Invatamantul Step by step

Invatamantul Step by step | Autor: CamiSol

Link direct la acest mesaj

Baietelul meu va intra la anul in clasa 0 la scoala. L-am inscris la o clasa cu program step by step ( de la ora 8 la 16) . In acest interval isi fac si temele , iar dupa-amiezele raman libere. Noua ne convine pentru ca aproape in fiecare zi avem activitati extrascolare, inot, tenis, sah.
As vrea sa mai cunosc si alte pareri despre aceasta metoda de invatamant, daca s-au integrat copiii, daca am facut o alegere buna...
Multumesc!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iahim spune:

Mi-am mai exprimat opinia despre programul step by step.Am cateva argumente contra,care,zic eu,nu sunt de neglijat.
-lipsa competitiei,tinand seama ca nu primesc calificative fiind un model de invatare mai lejer,adaptat fiecarui copil in parte.
-lipsa unui program riguros,ore-pauze cu durata stricta si limitata,program care impune o rigurozitate si in deprinderea studiului si al temelor la domiciliu.
-durata lunga,lipsa odihnei la ora pranzului,copilul stand pana la o ora inaintata in acelasi mediu scolar.
-discrepanta mare cu programul de la gimnaziu.Cred ca aici intervine marea problema la trecerea de la step by step la un program scolar obisnuit,incepand cu clasa a V a.

Astept argumente pro de la parinti care au experienta in acest domeniu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boticelina spune:

Step-ul este un sistem alternativ de invatamant, deci se potriveste unui anumit tip de copil. Si pe mine ma intereseaza sa aflu experientele altor parinti de copii din sistemul step-by-step. Eu am citit cateva materiale despre el, adica despre metoda, stiu ca se lucreaza pe centre de activitati, chiar una dintre educatoarele fetitei mele are specializare pe sist step si aplica la ei unele principii (desi e in sistem traditional).

Eu din alte discutii citite am vazut si niste aprecieri de genul "sist. step este pentru copiii mai inceti sau cu anumite probleme de adaptare/comportament", lucru care poate fi adevarat datorita abordarii diferite a curiculei, dar nu ca e sistem gandit pentru acesti copii.

Alte voci spun ca e sistem american (aia rai pe care i-am asteptat in al doilea razboi mondial si care n-au mai venit, mama lor de imperialisti! ) si ca nu se potriveste cu clima si ambientul de la noi.

Eu cred ca in toata ecuatia asta cel mai important e sa iti cunosti copilul si sa-ti dai seama daca acest sistem, cu bune si rele, i s-ar potrivi.

Mie sistemul in sine imi place, cred ca mi s-ar fi potrivit si pe cand eram copil, mai bine decat sistemul traditional (in care am fost oricum f buna) dar fiind un copil creativ si independent, mai "nelinisteam" din cand in cand pe cate vreun profesor prin modul in care abordam materia lor.

Pentru propriul copil inca nu stiu ce sistem ar fi cel mai potrivit. Si al meu copil este creativ si usor bezmetic dar na, inca are doar 3 ani si putin, nu stiu daca va fi la fel de nauca mereu Mai am doi ani sa decid, doi ani in care mi-am propus sa investighez daca nu i-as face un mare bine inscriind-o la step. Nu mi-e frica de gimnaziu, in definitiv am putea alege ceva vocational (arte plastice de exemplu) unde presiunea nu e asa mare iar copiii creativi sunt apreciati.

Deci astept si eu impresii si mai ales motive pentru care voi, ca parinti, ati ales sistemul step-by-step.

Edit: unii parinti mai aleg sistemul step pentru programul 8-16, ceea ce mie mi se pare un motiv gresit de alegere



Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CamiSol spune:

Acum ceva timp au fost Zilele portilor deschise la anumite scoli, pe care le-am vizitat impreuna cu copiii. Asa am aflat de aceasta alternativa la invatamant. Am fost in vizita la o clasa de genul asta...si mi s-a parut interesant modul acesta de invatamant.Invata copiii sa fie independenti si siguri pe ei.
Din cate am inteles, in ambele forme de invatamant, programa scolara este aceeasi. Deci la final copiii vor avea aceleasi cunostinte de baza.
Copilul meu nu mai doarme de foarte mult timp la pranz, deci asta nu ar fi un impediment.
Nu am ales nici pentru programul de 8-16, pentru ca am un program flexibil si sunt mai tot timpul la dispozitia copilului.
Am o prietena care are fetita in clasa a doua, la invatamant traditional si mai tot timpul se plange ca au foarte multe teme, ca nu mai au timp de extrascolare, copilul tot timpul se plange ca e obosit... asta m-a facut sa ma indrept spre aceasta alternativa...inca nu stiu daca am facut alegerea cea buna, tocmai de aceea inca astept pareri... As aprecia daca si-ar spune parerea cineva in cunostinta de cauza, care are copilul la step sau care a terminat aceasta forma de invatamant.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lemia50 spune:

