Fulgusori de nov-dec 2009 (28)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns laviniablaga spune:

Neatza!

Ionela, multumesc de si imi pare rau pentru vestile triste!

Am vazut poze frumoase cu Santi si Bubu.Pe ei ii pup si pe mamici le imbratisez!

A_driana, Shtrumphy, bine ati revenit la noi!

Despre noi ce sa va zic...vaccinul ne-a cam dat batai de cap...aseara a facut putina febra...38.2, dar nu am vrut sa ii pun supozitor, asa ca i-am pus comprese si l-am pazit, pana i-a scazut...toata noaptea l-am bibilit. Nu va mai spun ca nu a dormit si a fost si foarte agitat. Acum doarme, ca e obosit. Ultima oara a avut 36.8 grade C. Sper sa ramana asa...sa nu mai urce. I-am facut masaj la piciorus si apoi am pus comprese sa nu se faca nodul!

Ionela, articolele trimise ieri de tine mi s-au parut foarte interesante...sa ne mai trimiti.

Dankutza...ma bucur ca esti hotarata sa reincepi lucrul si mai ales ca Cezara iti permite si asta! Va pup!

Lavinia, cea mai fericita de Rares Cristian, un grabit!NASTEREA UNUI FULGUSOR GRABITRARES CRESTE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionelamaria spune:


Un ginecolog vrea sa se reprofileze auzind ca ar cistiga mai bine ca mecanic auto...
Invata individul si se duce la un service auto sa dea test de angajare. La rezultate, stupoare: tipul luase nota 15... Se duce si-l intreaba pe mecanicu' sef:
-Bine dom'ne, cum se poate asa ceva: asta a luat 5, asta 7,..eu 15?!
-Da, domne, hai sa vedem: ti-am dat sa desfaci carburatorul, l-ai deschis corect..5 puncte. Te-am pus sa-l inchizi...l-ai inchis corect: 5 puncte. Si ti-am mai dat 5 puncte de la mine ca ai facut totul prin teava de esapament!


Mami fericita de Mihnea
Mihnea creste mare (14.11.2009 )
aniversarea nuntii
POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionelamaria spune:

Lavi, buna dimineata. Ma bucur ca a trecut febra. Fugi si tu putin la nani... ca daca ai fost de planton e cazul sa te odihnesti

Am observat ca devine interesant subiectul DIVERSIFICARE

AM GASIT ASTA( sper sa gasiti util articolul):

Cand laptele nu mai este de ajuns
Schema de diversificare a alimentatiei sugarului

Diversificarea alimentatiei sugarului inseamna introducerea in meniul zilnic al bebelusului a altor alimente, in afara laptelui. Este o etapa importanta in viata copilului, care se impune, deoarece necesitatile sale nutritive sint in crestere si nu mai pot fi acoperite in totalitate de alimentatia lactata.
Ca regula, se incepe diversificarea la 4 luni pentru copiii alimentati artificial si la 6 luni pentru cei alimentati natural, iar in paralel, se impune conditia ca bebelusul sa fi atins limita de 6 kilograme.

Principiile diversificarii sint:
• Se incepe la sugarul sanatos, fara nici o urma de boala
• Se introduce un singur aliment nou odata, pentru a testa toleranta copilului la acesta; se incepe cu cantitati mici si se va merge progresiv pina la inlocuirea completa a unei mese de lapte
• Se va tenta alimentatia cu lingurita, cu copilul asezat in sezut
• Daca bebelusul refuza un anumit aliment, nu se va insista, se renunta, apoi se va relua administrarea lui dupa citeva zile
• Alimentele utilizate pentru alimentatia sugarului trebuie sa fie proaspete, facute in casa, de preferinta, fara conservanti, condimente, fara sare sau zahar, pina la virsta de 1 an
• Se vor urmari scaunele bebelusului, daca apar varsaturi, si se monitorizeaza cresterea ponderala

Se va incepe cu cerealele instant amestecate cu lapte, in cazul copiilor hipotrofici (mai slabuti), sau cu supa de zarzavat, la copiii eutrofici (cu greutate normala) sau hipertrofici (greutate peste normal). Cerealele se administreaza de preferinta la masa de seara, in biberon; se vor cauta initial cele fara gluten, mai dificil de digerat de sugarii pina la 6 luni.

