Ai nostri, ca brazii! ian-feb05 (64)

Raspunsuri - Pagina 20

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns kita spune:

Liviana lumineaza-ma si pe mine ce asta cu ursu doarme caci si pe A l-am auzit zilele trecute dar nu a vrut s aimi spuna mai multe; e un cantecel, sunt mai multe versuri;please! da-mi mai multe amanunte;

Kitacu fulgulet +31-32s si Andrei (10.02.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Kita, predarea se face atat in romana cat si in engleza, si pentru doritori se vor face ore de germana.
Rayan deja intelege putina germana si engleza.
Eu seara vorbesc cu el mai mult in engleza, si sunt foarte multumita de pronuntia lui. E talentat la limbi straine.

Nu doresc o predare exclusiv intr-o limba straina, deoarece va merge la scoala romana, si vreau sa capete in primul rand notiunile in limba romana.

Crinuta si Rayan









Fara Dumnezeu nimic nu e.
http://www.jnsr.be/ro.htm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

Am fost la dr Bacalearos!

Am plecat realmente incantata de dialogul cu ea dar si cu un sentiment de "mea culpa". In ansamblu, ideile de baza au fost:
- sa am dialog cu M folosind des intrebari deschise:"cum crezi tu ca ar trebui sa procedam"? "si acum ce facem?", "dar tu ce zici?" etc
- sa-i cer des opinia si sa procedez in asa fel incat sa creada ca el a luat decizia (Amaya, unde esti? Imi amintesc ca asa procedai cu Andrei si tare as vrea sa ne impartasesti strategiile), cu alte cuvinte "sa nu fiu asa desteapta"
- Sa incerc sa-i modelez comportamentul si prin tonul vocii
- sa separ fratii atunci cand M se joaca cu cuburile si face constructii pe care nu doreste ca B sa i le strice (asta am incercat si eu, dar "tzine" doar per scurte de timp )
- sa fiu flexibila si neutra, sa incerc sa evit situatiile care stiu ca nu i-ar conveni lui M prin strategii gandite dinainte (greu task!)
- sa incep "educarea" lui B folosind cuvinte simple si ton adecvat pt a-l determina sa nu-l mai loveasca pe M
- si cel mai important aspect: sa nu-l mai consider pe M copil mare, ci tot mic! Am gresit fiind prea directa, vorbindu-i prea mult ca unui om mare! Dr mi-a explicat ca el nu vrea sa accepte anumite lucruri si prin tipete se comporta ca un copil mic, tocmai pt a-mi capta atentia in acest sens, adica vrea sa ma comport cu el ca si cu un copil mic. Sincera sa fiu treaba asta vine in contradictie cu ceea ce mai citisem, si anume ca e bine sa le explicam copiilor asa cum am vorbi cu adultii....
- de asemeni e ffff imp canalizarea noastra pe energii pozitive, mimica zambitoare chiar daca suntem tracasate, obosite etc. Sa vedem in permanenta lucrurile prin prisma copilului: care sunt asteptarile lui de la mama?!

Am mai atins si alte subiecte:
- colectiv mare la gradi: nu trebuie privit ca un dezavantaj si sa stau linistita ca daca M ar fi nefericit, ar da sigur semne. Sa am grija sa-l intreb zilnic cum a fost la gradi, sa primesc constant feedback de la el si educatoare.
- inscrierea la gr mica si nu la cea mijlocie: mi-a zis ca e mai bine la gr mica, pt ca acum pt ei este esential sa se joace, mai putin importante sunt de ex cursurile si alte activit de invatare.
- varsta optima pt scoala: ne putem da seama daca e pregatit analizand nu numai capacitatea de invatare dar si aspecte de motricitate (daca poate sa scrie, sa folos mana corect). Cel mai bine ar fi sa fie evaluat in jurul varstei de 6 ani de catre un specialist care sa ne dea un sfat in acest sens. (ea are un baiat de 9 ani care a mers de la 7,7 ani la scoala si a vazut in clasa lui copii nepregatiti de scoala la 6,5 ani)

Va spun sincer ca am plecat de dr efectiv incarcata de en pozitiva si optimism, mi-a facut extraordinar de bine discutia cu ea. Fiind o ora acceptabila (5pm) am decis sa-mi iau baietii de la cresa/gradi si impreuna am petrecut o seara frumoasa, afara, la restaurantul lui Tigabita (Best Corner din Dr taberii) unde am "servit" o pizza. Seara am picat super-lata de oboseala, dar cu un moral ridicat!
Azi, fiind zi scurta la gradi/cresa, voi profita de timpul in plus si vom merge in parc.
La noapte vine si sotul, asa ca se intrevad zile mai bune.


