Azi e Ziua Telescopului Hubble :))

Azi e Ziua Telescopului Hubble :)) | Autor: iileana

Link direct la acest mesaj

V-a anuntat si pe voi www.google.ro/search?q=telescopul Hubble&hl=ro&ct=hubble10-hp&oi=ddle" target="_blank">google, asa-i?

Astazi, telescopul spatial Hubble implineste 20 de ani.

, , , alea-alea :)).

Si, desigur, __.


Din categoria instrumentelor super-complicate create de om, eu cred ca asta-i cel mai simpatic .

Bine, il ajuta si povestea sa palpitanta.
Dupa ce s-or chinuit sa stringa bani si p-orma sa-l faca si sa-l duca la locul sau de munca, hopa, nu mergea cum trebuia. Avea o oglinda nitel gresita. Ups!...
In hohotele de ris si ironiile intregii planete, hahaha, bagarati o caruta de bani si iaca telescopul vostru vede ca-n ceata, oamenii s-au gindit nitel si-apoi s-au dus si l-au reparat. Acolo, unde era el, pe orbita.
(Tin minte cum povestea operatiunea unul din echipa de interventie, intr-un documentar. Dupa ce i-au facut ce trebuia facut, au constatat ca, na, un capac sau o usita sau ce era nu mai vroia sa se-nchida. Inventiv, tehnicianul a blocat-o, ca orice mester ce se respecta, indesind acolo o cheie fixa :))))). Sau o surubelnita, cam asa ceva.)

Si-l mai ajuta si rezultatele spectaculoase. Spectaculoase nu numai pentru profesionisti, ci si pentru noi ceilalti, care, de cind cu imaginile minunate "vazute" de el (http://hubblesite.org/gallery/album/entire/titles/true/), ne imaginam deja cu totul altfel lumea care ne inconjoara, decit o faceam pina la el.


Acuma-i batrin, alte scule mai destepte ii vor lua in curind locul, dar el o sa ramina, cum am zis, cel mai simpatic.







Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

La Multi Ani, mos Hublea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Uitati-i si pe mesteri, la treaba, anul trecut: http://www.boston.com/bigpicture/2009/05/hubbles_final_servicing_missio.html

Oare-i duc azi un tort, ca-i ziua lui?

Preferata mea: http://www.boston.com/bigpicture/2009/05/hubbles_final_servicing_missio.html#photo30 :)
-----------

EDIT ca m-am razgindit :)). E spectaculoasa poza pe care am ales-o initial, dar cea care iti taie cu adevarat rasuflarea e, totusi, asta: http://www.boston.com/bigpicture/2009/05/hubbles_final_servicing_missio.html#photo18


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

www.stiintaazi.ro/index.php?view=article&id=5239%3Atop-10-fotografii-astronomice-realizate-de-hubble&option=com_content&Itemid=116" target="_blank">Top 10 fotografii astronomice realizate de Hubble.


Asa-i ca are suflet de artist? :))

NB: "...galaxii si nebuloase īndepartate. Fotografiile sunt realizate īn spectrul vizibil, adica ni le arata asa cum le-am vedea noi cu ochiul liber daca am fi lānga ele."(!!!)



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

N-as face un topic special pentru asta, dar as vrea totusi s-o zic, asa ca o pun aici, poate merge:

Lume lume soro lume, sa vezi si sa nu crezi: www.realitatea.net/jupiter-a-pierdut-o-dunga_713353.html" target="_blank">Jupiter a pierdut o dunga.


"Suprafata planetei Jupiter este de obicei dominata de doua dungi īntunecate īn atmosfera sa, una īn emisfera sudica si una īn cea nordica. Imagini realizate de curānd de un astronom amator au aratat ca dunga sudica a disparut."
O avea mai deunazi, si-acuma n-o mai are :((.
S-a pierdut.
Sau s-a stricat.


Uf, criza asta ...



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Funny.

Cred ca e vorba despre benzile de "transport turbulent" din atmosfera lui Jupiter. Modelele aratau ca ar consta din vortex-uri gigantice (cicloane le-am spune pe planeta asta) si foarte stabile, "asezate" intr-o structura relativ regulata, ca o curea: vorticitate negativa (rotatie la dreapta) in "gaurile" curelei, pozitiva in rest (rotatie la stanga), toate intr-o miscare globala, lenta, a intregii benzi in jurul axei planetei.