Supa de zarzavat se administreaza la masa de prinz; se folosesc pentru prepararea ei initial numai radacinoase (morcov, telina, albitura), apoi cartof, dovlecel, ardei, ceapa, etc., respectindu-se regula introducerii treptate. Este permisa adaugarea in supa a unei lingurite de ulei, pentru a ii creste valoarea calorica si nutritiva. In primele zile se administreaza numai zeama, incepindu-se cu 20-30 ml, apoi se va creste cu 20-30 ml/zi pina la 100ml, dupa care se vor adauga si legumele fierte si pasate, deasemenea in cantitati crescute progresiv.

A treia masa care se va inlocui este cea de la ora 10 -11, cind se introduc sucurile de fructe (mar, portocala, piersica) si sucul de morcov, urmate de "ingrosarea" acestuia cu pulpa fructelor mentionate, plus, in functie de sezon, altele: caisa, para, strugure. Sint controversate administrarea de banana si kiwi - cu continut vitaminic si de minerale bogat, dar cu potential alergogen, de aceea recomandate de unii medici dupa virsta de 1 an.

In toate cazurile, introducerea acestor noi alimente se va completa cu laptele pe care il primea sugarul in mod obisnuit la acea ora; inlocuirea completa se face numai cind noul aliment are consistenta crescuta (piure) si sugarul primeste 120 - 150 g din respectivul aliment.

La virsta de aproximativ 6-7 luni, dupa ce bebelusul s-a obisnuit cu cele 3 mese diferite se va adauga brinza de vaci - de obicei amestecata cu piureul de fructe; Ulterior, se va introduce carnea, in piureul de legume de la masa de prinz - pui ,vita sau peste - mixata, in cantitati progresiv crescute. De doua ori pe saptamina se poate da galbenus de ou fiert tare, in locul carnii. Ca garnituri se poate inlocui piureul de legume cu spanac, orez, ciulama (sos alb); se pot prepara perisoare cu orez sau galuste de gris, facute numai cu galbenusul de ou.

De la 8 luni se poate introduce in alimentatie iaurtul, simplu, natural, cantitati mici de unt si smintina, adaugate la masa de prinz sau constituind o masa separata (la ora 17:00-18:00), alaturi de mamaliguta sau paste fainoase (taietei). De la aceasta virsta este permisa piinea, biscuitii, prajiturele dietetice de casa (papanasi,de ex.). Sugarul va fi incurajat sa tina aceste alimente in mina si sa manince singur.

Dupa 9 luni se poate schimba usor gustul alimentelor cu lamiie, bors, adaugate in supe sau cu usturoi in sosurile albe sau de rosii. Practic, pe masura ce se apropie de un an, copilul va putea sa manince mincare gatita, foarte variat, asemenator cu restul familiei, cu restrictie la sare, prajeli, condimente, oul crud/ albusul de ou, chiar preparat, carnea de porc, grasimi animale/vegetale in cantitate crescuta.

De la virsta de un an laptele praf folosit se poate inlocui cu lapte de vaca, dar pentru mamele care mai alapteaza, este foarte bine sa nu intarce copilul, daca lactatia este prezenta si copilul manifesta inca interes pentru supt.

Total interzise pina la un an sunt :
• Mierea de albine
• Albusul de ou
• Carnea de porc
• Alune, nuci, alte seminte (pericol de innecare)
• Ciocolata
• Alimente prajite, grase, condimentate

Odata cu inceperea diversificarii se va tine cont ca sugarul trebuie sa primeasca si lichide in cantitate suficienta - apa minerala plata, sucuri de fructe facute in casa, ceai.

Pe toata perioada diversificarii, parintii trebuie sa tina legatura cu medicul copilului, care va monitoriza starea de nutritie a copilului si evolutia curbei ponderale. Un lucru trebuie avut in minte, si anume ca fiecare copil are apetitul sau si ritmul sau de crestere si dezvoltare, de aceea el nu trebuie comparat cu alti copii, ci evaluat din punct de vedere clinic de catre medic.




Mami fericita de Mihnea
Mihnea creste mare (14.11.2009 )
aniversarea nuntii
POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laviniablaga spune:

Cum astazi e Dragobete-le, Rares al meu doreste sa ii faca o surpriza Maiei, si ii trimite din toata inima un www.bluebirdjunior.com/one-night/images/tweety_love.jpg" target="_blank">mesager al iubirii sale!

Lavinia, cea mai fericita de Rares Cristian, un grabit!NASTEREA UNUI FULGUSOR GRABITRARES CRESTE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DianaR spune:

Neatza! Apa plata si imediat vine si ceaiul!

