Ghiocei de martie-aprilie 2009 ***250***

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ayla21 spune:

Crizele de impotrivire

La varsta aceasta, problemele de disciplina devin mult mai frecvente. Auzindu-va mereu spunand "Nu", copilul a reusit sa invete cuvantul, acesta devenind frecvent in vocabularul sau. Deseori, nu-urile raspund la nu-uri si conflictul e iminent. Conflictele sunt numeroase. Ii cer cumva parintii sa se imbrace? raspunsul e nu. Sa manance supa? raspunsul e tot nu. Sa mearga sa se culce sau sa se spele? Tot nu. Rabdarea adultului este pusa la grea incercare. De aceea este necesar sa explicam sensul acestei crize pe care o traverseaza copilul si care se numeste, pe buna dreptate criza de impotrivire.

O singura fraza rezuma bine situatie: "copilul se impune opunandu-se". Acum, cand se stie si se simte o fiinta umana autonoma, el tine sa se impuna ca atare. Pentru ca nimeni sa nu ignore faptul ca are dorinte proprii, el le va afirma, deseori sistematic, in opozitie directa cu dorintele, Aceste nu-uri nu au intotdeauna valoare reala (si multe dintre ele pot fi deturnate), dar intotdeaunasunt afirmate cu multa convingere. Afirmarea personalitatii sale este intru totul respectabila, chiar daca va pune la incercare.

*Deci este bine cand un copil se opune. dar este de dorit sa se confrunte cu o vointa superioara, care sa stie sa faca dovada fermitatii necesare. El trebuie sa inteleaga ca, asupra lucrurilor importante, nu el este cel care decide.
Viitoarele raporturi parinti-copii se decid acum: ori va invata progresiv sa se controleze si va deveni un copil agreabil si rezonabil, ori va deveni un mic terorist cu care va fi greu sa ajungi la capat.

*Excesul de autoritate si de exigente, ca si atitudinea nepasatoare, nu dau rezultate bune pe termen lung; veti avea un copil timorat sau un copil rasfatat, un copil nefericit sau stingher. Trebuie deci sa navigati intre aceste doua primejdii. Aceasta inseamna, mai intai, sa dati dovada de rabdare si flexibilitate.
Copilul nu-si controleaza inca actele, impulsurile si emotiile. este inca incapabil sa prevada consecinteel actiunilor sale. De asemenea pierdeti din start daca asteptati de la un copil de varsta aceasta sa dea mai mult decat poate, de exemplu sa aiba comportamente rezonabile. Aceasta inseamna sa nu faca fata exigentelor adultului, iar aceasta i-ar distruge increderea in sine.
Este inutil si nefast, de asemenea, sa tipati frecvent la el, i-ar fi frica, ar fi nefericit si n-ar intelege ce se intampla.
Daca este "dur", e pentru ca este un copil normal de doi ani si nu pentru ca este rau. daca provoaca, o face pentru ca incearca sa inteleaga cum "functioneaza" adultii si ce-i face sa reactioneze intr-un mod sau altul.

*Evitarea pericolelor autoritarismului si ale tolerantei semnifica, de asemenea, capacitatea parintelui de se face ascultat. Unii parinti isi petrec mult timp explicand copilului lor, negociind, ca si cum ar justifica in fata lui faptul ca trebuie sa-i ceara ceva. Ca si cum ar spera ca astfel copilul sa se supuna datorita unei explicatii rationale. La aceasta varsta asa ceva nu-si gaseste justificare.
Bineinteles ca trebuie sa explicati pe scurt copuilul motivul interdinctiilor sau cererilor, ca sa nu se simta victima unei nedreptati. Dar el nu are inca varsta la care sa inteleaga tot ce i se cere, iar adultul trebuie sa poata, dupa un timp, sa puna punct discutiei, impunandu-si vointa.

iata un exemplu clasic.
Mama isi ia copilul de la cresa sau de la doica. Desi s-a linistit vazand-o, copilul, care si-a asteptat mama ore intregi, face totusi pe suparatul si nu vrea sa o urmeze. El se strecoara la celalalt capat al incaperii unde se ascunde. Mama vorbeste, se justifica: este tarziu, trebuie sa cumpere paine, tata asteapta. Dar copilul se incapataneaza si scena dureaza, deranjandu-i pe ceilalti copii sau adulti prezenti. Mama se lasa manip.ulata, ii promite bomboane, si scena se repeta seara de seara.
Ce-i de facut? Dupa un rastimp rezonabil de tratative si de rabdare, refuzati sa discutati mai mult, luati copilul in brate si plecati. Sa-i explicati, da; sa porniti discutii fara sfarsit, nu.

