Viatza in Germania - cap.74

Raspunsuri - Pagina 20

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Am uitat sa va intreb, ce limba vorbesc copiii vostri cand vorbesc singuri, cand se joaca singuri? Al meu numai germana.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Citat:
citat din mesajul lui Amonar

Am uitat sa va intreb, ce limba vorbesc copiii vostri cand vorbesc singuri, cand se joaca singuri? Al meu numai germana.




germana

Chiar si in pauzele de la scoala Ro, tot germana vorbesc

Am uitat sa va zic: cind a inceput scoala RO acum 1 an jumate, erau copii care abia intelegeau lb. ro. De vorbit.nici vorba. Acum dupa 1 an jumate de functionare (odata la 2 sapt, dar au si ei zile in care nu vin, din anumite motive....ca e simbata de la 13-19) nu numai ca inteleg f bine, dar vorbesc, scriu si citesc in lb. romana. Si sunt copii de la 7 ani in sus...deci, insistati mai laes la cei micuti: se poate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Buna ziua si de la noi,

Multumesc mult fetelor pt urarile de sanatate Va recomand cu caldura picaturile homeopate care se beau in caz de otita, se numesc Otovowenn si fac minuni. Am avut noroc ca a fost intelegator Angelo si in prima zi le-a luat asa cum era recomandat: de dimineata de la trezire pana la culcare seara, din ora in ora picaturi in 100 ml de apa, ceai sau suc. Din ziua urmatoare, se iau de 3 ori pe zi.
Angelo vorbeste cu mine si cu fratele lui doar romaneste. Cu taica-su greceste,in colectivitate si afara in germana iar cand se joaca singur, in germana. I-a prins foarte bine cand a stat mama doua luni la noi,dupa ce a plecat mama a venit prietena baiatului cel mare pt. o luna si tot asa, eram in majoritate romani in casa si s-a simtit in vocabularul lui Angelo. In Romania nu a fost niciodata pana acum Sper sa mergem impreuna la vara

fetele si va doresc sanatate tuturor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

dati-mi si mie va rog link-ul de la C&A

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

Citat:
citat din mesajul lui maraki

dati-mi si mie va rog link-ul de la C&A

Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
http://www.dropshots.com/maraki6
mami cu Angelo ( 29 Dec. 2005 )



uite: http://www.c-and-a.com/de/de/shop/start.html

Andreia, sorry... am scufundat-o rau.

Azi am povestit cu colega mea care tocmai s-a intors dupa 8 luni in jurul lumii, sa o iau ca pe un semn, dupa ce tocmai vazui filmu'?? Da,da, as vrea eu. O sa mergem si noi, dar nu astept sa fie copiii mari. Merg in fiecare an alta parte, cu tot cu ei si juma de casa dupa noi. Si daca nu ajung pana atunci sau nu mai am chef?? Ce e facut, e bine facut si taiat de pe lista.

CT, tiza mea la initiale, oare de ce nu ma mir, intotdeauna e mai complicat decat ne asteptam. Inseamna ca ati venit fix inainte de revolutie, ati avut noroc.
Cu germana - urmeaza o perioada, primii ani de scoala, in care va vb numai germana, pt ca altfel le e greu sa povesteasca ce fac ei acolo. Poti sa ramai la romana daca te straduiesti, eu n-am reusit. E greu sa-i explici ceva pt scoala, mate sau orice, in romana. Am avut ca reactie niste ochi maaari si goooi incat am renuntat. Mi-am spus ca scoala e mai importanta. Acum fata e intr-5-a si vb cu mine romaneste cand are pe cineva in vizita. Ca sa nu inteleaga dar si ca sa se dea mare ca mai stie o limba Si daca am ceva de comentat si eu zic tot pe romaneste cand e altcineva de fatza. Asa impacam si capra si mama ei, ca nu se simt prost. In casa vb cam jumi-juma, sotzul e sas cu germana invatata acasa ca prima limba si nici nu realizeaza cand schimba foaia. Ii mai cert eu da fara efect Eu zic ca nu uita, nu e perfect ce spun ei dar e mai mult decat nimic. Si cand merg in Ro sau stau acasa numai cu noi in vacanta e mai bine. Ca valurile asa Si noi cu "was für eine coole telecomande".

Aschiutza, la noi fata a vb mai tarziu in fraze (dupa 2 ani) decat baiatul, fata e f talentata la limbi, practic le prinde din zbor, baiatu la stiintele exacte. Fata a mers la 9 luni, baiatul normal la 1 - 1,1 ani, baiatul e mare talent sportiv, fata ... cu cartile Ce sa mai inteleg...?

apropo, copiii intre ei vb NUMAI germana, indiferent cati sunt si de ce natie.

