Metode temperare elevi

Metode temperare elevi | Autor: viviana

Link direct la acest mesaj

Clasa a VII. Clasa engleza intensiv. Copiii peste medie. Ultima medie anul trecut 9.30. 8 fete si 18 baieti.

Sunt nemultumita deoarece in clasa la fi-mea este o babilonie curata si o lipsa de disciplina incredibila. Sunt profesori care abia isi pot tine orele din cauza galagiei.

Au o diriginta noua, tanara draguta. Vorbeste cu parintii celor recalcitranti si nimc. I se spune: ei, mai aveti rabdare putin cu ei.

Se jignesc, se bat, vorbesc execrabil.

Azi mi-a spus fata ca i-a venit sa planga la ora de chimie de mila profesoarei.

Cum pot eu ca parinte sa ma implic?
Ce metode am la-ndemana?
Ce se intampla daca li se scade nota la purtare? Are scoala de suferit, are diriginta de suferit?

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Adrianaa spune:


Viviana, nu cred ca in situatia descrisa implicarea parintilor ar ajuta prea mult. Cred insa ca elevii acelei scoli sunt f. inteligenti, cu multe cunostinte, ca metodele clasice de invatamant ajung sa-i plictiseasca, nu mai corespund generatiei lor. Aici intervine rolul profesorilor. Au nevoie de persoane care sa-i inspire, sa ii provoace, sa ii stimuleze si care sa ajunga la sufletele lor de preadolescenti. Diriginta tanara ar putea fi un avantaj pentru ei, ar putea sa le deschida sufletul mai usor, iar aceasta, la randul sau, ar avea o provocare pentru profesia pe care si-a ales-o. Tine strict de abilitatea dirigintei cum va pune in valoare potentialul acelor copii inteligenti, cum le va directiona surplusul tineresc de energie.

Uite si un exemplu :












Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Pai daca sunt medii peste 9.30 atunci cum au primit notele astea din moment ce orele nu se pot tine?
Si daca sunt atat de buni de ce nu isi trateaza profesorii cum trebuie?
Daca ei sunt atat de buni inseamna ca si profesorii sunt extrem de buni.

In liceu clasa mea a fost cea mai buna din toata generatia, dar aveam in clasa elevi care erau prea putin interesati de scoala. Nu din cauza ca erau prea inteigenti si profesorii nu se ridicau la nivelul lor, ci din cauza ca aveau alte treburi, sau aveau parintii unde trebuie.
Si la noi s-a intamplat la ora de desen sa sara niste baieti si o colega calul cu profesoara care era saraca intr-o situatie nasoala.
Atunci le-am zis toti ca sunt penibili, si am zis-o de cate ori cineva facea ceva penibil. Le-am zis si celor mai buni prieteni din clasa cand au intrecut limita.
Spune-i fiicei tale c este absolut ok si normal sa isi sustina ideile, iar daca ei i s-a parut jenant ce au facut colegii, data viitoare sa le comunice acest lucru.
Cu siguranta nu este singura care are aceste pareri.