Teoretic, structura s-ar putea omogeniza (pozitiv anuleaza negativ...) si apoi ar putea sa dispara complet. Poate ca asta s-a intamplat.

scuze daca-am redus din misterul povestii :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren

scuze daca-am redus din misterul povestii

Beren, tu glumesti???

...benzile de "transport turbulent"... vorticitate negativa...

Eu zic ca nu l-ai redus deloc, ba chiar dimpotriva. .

Mai studiez.






Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Ufff

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren

Ufff

Pai da, cam asa :)))))...


Cunoscind "calitatea" presei autohtone, initial inclinam sa cred primul comentariu de la articol, "ce ti-e si cu photoshop-ul asta" , dar acum am constatat ca o mai zic si altii, http://www.newscientist.com/article/dn18889-jupiter-loses-a-stripe.html ! Or fi mai seriosi.

Din poza astora macar ne-am linistit ca n-a disparut si furtuna (in cea de la articolul romanesc nu se vedea). Ar fi fost chiar culmea sa dispara taman acu', dupa mai bine de 300 de ani :)...



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Ne marginim la doua dimensiuni: ca pe o harta, sau suprafata libera a lichidului intr-o ceasca de cafea.

Cand amesteci in cafea spre stanga, se cheama ca lichidul are vorticitate pozitiva. Spre dreapta, negativa.

Vorticitatea masoara cat de repede se schimba viteza de rotatie de la un punct la altul, intr-un mediu continuu (precum cafeaua sau atmosfera). Adica e cumva precum acceleratia unei masini (doar ca nu e vorba de schimbarea vitezei in timp, ci in spatiu).

Pentru un corp rigid (ca o moneda de exemplu), vorticitatea e aceeasi in orice punct. Asta e posibil si intr-un mediu fluid - o asemenea configuratie (rotatie cu vorticitate constanta) se numeste vortex Rankine. Insa in general, vorticitatea depinde de pozitie.

Intr-un fluid, vorticitatea poate fi concentrata in jurul unor puncte (vortex-uri) sau poate fi "distribuita" (ceea ce se numeste vorticity patch). Se poate trece dintr-una in cealalta, inapoi, precum se vede www.rsmas.miami.edu/personal/dnolan/vort3D/eject2def0.02.top.mov.mpeg" target="_blank">aici.

Misterul adevarat (inca www.claymath.org/millennium/Navier-Stokes_Equations/" target="_blank">ne-explicat) al turbulentei (haos in curgerea fluidelor, sau atmosferic) a fost legat de vorticitate inca de pe vremea lui da Vinci (aici si pagina 1 www.math.univ-montp2.fr/~mohamadi/dasilvaweb/Turbulence.pdf" target="_blank">aici).

Figuri si simulari precise (la scara mare) pentru Jupiter si alte planete aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

In mod cert, de-acuma ma voi raporta cu totul altfel la momentul amestecarii cafelei. Ma voi gindi in fiecare dimineata la vorticitate si la Beren, ceea ce e, clar, un cistig .

Exista si o mica dezamagire. Eu, cu increderea mea absoluta in stiinta (deh, ca tot neinitiatul:), eram convinsa ca fiecare cuta de lichid care se agita si fiecare rotocol al fumului de tigara sint pe deplin stapinite teoretic. Si, cind colo, ce aflu? Ca: Heisenberg reportedly said on his deathbed that he would ask God two questions: why relativity and why turbulence? "I really think he may have an answer to the first question.".... :)).

In alta ordine de idei, am gasit, tzupaind din pas in pas pe net, o scriere simpatica, pe intelesul obstesc, despre Turbulenta - ultimul mister al fizicii clasice . . O recomand celor ca mine .


Revenind acuma on-topic, vad ca in articolul despre Jupiter si recenta sa pierdere, se sugereaza o alta explicatie: "Potrivit unei teorii a lui Glenn Orton de la Jet Propulsion Laboratory din California, dunga īntunecata dispare atunci cānd alti nori mai deschisi la culoare apar deasupra ei, dar nu este clar motivul formarii acestora."
Cum o fi de fapt, probabil ca numai Jupiter si, poate, Dumnezeu, stiu...



Mergi la inceput