Crestinismul si evolutia spirituala 3

Crestinismul si evolutia spirituala 3 | Autor: Iasmin08

Link direct la acest mesaj

Fetelor, am deschis eu capitolul 3, Crinuta este ocupata, asa ca am sa fac eu cafeaua.
Capitolul 1 si capitolul 2 o sa le trec mai incolo ca link.
Sa ne citim ca si pana acum cu drag, va astept aici.
Cu drag,

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Ma gandeam sa vorbim despre post. Cam cum vedeti postul- de la mancare la atitudine, de la aspectele legate de stimatul sotz- la cuvintele si gesturile pe care le evitam in perioada asta.

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamabear spune:

Iasmin, sper ca ai si cafea de cereale sau fara cofeina, ca altfel nu mai doarme bebe.

Referitor la post, incerc sa raspund mai tarziu, ca acum ma cheama printul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Daca ar fi sa ne luam dupa litera legii privitor la mancare, zice parintele Cleopa:

Postul se imparte in mai multe feluri si anume:
a) Ajunare desavarsita – adica atunci cand nu mancam si nu bem nimic, cel putin o zi intreaga.
b) Postul aspru sau uscat – sau ajunarea propriu-zisa, cand mancam numai spre seara mancaruri uscate: paine si apa, fructe uscate, seminte etc.
c) Postul obisnuit sau comun – cand mancam la orele obisnuite, dar numai mancaruri de post, adica ne infranam doar de la mancarurile „de dulce” (carne, peste, branza, lapte, oua, vin, grasime s.a.).
d) Postul usor (dezlegarea) – cand dezlegam la untdelemn si vin, iar uneori dezlegam si la peste, icre, asa cum este prevazut in Tipicul Mare al Bisericii, la anumite sarbatori care cad in cursul posturilor de peste an.



Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamabear spune:

Intr-adevar, sunt mai multe feluri de post. Atunci cand cineva vrea sa tina o forma mai aspra a postului, trebuie sa ceara binecuvantare de la duhovnic. Pe mine cand aveam 19 ani si am vrut sa tin Postul Mare fara ulei (cu dezlegarile stabilite) nu m-a lasat parintele, si cat m-am mai rugat de el, dar mi-a spus ca nu mi-e de folos si intr-un final am acceptat. (Eu tinusem asa la 18 ani, dar fara binecuvantare si imi dau seama ca am gresit, am refuzat chiar sa gust ceva pe motiv ca are ulei- nici nu vreau sa ma gandesc cum mi-am jignit amicul care imi cumparase tot felul de chestii, la film).

Referitor la gesturi, cuvinte, atitudine in post, mi-a placut un cuvant al parintelui Teofil, pe care l-am auzit la Trinitas cand eram in masina, anul trecut. Parintele zicea: cum adica sa nu mai barfim, sa nu mai injuram, sa nu cartim, sa fim mai smeriti in timpul postului? da' ce, in rest e in regula sa barfim , sa injuram etc? Era tare amuzant parintele!
Eu cred ca tocmai infranarea de la mancare (poate + un program un pic mai mare de rugaciune, stabilit cu duhovnicul) ne ajuta sa ne controlam mai mult, dar nu ca ar trebui sa avem noi o atitudine diferita. Atitudinea smerita si gandul la Dumnezeu ar trebui sa le avem tot timpul (spunea si Ica ceva asemanator cu referire la impartasanie).

Referitor la relatiile trupesti dintre soti, postul presupune si o retinere de la acestea, nu doar de la mancare. Dar, nici un duhovnic nu va sfatui un sot/sotie sa-l lipseasca pe celalalt de unirea trupeasca fara voia lui. "Sa nu va lipsiti unul de altul decat cu buna invoiala pentru un timp, ca sa va indeletniciti cu postul si cu rugaciunea , si iarasi sa fiti impreuna, ca sa nu va ispiteasca satana" (I Cor. 7, 5)
Sunt cazuri in care unul dintre soti nu poate sau nu vrea sa tina in acest mod postul. Atunci celalalt sot trebuie sa se supuna cu dragoste (tinand doar postul de bucate), caci dupa casatorie sunt un trup, nu mai sunt stapani pe proprile trupuri (nu vorbim aici de abuzuri).
Si parintele Cleopa spunea ca unul din soti nu are voie sa-l refuze pe celalalt, din motivul postului, pentru ca poate sa-l faca sa cada in ispita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

mamabear, io printre altele nu ma pot abtine sa nu dansez, sa nu rad cu puiul meu, ma bucur cu baietii mei. Ah, si nu pot sa imi pun ''straja gurii mele".... Asta printre altele. Inseamna postul sa fim nefericiti? Postul inseamna sa nu ne mai bucuram de cei acre ne iubesc, sa nu mai radem, sa nu mai glumim, sa nu ne mai bucuram de o melodie frumoasa? Ce ziceti?

