nu ma duc, na, la culcare!

nu ma duc, na, la culcare! | Autor: Simonna

Link direct la acest mesaj

Voi cum faceti?
Ca eu oricum o dau tot cu circ se termina, copilul tot tiris urca scarile si tot crizat se duce la baie! Pe urma ii trece, e o chestie de cinci minute pe seara, dar care pe mine ma scoate din minti. Sera de seara, aceeasi istorie:
Faza 1. Radu, asta seara te joci pina cind limba mare e la 12 si limba mica la opt. Clar?
Faza 2. Radu, mai ai 10 minute.
Faza 3. Radu, 5 minute.
Faza 4. Radu, 1 minut.
Faza 5. Radu, gata, te rog, urcam.
Ei, de la faza 5 incolo e ca la balamuc, ala zice ca nu, eu, daca ma tin nervii, explic pentru a mia oara de ce trebuie sa mai si dormim, daca am umor - accept ca si pe mine ma enerveaza amarnic sa dorm dar ce sa-i faci... si pun placa cu de ce trebuie sa dormim, iar daca sint obosita si cu nervii zdrente incep sa tip, ala tipa si el, ca de ce sa nu tipe, eu amenint, el se supara, eu reprosez, el se simte vinovat... Si ne tot invirtim in cercul asta.
Asteptam sugestii si modele de actiune.
Pentru cine nu ne stie, Excelenta Sa, Copilul Atomic, e copil unic la parinti, are cinci ani jumate, energie pentru cinci, idei pentru 20, dar o singura mama, pe care o mai lasa nervii din cind in cind.
Cu drag,
Simonna

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Laura _Oprescu spune:

cred ca e una din fazele varstei...ala care trec cand nu le mai bagi tu in seama!
si la noi aceeasi treaba...cand e limba mare la 12,gata! ei bine,asta mai e cum mai e...dar urmeaza etapa spalatului pe dinti de unul singur si acolo e jalea mare...daca il spal eu e ok! dar e timpul sa o faca singurel...si mai nou sincer iti spun, nu o lua ca exemplu, cu santaj:Rares,daca aud un singur sunet de jelanie,tati nu iti mai citeste povestea de seara! si daca tati nu e acasa (ca lipseste fo' doua seri pe saptamana, de maine nu mai ai videogame! si l-am convins! nu e un exemplu grozav,dar tine ...pe de alta parte, la mine coincid orele de culcare la puiuti si atunci cand sunt singura cu ei, Rares e mult mai ascultator...se duce fara comentarii isi citeste singurel o carte si s-a culcat..pana vin eu din dormitorul celalalt el doarme bustean!...ce minune...ma simt si vinovata !...
pup la Radu Nazdravanu ca tare mi-e dor de mutrita lui...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crini spune:

Noi avem fetita, 5 ani si jumatate.Nici ei nu-i place sa se culce seara, dar noi nu suntem stricti cu ora. Uneori cere din proprie initiativa sa mearga sa doarma, daca e foarte obosita (ea merge de 2 ori pe sapt in piscina si consuma multa energie). Alteori o trimitem noi si nu zice nimic, alteori cand o trimitem incepe sa maraie si parlamentam.
'Daca nu mergi acum, maine dim nu te poti trezi sa luam micul dejun impreuna '(ii place mult momentul asta al zilei, cand suntem toti adormiti, eu si tati bem cafeluta, iar ea lapte cu cereale).
Sau 'nu te vei trezi sa vezi desenele animate'
Pana la urma e tot un fel de santaj, doar ca nu suntem noi cei care declansam pedeapsa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LYADA spune:

Ma bag si eu caci ii tot citesc ispravile de ceva timp (ani)

Pentru genul de baietel superenergic cred ca ora 20.00 este foarte devreme pentru culcare; acum nu stiu daca e obligat si sa se urce in pat sau se mai joaca la el in camera. Poate au fost zile in care a fost lasat sa decida singur ma gandesc, la ce ora s-ar culca?

Al meu ( 3 ani) se scoala pe la 9, 9.30, doarme la pranz 3-6 si inainte de 11 pm nu se poate culca; si adoarme cu greutate. Daca incerc sa-l scol mai devreme din somnul de dupa-masa se enerveaza si e prost dispus juma de seara.
Nu stiu cum va fi cu gradinita, poate se mai modifica insa tin minte din copilarie ca exact de la ora 8 seara era mai interesanta


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CristinaT spune:

Eu am observat la Oana ca nu vrea sa doarma in serile cand nu am stat suficient cu ea!

Apoi eu ma bag in pot odata cu ea la ora 21.00 si de multe ori adorm innaintea ei.