Ati vazut ca pleaca iar Madonna in turneu ? Berlin, Viena si nu mai stiu unde. Cu un avant muncitoresc iesit din comun m-am pornit sa iau bilete (taiat de pe lista de lucruri de facut in viata asta), si m-am oprit: incep la 190€/buc (la Viena) !!! Na, dann Respekt! Ce-a aratat la Super Bowl a fost super fain, una dintre cele mai bune aparitii. Da cam scumpa distractia.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Enza spune:

Pentru cele interesate, ca tot a amintit maraki de homeopate. Am cautat pe internet si am gasit o lista intreaga de globuli, in functie de afectiuni. Numai rabdare va trebuie sa cautati ce vi se potriveste mai bine. Contra durerilor de gat si a tusei uscate, am cumparat Bryonia D6. In 7 zile, ca a fost cu tratament , am scapat de ce a fost mai rau. Pentru ca m-a bagat toata lumea in sperieti cu afectiunile pulmonare, am fost si la medic, dar nu a constatat nimic deosebit, iar analizele au iesit bine.

Maine merg la carnaval, desi m-as duce mai degraba pe insulele Seychelle . Azi am citit ca statul respectiv, a intrat in 2008 in incapacitate de plata. Ca vulpea care nu ajunge la struguri, ma consolez cu ce am, imagini cu palmieri si o baie calda .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anduc spune:

Enza, ai site-ul de unde ai luat Bryonia D6? Ma intereseaza pentru mama mea. Are o tuse uscata si urata. A avut o gripa urata si mai tuseste si acum din cand in cand, in special cand iese la aer rece. A luat de toate si nimic:(

Anda

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CT spune:

Pfuuu, unde naiba sa incep cu raspunsurile?

1. Nu-s din vest, sunt din "inima tarii" , din Brasov

2. Am plecat in decembrie '89 din tara, nu mai stiu data exacta, dar in orice caz am ajuns cu cateva zile inainte de a porni revolutia, practic cu "ultimul tren".

3. In privinta homeopatelor, nu am gasit homeopat in care sa am incredere, la Heilpraktiker specializat si in homeopatie nu am curaj sa merg, pentru ca oricine isi poate zice Heilpraktiker. Am gasit in Braunschweig un pediatru homeopat, combinatia ideala, am crezut, dar am fost de vreo doua ori la el si mi-a trecut, nu mi-a placut deloc de el si nici nu mi-a inspirat deloc incredere. Mi-am cumparat o carte de homeopatie, si din aia ma informez, ma mai consult si cu o cunostinta din Romania care are o homeopata foarte buna la care merge si cu fetele ei, special pentru tuse ma uit aici (dar nu s-a potrivit de fiecare data!) http://www.karsten-karad.de/Download/Husten1.pdf si in general pentru homeopatia la copii mai consult si pagina asta: http://www.kinderarzt-augsburg.de/Homoeopathie.htm
Am deja o mica "farmacie" de homeopate, majoritatea cumparate pe net (ma uit la medizinfuchs.de, si pentru alte medicamente cand imi trebuie), unele cumparate de la farmacia locala, daca tocmai imi fusesera prescrise de ORL-ist, dar pe net sunt in general mai ieftine. Eu am asigurarea medicala la Techniker Krankenkasse, si aia de la inceputul anului 2012 preiau cheltuielile pentru remedii homeopate si pentru multe medicamente naturiste daca-s prescrise de un doctor pe reteta verde, pana la 100 euro/an. Nu-i ASA mult, dar 100 euro sunt totusi 100 euro.

4. @tinatache: cand va fi vorba de scoala va fi mai greu si atunci foarte probabil ce tine de scoala va trebui sa vorbim in germana, pur si simplu pentru ca trebuie sa invete termenii, doar merge aici la scoala, dar in rest, adica in viata de toate zilele, voi incerca sa ii vorbesc in continuare in romana, pana m-or mai tine nervii.

