Asociatia PROADOPTIA

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mmmaria spune:

Face cineva un rezumat la ce s-a spus? Pls.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns asi spune:

Tzuni la ce emisiune s-a vorbit?

Mami de Razvan(07 martie 2004) si de
Cand Dumnezeu inchide o usa , intotdeauna deschide o fereastra.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns asi spune:

Am gasit
http://www.antena2.tv/arhiva



Mami de Razvan(07 martie 2004) si de
Cand Dumnezeu inchide o usa , intotdeauna deschide o fereastra.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claudia72 spune:

VEDETI CA O SA FIE IN RELUARE LA ORA 11.45 PE ANTENA 2.

SI EU L-AM URMARIT ASEARA.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miha74 spune:

Super idee cu 2%...contati si pe ajutorul meu...dar ne trebuiesc datele asociatiei.




"Este de o mie de ori mai bine sa fii optimist si sa te inseli, decat sa fii pesimist si sa ai dreptate." (Jack Penn)


Mergi la inceput
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elke spune:

Minuta de discutie

Data : 7 Mai 2008

Locul : Oficiul Roman pentru Adoptii

Participanti : Gabriel Petrescu, Secretar General al ORA
Nicoleta Curelaru, Sef Birou Juridic
Madalina Scurtu, SCA Tuca, Zbarcea si Asociatii
Mircea Popescu, PROADOPTIA

Subiecte discutate

1.) In ce faza se afla proiectul de Ordonanta? Va fi Ordonanta publicata in Monitorul Oficial pana pe 11 Mai? Daca da, in ce forma?

Raspunsul doamnei Nicoleta Curelaru
Ordonanta este in faza de propunere. Textul propus de ORA este publicat pe site-ul ORA. Aceasta propunere trebuie sa parcurga urmatorii pasi pentru a fi adoptata in Guvern:
• aviz de oportunitate, dat de Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul din cadrul Guvernului Romaniei: avizul stabileste daca este oportun ca Guvernul sa emita aceasta Ordonanta;
• sedinta pregatitoare la nivelul Secretarilor de Stat: in aceasta sedinta se stabilesc perioadele de observatii si avizare a propunerii de Ordonanta;
• avizul Ministerului Justitiei: contine completari si observatii
• avizul Consiliului Superior al Magistraturii: contine completari si observatii
• sedinta de Guvern in care Ordonanta este adoptata;
La acest moment nu exista nici macar avizul de oportunitate.

2.) De ce in Legea nr.273 principiul confidentialitatii datelor personale ale partilor implicate in procesul de adoptie, copil, parinti biologici si parinti adoptatori nu este declarat explicit? De ce acest principiu nu apare in Art.2 referitor la principiile ce trebuiesc respectate in mod obligatoriu in cursul procedurii de adoptie? A fost acesta omis in mod intentionat?

Raspunsul doamnei Nicoleta Curelaru
A facut parte din echipa care a redactat legea. Deoarece consimtamantul parintilor biologici se exprima doar in faza deschiderii procedurii de adoptie nu s-a considerat necesar ca acest principiu sa fie exprimat explicit in textul de lege. Asa cum era construita legea parintii biologici nu se intalneau in nici o faza a procesului de adoptie cu adoptatorii.

3.) Considerati ca, drept urmare a Deciziei Curtii, ar trebui sa avem in lege garantii explicite referitoare la protectia datelor adoptatorilor?

Raspunsul doamnei Gabriela Petrescu
Confidentialitatea este esentiala, fara ea se modifica fundamental spiritul legii. Se pierde tot ce am realizat pana acum.

Raspunsul doamnei Nicoleta Curelaru
Da, in lege ar trebui introduse garantii explicite.

4.) De ce nu au fost introduse aceste garantii in proiectul de Ordonanta? Exista vointa din partea ORA pentru a le introduce? Mai este timp sa fie introduse?

Raspunsul doamnei Nicoleta Curelaru
Nu au fost introduse garantii explicite referitoare la asigurarea confidentialitatii datelor adoptatorilor deoarece introducerea unor asemenea garantii ar antrena schimbari legislative de anvergura in sistemul judiciar. Introducerea unor asemenea garantii poate sa intre in contradictie cu prevederi ale codului de procedura civila, ale constitutie sau altor legi in vigoare. Biroul Juridic din cadrul ORA nu isi poate asuma singur aceasta responsabilitate si cu siguranta o asemenea propunere nu ar primii aviz favorabil de la Ministerul Justitie.

ORA ar fi de acord sa le introduca daca ele ar fi discutate in prealabil cu Ministerul de Justitie si CSM si daca ar fi avizate de catre aceste organisme. Timp ar mai fi devreme ce inca nu exista nici macar avizul de oportunitate.

Doamna Curelaru este de parere ca Ministerul de Justitie este in masura sa reglementeze procedural aceasta chestiune si ca acesta ar avea si expertiza necesara pentru a realiza acest lucru. In masura in care se concepe un text concret care sa completeze actuala propunere ORA il va introduce imediat in aceasta.

ORA ar fi dispusa sa inainteze, ca urmare a Memorandumului depus de PROADOPTIA astazi, o adresa catre Ministerul Justitiei prin care sa sublinieze importanta garantarii confidentialitatii datelor adoptatorilor si sa solicite elaborarea procedurilor judiciare care ar trebui inserate in Ordonanta de modificare ale Legii 273. Adresa se va depune maine si va fi adusa si la cunostinta PROADOPTIA.

Comentariile noastre fata de aceasta disponibilitate:
PROADOPTIA, prin SCA Tuca, Zbarcea si Asociatii, va depune Memorandumul si la Minsterul de Justitie. Vom solicita o intalnire cu ministrul Predoiu pentru a-i prezenta punctul nostru de vedere. Memorandumul se va depune pana Vineri si la Guvern si CSM.


CONCLUZIE
Vom intreprinde actiuni care sa determine Ministerul de Justitie sa elaboreze cat mai repede reglementarile necesare pentru garantare confidentialitatii.
Vom solicita SCA Tuca, Zbarcea si Asociatii o propunere referitoare la reglementari prin care s-ar putea garanta pastrarea confidentialitatii datelor adoptatorilor.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mmmaria spune:

Wow!
Da' stiu ca ati facut niste eforturi!
Oamenii ca voi misca lumea mai departe. Multumim.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anaisanais spune:

Asta da, lupta! A aparut astazi in Adevarul, cred, un articol despre asociatia ProAdoptia de la Cluj. Dati-mi datele, ca sa pot completa formularul 230.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elke spune:

http://evenimentulzilei.ro/articole/detalii-articol/802658/Legea-adoptiilor-la-Ministerul-Justitiei-/

http://www.adevarul.ro/articole/parintii-care-adopta-copii-cer-confidentialitatea-datelor/350934

Mergi la inceput