Kita, e un cantecel pt copii - mi-l amintesc cu placere din copilarie. Cei mici stau in cerc si unul e in centru pe post de urs. Ceilalti canta:
"Ursu-ursu doarme, ce sa-i dam noi de mancare/lapte dulce sau cafea, sa se aseze pe cine vrea" si cel din centru trebuie sa se aseze in poala unuia de pe margine.
In varianta de la gradi, e un pic mai lung si inca n-au ajuns la faza cu statul in cerc, dar probabil urmeaza. Ieri M m-a surpins cu inca un cantecel cu animalele "pisica face miaumiau etc".
Ce nu-mi place la gradi e ca deocamdata nu-i scoate afara in curte. E greu sa-i tina grupati, mai ales ca in aceeasi curte ies si grupele mai mari si deci locul e plin...

Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
PICATURI DE VARA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

Daca aveti timp, urmariti acest filmulet: http://www.youtube.com/watch?v=hiTaDJ9E1I0&feature=related.
Se leaga de cele scrise mai sus.

Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
PICATURI DE VARA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

Multumesc frumos pentru raspunsurile despre ecografia morfologice!

Eu am fost la Iosup cind eram insarcinata cu Vladut, la o ecografie 3D. Nu stiam ca i se zice morfologica. Era la Diagnosis. Acum are alt cabinet? Daca da, am nevoie de numarul de telefon pe PM. Multumesc frumos!

Liviana foarte frumos ca ai scris ce ai vorbit cu doctorita psiholog.

As mai zice ca poate e bine sa il rogi pe Matei sa te ajute cind pregatesti/faci ceva pentru Bogdan, lui Vladut ii place foarte mult sa ajute.

Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005)

Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn

Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro

Despre Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tomasa spune:

Raspund pe fuga, am niste zile fff incarcate pt. ca pregatim petrecerea Mariei in we, duminica si desi avem invitati doar familia si prietenii foarte apropiati tot s-au strans o multime de treburi si pregatiri.
Liviana, ma bucur mult ca ai plecat de acolo cu sufletul mai usor si cu niste idei de abordare pe care ni le-ai impartasit si noua. Prind bine mai ales mamicilor cu mai multi copii si multumesc. Multe lucruri le aplic si eu intuitiv, dar te ajuta cand sunt explicate mecanismele de catre un psiholog. Apropo de ceea ce ti-a spus cu M, care si el este mic, eu nu o vad ca pe o contradictie cu modul in care tb sa i te adresezi. Adica eu cred ca trebuie sa i te adresezi cu respectul cuvenit unui om mare si intelept , asta nu tb sa se schimbe, doar ca nu tb sa-i ceri sa te inteleaga ca un om mare ...nu stiu daca am reusit sa exprim ce am vrut sa spun...e greu in scris. Adica eu ma gandesc ca ea voia sa spuna ca tu nu tb sa ai de la el asteptari peste nivelul varstei lui, amandoi baietii tai sunt mici, desi unul mai mic si unul mai mare. El nu tb sa simta o presiune de "frate mai mare"-in sensul, cedeaza tu ca esti mai mare, intelge-ma tu ca esti mai mare, etc. Nu ca ai face tu asta, dar ca idee banuiesc ca la asta se referea, nu la modul in care ii explici lucrurile si ii vorbesti in general.
Bestutza, nu stiam ca s-a deschis in zona noastra un Arc en Ciel, e o veste buna, am o parere buna despre ei. Tudor este obosit intr-adevar, dar nu stiu cat il oboseste drumul (numai cu masina il ducem, iar el e obisnuit de mic cu drumurile, le suporta bine ca l-am carat peste tot cu noi de la 5 luni) cat il oboseste noutatea activitatii pe care o desfasoara acolo, copiii, harmalaia, regulile, etc. Dar este frant si mai nervos decat de obicei-tot efect al oboselii. La ora 21 e musai sa-l culc altfel cade secerat sau nu ne mai intelegem cu el.

mama bradutzului Tudor (9 ian. 2005)
si a papanashei Maria (25 sept. 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tomasa spune:

Eu cred ca sunt singura sau printre putinele care nu o sa-mi dau copilul la germana. In rest pe toata lumea o aud cu germana, toate prietenele mele. De-aia eu ma gandesc ca ii va prinde bine sa stie spaniola de ex. cand toti ceilalti vor fi vorbitori de germana .

mama bradutzului Tudor (9 ian. 2005)
si a papanashei Maria (25 sept. 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Tomasa, acum imi dau seama ca a trecut ziua Mariei, asa ca, cu scuzele de rigoare pentru intarziere, ii urez La multi ani, multa fericire si sanatate.

Petrecere frumoasa!

Crinuta si Rayan









Fara Dumnezeu nimic nu e.
http://www.jnsr.be/ro.htm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Liviana, multumim ca ne-ai impartasit discutia cu psiholoaga.
E foarte interesant.

Crinuta si Rayan









Fara Dumnezeu nimic nu e.
http://www.jnsr.be/ro.htm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tomasa spune:

Crinuta, esti o dulce, multumesc din suflet!

mama bradutzului Tudor (9 ian. 2005)
si a papanashei Maria (25 sept. 2007)

Mergi la inceput