Ionela, imi pare rau ptr vestile neplacute! Tin pumnii sa nu se adevereasca! Si tie un sa iesi din starea asta!


Diana cu Vlad(16.05.04)(bebelus, copilas)&Timeea (18.05.06) & Teodora (11.11.09)
Filmulete

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laviniablaga spune:

Vin si eu cu niste articole in completarea a ceea ce a scris Ionela despre diversificare:

Reguli de baza in diversificarea alimentatiei sugarului

Pentru bebelu#351; cel mai important aliment este laptele de mam#259;! Acesta ii asigur#259; to#355;i factorii nutritivi si anticorpii care il protejeaz#259; fata de infec#355;ii ! Alaptarea stabile#351;te o comunicare afectiva între mam#259; si copil unic#259;!

Reguli de baz#259; in diversificarea alimentatiei sugarului:

• Copilul trebuie s#259; fie s#259;natos
• Alimentul ales se introduce in cantitati mici crescute progresiv, pan#259; la completa înlocuire a unei mese de lapte in decurs de 3-4 zile.
• Sucul de fructe nu înlocuie#351;te o mas#259; de lapte.
• Alimentul nou va fi administrat cu linguri#355;a.
• Nu se introduce simultan dou#259; alimente noi.
• Cand copila#351;ul refuza alimentul nou, se renunta temporar la administrarea lui.
• Daca apar semne de intoleranta la alimentul nou (diaree, varsaturi), acel aliment va fi suprimat si veti consulta medicul pediatru.

Alimentatia sugarului de 5-6 luni

Atunci cand copilasul este alimentat natural, laptele de mama ii asigura o hrana completa pana in luna a sasea, neavand nevoie de alt aliment, nici macar de apa.

Daca micutul dvs. Are varsta de 5-6 luni, cantareste mai mult de 5 kg, isi sustine bine capul si a ainceput san u se mai sature doar cu lapte, este necesar sa incepeti diversificarea alimentaiei cu acordul medicului pediatru sau de familie. Diversificarea alimentatiei asigura un plus de elemente nutritive necesare cresterii si dezvoltarii normale a copilului si se va face respectand regulile de baza prezentate!

Alimente recomandate sugarului de 5-6 luni

Sucuri fructe (mere, morcovi) incepand cu caeva picaturi crescand progresiv la 30 ml/zi.
Piureuri de fructe (mere crude sau coapte, piersici). Capsunile, fragii, kiwi, bananele, zmeura se dau dupa varsta de 1 an, fiind alergizante.
Legume (morcovi, patrunjel, telina, cartofi, dovlecei, ardei, fasole verde) la inceput sub forma de supa strecurata, si ulterior sub forma de piure imbogatit cu unt si lapte.
Fainoase fara gluten (orez, porumb) folosite pentru a imbogatii o masa de lapte, supa (1-3%), piureul de legume sau fructe.

Pana la varsta de 8 luni carnea de pui si vita se fierb separat de restul alimenteleor!

***
schema Dnei Dr. Culcer de diversificare!


#61558; 3 luni -suc de fructe si legume; sucul de portocale este primul introdus, iar dupa varsta de 4 luni sucul de mere, piersici, morcovi; sucul de portocale poate fi amestecat cu suc de mandarine, lamai, grape fruite; fructele pot fi administrate sub forma omogenizata (banane, mere);

#61558; 4 luni - supa de legume initial strecurata apoi cu legume pasate, imbogatita cu ulei la 4 ½ luni; supa inlocuieste treptat o masa de lapte;
- piureul de fructe sau compotul de fructe, se prefera compotul de mere cu fructe pasate imediat dupa preparare;

#61558; 5 luni - se asociaza piureul de legume la pranz cu supa la care se adauga carne mixata de pui sau de vita (2-3 lingurite) de 2-3 ori pe saptamana;
- unt la piureul de legume;
- branza de vaci si orez pasat (20 g branza/zi); ex: piure de fructe cu branza de vaci;

#61558; 5 ½ luni - supa de carne;

#61558; 6 luni - supa de legume poate alterna cu supa de carne sau oase degresate;
- galbenus de ou fiert tare, se incorporeaza in supa de legume alternand cu carnea; se incepe cu un sfert de galbenus de ou crescand pana la 1 galbenus pe zi;
- iaurt;
- la piureul de fructe se pot adauga biscuiti;
- ultima masa a zilei poate fi din lapte cu fainoase (cereale);

#61558; 7 luni - ficat de pasare sau vita;
- smantana 1-2 lingurite pe zi;
- perisoare;

#61558; 8 luni - mamaliguta cu branza de vaci si unt, creme fierte, papanasi, paine;

#61558; 9 luni - carne de peste, sunca presata;
- aluaturi coapte in casa, sos alb, sufleuri;

#61558; 10 luni - o data pe saptamana se poate introduce creier de vita in piure;
- ou intreg (de preferinta la 1 an).