5. @Andreia: "Deci, vorbitzi-le in lb. romana…germana vor invata fara pb cind vor intra in colectivitate." Problema mea chiar nu e limba germana, anul trecut cand am fost sa o inscriu la scoala s-a facut si testul de limba, ea n-a avut absolut deloc probleme, doi colegi de gradinita, "bastinasi", trebuie sa mearga din vara si cred ca pana incepe scoala in cadrul scolii la ceva "Sprachförderung". Problema mea (adica a fiica-mii, ca eu inca ma descurc) e romana. Asa cate un cuvant mai spune ea in romana, sau (f. rar!) se trezeste ca spune da in loc de ja (si atunci imi spune "Mama, ich habe da gesagt"), sau "wo sind meine chiloti?", desi stie cuvintele si in germana, dar nu leaga fraze, si nici n-a facut-o niciodata pana acum.
Ce mi se pare interesant de exemplu e faptul ca nu poate pronunta cuvantul "mar" (Apfel), adica #259;-ul din el, suna mai mult a "mer", desi in ultima vreme s-a imbunatatit. Am incercat cu alte cuvinte, cireasa, casa, masa, zapada, in toate pronunta #259;-ul cum trebuie, doar la mar nu. La 2 ani si cateva zile mergeam cu ea si cu mama cu masina, Mona manca un mar, pe maica-mea o apuca ora de romana si ii spune Monei "spune mar", Mona: "mer", si tot asa de vreo cateva ori, pana la urma mama insistand: "mar", Mona: "APFEL!".
Andreia, doar tu vorbesti romaneste cu ea, sau si sotul?

Cam atat deocamdata.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

CT, acu ca pomenii tu de Braunschweig am observat ca locuiesti in apropiere (relativa ) de mine. Eu locuiesc in Gifhorn, dar am stat multi ani in Braunschweig. Cine stie, poate ne-am vazut pe la biserica din Salzgitter? (desi banuiesc ca fiind de familie germana, apartii de luterani....).

Eu am incercat sa il invat pe sot, a facut si un curs in BS, dar de pomana. Sotul e un anti-talent limbi straine . Stie doar sa zica "unde sunt papucii mei " si "gata, gata". A si celebra "telecomanda", pt ca de cite ori ma enervam ca nu o gaseam incepeam cu "Wo ist die telecomanda?" si ma miram de ce se strica dumnealui de ris. El a aavut cele mai mari probleme la cuvinte de genul "paine" si "mari": nu poate pronunta pe i cu caciulita si pe i scurt de la sfirsitul cuvintelor. Deocamdata juniorul a pornit sa zica primele cuvinte tot in germana , da nu vorbeste cine stie ce...



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CT spune:

aschiuta, vazusem candva ca stai la Gifhorn, dar de cand ne-am mutat de la Braunschweig la Wolfenbüttel e si mai departe, din pacate. Noi am stat pana in 2002 la Braunschweig, acolo am facut si facultatea. Eu sunt ortodoxa dupa tata, ne-am si casatorit ortodox in Salzgitter, dar in rest n-am fost pe-acolo la biserica. Pe Mona am botezat-o in Hanovra, la fiul preotului din Salzgitter, dar nici de ala nu mi-a placut (de taica-sau si mai putin).
Sotul a avut o tentativa de invatat romana, cand eram amandoi la facultate, i-am si copiat un curs (manual), dar dupa ce "m-a cucerit" hat er das nicht mehr nötig gehabt. Ar fi putut invata si dupa ce s-a nascut Mona, cum a invatat si ea (sa inteleaga, cel putin), dar recunosc ca e si antitalent. I-am facut candva cadou un curs de franceza cu cd-uri, ca il apucase cheful de invatat franceza, anul trecut s-a trezit ca vrea sa invete greaca, i-am cumparat curs de greaca, pe amandoua le mananca praful. Cand am fost doar noi doi in concediu in Romania (inainte sa se nasca Mona), si am fost la mare, invatase sa spuna "o bere Silva, va rog", ca n-am avut eu chef sa ma tot duc dupa berea lui cand eram la plaja, dar in rest ...

Citat:
citat din mesajul lui aschiutza
El a aavut cele mai mari probleme la cuvinte de genul "paine"

Asta imi aminteste de bunica-mea, draga de ea, pana a trait bunicu-meu, acasa au vorbit nemteste (nu saseste), dar au stat in Odorheiu-Secuiesc, unde se vorbea ungureste, si saraca pana a murit tot prost a vorbit romaneste. Inainte sa incep eu cu germana la scoala, a zis ca sa ma invete macar asa notiuni elementare, eu capoasa n-am vrut (dupa aia m-am ofticat, tot asa cum m-am ofticat si ca n-am invatat maghiara), dar ea nu putea sa spuna palnie, si tot imi zicea sa spun Trichter, ca-i mult mai simplu, dar in loc sa spun eu Trichter, m-am tot chinuit s-o invat sa spuna palnie.

Mergi la inceput