*Exista alte doua moduri de a va face respectat de copilul dumneavoastra.
Mai intai, nu tipati, ci, pe cat posibil, pastrati o voce calma si hotarata. chiar daca el tipa foare tare. In caz contrar jocul lui favorit va fi sa va puna nervii la incercare.
Apoi, nu pronuntati prea multe cuvinte in van. Autoritatea dumneavoastra va fi greu luata in serios daca promiteti ceva, fara sa va tineti de cuvant si daca il ameninati, fara sa o faceti niciodata. "Acum, ajunge!" trebuie intr-adevar sa fie ultimul dumneavoastra cuvant si nu primul dintr-o lunga discutie.

Este mult mai important sa dati dovada de rabdare, apoi sa puneti punct unei situatii, decat sa incepeti prin a spune nu, apoi sa va lasati pacalit la nesfarsit.


www.glitter-graphics.com/users/monika21m" target="_blank">Monica, mami de Claudiu si Luana - raza mea de soare
Adun cioburi de fericire. Poate candva isi vor da mana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kea spune:

Monica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ayla21 spune:

Kea, Claudiu are 5 ani si 7 luni (nascut pe 20 ianuarie 2005), deci e destul de mare, alti merg la scoala la 6 ani si ceva, noi inentionam sa-l dam doar peste 2 ani, deci 7,7 ani (decat 6,7 ani), asta e avantajul lui. Daca ar fi mers la anul viitor ar fi fost ulimul lui an de gradi. dar merge la gradinita de la 2,4 ani, deci are "vechime" cat sa avem pretentii macar sa inteleaga ce e gradinita, si care sunt cerintele.

Pisik, multumesc de sustinere.

Silvi, la grupa mare se stiu deja cifrele (si literele mari de tipar) asa ca eu pot face pe caietele speciale cu Clau acasa. Luana e pasionata si ea de ce facem noi. Parca si vad peste vreun an-doi ea ce se va plictisi la gradi la activitati, ce-o sa-i mai spuna doamna nou, sa nu fi vazut deja la fratele ei?
Claudiu stie sa numere pana la 100, si in engleza pana la 20. Stie cifrele si o parte din litere iar acum incercam reatia litera sunet (care e mai grea, chiar si in clasa intai).

Pe Claudiu o sa il duc la orice curs se face cu copiii asa mici de arte, contructii, aeromodele, arte plastice...si dans (modern, sportiv). Eu asa il vad, un artist rebel. E ciudat ca e copil de cadru didactic dar chiar n-am pretentia sa fie un copil cu scoala multa. As vrea sa faca ceva ce sa-i placa, sa-si gaseasca vocatia. Chiar daca nu inseamna renume si multi bani, Ma tem cum va fi viata peste 20 de ani, dar daca isi va gasi drumul si vocatia, stiu ca va fi fericit.


www.glitter-graphics.com/users/monika21m" target="_blank">Monica, mami de Claudiu si Luana - raza mea de soare
Adun cioburi de fericire. Poate candva isi vor da mana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns novus spune:

Kea, asa sunt si eu cu meniurile prezentate de mamici, mi-e pofta mie ca Alexandrei sigur nu, ea le stie pe ale ei

Ayla, f interesant,multumim !!

Alexandra (03.03.09)


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrisimo28 spune:

Citat:
citat din mesajul lui novus

Hello !!
Fetelor, eu vreau sa-mi spuneti ce fructe le mai dati ghioceilor si daca mai este vreunul care le refuza complet

mere, pere, banane, struguri, mango, piersici/nectarine, afine(mihaelacg), pepene(s-a cam dus timpul lor), prune, ananas, f rar kiwi si portocale.

dragastoasa de Dragos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claudela spune:

Neatza!Ce imi place vinerea...parca si cafeaua e mai buna! pentru toata lumea!

POVESTEA MIRUNEI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrisimo28 spune:

Citat:
citat din mesajul lui claudela

Neatza!Ce imi place vinerea...parca si cafeaua e mai buna! pentru toata lumea!



dragastoasa de Dragos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrisimo28 spune:

aditapop ce face nazdravanul?

dragastoasa de Dragos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cativ13 spune:

buna dimineata!suntem gospodine azi...mazare si o tocanita de legume la cuptor(ceapa, ciuperci, vinete, ardei, rosii).miroase in toata casa cu tot cu hota va pastrez cate o portie?Fiica Ploii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrisimo28 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Kea

Fetele, nu ma lasa sa pun decat 3 foto in picasa, stie cineva de ce? Tocmai acum cand ma pocnise elanul.

Keutu cheliutu

mai incearca, pe mine m-a lasat sa incarc.

dragastoasa de Dragos

Mergi la inceput