ZAHARAREA: 1 lingurita zahar la 100 ml lichid.
LAPTE DE VACA: 0-1 luna: ½ lapte zaharat + ½ apa zaharata
1-3 luni: 2 parti apa zaharata +3 parti lapte zaharat
3-4 luni: 1 parte apa zaharata +3 parti lapte zaharat
4 luni…: lapte integral.
In loc de apa zaharata se poate folosi pentru dilutie ceai zaharat.


Luna a-III-a: 5 mese a 130 – 150 ml;
Se inlocuieste treptat o masa de lapte cu fructe, de preferat masa de la ora 10,00 (mar ras pe razatoare de sticla, banane bine coapte frecate spuma);

LUNA A-IV-A: 5 MESE A 160 ML;

#61558; ora 6,00 - 160 ml lapte praf sau lapte de vaca integral +5% zahar;
#61558; ora 10,00 - 100 g piure de mere (banane) +5% zahar + 1-2 biscuiti (se poate indulci cu sirop de zahar);
#61558; ora 14,00 - 120-150 ml de supa de legume + fainos + 1-2 lingurite de ulei de la 4 ½ luni;
- 50 g piure de legume (cu unt de la varsta de 4 ½ luni);
#61558; ora 18,00 - 160 ml lapte praf sau lapte de vaca integral +5% zahar;
#61558; ora 22,00 - 160 ml lapte praf sau lapte de vaca +5% zahar + 1-2 lingurite fainos de la 4 ½ luni.

Luna a-V-a: 5 mese a 160-180 ml;

#61558; ora 6,00 - 160 ml lapte;
#61558; ora 10,00 - 100 g mere; 30-50 g branza de vaci, 1-2 biscuiti; 50 ml suc de fructe (+ 1-2 lingurite sirop de zahar);
#61558; ora 14,00 - 100-150 ml supa de legume + ulei sau unt;
- 50-100 g piure de legume;
- 20 g carne la 2 zile;
#61558; ora 18,00 - 160 ml lapte;
#61558; ora 22,00 - 160 ml lapte + fainos (faina de orez, biscuiti, faina de grau, gris);
Pentru 100 ml -1 lingurita fainos, fainosul se fierbe;
Luna a-VI-a: 5 mese a 180 – 200 ml;

#61558; ora 6,00 - 180 ml lapte;
#61558; ora 10,00 - 100 g mere; 30-50 g branza de vaci, 1-2 biscuiti; 50 ml suc de fructe (indulcit sau nu cu sirop de zahar);
#61558; ora 14,00 - 100 ml supa legume sau carne;
- 50-100 g piure de legume;
- 20-30 g carne la 2 zile;
- galbenus de ou la 2 zile alternativ cu carnea;
- 20-30 g branza de vaci cand nu primeste carne sau ou;
#61558; ora 18,00 - 180 ml iaurt + 1-2 biscuiti +5% zahar;
#61558; ora 22,00 - 180 ml lapte + 2 lingurite fainos.

LUNA A-VII-VIII-A: 5 MESE A 200 ML;

#61558; ora 6,00-7,00 - 200 ml lapte;
#61558; ora 9,30-10,30 - 100 g piure de mere sau banane, caise, piersici
- 30-50 g branza de vaci;
- 2 biscuiti;
- 50 ml suc de fructe sau legume (indulcit sau nu cu sirop de zahar);
#61558; ora 13,00-14,00 - 100 ml supa de legume sau supa de carne;
- 50-100 g piure de legume;
- 20-30 g carne la 2 zile;
- 1 galbenus de ou la 2 zile alternativ cu carnea;
- 20-30 g branza de vaci cand nu primeste carne sau ou;
- 20 g ficat de pasare fiert si pasat inclus in piure;
#61558; ora 16,00-17,00 - 200 ml iaurt zaharat 5% + 1-2 biscuiti, + 20-30 g branza de vaci sau 200 ml iaurt cu fructe;
#61558; ora 20,00-21,00 - 200 ml lapte + fainos.