***Fur is for petting**
http://www.flickr.com/photos/greecky/?saved=1

http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

clasa noastra a fost cea mai buna si cea mai obraznica din scoala.
visul frumos si cosmarul oricarui profesor, in acelasi timp
la intilnirea de 10 ani ne-au marturisit cit le placeam.
erau unii profi care nu erau tratati prea bine, dar era din cauza ca nu stiau sa ne cistige respectul, admiratia, ascultarea.
de ex. profe care tipau cu glas subtire cind se enervau, profi care veneau mahmuri - cum sa fii cuminte??
dar majoritatea au fost de nota 10.
cel mai mult l-am iubit pe proful din cauza caruia am avut cu totii nota scazuta la purtare. a iesit la pensie cind treceam in cls. a 12-a si ne-am dus la el acasa sa-l rugam sa mai vina un an la noi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Cred ca vina este daca nu exclusiva oricum majoritara a profesorului. Nu stiu sa spun cum anume ar trebui tinuta o clasa si o ora desi am fost 10 ani la catedra nu am avut niciodata probleme de acest gen, eu cel putin. Multe ex colege ma intrebau cum de la mine la cursuri este liniste? Habar nu am. Pur si simplu nu se poate sa discute doi oameni sau mai multi simultan. Insa pot sa precize foarte exact ca daca nu de la prima intalnire cel mult la a doua ne precizam foarte exact rolurile. Cine sunt eu, ce rol am cine sunt cursantii, ce rol au. De aici incolo porneam la drum. Partea cum temperarea tine destul de mult si de pozitie. Daca am ceva de lamurit ma duc direct si discut direct. Asa incat stiu si eu? Pur si simplu nu am avut probleme nici macar cu cei care alti colegi se plangeau. Dar nu putem fi la fel. Cat despre partea cu "vorbesc execrabil" pe de o parte fiind vorba de o zona 13-14 ani din cate deduc cand "se dau mari" - este specific varstei - dar in egala masura etalarea aceasta ar putea fi controlata dar iar ajung la profesor.
Stii cum cred eu ca sunt elevii la 13-14-15 ani? Ca si spuma de ras. Umflata dar daca un pic mergi pe concret se dezumfla. Adica se dau mari - si cam atat. Invariabil tine de profesor cum anume isi conduce cursurile.
Si pentru ca ai pus intrebarea daca si cum anume s-ar putea implica un parinte raspunsul meu este urmatorul.
1. Aveti o diriginta
2. Aveti un consiliu de parinti
3. Aveti posibilitatea de a tine sedinte unde sa se discute aceste probleme
4. Tu ca si parinte daca sub o forma sau alta consideri ca fiul/fiica ta are de suferit din motivul X ai dreptul sa ridici aceasta problema la sedinta, daca nu este solutionata poti sa o ridici la nivel superior. Deciziile apartin comitetului de parinti si/sau dirigintei sau conducerii scolii dupa caz.

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Adrianaa am vazut si eu filmul de vreo 2-3 ori, dar din pacate la noi...

Xio, este vorba doar de unii profesori: istorie, geografie, tehnologie, religie, engleza, chimie (de anul acesta).
Cum de au avut toti note mari anul trecut la aceste materii nu stiu.
Dar, stiu ca anul acesta la testele predictive de la istorie si geografie - unde au profesori noi - nu s-a luat mai mult de 4.

Mai stiu ca aceste teste sunt orientative si nu se trec in catalog. O copila s-a hahait rau la istorie si profesorul dupa 3 avertizari i-a trecut nota de 4 in catalog. Copila a zis ca vorbeste ea cu ma-sa si profu' o sa zboare dn invatamant!

LA engeleza, profa e si diriginta si orele ei se transforma in ore de dirigentie caci ei se parasc din orice. Copiii sunt buni la engleza pentru ca majoritatea folosesc metode alternative - Lexis, British Council, etc.

La chimie profesoara le-a spus ca pot iesi la toaleta fara sa ceara voie, pot bea apa in timpul orei sau servi cate un snack daca le e foame.
In timp ce fi-mea a considerat aceste reguli drept o dovada de incredere si respect ceilalti le-au considerat o dovada de slabiciune si se poarta ca atare.

Si nu, fi-mea nu se poate face auzita si nici nu se poate impune pentru ca cei care sunt de acord cu ea nu vor sa ia atitudine din varii motive.
Saptamana trecuta a intervenit in favoarea unui coleg de care altii isi bateau joc si in pauza urmatoare a avut parte de o mare piedica iar in cadere s-a lovit si i-a curs sange din nas.

Buli, acolo erati mai mari, nu ai si alte povesti de pe la 12-13-14 ani?

Marius, eu o sa ma duc marti la pranz sa vorbesc cu diriginta.
Si am sa pornesc discutia si de la cele ce ai scris tu.

