Timpul si muzica

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Citat:
citat din mesajul lui monixy
.

Oricui ii place muzica cred ca ii va placea si cartea lui Oliver Sacks , "Muzicofilia" (o sa revin cu o recenzie peste cateva zile - daca e cineva interesat )



Monixy,te rog sa ne prezinti recenzia,presimt ca sunt lucruri interesante.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

recenzie la Muzicofilia, scrisa de o colega muzicolog.

http://www.musicologytoday.ro/review.php



Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii


Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

Sa zic si eu cateva cuvinte despre carte , totusi , deoarece mi-a placut extraordinar de mult si nu ma pot abtine ....

In primul rand este scrisa intr-un stil literar captivant , cazurile sunt prezentate in termeni expliciti si pt. nespecialisti , iar remarcile autorului pe marginea lor au o rezonanta educativ-culturala umanista , mai degraba decat descriptiv stiintifica . Modul de exprimare , in care predomina prudenta stiintifica ("ar putea fi , probabil" -referitoare la concluzii) alaturi de exuberanta intelectuala si sensibilitatea estetica constituie marca personala a autorului (are origine evreiasca , cred ca am un instinct pt. autorii de lucrari stiintifice si literare , evrei - dovedesc un tip special de sensibilitate).

Sigur , acesta nu-i topic de literatura , asa ca voi reveni la muzica (la care nu ma pricep ,dar imi place).
Din cartea de mai sus am aflat , printre altele :
-exista obsesii muzicale , dar si halucinatii muzicale , crize epileptice declansate de muzica ,
-muzica poate fi utila in multe cazuri clinice cu afectare neurologica : epilepsie (muzica tine crizele la distanta , la unele persoane) , Alzheimer si demente (recuperare fragmentara si strict pe durata muzicii , a sinelui) , Parkinson(pe muzica se realizeaza o fluenta a miscarilor) , sindromul Tourette (ticurile se diminueaza si se transfera energia lor in pasionante interpretari muzicale ) , autism (realizeaza legatura cu lumea) , sindromul Williams (e chiar o modalitate preferata de exprimare , in conditiile in care si creierul , anatomic , prezinta aspecte diferite de cele obisnuite , iar IQ-ul acestor persoane este in jur de 60) si in reinvatarea vorbirii in diverse cazuri in care zona corticala dominanta in vb. nu mai este functionala .
-muzica este si un fel de "vraja" ce poate sustine prin ritmul propriu recuperarea musculara dupa accidente , dar si performantele sportive din competitii (efect ce se observa si la asocierile muzica-munca/cadente militare)
-diverse amanunte legate de relatia unor personalitati cu muzica : Darwin , mare iubitor de muzica dar modest in aprecieri critice , Freud , "rezistent" (psihanalitic , vorbind) la sugestiile emotionale ale muzicii

Subiectul topicului fiind si timpul , presupun ca il putem aborda din mai multe perspective . Sigur ca , in principal , e vorba de legatura lui cu muzica , dar muzica fiind atat obiectiva (instrumente , sunete ) cat si subiectiva (emotii) , poate fi pusa in legatura cu timpul ambelor perspective , cea obiectiva incluzand masuratori exacte sau aproximative (din stiinte ) si cea subiectiva , incluzand interpretari din filosofie , arte ...

Sper sa mai scrieti la acest subiect

http://bazar-livresc.blogspot.com

Mergi la inceput