Draga CamiSol,tu trebuie sa stii in primul rand situatia scolii in care va merge copilul tau.Daca este o scoala buna,recunoscuta,cu rezultate,atunci si la clasa de step vor fi doua doamne invatatoare serioase care isi vor da interesul sa faca ceva bun cu copiii.Sa nu cumva sa mergi pe ideea ca la clasa de step este alt sistem de invatare si atunci clasa va fi altfel decat restul scolii.Eu m-am fript rau de tot cu treaba asta.Iar lucrul pe centre incepe cu adevarat in clasa a-II a cand poti avea surpriza ca elevii mai bine pregatiti sa fie "rugati" sa le explice celor mai putin pregatiti pana inteleg,altfel centrul nu trece la urmatorul obiect de studiu Si tot asa pana se ajunge la o uniformizare a nivelului cunostintelor .Nu mai continui ca intru in fibrilatii.Ochii mari,crede-ma ca aceste lucruri le voi spune tuturor celor care vor sa aleaga acest sistem.
Bafta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miri2007 spune:

Eu din cate stiu la americani, mai nou, in scoli se pune destul de mult accent pe concurenta...poate ne confirma cineva de pe acolo. Cred ca sistemul actual de la ei nu e unul step by step, poate mai mult prin tarile nordice ar fi cazul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica70 spune:

Si mie mi s-a parut intotdeauna o alegere interesanta,dar nu stiu daca e cea mai potrivita alegere totusi.
Ca experiente stiu doar de fata mai mare a prietenei mele,care a fost in clasele 1-4 la o astfel de scoala. A fost ok,dar acum in clasa a 5-a ii e foarte greu.Mi-a zis prietena-mea ca ii pare rau ca a inscris-o la genul ala de scoala.
Legat de faptul ca sistemul asta ii invata sa fie independenti si siguri pe ei,ma indoiesc ca si reuseste in toate cazurile.Fetita de care vorbesc e si acum f. tematoare si mamoasa,asa e firea ei si cei patru ani de step by step n-au schimbat-o defel.In schimb sora-sa mai mica e mai baietoasa si mai curajoasa,desi ea e inscrisa la o scoala normala.

MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daneta spune:

Buna CamiSol,
Noi avem copilul la o scoala step-by-step, in clasa I. Foarte multe nu voi putea sa-ti spun pentru ca nici eu nu mi-am format total o parere despre acest sistem. Am optat pentru acest tip de invatamant pentru ca a fost dorinta copilului de a merge la scoala cat mai multe ore(!) si pentru ca era singura scoala din oras care avea program prelungit (pana la 16) l-am inscris acolo. Nu am cunoscut alti copii care au urmat cursurile scolii pentru ca in aceasta vara ne-am mutat din Bucuresti in Rm Valcea. Poate ne-am hazardat putin cu decizia legata de scoala dar in scurtul timp de la mutarea noastra si inceperea scolii am facut totusi cateva vizite la scoala si am avut discutii si cu cativa cunoscuti de-ai nostri din oras. Binenteles, parerile au fost impartite (ca si pe forum, dealtfel)dar la final, decizia a fost luata de dorinta expresa a copilului.
Repet, nu stiu daca a fost 100% ok pentru ca e prea scurt timpul care a trecut de la inceperea cursurilor si pana acum, la aceasta scurta vacanta. Lui ii place foarte tare, desi uneori pare usor obosit, dar el nu ar recunoaste asta. Programa pe care au parcurs-o pana acum este exact la fel cu ceea ce fac cei din invat traditional(varul lui e tot cls I la tradit de 4 ore). Ma verific la 2-3 zile cu mama lui, compar caietele speciale si cele de activitati in clasa. Sunt aprox asemanatoare. Diferenta este ca al meu face temele in clasa iar al ei le face acasa. Biensur, eu insist totusi ca macar la 2 zile sa fac cu el suplimentar acasa ceea ce a facut si in clasa, dar nu in zilele in care mai avem activit suplimentare(dansuri si pictura). Desi programul pare relaxat nu este chiar asa, cum spuneam, in unele zile copilul etse chiar obosit(desi numai doarme la pranz de la 4ani), asa ca, probabil nu veti mai putea acoperi prea multe activitati ca acum(inot, tenis, sah, etc).
Deocamdata nu au inceput lucrul pe centre, diferentiat, toti fac acelasi lucru. Nu au banci, una in spatele celeilalte. Stau la masute, pe scaune tapitate, mesele asezate in forma de semicerc. La activitati practice mai stau direct jos, pe mocheta, e foarte curat. Au incaltaminte de interior in clasa, nu stau cu incaltamnintea cu care vin de acasa. Fac curs de engleza gratuit, curs de psihologie, sport, educatie sanitara si religie. Masa de pranz este buna, bucataria si sala de mese ok.
Invatatoarele sunt bine pregatite, cea principala este in acest sistem de cand s-a infiintat scoala aici in Rm valcea. Am avut mare noroc ca am nimerit la dumneaei, stie perfect cum sa aplice metode pedagogice pentru fiecare tip de copil. Si de ce spun asta...ptr ca, dragul nostru copil este tipul autodidact, stie sa citeasca, sa socoteasca, sa numere panaaa departe, ma rog, stie multe...si asta nu ptr ca am fi dorit noi in mod expres, (din contra!). A stat de capul nostru tot timpul, pana i-am aratat literele, i-am citit multe chestii tehnice (ca astea-i plac), am facut adunari si scaderi...pana am ajuns in cls I, la liniute, bucle, bastonase care il plictisesc in mod deosebit. Invatatoarele sunt foarte intelegatoare cu cei 3 atipici(mai sunt inca 2 ca el din totalul de 20 din clasa), care se cred "desteptii Pamantului", cum zice el de ceilalti 2. Lucreaza putin diferentiat cu ei, in sensul ca ceilati fac 3 randuri de liniute, ei trebuie sa faca 5 randuri. Au dexteritate mare la scris, termina repede si apoi nu au stare pe scaun, ii inghiontesc pe colegii din apropiere , ii fac sa rada cu maimutarelile lor si iata cum se poate strica repede ora de lucru si atentia celorlalti.
Cu siguranta s-ar fi intamplat acest lucru si in invat traditional, dar aici cred eu ca vor fi potoliti mult mai profesional, cu rabdare si tact si nu cu certuri zilnice, caiet notat permanent cu S sau chemat parintii la scoala tot timpul(asa cum am auzit ca se practica pe la alte scoli).
E adevarat, puiul meu e istet dar e foarte repezit, agitat, ii cade vesnic penarul cu tot ce in el pe jos, cade chiar si el cu scaunul...dar in toate aceste 6 saptam de scoala am vazut clar o schimbare comportamentala favorabila la el. Si invatatoarele mi-au spus ca e receptiv si datorita stilului de predare si a atmosferei placute pe care le-o creeaza in clasa cand lucreaza, se disting clar diferentele de la inceput. Sa nu intelegeti ca ii stopeaza pe copii sau ca le taie elanul. Nu, eu zic ca le da o "forma" comportamentala si o atitudine corecta, care acasa uneori e putin pe langa cum ar trebui sa fie. De fapt, eu vorbesc despre copilul nostru, nu generalizez.
Eu cred ca m-am intins cam mult, tu ai carut cateva pareri si eu am ajuns la relatari. Dar cand vine vorba de copii, noi mamele cred ca nu epuizam niciodata discutiile.
Poate ne mai regasim pe parcursul subiectului dupa ce vom termina vacanta si trecem cu adevarat la "treburile scolare", incepem scrierea literelor, parasim bastonase, liniute.....
Si eu va parasesc acum, numai bine tututor!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gogosel spune:

-aeu culeg informatii despre mai multe sisteme si scoli, dar inteleg ca sistemul step by step este pana la o anumita clasa? adica, spre ex, in clasa a V-a trece la cel traditional? sau in clasa a 9-a?
nu se continua la fel pana la bac?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boticelina spune:

Step-by-step este disponibil pentru invatamantul prescolar si primar, Waldorful este si pentru invatamantul gimnazial si liceal.



Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns stela30 spune:

Copilul meu este in clasa a 5 a dupa ce a fost in ciclul primar la step by step. Dealungul celor 4 ani am avut pareri mai bune sau mai putin bune despre acest sistem ,dar asteptam cu infrigurare venirea clasei a 5 a.
In cei patru ani au facut aceeasi programa ca si la traditional era diferit doar sistemul de predare. Acum am si un termen de comparare pt ca mai am un baiat care e in clasa a 2 a la traditional pentru ca in anul acela nu sa facut clasa de step.
Deci comparativ consider ca cea mai buna varianta in cazul meu a fost step_ul. Copii din aceasta clasa au avut rezultate foarte bune la concursurile scolare si acum au inceput foarte bine clasa a5a.
depinde de fiecare copil daca se adapteaza sau nu programului de 8 ore dar la mine a functionat foarte bine.
Daca aveti intrebari va mai pot da amanunte din experienta noastra, pentru ca si eu am cautat informatii acum patru ani si nu prea am gasit.

Mergi la inceput