Luna a-IX-X-a: 5 mese a 200 ml sau 4 mese a 250 ml;

#61558; ora 7,00 - 250 ml lapte;
#61558; ora 12,00 - 100 ml supa de zarzavat sau supa de carne cu fainos (gris, pesmet de paine alba, faina de orez);
- 100 g piure de legume (ex. spanac);
- 20-30 g carne fiarta si tocata la 2 zile;
- 20-30 g branza de vaci;
- 1 galbenus de ou la 2 zile;
- ficat de pasare;
- peste proaspat;
- creier fiert si pasat o data pe saptamana;
In branza de vaci de la pranz pot fi adaugati 30 ml suc de fructe si 1 biscuit;
#61558; ora 17,00 - 200 ml iaurt indulcit 5% cu 2 biscuiti
sau 200 ml iaurt cu fructe
sau 150 g mere rase cu 2 biscuiti, 20-30 g branza de vaci si 2 lingurite sirop zahar
sau 200 ml lapte cu 2 lingurite fainos si branza de vaci sau budinci, papanasi;
#61558; ora 21,00 - ca la ora 17,00;

LUNA A-XI-XII-A: 4 MESE A 250 G;

#61558; ORA 7,00 - 250 ML LAPTE CU FAINOS
sau 250 ml lapte cu paine si unt sau cozonac;
#61558; ora 13,00 - 100 ml supa sau bors cu zarzavat, carne cu fainos (gris, orez, galuste, taietei) paine;
- 100-150 g piure de legume;
- 20-30 g carne fiarta tocata sau perisoare;
- 1 galbenus de ou alternativ cu carne la 2 zile;
- 20-30 g ficat fiert si pasat;
- 20-30 g branza de vaci cand nu primeste carne, ou;
- 1 mar crud ras cu 30-50 ml suc de fructe;
#61558; ora 17,00 - 150 g mere rase cu 2 biscuiti, 1-2 ligurite sirop de zahar, 50-100 ml suc de fructe sau legume, 20-30 g branza de vaci;
- budinci, papanasi, prajituri de casa;
#61558; ora 21,00 - 250 ml lapte cu fainos
sau 250 ml iaurt indulcit cu 2-3 biscuiti.
#61558; Fainos (cereale si preparate de cereale)

• Faina de orez; faina de grau rumenita; gris; pesmet din paine uscata; biscuiti simpli; faina de ovaz; zeamil; fosforin; faina de grau;
• Faina de malai; paste fainoase;
• Fainoasele se fierb 5-10 min.
• Pastele fainoase se fierb 20 min. si se limpezesc sub jet de apa rece.

#61558; Iaurtul se prepara din lapte de vaca fiert si racit brusc la care se adauga o lingura iaurt din ziua precedenta; vasul cu lapte se pune la cald; cand s-a inchegat se pune la frigider si se pastreaza 24 h.
#61558; Lapte cu faina rumenita (de orez).
250 ml lapte, 2 lingurite faina, 2 lingurite zahar .
Intr-o cratita uscata se pune faina la foc mic amestecand usor cu o lingura de lemn pana cand faina devine aurie, se pune laptele, zaharul si se fierb 5-10 min.
#61558; Gris cu lapte.
Se fierb 200-250 ml lapte cu 2 lingurite zahar; cand incepe sa fiarba se adauga grisul amestecand mereu.
#61558; Biscuiti cu lapte.
Biscuiti simpli se piseaza bine; se fierb 2 ligurite de praf de biscuiti cu o lingurita zahar si 200 ml lapte 5-10 min.
#61558; Budinca I.
Se fierb 200 ml lapte zaharat (2 lingurite zahar) cu o lingura fainos 20 min.; se pune preparatul intr-o forma caramelizata si se da la cuptor 10 min.
#61558; Budinca II.
200 ml lapte, 1 lingura orez, 1 lingura zahar, 1 mar, 1 ou, 2 lingurite unt.
Marul se curata de coaja, se rade, se amesteca cu zaharul.
Orezul se fierbe in lapte; dupa ce s-a racit se adauga galbenusul, merele rase, albusul batut spuma.
Intr-un vas Jena bine uns cu unt se rastoarna compozitia, se presara pesmet si se tine la cuptor 30 min.


