Logopedie

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns andreeeea spune:

Bun gasit!
Gemenii nostri (2 ani si 7 luni) in general vorbesc bine, in fraze lungi si coerente, cu aproape toate sunetele (fara R si SH).Insa, de vreo 3 saptamani, unul dintre ei a inceput brusc sa se balbaie (repetitia primei silabe a primului cuvant din propozitie, de regula). De vreo 2 saptamani a inceput sa lungeasca mult prima vocala a cuvantului, din unele cuvinte, alteori din aproape toate.
Ce-i drept, ma ingrijoreaza foarte tare, insa, din discutiile cu un logoped, fosta colega, am inteles ca deocamdata nu e cazul sa merg la specialist, ci doar sa ii acord mai multa atentie...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura82 spune:

Sfatul meu pentru toate mamicile de copilasi cu unele problemute intr-ale pronuntiei este sa luati legatura cu logopedul de la gradi sau scoala si sa lucrati si voi in paralel sau mai bine zis sa continuati ceea ce face logopedul pt ca intr-o ora maxim doua pe saptamana cat va reusi logopedul sa se ocupe de copilas, rezultatele vor aparea in mult mai mult timp decat daca ati lucra si voi cu ei zilnic cate putin.Face mult, foarte mult.
Pentru shashiti pentru inceput sunt bune exercitiile in care sa-i puneti sa-l zica pe "S" la inceput de cuvinte si cu dintii lipiti.
Pentru "R" trebuie sa zedeti daca le vibreaza limba si daca nu sa mergeti pe diferite onomatopee pt vibrarea limbii, "Brrrrr", "TRRRR", la mine merg bine si onomatopeele cantateDe ex:"tri-ri-ri-ri-ri-ri" pe diferite note inventate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maria_alexia spune:

Buna!

reiau subiectul acesta mai vechi, caci avem probleme cu logopedia.

fetita are 4.5 ani, am inceput sedintele, am facut vreo 7 cu o doamna cu muulta experienta la care am vazut rezultate excelente la copiii prietenilor.

ei, problema e: ne omoara orele astea! a mea nu a facut deloc "click" cu doamna, raman si eu la ora, o tin in brate. greu accepta sa inceapa sa vorbeasca, e nevoie de tot soiul de jocuri introductive si momeli. trage de timp o gramada. cand in sfarsit incepe sa repete, vorbeste cu sfert de gura. ii e frica sa incerce sa imite (e foarte timida de felul ei). si am vazut-o si plina de furie (ieri pieptana o papusa mai sa-i zmulga parul).

ce sa fac??
imi vine s-o las in pace inca o vreme, sa reluam orele dupa jumatate de an, de exemplu, poate ii ajunge impulsul asta si va recupera de la sine.
sau sa insistam, sa n-o las???
sa caut pe altcineva, cu care sa se inteleaga mai bine?

cum ar trebui sa se desfasoare orele acestea incat sa reuseasca sa progreseze? deocamdata e foarte frustrant si obositor pentru toate partile...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mercedes spune:

maria_alexia- Nu ai posibilitatea sa schimbi logopedul?probabil dupa cum spui nu-s pe aceeasi lungime de unda. Si eu am dus-o pe a mea la logoped, am stat cu ea la ora dar n am acceptat sa mi stea in brate si nici macar langa mine ce normal pe un scaun la masa intre mine si logoped.

Bafta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Maria, parerea mea e ca ar trebui sa opresti sedintele cu acest logoped. Fetita ta e probabil trece printr-un stres enorm de fiecare data.

Nu īnteleg de ce o pune sa repete ... si oricum din moment ce nu s-a creat o legatura intre logoped si copil, sedintele sunt o pierdere de vreme. Cauta pe cineva cu tehnici mai moderne, care sa stie īn primul rānd sa o atraga prin joc, abea apoi sa treaca cāt mai discret la reeducarea propriu-zisa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maria_alexia spune:

multumesc pentru opinii .

imi dau seama ca logopedia nu e tocmai o placere sau ceva natural, ca trebuie efort - altfel ar fi invatat sa vorbeasca corect si singura. trebuie cumva scoasa din tiparele ei, invatate "miscari" noi.

problema e ca nu-mi dau seama cat de tare trebuie sa fortez situatia.

de asta intreb daca vi se pare normala situatia noastra, efortul pe care il facem.
ma gandesc si ca ar fi derutant sa schimbam logopedul fara motiv serios.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Ba nu, sedintele la logoped sunt o placere ... nu inteleg ce sa fortezi ? gānteste-te ca daca veti continua sa o stresati, va puteti trezi cu o fobie scolara mai tarziu. Ce probleme de pronuntie are?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anangel_lexi spune:

Maria, fetita mea e mai mare (6 ani) iar sedintele la logoped pentru ea sunt o reala placere. Ma intreaba zilnic cate nopti mai trebuie sa mai doarma pana merge din nou (la noi asa se masoara timpul momentan). Dar, din cate am observat, pentru majoritatea copiilor sedintele la logoped sunt o placere. Eu, daca m-as confrunta cu o astfel de situatie, as incerca sa schimb logopedul.

de Maria Cornelia (20.09.2006) si Ioana Teodora (24.01.2012)
Din ce in ce mai mare
Creste si mezina
Perlute de domnisoara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Eu recunosc ca-s foarte exigenta cu specialistii la care merg: am retinut abea al treilea psiholog din cāti am vazut, restul nu au fost la īnaltime. Iar logopedul, abea la al patrulea a fost ok, restul erau cam de duzina asa. Pe fiecare am testat cateva luni īnainte de a-l schimba.

Cānd e vorba de timpul copilului nostru, trebuie sa alegem bine cui īl lasam in grija pt diverse probleme.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DianaNews spune:

Chiar cand voiam sa deschid un subiect pe tema asta si nu stiam unde, pana l-am gasit pe acesta :)

Baietelul meu are cinci ani si nu-l pronunta pe R, adica il inlocuieste cu L, peste tot.

Pana acum, desi am observat, am zis ca e normal inca la varsta lui si ca se va corecta, deci nu am facut exercitii sau altceva. Plus ca la gradinita nu si-au dat seama de problema pentru ca R din engleza e mai soft asa si pronuntia lui nu afecteaza cuvintele foarte mult.

Dar, acum a inceput scoala, in franceza, unde R e de baza, ca sa nu mai zic ca trebuie sa fie si "rulat". Astazi m-a oprit invatatoarea sa ma atentioneze la problema si sa-mi sugereze sa facem niste exercitii cu el acasa. Exercitiul consta in a pune degetul aratator orizontal chiar deasupra marului lui Adam si sa apese in timp ce incearca sa spuna "rrrrrr".

Baiatul s-a cam suparat ca l-a pus si in clasa sa faca exercitiul asta
si i se pare greu ca nu ii iese, dar o sa lucram si acasa.

Daca mai aveti exercitii va rog sa le scrieti aici, am cautat ceva si pe net si o sa le incercam.

Nu cred ca este cazul de specialist avand in vedere ca este singurul sunet pe care nu-l spune corect. Daca nu vom reusi cu exercitiile acasa ne vom adresa specialistului de la scoala.

Mergi la inceput