5 ani -14 februarie 2005


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simonna spune:

Stiu ce ziceti...
Am incercat, pe rind, tot ce mi-a trecut prin cap. Cu frumosul, cu amenintari, cu santaj, cu mita... Scandalul se reia seara de seara, iar pe mine ma lasa nervii.
Lyada, ora 8 e cea la care se presupune ca tre sa lase jucariile, nu ora de culcare. Urmeaza mincat, dus, poveste de seara, ispita, Tatal Nostru, pupaturi cu mami, pupaturi cu tati, i-e sete, face caca, a uitat sa-si puna ceva in ghiozdan si mai stiu eu altele ce. Se face cu certitudine 9 pina sta in pat si nu se mai fitiie. Cind avea trei ani tot asa, pe la 11 - miezul noptii se culca. Dar acum asta nu se mai poate, nu doarme de prinz la scoala, asa ca de pe la 8 devine isteric si nu ne mai intelegem. Si a doua zi la sase jumate tre sa fie sus si in forma, lupta pentru supravietuire e acerba la scoala aici, pe une daca nu, iar asta sufera daca nu e primul si nu e in frunte!
Lauri, tu faci ca ala de da anunt la matrimoniale ca-i frumod, bogat, destept, citit, da`nu vrea nimic, numa`se lauda :) I-am dat exemplu, sa stii, cum se culca Rares singur in timp ce tu ai grija de bebe si mi-a zis ca eu n-am bebe, de cine sa am grija pina se culca el? De tati? Si mi-a inchis pliscul!
Asa ca azi am ridicat mita la rang de educatie: daca se culca cuminte in fiecare zi a saptaminii, simbata primeste o jucarie de la Dolarama. Facem calendar pe frigider si punem stelute sau x-uri. Sa vedem ce-o iesi si din asta!
Cu pupici,
Simona

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadne spune:

poate ca ar trebui sa renunti la poezia" mai sunt 10 min., apoi 5, etc.",pur si simplu la ora 20 il inviti sus.
momentan si eu am probleme crunte cu fetita in ceea ce priveste somnul, insa am incercat sa schimb cate ceva si se vad rezultatele usurel.
stiu ca este greu insa incercati sa aveti ceva activitati mai linistite seara, eventual lasa-l sa se uite la tv pt.30 min. si renuntati la celelalte eventuale vizionari din timpul zilei.
si nu te enervaindiferent de iesirile lui, asta il agita si mai rau.
primele zile sunt groaznice, cu timpul insa accepta noul program.
la noi problema este si mai delicata, nici un cursul noptii nu doarme bine, se trezeste la fiecare ora...
este doar o faza prin care trec multi copii cred, important este sa nu rezistam noi parintii.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadne spune:

sa rezistam ,vroiam sa spun

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Cam asa ne luptam si noi cu George (5 ani jumate). Incepem de la 9 si daca am sta pina la miezul noptii, el tot nu s-ar culca. Fuge prin casa, construieste cu blocuri, il apuca foamea, setea... Doarme la prinz cam 2 ore, la gradinita iar dimineata ma lupt sa-l scol la 8.
Eu am renuntat sa-mi mai fac probleme, cind pica frint, atunci adoarme. Mai recurg uneori la santaj sentimental, ceva de genul "vrei sa moara mamita ?" si asta de obicei merge, ca George o iubeste pe mamita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simonna spune:

O, da, da, da!
Ari! am incercat si sa-l iau ca din oala, a iesit un circ, mama, ce circ! Ca de ce nu mi-ai spus, ca daca nu-mi spui eu de unde sa stiu ca tu vrei sa fac eu asta... Ca una si alta... Asa ca mentinem "poezia", ca el are nevoie de un plan, daca n-are plan nu e sanatos. Si chiar am observat ca functioneaza mai bine daca stie ce-are de facut!
Amuleta, te si vad lasind-o balta, sa pice si treaba lui! Am facut-o si pe asta, tati si cu mine n-eam facut programul de seara, lui Atomix i s-a rupt, nici nu ne-a bagat in seama. Cind ne-a vazut in pat cu lumina stinsa s-a pus pe urlat, ca pe el cine-l culca. Singur, i-am zis noi... Si-a iesit o criza de isterie, mai mare dragul!
Problema cred ca nu e a lui, e a mea. Atita-s de obosita incit, daca eu imi planific ca Radu e in pat la ora x, ceea ce inseamna ca eu sint in pat la x + 1, si el se fofileaza si se face x si jumatate, eu crizez. Si crizez urit, strig la bietul copil, il fac cu ou si cu otet, vai de capul lui! Si de al meu :))
Acum doarme, a stat in noaptea de Revelion pina la patru si era revoltat la maxim ca plecam, sa mai stam un pic ca uite ce bine se distreaza el!
La multi ani pentru mamici de copii care nu se duc la culcare...
Simonna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns scarmanus spune:

Mai fetelor cucuiete,

Ma bag si io in vorba nu ca mama de copil ci ca cititoare de psihologia copilului. Am citit recent din Francoise Dolto ca o foarte buna metoda de a evita circul cu mersul la culcare este sa-i spuneti copilului ca nu trebuie sa adoarma right away, dar ca trebuie oricum sa se duca in camera lui si sa se bage in pat, fiindca mami e obosita si trebuie sa se culce (asta o poate zice tati). II dati jucaria, jocul, cartea preferata si ii spuneti ca poate se se joace in pat pana-i vine somnul. Inchideti usa in urma voastra si...aveti rabdare, vine si somul. Teoria asta a lui Francoise Dolto porneste de la premisa ca nu trebuie fortat copilul sa doarma daca nu-i e somn (sau sa manance daca nu-i e foame, for that matter). Ei, se incumeta careva? Hai ca-s tare curioasa, fiindca mie mi se pare ca psiholoaga asta are niste idei cu adevarat revoluitonare in unele privinte.
Nu uitati sa-mi psuneti si mie daca aveti rezultatele scontate. Bafta, mamicilor!

scarmanus

Pisicile mele

Sa nu lasi nici o zi sa treaca fara sa faci sau sa auzi ceva frumos.

Mergi la inceput