Mi-ar prinde bine mai multe exemple ca sa ma pot cumva orienta.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui buli

clasa noastra a fost cea mai buna si cea mai obraznica din scoala.
visul frumos si cosmarul oricarui profesor, in acelasi timp
la intilnirea de 10 ani ne-au marturisit cit le placeam.
erau unii profi care nu erau tratati prea bine, dar era din cauza ca nu stiau sa ne cistige respectul, admiratia, ascultarea.
de ex. profe care tipau cu glas subtire cind se enervau, profi care veneau mahmuri - cum sa fii cuminte??
dar majoritatea au fost de nota 10.
cel mai mult l-am iubit pe proful din cauza caruia am avut cu totii nota scazuta la purtare. a iesit la pensie cind treceam in cls. a 12-a si ne-am dus la el acasa sa-l rugam sa mai vina un an la noi.



Buli, noi la terminarea liceului am fost clasa cu cele mai mari note si cele mai multe absente Mii, nu 100 Bine, asta din cauza unor colegi de care am spus, care nu mai dadeau pe la scoala, dar na, a fost haios.

Marius, si la noi cel mai bine a fost cu profesorii care erau lejeri dar cand atingeai limita te sanctionau.
Acum la facultate am avut o asistenta de care efectiv m-am indragostit (evident nu intr-un mod exual desi era sexoasa, a'dracului si cu niste sani cupa D ). In fine, tipa asta stia cum sa tina in frau un amfiteatru intreg in care eram tot anul, adica minimum 350 de studenti si nu se auzea decat musca. Tipa era atat de ironica si desteapta incat nu iti permiteai sa te dai destept ca te faceai de ras.
Nu am crezut ca ajung sa vad 400 de studenti tacand malc si purtand discutii despre teme "firbinti" (Eutanasie, Mita/cadouri, Transplant, Avort, rasism) fara sa se certe, fara urlete, fara luat de par, fara jigniri, tipa este cea mai tare. Si e legista
Conteaza mult si cum e profesorul, dar conteaza si bunul simt a elevului.
Am povestit ce a patit o prietena de-a mea care a auzit din gura unei fete de 12 ani ce nu aude de la un grup de barbati beti, s-a dus la director care i-a spus ca ce sa faca, asa's copiii, a insistat, i-a chemat pe parinti la scoala si fata care a vrut sa-i fure telefonul si care injura ca un birjar facea pe ingerasul cuminte.
Asta tine deja de educatie si rasfatul de acasa. Cu idei ca tataicu' are bani si face ce vrea mai greu sa ajunga sa respecte lumea.

***Fur is for petting**
http://www.flickr.com/photos/greecky/?saved=1

http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

Viviana, la 12-14 ani era exact aceeasi situatie, insa nu s-a lasat cu note scazute la purtare, ci cu pedepse in grup - toata clasa, adica - cu rigla la palma.
eu eram comandanta de unitate :D
profii care se purtau frumos, erau respectati execptional, cei care aveau figuri si faceau isterii - vai de capul meu ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Viviana, singurul lucru concret pe care-l poti face este sa vorbesti cu diriginta si sa-i dai doua trei idei. Atat. Si asta fara sa-i spui fetitei tale.

Diriginta este depasita de situatie. Elevii o recunosc ca fiind asa, deci o shcimbare de atitudine din partea ei nu cred ca ar ajuta foarte tare. E prea tarziu. Asa incat eu propun ajutor din afara pentru a mentine o atmosfera normala in sala de clasa. Din afara inseamna-de la elevi.

