Copilul utopic

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns pepene spune:


On-topic...dar pt. copiii mai mari

Sa vedeti cum ajunge la liceu in SUA cu activitatile extracuriculare... Daca vrei sa intri la o facultate buna, nu numai ca rezultatele academice trebuie sa fie foarte bune, dar trebuie sa dovedesti si "leadership" la activitatile extracuriculare, care de multe ori consuma 3-4 ore pe zi...

Si asa ajungem la situatii de genul: colegele de facultate imi povesteau cum in liceu ajunsesera sa doarma 3-4 ore pe noapte saptamana si 6 in weekend ( si asta tot timpul anului scolar ) ca sa faca fata la tot.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Conchita legat de citit scris... nu invata sa scrie, citeasca la gradi. Invata sa citeasca fonetic... si apoi enjoy pana printr-a sasea invatul scrierii si citirii

Cu activitatile noi suntem in urma rau. Ai mei racesc penibil de mult. Face flaut la scoala. Ca sport fatuca merge la calarie si atat. In vacante face inot si gimnastica. Am incercat sa faca ceva in timpul anului dar cum da frigul dupa orice transpiratie imi boleste. Asa ca am taiat de pe lista gimnastica si chiar si baletul.

Nu stau in casa insa. Merg prin toata natura salbateca care ne-nconjoara. Alearga, se plimba, observa merg pe bicicleta pe patine.
Are sase ani... si frate-sau dupa ea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Parere personala (nefondata pe articole/studii/cercetari/etc) este ca totusi, copii "gifted" (geniali) sint extrem de rari.
Cei mai multi sint normali/average.

Am fost si eu foarte prinsa in febra activitatilor dar mi-am dat seama (pina acum vreo 2 ani) ca pina la urma este o cursa si nu prea mai prindem timp sa respiram. Sa aibe copilarie. Sa stie sa bata mingea si pedaleze cu elan prin parc. Sau sa stea toata vara pe marginea bazinului (eventual cu un furtun la pinda sa te "prinda" cind scoti capul pe usa).

Noi am redus la 2 activitati pe saptamina (pian si scrima) si asta pentru ca si-au dorit. Nu imping lectii suplimentare (dar bag in ochi fel de fel de carti). Nu vreau neaparat cea mai buna facultate iar la liceu vreau sa-i scot din private school si sa-i dau la public (da, am innebunit).



Anamaria

"With sufficient thrust, pigs fly."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Noi weekendul, incepand de vineri inclusiv il tinem fara activitati de nici un fel si vinerea e fara nici o tema, de nici o culoare. Doar topait prin cartier cu copiii. Cred ca e mai bine asa. Vara eu prefer sa nu il dau la camp, asa ca il aduc pe tata, vreau sa stea copilul acasa in vacanta, mi se pare ca si campurile astea sunt obositoare. Sculat dimineata, mers la camp, alergat pe acolo cu sporturile alora...cam ca la scoala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

nu stiu citi altii mai sint ca noi, dar in fiecare zi dupa gradinita ne grabim acasa ca sa prindem joaca impreuna cu prietenii de la bloc. adica: fotbal, role, bicicleta, ascunselea, fugareala, trintit in nisip/pamint, tropait in balti.

M, la 5 ani, nu are activitati extragradi, face acolo ceva din fiecare: dans, muzica, teatru, sah, engleza. usurel, sa nu-i streseze vara le scoate piscina in curte si baga balaceala la greu cu un prof de sport pe linga ei.

la 2 ani stia literele, invatate de la reclamele de pe strada, acum stie sa socoteasca peste 20, stie sa scrie numere de un milion si ceva. pe toate le-am invatat in joaca in timp ce ne alergam prin parc sau mergeam cu masina. acum invata sa citeasca tot pe strada, cu firmele magazinelor :))

nu ma preocupa deloc sa fie multilateral dezvoltat, ci doar sa fie copil si sa invete sa faca ce-i place.



www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Macrina spune:

Activitatile sunt bune. Mai ales aici in USA, ca ai de unde alege.

DAR, se impaca greu cu scoala si cu timpul liber ramas dupa scoala.. Eu zic ca-i crima sa duci copilu la scoala la 8 dimi, sa-l iei la 3 si de la 4 sa-l mai duci si pe la activitati

Eu sunt pro activitati si mai putina scoala

Cat despre astia mici, da, si eu spun ca e nebunie curata sa-l duci la activitati din astea care-l secatuiesc. Mai bine in parc cu mami si alti copii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mimitete spune:

conchita, eu sint de acord cu tine, fa ce iti spune inima de mama. Ai dreptate, la 2 ani un copil nu poate sa ceara o activitate si dupa umila mea parare e mult prea mic pt o astefl de activitate oricit de gifted este. Eu zic ca invata mai mult jucindu-se in parc si catarindu-se pe ici pe colo si jucindu-se in sandbox (ai sa vezi ca se joaca numai cu lucrurile simple din el nu cu moristile si alte bazaconii, been there done that). Si mai lasa-i si pe Jones cu cele 15 activitati, orice psiholog o sa-ti spuna ce ce e prea mult strica. Sint studii care dovedesc ca anumiti copii care au fost dusi la nspe activitati de mici nu stiu ce sa faca cu timpul liber ca sint obisnuiti sa-l administreze altcineva. Asta nu inseamna ca atunci cind sint mai mari nu trebuie sa incerci sa vezi daca ii place inotul si altele. Atita timp cit copilul se duce cu placere, go for it dar de pe la 4 ani jumate incolo zic eu. Ah, cunosc un cuplu care si-a dat copiii la lectii de inot la 9 luni la nu stiu ce instructor care facea asta cu bebelusii si tinsa va spun ca inoata ca pestii.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Conchita am ajuns sa te urmaresc pe unde scrii ca tare mult imi plac ideeile tale.

