Metoda Karitane pentru adormit bebelusii

Metoda Karitane pentru adormit bebelusii | Autor: CristinaGoji

Link direct la acest mesaj

Buna. Deschid acest topic in speranta ca voi reusi sa-i ajut pe unii parinti si bebelusi sa invete sa adoarma si sa doarma singurei. Articolul este tradus de mine asa ca pot exista anumite greseli de exprimare. Ideea este ca unii copilasi adorm foarte greu si nu reusesc sa doarma destul cat sa se odihneasca. Eu a inceput de ieri sa aplic metoda aceasta si azi deja vad rezultate, in sensul ca daca ieri la copillul meu i-au trebuit 20 minute ca sa adoarma, azi a reusit in 10 minute. Totodata nu trebuie actionat strict cum este descris in aceasta metoda pentru ca fiecare bebelus e unic in felul sau si noi, parintii, ne cunoastem copilul, reactiile acestuia, cel mai bine, asa ca sfatul meu este sa incercam sa aplicam principiile de baza, iar metoda aleasa sa fie in functie de ce si cum simte fiecare parinte.

Mami de Vlad (17.10.2006)
Poze
www.totsites.com/tot/vladic" target="_blank">Paginuta mea

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CristinaGoji spune:

Deocamdata am tradus doar metoda pentru copiii de 4-7 luni. In masura posibilitatii voi incerca sa traduc si metoda penttru copii mai mari.
Si mentionez – este doar o propunere pentru cele iinteresate. Nu oblig pe nimeni sa actioneze in modul descris mai jos. Pe internet puteti gasi mai multe metode de a-i face pe bebelusi sa adoarma singuri dintre care o puteti alege pe cea mai potrivita pentru copilul vostru. Fiecare copil e diferit si daca in cazul unuia din copii o metoda functioneaza de minune din prima, in cazul altui copil aceasta metoda poate da gres. In continuare va voi prezenta una din metode, care totodata trebuie adaptata de fiecare mamica in functie de particularitatile bebelusului sau.
Dupa cum am spus mai sus, exista mai multe metode. Insa toate aceste metode au niste elemente comune:
- nu toti copii au dezvoltat mecanismul de a adormi “singuri” – unora le trebuie tztzi, leganat, netezit etc. (insa odata cu trecerea timpului acestia se obisnuiesc sa adoarma doar in astfel de conditii, iar noi ii ajutam din cele mai bune considerente). Aceste metode au menirea de a-i invata pe copilasi ca atunci cand sunt obositi sa adoarma singuri, fara a fi nevoie de ajutor din exterior, in orice situatie (acasa in patut, intrun local, parc…).
- Dupa 3 luni (datorita modificarilor sistemulul digestiv) copilul trebuie sa aiba urmatorul regim “somn-mancare-joaca” si nu “joaca-mancare-somn”, cum avea inainte
- In timpul aplicarii metodei evitati contactul vizual si discutiile cu copilul (sau replica adresate lui) : ideal ar fi sa-l culcati cu spinarea la Dvs, daca acesta se intoarce, intorceti-va capul (continuand sa-i cantati sau sa facet ce faceti de obicei cand incercati sa-l adormiti); pentru orice metoda ati alege veti avea nevoie de : timp, multa rabdare, voita si incredere absoluta ca faceti acest lucru spre binele copilului vostru. Va explic pentru ce aveti nevoie de vointa – orice metoda ati alege copilul va plange putin. Inteleg, este ingrozitor, iar eu tot timpul am fost (si voi fi in continuare) impotriva plansului fara rost, neajutorat si suparat. Dar ce este important – in acest caz nu va exista un copil parasit, copilul va simti tot timpul prezenta si sustinerea mamei. Trebuie sa fiti foarte sigure de ceea ce faceti si sa tineti minte ca astfel il ajutati pe copil. In acest caz metodad va da roade foarte repede. Cu cat sunteti mai calme si sigure de actiunile voastre, cu atat mai usor si mai repede va functiona colaborarea voastra. Specialistii considera ca in maxim 3 saptamani copilul invata sa adoarma singur. Autoarea acestui articol spune ca a observat inbunatatiri clare deja din a 2a zi. Copiii inceteaza sa mai planga foarte curand. Important este sa actionati in acelasi mod atat pentru somnul de peste zi, cat si pentru cel de noapte, si pentru trezirile in timpul noptii.
- !!! nu incepeti cursul daca sunteti stresata (oboseala, cearta cu partenerul…) sau daca aveti o agenda incarcata, sau daca bebelusul este bolnav, erup dintisorii etc. Daca o astfel de situatie intervine in timpul aplicarii metodei (de exemplu incep sa erupa dintisorii) opriti aplicarea metodei si actionati ca si inainte de a incepe aplicarea metodei (leganat etc.). Dupa eliminarea cauzei stresului (de exemplu dintisorul deja a erupt complet) mai asteptati inca 2-3 zile si incepeti aplicarea metodei de la inceput. Inainte de a trece la metoda in sine e bine de stiut urmatoarele – care sunt ciclurile somnului, nevoile de somn si semnalele de oboseala a copilului.


