Copilul utopic

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lisaelisa spune:

Fii-mea are doar 5 ani si mi se pare aberant sa incep sa o invat literele si cifrele. Mi-e teama ca la scoala se va plictisi daca va stii de pe acuma sa scrie.

Si la noi, in Romania, i se cere copilului sa stie literele inainte de clasa I.

Dar sunt parinti, in special mame, care isi invata copiii sa scrie si sa citeasca inca de pe la 4 ani. Eu ii vad ca pe niste copii supra-solicitati intelectual in mod inutil. Fiindca creierasul lor tot al unui copilas de varsta prescolara este.

Mie fii-mea mi-a spus ca ii place sa se joace, dar este fericita cand sunt si eu cu ea. Asa ca, ambitiile unor mame nu corespund absolut deloc nevoilor afective si emotionale ale copilasului lor.

Altfel spus : un copil care stie sa scrie si sa socoteasca de la o varsta mica, nu inseamna ca este un geniu sau ca va deveni unul.

La 2 anisori, unui copil ii place sa faca ceva atata timp cat nu este presat. Daca fetitei tale ii place sa danseze si nici nu simte asta ca pe o impunere, e bine sa o duci. Isi descarca prea plinul de energie.






Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Fi-miu n-a facut nici o activitate pana la 4 ani jumate, cand a inceput lectii de inot. Am ales inotul, pt ca mi s-a parut ca i se potriveste (nu cred ca i se potrivesc sporturi in care sa aiba contact fizic cu alti copii--impins/luptat pt minge). Dupa aia mi s-a spus ca e un copil muzical si la 6 ani a inceput pian. Si e adevarat ca merge si la mate la Kumon, pt ca mi s-a parut mie ca la scoala nu fac nimic si am eu niste pasarici la creier cum ca matematica e tare buna pt. dezvoltarea gandirii.

Eu zic ca sunt si avantaje si dezavantaje in activitatile extra. Ca avantaje mi se pare mie ca a oferi oportunitatea dezvoltarii unui talent/inclinatie naturala nu poate decat sa ii imbogateasca viata. Apoi treaba cu ocuparea timpului, mai ales la adolescenta, nu mi se pare de neglijat. Deasemenea, aici e presiune f. mare cu sportul, toti copiii fac un sport si cred ca creste "self-esteem"ul copilului sa faca si el un sport, sa fie cu copiii de aceeasi varsta si sa "poata" si el, chiar dc nu e primul etc. Si nu in ultimul rand, activitatile extra conteaza si la colegiu mai tarziu. Dezavantaje, cele enumerate de tine. Supraaglomerarea copilului. Dar la sport practic e ca un joc, e adevarat ca organizat, dar interactioneaza cu alti copii, face sportul respectiv. De aia nu m-am inteles eu cu o mamica cu care faceam cu schimbul cu dusul la inot al copiilor. Al meu dupa ora de inot sta in vestiar si discuta cu baietii, iar mamica cealalta se grabea si nu ii convenea treaba asta. Eu pana la urma a tb sa ii spun ca eu il incurajez sa faca asta, pt ca nu venim la inot doar asa sa inotam si sa fugim acasa cu chilotii uzi, ci treaba asta pt mine are si o component sociala, de crestere a increderii in sine si interactiuni cu copiii.

In orice caz, am si o familie de prieteni care nu isi dau copiii la nici o activitate, nu ii streseaza cu lectiile, nu se streseaza nici ca scoala copilului sa fie buna, si asta in mod constient, pt ca ei combat consumerismul. Copiii lor, mi-a spus barbatul respectiv, nu vor merge niciodata la nici o scoala "speciala". Nu vor merge la scoala privata, sau la scoala de fotbal sau la nimic special, ci la o scoala la care merg toti copiii. Si nu vor face nimic extra yada yada. Dar am vazut ca sunt f. suparati totusi ca fetita nu s-a calificat la programul de gifted and talented. Pai nici nu avea cum sa se califice sincer. E desteapta, dar nu se ocupa nimeni de ea, ea de unde sa stie?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Citat:
citat din mesajul lui lisaelisa

.

Si la noi, in Romania, i se cere copilului sa stie literele inainte de clasa I.