Acum la subiect, daca un copil doreste el, ii place o anumita activitae mi se pare aberant sa-l oprim si sa nu-i facilitam acea activitate in limita posibilitatilor.

Insa eu ma felicit ca nu am cazut in extrema aceasta moderna a copiilor super capabili (sincer mi se par extrem de rar geniile, consider ca orice copil are talentul sau insa rareori e talentat si la fotbal, si la karate, pian, vioara, matematica, pictura si mai stiu eu ce). Pe cel mare il duc la fotbal pentru ca a insistat el, vrea sa se faca fotbalist si chiar ii place. Atat. De la scoala face inot, in timpul scolii, lucru benefic, nu pentru performanta ci doar pentru ca e vital sa stie sa inoate.

Despre citit si scris, aici merg la clasa pregatitoare la 4 ani jumate cand incep sa invete literele si sa citeasca. Sincer nu am facut mari eforturi cu el, am citit doar caritica ce ne-o dadeau de la scoala saptamanal si am avut rabdare sa il ascult citind. Acum la 7 ani e clasa a treia si citeste cursiv inca de la 6 ani insa repet, nu l-am stresat cu nimic. Recunosc ca el e destul de capabil la scoala, adica e un copil care invata repede si la matematica, si la scris si la citit.

Ce ma streseaza in privinta scolii e ca acum la 7 ani face tabla inmultirii, deja a ajuns la cea cu 9 si mi se pare mult prea devreme. (Si prin asociere au inceput si tabla impartirii).

La cea mica n-am picat in baby enstein si baby motzart, mi s-a parut mai important sa ne jucam asa cum si-a dorit ea.



Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui ruxij

Citat:
citat din mesajul lui lisaelisa

.

Si la noi, in Romania, i se cere copilului sa stie literele inainte de clasa I.


Stiu ca nu o sa ma crezi ca nu eu l-am invatat, dar fi-miu stia literele dinainte de 2 ani. Le-a invatat cu un laptop primit cadou de la nasi-sa, desi nu era pt varsta lui. Cum copiilor le place sa apese pe butoane, a tot apasat. In plus se mai uita la TV la Blues Clues, un desen animat in care tot prezentau literele. De citit a citit intr-adevar inainte de 5 ani. I-au invatat la gradinita, pe toti, nu doar pe al meu. Nu e mai destept din cauza asta, e un copil normal. Dar dc copiii au contact cu ceva, ei absorb. Nu vad nimic prea rau in asta atata vreme cat nu ii "pui la lectii" de la 4 ani.


ei, ai pus punctul pe i. Bodgan a invatat literele singur, din curiozitate, nu i le-a indopat nimeni cu forta. asta era tot ce voiam sa spun.

timpul liber si-l ocupa singur, prin joc, nu e nevoie sa-i organizeze parintii activitati - asta nu face decat sa-l inhibe si sa puna presiune sa intalneasca standardele "noastre". cu alte cuvinte, treaba unui copil e sa se joace, nu sa munceasca. numai asa isi dezvolta curiozitatea naturala de a invata care tine toata viata. imi e teama ca structurandu-le timpul si viata intre ce credem noi ca trebuie si prea putin timp liber pentru joaca de-adevaratelea, nu obtinem decat efectul contrar - copii care la varsta liceului urasc scoala si tot ce tine de invatatura...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui sorana

Conchita din ce am vazut eu la clubul dans cred ca varsta ideala de inceput e undeva la 5-6 ani, depinde de copil. Eu am dus-o pe fi-mea la 5 ani si a fost prea devreme pentru ea, nu isi coordona miscarile ca lumea si se oftica vazandu-i pe cei mai mari si mai siguri in miscari. Am facut o pauza si apoi am dus-o din nou la peste 6 ani. Cu totul altfel e acum, invata mult mai repede, in fine, e clar mai bine. Dar am vazut si copilasi de 5 ani foarte talentati.
Oricum la 2 ani mi se pare mult, mult prea devreme.

Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein


ah, problema nu e asta! fiecare copil e cu parintele alaturi ajutandu-l la "miscari", numai sonia m-a impins de langa ea din prima zi si le executa de parca zici ca s-a nascut cu pantofi de dans, nu alta. e foarte receptiva, probabil ca are si talent. dar ideea era: de ce neaparat dans martea la 10AM? de ce cu program, structurat? pai asa o sa-i sufoc talentul, ca o sa-i intre in cap ca dansul inseamna anume miscari si daca nu le executi corect, se cheama ca nu esti suficient de bun...

Mergi la inceput