Ne rugam pt VICTORIA - M&M mai-iunie 2008 (208)

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cleo78 spune:

Citat:
citat din mesajul lui aldaesme

Citat:
citat din mesajul lui cleo78

ma trimitea profa sa scuip din gura la cos ... io mergeam alene si mestecam tot ).



Iara o aduci in zilele noastre? ii zicea toárasha invatatoare!

esme


esme, ce ochi critic ai. Dada, tovarasa era.

Luminel, numai voi puteti decide. Oricare din drumuri ati lua, sunt grele. Pe cuvantul meu. Responsabilitatea de a fi 1 singur venit in familie este obositoare - vedeti care din voi 2 crede ca poate sustine asta. Din acelasi motiv sotul tau a decis sa plece - pt ca nu mai putea sa se descurce aici financiar.
In plus, conteaza ce prieteni aveti si aici si acolo. Conteaza enorm daca acolo mai sunt cel putin 1 familie cu care sa poti vb. Evident, iesind in parc vei intalni mamici in situatia ta: venite si cu limba pe sponci - incearca sa vb cu ele, mai intai in engl. dar obligatoriu in germana, este cel mai rapid mod de a invata o limba straina: vorbind.

Ce ti-as recomanda: i-ati concediu 3 sapt - 1luna. Maximum posibil. Si mergeti si stati acolo. Sa vezi aerul, sa vezi lumea,sa vezi vantul/vremea etc. daca ai putea sa te adaptezi.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adriana_78 spune:

Luminel, imi spun si eu parerea, daca tot faci "sondaj"

Fiecare are pov lui insa niciodata nu o sa fie o situatie identica, ci doar asemanatoare pana la un punct.
Eu zic ca e ff imp. vand pleci imtr-o tara straina, unde nu ai rude, prieteni si nici limba n-o stii, stabilitatea financiara.
Eu am inteles de la tine ca sotul tau nu lucreaza cu contract de munca, sau ma insel.
Pt. va daca e asa, e mult mai complicat.
Daca nu are un contract semnat macar pe o per. delimitata de timp-1 an de ex., ce faceti toti si cu un copilas destul de mic fara bani intr-o tara straina? in caz ca el nu mai gaseste de lucru sau gaseste ceva care e prost platit, si nu va ajunge pt. plata chiriei, a hranei, a medicam. etc.? Viata nu e nicaieri usoara si mai ales printre straini
Eu as pune pe hartie castigurile lui acolo si cheltuielile, castigurile tale aici si cheltuielile. Si vedeti ce va iese.
Germ. e clar superioara Ro din multe pct de vedere, dar fara o situatie clara, contract de munca, asig. de sanatate pt fam ... fie painea cat de rea, tot mai bine-n tara ta.
Aveti si responsabilitatea unui copil mic, Desiree a plecat singura,e altceva, Stefany nu avea copil, Cleo a avut un contract semnat.

Poate mai pov si alte fete din experienta lor, insa doar TU va trebui sa hotarasti si sa iei in calcul toate variantele

Sper sa gasesti solutia cea mai buna

Adriana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ca_eric spune:

lumi am iesit putin din barlog.. pt a-ti d aun raspuns privitor la sondajul tau.
cred ca oricare din cele plecate din tara ti-ar zice sa pleci pt ca situatia din romania e mult mai grea decat in afara. fetele sin europa ti-au spus cume acolo, nadia ti-a spus pt canada, eu iti pot spune pt state...nu e usor deloc sa fii plecat din tara. noi am venit aici tot asa fara copii , fara contract de munca, doar cu viza de turist. si uite au trecut 7 ani de cand suntem aici. nu regretam deloc decizia luam, doar unele umbriri..am venit cu 200 $ in buzunar si o valiza hoatarati sa vedem daca merita sa stam. am stat si am pornit de la 0. am reusit s alucram amandoi pe branci , ne vedeam doar seara. am reusit sa starngem bani, am stat in studiu, echivalentul a o garsoniera conf 3, pt ca era ff ieftina, pt noi era suficient. am strans ca sa avem cand va veni copilul. apoi am reusit sa ne mutam in apart cu 2 camere. eu nu am lucrat 4 luni, apoi am mers cu eric la lucru o vreme si cand am ramas gravi cu alissa am stat acasa. sunt deja 2 ani de cand stau acsa. acum e ok ca ne permitem dintr-un salar. dar am ajuns aici in situiatia asta dupa 7 ani. la inceput totul va fi greu, multe sacrificii pt toi. vezi si la cleo, exemplul ei fiind graitor.
nu vreau sa fac polologhia secolului, dar nu uita toate care am plecat din tara am facut-o ca am vrut mai mult pt copii nostri. si oriunde e greu, in starinatate nu e nici un ajutor, doar cativa prieteni care ti-i vei face pe parcurs, in rest cand iei hoatrarea sa pleci sa te bazezi doar pe tine si pe familia ta. iti tin pumnii in orice directie vei merge. noi te vom sustine.