Stiu ca nu o sa ma crezi ca nu eu l-am invatat, dar fi-miu stia literele dinainte de 2 ani. Le-a invatat cu un laptop primit cadou de la nasi-sa, desi nu era pt varsta lui. Cum copiilor le place sa apese pe butoane, a tot apasat. In plus se mai uita la TV la Blues Clues, un desen animat in care tot prezentau literele. De citit a citit intr-adevar inainte de 5 ani. I-au invatat la gradinita, pe toti, nu doar pe al meu. Nu e mai destept din cauza asta, e un copil normal. Dar dc copiii au contact cu ceva, ei absorb. Nu vad nimic prea rau in asta atata vreme cat nu ii "pui la lectii" de la 4 ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ingrid S

Eu ma uit la nepoata mea de 9 ani, sictirita pana peste poate de cursuri extra: tenis, karate, ghitara, inot. Plus lectiile pe care trebuie sa le faca, nu e de mirare ca s-a saturat. Efectiv nu are timp sa stea, sa se joace, sa fie copil, pentru ca este inca un copil. Eu mi-am jurat ca o voi da la un sport (inot) si engleza. Atat. Am renuntat la pian desi ma batea ea la cap, are doar 3 ani, e absurd.
In rest, asculta muzica clasica, aici nu vad ceva rau, gusturile se educa din copilarie, a invatat sa citeasca, sa adune si sa scada. Pentru ca asa vroia ea, nu am fortat-o cu nimic. Am fost acuzata ca fortez copilul, care copil plangea sa se joace cu literele si cifrele. Dar promit ca n-o las sa scrie, ceva musai sa faca si la scoala.

Ingrid S si Diana
www.dropshots.com/Ingrid28_photo" target="_blank"> FILME 1
www.dropshots.com/Ingrid28photo" target="_blank"> FILME 2
www.dropshots.com/Ingrid28photo1" target="_blank"> FILME 3


Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues


Asa ziceam si eu cand era fi-mea in grupa mica. Dar in grupa mare a invatat literele iar in pregatitoare a invatat sa scrie si sa citeasca. La gradi, nu acasa.
Pe de alta parte, e foarte incantata de ea ca citeste, ii face placere sa citeasca si eu ma bucur
Nu stiu cati copii stiu sa citeasca si cati nu in cls I-a dar educatorii se straduie sa-i invete sa citeasca in pregatitoare.

Fi-mea face acum dans sportiv si pian. As vrea sa faca un pic de inot vara asta 9macar sa invete) dar facem pauza la dansuri si gradi pe perioada vacantei, deci merge un pic de inot. Si asa e destul de greu de jonglat intre ele, ca de exemplu saptamana asta se suprapune un concurs de dans cu lectia cu pian, asa ca sarim peste pian. Cu 3 activitati mi se pare "misiune imposibila".
Eu nu ii impun activitatile extra, ba chiar cu pianul eu nu eram deloc de acord. Numai ca ea a insistat foarte tare, a plans ca vrea asa ca asta e, face pian.
In timpul scolii - om trai si om vedea ce va vrea sa faca si ce nu. Dar cumva trebuie sa aiba 2 ore libere pe zi pentru joaca (minim), timp de teme si macar weekendul liber. Evident asta e un deziderat cum o sa fie de fapt vom vedea

Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Conchita din ce am vazut eu la clubul dans cred ca varsta ideala de inceput e undeva la 5-6 ani, depinde de copil. Eu am dus-o pe fi-mea la 5 ani si a fost prea devreme pentru ea, nu isi coordona miscarile ca lumea si se oftica vazandu-i pe cei mai mari si mai siguri in miscari. Am facut o pauza si apoi am dus-o din nou la peste 6 ani. Cu totul altfel e acum, invata mult mai repede, in fine, e clar mai bine. Dar am vazut si copilasi de 5 ani foarte talentati.
Oricum la 2 ani mi se pare mult, mult prea devreme.

Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corinadana spune:

Lisa Elisa nu compara invatul celor doua limbi sa le citesti. Romana o inveti sa o citesti si gata invatata ramane, engleza tot inveti sa citesti la ea haaaaaat (pustoiaca mea e n clasa a 4a si invata cuvinte noi si tot va invata).
Cui ii place sa citeasca va citi,nu s a plictisit nimeni de citit ca stie citi din kinder, cui ii place dansul va dansa, da i oportunitatea si apoi vezi. Nu te obliga nimeni sa i tii la cursurile alea atata timp cat copilului nu i mai place.

Numai ca 2 ani e cam devreme,la varsta asta nici macar nu stie bine pe ce lume traieste, dar fiecare si cunoaste copilul...


Conchita nu stiu de unde pana unde cu acest "sistem presant" dar nu i deloc asa... Fetita mea este gifted, citeste din kinder, iubeste cititul, canta la vioara, danseaza. NU o obliga nimeni si este un copil relaxat, nici macar "sistemul"...
Cand nu o sa mai vrea, nu o sa mai vrea si gata!
Si decat sa stea la tv parca este mai frumos sa stie sa faca lucruri noi/ deosebite.