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nikole spune:

Buna dimineata Romanie

Fetelor, ar fi bine sa ma si impartaseasca preotul, sunt cred...7 ani de cand nu sunt impartasita, preotul din tara la care m-am spovedit m-a oprit de la impartasanie, mi-a dat canon, pe care l-am implinit, si aghiazma mare...apoi, am plecat din tara, si timp de 3 ani nu am avut unde sa ma mai spovedesc...
dar ii voi spune toate acestea preotului, banui ca in final , el va hotara cum e"corect".

asadar s-au adunat pacate....cat nisipul marii, fapte ganduri, slabiciuni...

referitor la post, pentru mine , in adolescenta ,a avut o mare insemnatate, in sensul ca postul era retinere totala de la tot ce insemna dulce, carne, il tineam pe tot, impreuna cu bunicul meu.

ulterior, am decis sa incerc ca intreaga viata sa fie ...de post, desi e f greu, dar...o retinere/echilibru in ceea ce gandesc, simt, vorbesc, acesta e adevaratul post.

Vinerea insa are o semnificatie aparte, si mereu o tin, e o zi sacra pentru mine.
Mi-as dori ca macar in aceasta zi sa-mi permit un pic de...singuratate,liniste, sa pot fi eu cu mine, sa ma pot ruga mai mult.

cu drag, merg sa-i fac laptele copilului la mine e inca devreme,7 a.m.

Edit:Katya, mi-a placut f mult ce ai scris referitor la spovedanie, tot m-am tinut sa-ti multumesc de vreo doua zile, nu am mai reusit.




Nikole, mami lui Albastrel/Kevin Alexander(4.08.2007) si fericita 37+cu...Albastrica/Luana
"To born, to live, to die, to reborn and to keep progressing. That is the law"
Allan Kardec

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamabear spune:

Nikole, o sa te impartaseasca parintele, daca ii spui ca vrei. Inainte de nastere, se pot impartasi si femeile care au ramas insarcinate in afara casatoriei, si cele care au avorturi, nu conteaza pacatele, daca iti pare rau de ele. Spune-i parintelui situatia ta si vei vedea ca va avea rabdare cu tine, si te va chema si la impartasit.

Indraznesc sa-ti dau un sfat, daca nu te superi. Tinand cont ca trebuie sa vorbesti in portugheza, si poate nu te-ai obisnuit inca sa gandesti in aceasta limba, ar fi bine sa-ti notezi tot ce vrei sa-i spui si sa ai hartia la indemana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns patou spune:

Citat:
patouuuuu, iubita, chiar daca eu is mai zuza, promit sa nu musc piciorus fin de protestant. Mie imi esti draga si nu cred in chestii ca stampilele. Daca as fi crezut n-as fi avut prietene catolice, yoghine, samd in viata mea. Tu ne esti draga tuturor, poti la o adica sa spui cum vad preotii tai unele lucruri. Doar nu zice nimeni sa ne schimbam cumva ritul, stai cu noi, . Pe noi parintele patriarh ne invata prin comportamentul sau sa fim deschisi dialogului interreligios. Si apoi dragostea covarseste toate.


neata Iasmin, fetelor
pai problema nu sunteti voi, ca mi-ati dovedit de multe ori cat sunteti de dragute. mi-e frica ca ma ia pe mine gura pe dinainte si cine stie ce oi scrie...si ultimul lucru pe care mi-l doresc e sa va supar cu comentariile mele ca-mi sunteti tare dragi.

www.pecontpropriu.unblog.fr" target="_blank">blogul meu

mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Patou si io traiesc cu aceeasi spaima. Dar am vazut ca ne iubim intre noi, chiar daca suntem atat de diferite (vezi ca avem pareri diferite chiar daca suntem in cadrul aceluiasi cult si rit, asa ca..). Eu chiar nu stiu mare lucru despre cum sunt privite anumite lucruri de catre ceilalti crestini (ca suntem crestine toate aici). Cum e cu postul?

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns patou spune:

iasmim,deci nu sunt singura cu spaima mea.

cum inca nu mi-am gasit o biserica(protestanta)nu stiu ce sa-ti raspund la intrebarea cu postul. Cred ca se merge pe ideea ca posteste fiecare cand simte nevoia, sau indrumarea Duhului Sfant - cel putin eu asa fac.
Totusi impresia mea este ca foarte putini protestanti postesc. acum eu as vrea sa fiu contrazisa de fetele protestante...

www.pecontpropriu.unblog.fr" target="_blank">blogul meu

mihaela

Mergi la inceput