In fiecare clasa exista o capetenie, cel mai obraznic, cel mai tupeist, cel mai guraliv, cel mai ´´admirat´´ de restul gastii. Acest elev odata identificat( ) va avea o discutie privata cu diriginta.
Discutia nu va fi o teorie a chibritului pentru ca nu tine. copiii de acest gen, (comportament teribil, obrasnic, tupeist) cer doar atentie. De aceia fac ce fac, pentru faima in randul colegilor, in scoala.Obrasnicia e cea mai la indemana pentru a te face remarcat cand altfel nu poti.
Sigur ca sunt si alte cauze a caror consecinta este un astfel de comportament, dar nu e cazul sa intram in amanunte.
Daca ii ironizam, mai rau facem. daca ne punem contra lor prin folosirea puterii, mai rau facem, e caz pierdut.

Asadar, acestui elev i se va canaliza ..energia spre lucruri bune care sa-i dea senzatia de putere si recunoastere.

Diriginta, in discutia privata pe care o va avea cu acesta ii va cere ajutorul pentru a tine sub control´´ gasca infuriata´´. Ceva de genul:

´´ cristi, tu esti un copil cu mult potential si inteligenta. Mi-as dori foarte tare sa ma ajuti sa pastrez in clasa o atmosfera normala de sala de curs. Am observat ca esti vazut ca un model de catre colegii tai, din acest motiv sunt sigura ca noi doi vom putea colabora excelent in acest sens.´´
-se vor aduce in discutie partile bune alea elevului, se va lauda comportamentul cutare si cutare , NU se vor face reprosuri, NU se va ironiza, NU se va lua la rost.
-se pot stabili niste reguli cu acesta, reguli de ´´insider´´ care sa-l preocupe spre a le valoriza practic.


Asta ar fi o solutie care merita incercata.

O alta varianta ar fi discutia privata cu cei care sunt centrul obrasniciei(daca sunt mai multi). Asa ca se discuta cu fiecare in parte, pe acelasi principiu, fara insa a cere ajutor.

Spre exemplu, eleva Ana care injura ca la usa cortului, va discuta cu diriginta prieteneste , pornind de la un lucru bun pe care eleva Ana l-a facut
´´Ana, a fost foarte buna lucrarea cutare´´
´´Ana, raspunsul tau cutare a fost foarte iteligent, cum ai ajuns la aceasta concluzie? Ai potential in ..cutare si cutare, m-ai suprins placut facand cutare si cutare, cred ca daca ti-ai propune cutare si cutare ai avea succes. Ana, ce iti doresti tu profesional vorbind....´´etc si etc.
ideea este ca elevul sa te simta prieten si nu dusman.

Laudele de acest fel pot avea loc si-n fata clasei. Elevul va fi suprins, placut, si va intelege ca s-a facut remarcat prin lucruri bune. Se va rusina de cele rele si acestea se vor diminua.

Ceilalti profesori vor fi evident informati de noile reguli ale clasei cutare, iar profesoare de chimie va renunta si ea la picnicul din timpul orelor. .

Greseala este a profesorilor si a dirigintei mai ales, nu a elevilor. Asa ca de la ei porneste schimbarea , nu de la elev.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Fain LadyJ .
Chiar nu ma gandisem la asta.
Tot ce mi-ai spus e logic si s-ar putea sa mearga.

Acuma depinde de mine cum pun problema.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

hai ca m-a intrerupt Matei :)

nu e datoria ta sa faci ordine in timpul orelor.
copiii sint la o virsta foarte interesanta :D
daca au si ore la care sint cuminti, inseamna ca nu-s rai fundamental. noi eram cei mai cei la profii care faceau tot felul de reguli aberante sau care nu se respectau ei insisi. care isi ieseau din fire pentru nimica toata si tipau in loc sa explice.
asa ca eu cred ca in afara de a discuta la sedinta cu parintii si poate cu diriginta, desi, daca e f noua s-ar putea ca aia vechi sa n-o bage cine stie ce in seama, nu vad ce poti face.
si nici asa. respectul se cistiga, nu se impune. asta e.
cum adica sa propuna profesorul sa ia copiii gustare in tp orelor?? hahaha, pai mi se pare normal ca i s-au urcat in cap.

as zice ca tb niste cursuri cu profesorii

Mergi la inceput