam in ce zona vrem sa venim, cu ajutorul unei prietene , ne-am gasit si apartament inca din tara, si mobila cumparata inca din tara (si depozitata pana la venirea noastra aici tot cu ajutorul unei alte prietene ), etc. Practic noi am facut mult din ceea ce trebuia facut la inceput aici...inca de cand eram in tara. Si asta ne-a ajutat enorm. Plus faptul ca ne-am informat.

Pe langa scoala si copii (ma ocup de ei asa cum in tara nu am avut ocazia...mergem la activitati, ne plimbam, petrecem timp impreuna si este foarte fain) mi-am inceput o mini afacere dintr-o mai veche pasiune: torturi home made. Va las aici un link ca sa vedeti ce am facut pana acum aici: https://picasaweb.google.com/100073843885192732083/TorturileMele?authkey=Gv1sRgCK6YqdeEi7ipqwE#
Imi place asa de mult...

Ela, noi ne cunoastem si live. Nu stiu daca stiai ca sunt membra veche a acestui forum. Vad ca inca nu v-ati decis asupra a ceea ce vreti sa faceti. In opinia mea asta este primul pas catre adaptare. Va tin pumnii.

Miruna, nu te panica. Experientele sunt diferite, oamenii sunt diferiti. Fiecare din noi avem un drum al nostru. Noi suntem un exemplu de imigranti fericiti cu alegerea facuta, altii nu sunt. Unii se adapteaza pana la urma, altii aleg sa plece in alta parte, altii sa se intoarca. Nimeni nu-ti garanteaza nimic, insa exista atat de multe oportunitati pe care le ofera Canada si Quebecul in special, incat este pacat sa nu profiti de ele (in sensul pe care l-a descris Daniela).

Da, si noi am "cumparat" si de la "magazinul strada" si de la village de valeur. Mie una oricum mi se pare ca in general in societatea de azi de face o risipa incredibila! Si nu mi-e rusine sa reciclez si in felul acesta sa si economisesc. Cu banii aceia pot sa merg la o piesa de teatru cu copiii sau pot sa le cumpar niste carti. De ce nu i-as folosi asa?

Nu stiu cat de coerenta am fost in mesaj. Este inceput de vreo 2 ore si scris pe bucatele.

Va doresc o zi frumoasa tuturor!

Alina, mami de Ana Antonia (06 Dec 2007) si Luca nazdravanul (14 Feb 2003)

http://lb4m.lilypie.com/ctwbp3.png" target="_blank">Ana, minunea mea iubita http://lbyf.lilypie.com/QORQp3.png" target="_blank">Luca, iubitul mamei drag!
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=113377" target="_blank">Povestea nasterii Anei
**************************

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cge spune:

Dana, daca un parinte merge la francizare si celalalt parinte lucreaza, guvernul ramburseaza banii de garderie si service de garde ptr scolari. Trebuie dovedit cu o hartie oficiala de la job.
Asa era acum 4 ani, sper sa nu se fi schimbat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lumir spune:

Citat:
citat din mesajul lui mikiion

Asta e un mesaj pentru Lumin scris de doua zile la servici, nu am avut timp in pauza 2 zile sa intru pe forum sa il postez:

Am avut revelatia ieri ca jumatate din colegii mei( nu sunt prea multi in total) sunt arhitecti sau urbanisti. Inclusiv sefa mea are urbanism ( master) ca formatie de baza chiar daca nu a mai practicat de vreo 20 de ani. Asa ca am pus doua, trei intrebari in stanga si in dreapta.
Ca arhitect mi-au spus ca poti lucra la inceput ca tehnician, sau desenator in Autocad. Intrarea in ordin e dificila.

Ca urbanist acum: uite aici informatii.
http://www.ouq.qc.ca/Pages/profession.htm#1
Sau aici : http://www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/publications/fr/professions-regies/Urbaniste.pdf

Colegii mei sunt in mediul guvernamental, deci in principal gestioneaza programe sau fac cercetari pe anumite teme. Mai sunt si niste institute de cercetare. Ute aici informatii: http://www.muniscope.ca/home/index_fr.php
Sau aici: http://nhrc-cnrl.ca/fr/repository/comite-intergouvernemental-de-recherches-urbaines-et-regionales-cirur-%E2%80%93-collection-de-la-
Informatii de la UQAM: http://www.etudier.uqam.ca/1ercycle/perspectives/gestion/91-urbanisme

Acum ar trebui sa te chestionezi cat de bine stii franceza. Ca nu cred ca in domeniul asta( urbanism) ai cea mai mica sansa in engleza in québec. Mediile municipale si guvernamentale provinciale sunt francofone. Si nu la nivelul de furculition. Nu te baza pe chestia ca o inveti aici, ca asta dureaza ani, daca nu pleci de la un nivel f. bun.