Don't throw with stones if you live in a glass house.

corina mama Ralucai

http://community.webshots.com/user/corinaraluca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Conchita,
incercati ! Si vezi ce spune domnisorica ta dupa primele dati.
Daca-i place , mergeti, daca nu, incercati cand vreti altceva.
Nu aveti nimic de pierdut, eventual de castigat

La noi "in da siti" nu prea e nimic pt copii sub 5 ani. Si mereu am crezut ca voi da copila la di tuoate numai sa mearga Aiurea. Acum ma uit la ea si parca nu as duce-o nicaieri decat sa se joace cu prietenele.
Insa aici e alta situatiunea, alte mentalitatile si oamenii si posibilitatile. Probabil in toamna vom merge pe undeva ...

-------
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16)
-------
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet povestea licuriciului Emma
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blue eyes spune:

Scurt si cuprinzator, sunt intr-o scurta pauza la un curs. Eu merg dupa ideea: lasati copiii sa fie copii, dar adaptati-va la vremuri. Nu sunt de acord cu obligatul copiilor sa faca ceea ce face odorul vecinei, doar ca e la moda sa fie "capabili" sa scrie la 4 ani, sa turuie in engleza la 6, sa danseze la 3, sa stie sa cante la 2 instrumente. Asta in caz ca nu avem de-a face cu copii supradotati, dar asta e alta discutie. Eu am avut discutii cu familia fostului sot, pentru ca nu-i duceam pe copii la 101 de cursuri. Bieti omuleti erau istoviti dupa scoala, plus ca mai aveau si teme pentru acasa.

Daca pana la 20 de ani stiu sa faca totul, ce mai invata dupa 20?
Daca timpul liber e deja programat de parinti si de societatea consumistica, ei nu vor fi in stare sa-si gestioneze acele ore/zile in mod independent. Ai mei erau obisnuiti cu programarea sfarsitului de saptamana cand eram cu tatal lor. Cand ne-am despartit le-a fost greu sa se adapteze la stilul meu mai pasiv. Cand aveau un pic de pauza intrau in faza melancolica si ma intrebau pe mine ce sa faca, ei nu erau in stare sa aiba singuri idei de petrecere a timpului liber. Nu sunt de acord ca sfarsitul de saptamana sa fie mereu unul activ: inot, drumetii, vizite etc... Vreau sa ne relaxam, destul ca in timpul saptamanii suntem in alerta. Iesim, dar nu in mod insistent si hiperprogamat.


Suferinta din dragoste e de preferat celei din lipsa de dragoste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns philip spune:

conchita, eu cred ca tu, ca si mine, tinzi sa rationalizezi cateodata mai mult decat necesar. si eu imi pun probleme referitor la philip si dezvoltarea lui, dar am invatat sa fiu nitel mai relaxata. philip a facut fotbal anul trecut doar pt ca mi s-a parut mie fun, apoi evident ca i-a placut si lui, dar la fel de bine putea sa nu-i placa. daca s-ar fi intamplat asta, nu l-as mai fi dus. era insa numai o data pe saptamana, 45 de minute pt vreo 5 saptamani. lejer. toata iarna a mers la inot, dar ii place, mereu ma intreaba daca-i deschis la piscina (apropos, asta imi aminteste ca trebuie sa-l inscriu din nou). la vara, probabil va face soccer din nou, chiar ma gandeam ca tura asta sa ma ofer voluntar si sa fiu coach. eu am ales activitati distractive, el anul asta incepe kiner, va avea suficient timp de invatatura si alte activitati intelectuale...

philip
36weeksbabyboy
mommyandreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackpanterro spune:

Si eu cred ca te stresezi prea tare, daca nu vrei sa o dai la dans sau la orice altceva nu TREBUIE sa o dai. Nu obliga nimeni parintii sa isi dea copiii la activitati extrascolare.
Am zis doar ca e ok sa ii prezinti activitati, poate o sa ii placa una, poate mai multe, poate niciuna. In timp ea ar decide oricum ce poate si vrea sa continue si ce nu. Poate va vrea sa renunte la toate, e ok si asa, dar sa nu ii arati ca exista e pacat, parerea mea. Activitatile astea nu trebuie sa fie neaparat de invatare, pot fi de fun sau practice.

Daca de ex ar vrea sa invete sa innoate trebuie sa o dai la un curs de innot daca nu te descurci sa o inveti tu sau macar sa aiba instructor acasa daca aveti piscina.

Adriana si Aidan - 3 ani
A ticket to hell has never been funnier

"Friendship is like peeing in your pants, everyone can see it but only you can feel its true warmth."

Mergi la inceput