dilema la biologie

dilema la biologie | Autor: J G

Link direct la acest mesaj

Dragii mei, va rog sa-mi spuneti daca e posibil ca un ovul sa fie fertilizat de doi spermatozoizi (si din asta sa rezulte o sarcina). Eu stiu ca nu e posibil asa ceva insa nu ma pricep sa gasesc scris alb pe negru undeva (si nici contrariul). Daca exista cineva sa ma lumineze si pe mine. Merci frumos!

J si Carla (05.02.2006)
in the rear garden

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Se poate. Dar rezulta o combinatie de 69 de cromozomi, care se avorteaza foarte repede in general. Se numeste Triploidie (Triploidia poate avea si alte cauze - defecte de diviziune celulara). Copiii nascuti cu triploidie au viata scurta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

Multumesc frumos, am citit si eu acum ce am gasit despre poliploidie.
Problema e ca una din profesoarele mele de la facultate crede ca (si preda astfel) ca asa se obtin sarcinile gemelare. Aveam nevoie de un raspuns coerent...

Mai exact fraza din manualul dansei:
"b. Sarcinile gemelare pot rezulta fie din diviziunea aceluiasi ovul fecundat de doi spermatozoizi - gemeni monozigoti, care sunt cel mai frecvent de acelasi sex si se aseamana fizic; fie din mai multe ovule fecundate de mai multi spermatozoizi - gemenii heterozigoti, care sunt de sexe diferite si intre care pot exista asemanari fizice mai mari sau mai mici."

Banui eu ca daca raspund ca gemenii monozigoti sunt intotdeauna de acealasi sex o sa pic examenul :D dar eu nu sunt prof. univ. dr. ce stiu eu ..?

Multumesc inca o data Capcaune.

J si Carla (05.02.2006)
in the rear garden

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Nu ma mira. www.astronomers.net/ga4-prehistoric/ga410-de.htm" target="_blank">Lista profesorilor universitari care nu-si merita DELOC gradele si titlurile este lunga. Am intalnit si eu destule specimene.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

Tu crezi ca are sens sa reclam in vreun fel ce scrie acolo (nu e singura goanga din manual)? Poate ai mai multa experienta decat mine.

J si Carla (05.02.2006)
in the rear garden

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns grati.ela spune:

JG..nu are sens sa o luminezi direct pe profesoara, dar documenteaza-te si scrie un articol pt sesiunea de comunicari stiintifice studentesti pe tema asta la care sa o inviti sa=ti faca o corectura...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emilia.m spune:

Gemenii identici (gemenii monozigoti)
• Gemenii monozigoti (identici) apar cand un singur spermatozoid fertilizeaza un ovul care in etapele initiale de dezvoltare se divide in doua parti, fiecare dintre acestea dand nastere unui embrion.
• Gemenii identici au acelasi bagaj genetic, avand asadar si acelasi sex.
• Unii dintre gemeni au placenta lor proprie si sacul lor amniotic in cavitatea uterina, in timp ce altii impart placenta si sacul amniotic cu fratii lor.
• Gemenii monozigoti pot avea greutati diferite la nastere, dar in scurt timp incep sa semene din ce in ce mai mult, astfel incat deosebirea lor este uneori aproape imposibil de realizat.
• Gemenii monozigoti nu apar ca urmare a unor tendinte genetice ale parintilor de a da nastere unor sarcini gemelare, motivul pentru care embrionul se divide in stadiile initiale nefiind cunoscut.
• Gemenii identici apar odata la aproximativ 250 de sarcini.

Gemenii non-identici (gemenii dizigoti)
• Numiti si gemeni fraternali, gemenii dizigoti apar atunci cand doua ovule diferite sunt fertilizate de catre spermatozoizi diferiti, astfel incat inca din momentul fecundarii apar doi embrioni diferiti.
• Fiecare dintre acesti embrioni se dezvolta avand placenta lor proprie si propriul sac amniotic. De asemenea, fiecare geaman are locul sau separat in uter.
• Gemenii dizigoti pot avea acelasi sex sau pot fi de sexe diferite.
• Gemenii fraternali sunt foarte asemanatori la nastere, insa odata cu trecerea timpului incep sa semene din ce in ce mai putin.
• Sansele de aparitie a unei sarcini gemelare cu gemeni fraternali este mai mare atunci cand exista in familia mamei antecedente de sarcini gemelare sau atunci cand mamica a urmat un tratament de fertilizare pentru a ramane insarcinata. Daca mama provine ea insasi dintr-o sarcina gemelara, sansa de a da nastere unor gemeni este de aproximativ 10%. Comparativ, pentru mamele care nu provin din sarcini gemelare, sansa de a da nastere unor gemeni este de doar 5%. Pe de alta parte, apartenenta tatalui la o sarcina gemelara nu pare insa sa aiba vreun efect asupra sanselor de a da nastere unor gemeni.
• La fiecare o suta de nasteri, doua sunt sarcini gemelare cu gemeni non-identici; odata cu numarul tot mai mare de femei care apeleaza la tratamentele de fertilizare, a crescut si incidenta sarcinilor cu gemeni fraternali.



Copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

eu as avea o discutie privata cu profa, i-as arata documentarea reala, stiintifica, apoi i-as spune ca nu poti sa scrii la examen gresit cand adevarul este altul.

Cu diplomatie si intre 4 ochi.
ca tu ai gasit in manual, te-ai mirat, (pentru ca ai copil si dr tau ti-a explicat f multe lucruri ) ai cercetat si ca vrei sa se indrepte regretabila eroare.


Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii


Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

O sa se enerveze si o sa pice .Sigur e si razbunatoare daca e vraiste din punct de vedere profesional si e inca in post.A, si este posibil sa aiba si "parghii" bine situate.
Cel putin daca ii si pomeneste cuvantul "eroare" ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

nu cred ca o pica, nu are nimeni interes sa isi pice studentii pe capete, iar JG sigur e studenta f buna, totul depinde de tonul cu care o spui.
Eu am avut profi f orgoliosi care nu m-au putut pica niciodata indiferent de cate greseli le semnalam, pt ca, tonul face muzica



Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii


Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zmotocel spune:

daca e vorba de aceiasi profesoara de la fac de psihologie de la titu maiorescu, stai linistita nu o sa inteleaga. aceiasi discutie am avut-o si eu cu ea acum 3-4 ani si tot asa a ramas grila de atunci. am incercat si cu explicatii stiintifice dar pt ea nu a contat. partea cea mai grava mi se pare faptul ca unii dintre studenti chiar o cred.....

Mergi la inceput