Mami de Vlad (17.10.2006)
Poze
www.totsites.com/tot/vladic" target="_blank">Paginuta mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CristinaGoji spune:

Ciclurile somnului
Noi toti avem anumite cicluri de somn; la adulti un ciclu complet dureaza aproximativ 90 minute, la sugari acesta dureaza in jur de 40 minute (0-3 luni – 40-45 minute, 3-6 – pana la 60 minute, dupa 12 luni – in jur de 70-80 minute). In timpul fiecarui ciclu trecem prin faza somnului rapid, superficial (REM) si faza NON-REM – somnul profound. Unii copii pot “omite” REM si sa intre in faza somnului pround foarte repede, alti copii insa au nevoie de mai mult timp (chiar si 20 minute) ca sa ajunga la aceasta faza. Noi toti ne trezim in timpul noptii dupa faza de somn profound si daca nu exista nimic ce ne-ar fi putut deranja in acel moment (sunete puternice, senzatie de frig/cald etc.) adormim la loc, in faza de somn superficial. Nici nu tinem minte astfel de treziri.

Sleep needs. Pe masura ce creste copilul nevoile acestuia de somn scad, iar perioada in care acesta sta treaz este tot mai lunga. 6 saptamani – sta treaz in jur de 1 ora, iar somnul ce urmeaza dureaza aprox. 2-3 ore, 12 saptamani pana la 20-22 saptamani – 1,5-2 ore sta treaz, 2-2,5 ore doarme, dupa 20-22 saptamani – 2-2,5 ore/2-2,5 ore doarme, dupa 6-8 luni – 2-3 ore treaz, 1,5-2 ore somn.
Copiii mai mari dorm 1 data pe zi pana la varsta de 3-4 ani .
Regimul copilului
Se propune urmatorul regim al zileo – este foarte important

SOMN-MANCARE-JOACA
Reglati regimul copilului vostru in asa fel, incat acesta sa manance imediat dup ace se trezeste. Daca (,) copilul mananca chir inainte de a dormi, i se va crea o asociere intre mancare si somn, si atunci cand copilul se trezeste in timpul fazei REM (nu conteaza dca e zi sau noapte), acesta asteapta urmatoarea masa, fie aceasta si una scurta.
Semnalele de oboseala
Copiii ne arata cand sunt obositi. Fie prin frecarea ochisorilor/nasucului, incetinirea activitatii, reducerea concentrarii si/sau coordonarii in timpul jocului, scancetele caracteristice, dau dinmaini/picioare, strang pumnisorii, casca – adica o mamica atenta recunoaste semnalele de oboseala transmise de copilul sau.
Principalele actiuni inaintea aplicarii oricarei metode:
-asigurati-va ca (,) copilul Dvs se simte confortabil – nu-l strang hainitele, este satul, temperatura in incapere este potrivita, are pampersul curat (in timpul aplicarei metodei pampersul se schimba doar daca s-a facut caca in el, pampersul ud nu se schimba (este un moment important)) etc.
- inainte de a-l culca pe bebelus efectuati cu acesta niste exercitii de “incetinire” a acestuia. Adica neteziti-l, spuneti-i o poveste, faceti-I un usor masaj, baie.
- puneti copilul in pat treaz. Evitati adormitul copilului in brate (prin leganare de exemplu) sau la piept – dupa ce-l veti pune in patut si dup ace copilul se va trezi in faza de somn rapid, copilul va crede ca este la Dvs in brate si va avea nevoie de ajutorul Dvs ca sa adoarma.
- Daca bebelusulu Dvs adoarme mai usor infasat (daca are manute prea active sau tresare puternic) – infasati-l nu strans de-asupra hainitelor. Cel mai bines a-l infasati cu manutele indoite de la coate (mainile sa fie aproape de fata) ca in caz ca va vrea sa-si suga pumnisorii s-o poata face.
- daca bebelusului nu-i place sa fie infasat, puteti sa-l acoperiti cu o plapumioara


Mami de Vlad (17.10.2006)
Poze
www.totsites.com/tot/vladic" target="_blank">Paginuta mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns criscodrin spune:

F interesant articolul,daca ai putea sa ne dai sfaturi si pt copii mai mari pana in 3 ani ar fi ideal.Felicitari pt initiativa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CristinaGoji spune:

METODA KARITANE PENTRU COPII DE 4-7 LUNI
1. Fiti atenti la semnalele de oboseala la copil
2. Petreceti 5-10 minute cu copilul facand activitati de linistire (povestiti-i, tineti-l la piept si cantati-i, etc.)
3. Puneti copilul in pat in pozitita preferata de el pentru somn, daca e nevoie inveliti-l
4. Neteziti-l, leganati-l usurel – alegeti o singura actiune, si spuneti-i ceva linistitor (sunetul sh-sh-sh-sh… sau un cantec de leagan). Iesiti din camera
5. Daca a inceput sa planga (in lipsa Dvs) – lasati-l 1-3 minute sa planga (puteti chiar cronometra)
6. Intoarceti-va in camera la copil si repetati actiunea de linistire (netezit, “sh”, cantec de leagan) in decurs de 3 minute
7. Parasiti iarasi camera pe 3 minute. Daca vi se pare prea mult, incepeti cu 1 minut, data urmatoare 2 minute, urmatoare – 3 minute
8. Unor copii cand dorm le ajuta un sunet monoton incet – poate fi radio, cantece de leagan, orice alta muzica linistitasau de relaxare.
9. Repetati punctul 6.
10. Repetati punctul 7.
In functie de varsta copilului puteti mari perioada in care nu sunteti in camera – treptat, cu cate 1 minut, si totodata in functie de cum rezistati Dvs sau partenerul Dvs la plansul copilului. Insa la aceasta varsta nu se recomanda sa parasiti camera pentru mai mult de 5 minute Ascultati cu atentie cum plange bebelusul Dvs si decideti singuri cand sa va intoarceti la el in camera sis a repetati pasul 6. Daca bebelusul plange atat de tare incat nu-l puteti linisti prin netezire, luati-l in brate si faceti ceea ce faceti de obicei pentru calmarea copilului (cu exceptia hranitului). Insa!!! – nu asteptati sa adoarma copilul in brate. Imediat ce copilul s-a linistit – puneti-l in patut (inca o data va atrag atentia – copilul treaz) si repetati procedeul de la inceput.
Pasii 4-10 nu trebuie sa dureze mai mult de 45 minute. Daca bebelusul dupa 45 minute nu s-a linistit si/sau adormit, scoateti-l la plimbare, faceti-i un masaj usor sau o baie pentru relaxare. Aceste actiuni nu trebuie sa dureze mai mult de 30 minuute. Dupa aceasta repetati actiunile descries la p.1-10. Daca a venit timpul pentru hranire, hraniti copilul, fara a repeat p.1-10, jucati-va putin si repetati p.1-10.


Mami de Vlad (17.10.2006)
Poze
www.totsites.com/tot/vladic" target="_blank">Paginuta mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tanima_i2002 spune:

Cristina atat? Offf, mie mi-e tare greu sa aplic metoda cu somn-mancare-joaca. Daca il culc dupa 1ora dupa ce a mancat se trezeste de foame. Ziua mai merge, dar seara? Oare noapte cum se aplica metoda ca eu acolo am probleme si nu ca nu adoarme ci ca se trezeste des dupa 4-5 ore de somn.
Astept cu interes si continuarea. Deja am salvat partea asta. Doamne ajuta sa functioneze la toti bebelusii.

Mamica lui Rares (15 oct 2006)
poze
Botez

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CristinaGoji spune:

Tanima - e important ca pasii de mai sus sa fie aplicati atat noaptea cat si ziua. Pare imposibil de la inceput, dar cu rabdare si muuuuulta vointa cred ca o sa reusim.
Pentru copiii mai mari o sa mai caut. Deocamdata am gasit doar pentru perioada 4-7 luni si 7-12 luni.

Mami de Vlad (17.10.2006)
Poze
www.totsites.com/tot/vladic" target="_blank">Paginuta mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanae spune:


F. interesant Cristina.O s-o aplic si eu metoda ca de cateva zile ma culc numai la 2, dupa multe reprize de leganat.Pana acum adormea singura, dar era mai mica.Acum are fata personalitate iar eu sunt de cateva zile .Multumim.


Rox de Diana(8.05.2002) & Sarah(18.09.2006)
poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tanima_i2002 spune:

Stai asa ca pana am citit eu si am scris tu ai ami aplicat ceva. Continuam si insistam.

Mamica lui Rares (15 oct 2006)
poze
Botez

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanae spune:

Mie nu imi este greu cu somn ,mancare , joaca ca asa faceam.Mai rau este ca am invatat-o sa adoarma leganata in brate sau pe picioare.Dar daca altii au putut inseamna ca pot si eu.Dar am o intrebare daca se scoala noaptea tr. sa ma joc cu ea?!?!
de ex. o culc la 10, si la 1 e in picioare. Ce trebuie sa fac?


Rox de Diana(8.05.2002) & Sarah(18.09.2006)
poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CristinaGoji spune:

Roxanae - noaptea nu e nevoie de joaca. Noaptea copiii care au depasit varsta de 3 luni trebuie sa doarma. Daca se trezeste mai devreme de 4 ore ar fi bine sa nu-l hranesti, ci sa incerci sa-l adormi aplicand pasii 2-10. Sau ii dai de mancare si-l bagi la somnic. fara joaca. Plus ca nu-i nevoie sa-i faci alte activitati dupa expirarea celor 45 minute. Continui sa actionezi conform metodei, desi eu cred ca nu va fi cazul. Cred ca o sa adoarma, cel putin Vladic asa face.

Mami de Vlad (17.10.2006)
Poze
www.totsites.com/tot/vladic" target="_blank">Paginuta mea

Mergi la inceput