Felicitari Alina, sa traiasca Filip sa fie sanatos, necolicos si dormicios.

va pup din umbra!!!




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alysh spune:

Hello dragutelor,

Ce frumos povestiti si sfatuiti voi!!

Luminelu', draga mea, ! iti doresc sa iei cea mai buna decizie pt voi!! Experientele fetelor si sfaturile lor sunt nemaipomenite.
Am si eu experienta strainatatii, o experienta minunata de altfel, dar eu is prea atasata de ai mei si am preferat sa ma intorc langa ei. Viata e altfel acolo, ofera o sansa copiilor, alta decat o ofera Romania la ora actuala. Dar conteaza f mult sa va adaptati, sa va simtiti bine, sa ziceti intr-o zi , precum Simonixu' "nu m-as mai intoarce in tara". Eu n-am putut spune asta, deci depinde f mult de fiecare in parte.

Acum, cu copii, daca sotului meu i s-ar propune un post bun, poate as pleca. Am si avut o discutie aici, pe forum, la un moment dat cand imi doream sa plec pt copii si doar pt ei. Dar e nevoie de o stabilitate financiara, altfel ar fi foarte greu.

Laurita, of eroina mea, cum te descurci cu amandoi? La ce activitati te-ai gandit sa-l duci pe Mirci? Sa purtati sanatosi hainutele. Poate ajung si eu maine in Sun Plaza...poate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lilly79 spune:

luminel grea decizie.
Trebuie sa iei in considerare multe aspecte.Daca la un moment dat sotul tau nu va mai avea de lucru veti avea o rezerva de bani din care sa traiti(chirie, mancare, cheltuieli)? E sigur ca dupa o anumita perioada va mai gasi de lucru?
Cu Cristiana ce veti face? Ar trebui integrata la o gradinita in Germania.Cat costa asta?
In cat timp ai putea invata limba si apoi sa-ti gasesti si tu un job pt a sta mai linistiti?
Nu stiu cum e cu asigurarea de sanatate daca sotul tau lucreaza fara contract si tu deloc.Daca apare o urgenta ce veti face?Apropo de asta, cand vin romanii plecati peste granita in tara toti alearga la stomatolog pt ca aici e mai ieftin.
Aveti prieteni acolo la care sa puteti apela in caz de ceva?
Sunt multe intrebari si raspunsurile le stiti doar voi.Cea mai buna ar fi o lista pro si contra.
Eu din cate vad acum singurele avantaje de a va muta si voi in Germania sunt ca veti fi impreuna si veti locui intr-o tara civilizata, dar in rest sunt cam multe riscuri.
E decizia voastra.Multa bafta si sa fie cea mai buna decizie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aldaesme spune:

Neatza,

Luminel ca si altele de pe aici noi am venit in urma cu 11 ani si fara copil, noua nu ne-a fost greu nici un moment (in afara de dorul meu de tara care a durat camun an dar s-a rezolvat cu vizite dese in tara...acum daca vad tara o data la doi ani simt ca imi e prea mult :) ). Noi am fost in situatia foarte fericita ca al meu avea contract sigur cu salar bugat de bun. Si noi am stat intr-un studio, dar al nostru era cam de 40m2, deci marisor. Noi am venit direct cu gashca de prieteni, direct din cauza fericitului caz ca o mutlime dintre colegii de an ai lui Cristi au venit in acelasi an in acelasi loc la lucru. O buna parte dintre ei ne erau deja prieteni din tara, cu unii fusesem si la liceu. Cristi avea si prieteni din copilarie aici. Apoi ne-am facut destul de repede o multime de prieteni "de conjunctura" care s-au dovedit a fii prieteni foarte buni. Noi insa nu am venit aici sa ramanem si nici gandindu-ne la viitorul eventualilor copii. Noi am venit aici porniti in aventura vietii, cu gandul sa plecam candva altundeva. Inca mai cochetam cu gandul...si daca s-o ivii ceva om pleca ori spre nord, Norvegia, Suedia ori departe departe...Australia, Noua Zeelanda. Acum e drept punem mai multe in balanta si probabil ca nu ne-am duce daca cel putin unul dintre noi nu ar avea ceva sigur...dar cum spun, daca se iveste ceva plecam. Nu ca nu ne place aici, nu ca nu ne e moale si cald...ci doar in continuarea aceleasi aventuri pe care am inceput-o cu 11 ani in urma.