Anjou: unde ai zis nu e chiar Anjou, e o margine a lui, un pic orfana de restul cartierului. Eu stateam mult la dreapta autostrazii. Acum sunt la o statie jumate de metrou de strada pe care ai numit-o. Esti la 10 m de intrarea in Anjou de fapt. Jumate de strada e in Montreal, si strada e scurta tare. Cunosti pe cineva acolo sau ai gasit asa pe net ( banuiesc ca e place d'ahution) pentru ca e cam scumput, mult deasupra pietii( m-am uitat pe net la place d'ahution ). Adica e mai mult decat platesc eu si mie mi se pare ca dau mult prea mult( dar astea au fost circumstantele) . E adevarat ca e bloc de beton, dar la cam acelasi pret gasesti in Outremont si esti la doi pasi de Univ Montreal si se gasesc mult mai usor gradinite acolo. Am vazut ca ai copil mic, deci scoala nu te intereseaza inca( mai ai 3 ani pana atunci), insa calitatea locuintei e importanta. In plus zgomotul de la autostrada e infernal. Avantajul e ca ai totusi metrou relativ aproape si un centru comercial la 2 metri si unul la 300 metri. Deci la inceput te-ai putea descurca fara masina, mai ales daca prinzi vara. Iarna nu prea ai sanse. Esti departe de universitati( Udem de fapt) insa relativ aproape de centre-ville unde ai UQAM si McGill( in 30 minute in metrou maximum). Ai si un parc de copii relativ aproape. Am fost asta vara acolo la piscina de copii si mi-a placut mult. Deci daca ai vreun grup de prieteni in zona merita, pentru ca la inceput conteaza mult sa ai asa un grup. Stiu ca sunt mai multi romani prin zona aia.





Iti multumesc din suflet pentru tot ce mi-ai scris.
O sa studiez toate linkurile si sper sa ma mai lamuresc in anumite probleme.
Din tot ce citisem pana acum si eu ajunsesem la aceiasi concluzie,ca pentru inceput ar trebui sa caut un job de desenator sau tehnician (din pacate la noi se lucreaza mai mult in Archicad,dar eu stiu si autocad banuiesc ca ma voi descurca.cu inchi am mari emotii-am inteles ca acolo nu se lucreaza in metri sti ceva?).Acum nu stiu cat de dispusi sunt quebecosii sa angajeze imigranti pe aceste posturi.
Legat de francizare, eu apreciez ca am un nivel intermediar de franceza, o sa mai am dreptul sa fac francizarea.Sau ar fi de preferat sa se incrie la inceput sotul care este incepator.Dar el are sanse destul de mari sa-si gaseasca de lucru(din punctul nostru de vedere)si in aceasta situatie cate ore se fac pe zi daca si lucreaza.
Noi vrem sa ne stabilim acolo pentru inceput pentru ca acolo e o comunitate de romani care ne-a intins o mana de ajutor.Noi nu avem pe nimeni in Montreal si atunci am fost foarte incantati cand acesti oameni s-au aratat dispusi sa ne ajute la incept( inchiriat apartament, gradinita etc.)Acesta este punctul nostru de sprijin pentru inceput , mai incolo daca nu o sa ne placa mai putem schimba.Deci zici ca zona e cat de cat acceptabila?
MULTUMESC inca o data pentru informatii si va doresc week-end placut.

Sper ca la urmatoare voastra intalnire sa fiu si eu prezenta( impreuna cu sora mea- noi venim de fapt 6 familia mea si familia sorei mele)

Stefan- 2 ani si 10 luni
CSQ- 5 aprilie 2011
Analize medicale 16.01.2012
Asteptam viza....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pitilache spune:

Citat:
citat din mesajul lui lumir

[quote]

Iti multumesc din suflet pentru tot ce mi-ai scris.
O sa studiez toate linkurile si sper sa ma mai lamuresc in anumite probleme.
Din tot ce citisem pana acum si eu ajunsesem la aceiasi concluzie,ca pentru inceput ar trebui sa caut un job de desenator sau tehnician (din pacate la noi se lucreaza mai mult in Archicad,dar eu stiu si autocad banuiesc ca ma voi descurca.cu inchi am mari emotii-am inteles ca acolo nu se lucreaza in metri sti ceva?).Acum nu stiu cat de dispusi sunt quebecosii sa angajeze imigranti pe aceste posturi.


Sfatul meu este sa te pui la punct daca poti pana vii aici cu sistemul imperial pentru ca este foarte folosit. Ai sanse sa lucrezi ca tehnician desenator in birouri de arhitecti sau designeri de interior; eu am cunoscut un cuplu de arhitecti (erau la inceputuri atunci) care lucrau ca si tehnicieni si-ncercau sa faca mai mult. Nu am mai tinut legatura cu ei ca sa stiu unde au ajuns pana la urma dar parerea mea este ca cel mai bine ar fi sa faci un curs Autocad aici (de scurta durata) care probabil ca-ti va deschide mai usor portile la angajare. Asta ca solutie pe termen scurt. La fel de bine sunt cautati cei care stiu rendering in 3D, computer assisted sau nu. Eu m-am cam rupt de piata, dar poti sa incepi si ca pigist, sa-ti oferi serviciile mai multor birouri si sa lucrezi ca independent.
Mult succes!

Mergi la inceput