Later edit:

Din cate stiu eu gradinita in germania (adica dupa 3 ani)e cvasi gratuia, cum e si aici. Stiu ca cresele sunt grozav de scumpe...ca si aici dealtfel, dar parca la gradinita se plateste masa si statul peste program (de la 15.30 - 16.00 la cat il lasi cred ca max la 19.00 se inchid).



esme

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luminel spune:

Buna dimineata, dragele mele! Poftiti la

wow, cate raspunsuri! va multumesc mult ca-mi impartasiti din experientele voastre! e adevarat ca decizia e numai a mea (de fapt, a noastra) dar sfaturile voastre ma ajuta mult!
mai ales ca nu am cu cine ma sfatui; poate pare de necrezut, dar voi sunteti singurele mele prietene cu care pot discuta (aproape) orice, chiar daca doare virtual (deocamdata)

Cleo, am pus special cariera in ghilimele ; nu e vb de cariera propriu-zis, e adevarat! doar niste joburi mai mult sau mai putin satisfacatoare!

O sa va rog sa ma iertai daca nu am retinut exact ce a spus fiecare si nu o sa folosesc nume!

sa o luam punctual:

* acolo sunt multe familii de romani, cu copii de varsta Cristianei sau apropiata! care sunt in aceeasi situatie cu a noastra, adica sotii nu lucreaza cu contract dar isi permit sa-si sustina familia

* sotul e PFA (deci fara contract de munca); cum am zis, nu lucreaza permanent undeva, dar are de lucru (cu mici sincope si tzepe luate din cand in cand);

* castigul meu lunar de aici nu acopera nici pe departe cheltuielile de aici; dar castigul lui de acolo acopera si cheltuielile lui de acolo si chiria de aici (si ceva peste);

* inainte de a pleca, eram mereu indatorati pe la rude (in special pt chirie); de cand a plecat am reusit performanta sa nu ne mai imprumutam si sa si inapoiem din datoriile trecute!

* am mai spus si ma repet, ceea ce ma face pe mine sa am retineri e ca ar trebui sa renunt la jobul asta caldut, pentru ceva nesigur (cu alte cuvinte vrabia din mana pe cioara de pe gard, in conditiile in care alti multi oameni din tara au niste salarii de mizerie!) si munca la birou pe munca fizica probabil

* pe de alta parte, a fost asa de bine sa fim toti impreuna perioada asta cat a fost acasa, iar stresul despertirii e asa de mare, ca nu stiu daca merita sa tin cu dintii de un job, care pana la urma nu e cel mai important in viata! mai sunt si altele...

Iar in raport cu "suferinta" lui Cristi legat de lipsa tatalui de langa ea (in prima zi a plans de "tati ei"), importanta jobului chiar paleste semnificativ!

se pare ca mi-am raspuns singura la multe intrebari, dar astept in continuare sfaturile si parerile vosastre!

Oricum, al meu hotarat sa ne ia acolo cu orice pret dupa Paste! inca nu i-am zis de marirea salariului si de indoielile care ma framanta


Sunt cu ochii pe voi!




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns belleane spune:

Lumi: mai ai un pic pana la paste, nu poti lucra de acasa pentru jobul actual?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alysh spune:

Ah, fetele, am uitat sa va multumesc pt ideile legate de scoala. Le-am citit ieri si azi am uitat sa va multumesc

In momentul asta nu l-as da nicicum la o scoala de stat traditionala. Mai am trei ani, oricum sa ma documentez

Lumi, ma bucur ca te-ai mai clarificat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luminel spune:

Citat:
citat din mesajul lui BELLEANE

Lumi: mai ai un pic pana la paste, nu poti lucra de acasa pentru jobul actual?

Te iubim, printesa Victoria!!!


din pacate nu! desi as putea

Mergi la inceput