1 – 3 ani

Ora 7,00 – 8,00 – 250-300 g cafea cu lapte cu 5% zahar cu 50-75 g paine, 10-15 g unt;
12,00 – 250-300 g supa de legume (pasare, vita) sau bors de legume cu unt, cu galbenus de ou (chiar unu pe zi), apoi 50-100 g carne sau ficat cu paine;
16,00 – 200-250 g fructe crude sau compot sau budinca cu fructe sau budinca de fainoase cu lapte si dulceata sau budinca de zarzavat cu ou si branza sau o prajitura;
20,00 – 250-300 g lapte cu paine sau biscuiti, mamaliguta de gris sau de faina de porumb cu branza de vaci cu unt sau smantana.

Sau

7,00-8,00 - cacao cu lapte 5-8% zahar, cozonac;
12,00 – supa de carne, perisoare cu sos de smantana, piure de cartofi, compot de fructe sau fructe crude (mere, pere, caise);
16,00 – ceai cu lamaie si chec cu rahat;
20,00 – budinca de fidea cu branza, lapte cu paine.

***

Se incepe dupa 6 luni, iar la cei foarte grasi dupa 4-5 luni. Se inlocuieste la inceput masa a 2 a din zi adica masa de la ora 10.

Se incepe cu suc de morcov, suc de mar, separat sau impreuna...o lingurita in prima zi , apoi 2 apoi 4, aproximativ 20 ml , apoi 40 ml , apoi 60, 100 ml, se adauga si pulpa de fruct, mar banana cite putin.

Se sta 2-3 zile pe loc, pentru a vedea cum reactioneaza copilul, apoi se introduce banana mixata, cite o lingurita, doua pina la jumatate de banana. Pireul de fructe , trebuie sa fie semifluid , sa curga. In amestecul de mar sau banana, se pot introduce alte sucuri sau fructe in cantitati progresive. Apoi trebuiesc adaugate la masa aceasta si proteine sub forma de brinza de vaci cite 1-2 pina la 4-6 lingurite sau pulbere de biscuiti pina la aceeasi cantitate.

Biscuitii trebuiesc rumeniti in cuptor si umflati cu ceai fierbinte dupa care se amesteca in pireul de fructe. Amestecurile de fructe se alterneaza, nu se da mai mult de 2 zile acelasi fel de pireut.

MASA a 3 a .

Supa de legume. Pireul de legume. Supa se face din morcov, telina pastirnac, cartof, ardei gras...se fierb cu putina sare si ulei. La inceput se da doar zeama cu 1-2 masuri de orez instant, 30 ml , 60 ml , ...pina la 200. Dupa ce s-a obisnuit cu supa se incepe cu pireul de legume.La fel se administreaza si el progresiv, cu putin unt...apoi se introduc in pireul de legume, pe rind galbenus de ou, carne de piept de pui (galbenusul fiert tare , la inceput cite un sfert...iar carnita cite o lingurita...si crestem progresiv) ficat de pasare , peste.

MASA a 4 a - la ora 18, dupa 7-8 luni se inlocuieste....cu iaurt cu sau fara fructe, mamaliguta cu brinza si smintina, papanasi fierti.Pina la 2 ani jumate si peste, copilul trebuie sa primeasca 2 mese de lapte pe zi .

Lavinia, cea mai fericita de Rares Cristian, un grabit!NASTEREA UNUI FULGUSOR GRABITRARES CRESTE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DianaR spune:

Experienta mea personala despre diversificare… of, greu, multa bataie de cap. Ptr ca atat Timeea cat si Vlad au fost foarte nemancaciosi, cu Vlad ma lupt si acum cand e vorba sa incerce ceva nou… Timeea e mai curioasa si apreciaza gustul variat al mancarii dar manaca asa ca o pasarica, cate putin. Plus ca atunci cand a vazut ca e groasa si primeste si altceva decat tzazta a apucat-o iubirea de tzitzi, refuza orice si manca san in disperare.
Nu prea sunt multe variante cand incepi diversificare: ori ai parte de un copil mancacios care va primi usor tot ce-i dai si atunci diversificarea e un fleac, conteaza prea putin ordinea in care incepi ca in o luna maxim doua reusesti sa-ii introduci tot ce se poate ptr varsta respectiva, ori ai parte de un bebe care refuza orice din start. Si atunci iar conteaza prea putin ordinea ptr oricum refuza sistematic orice, mai degraba devi experta in introducerea linguritei prin gurita abia deschisa cat sa incapa o molecula de mancare sau ce combinatii (uneori disperate) sa-i mai faci sa-l pacalesti sa manance ceva.
Cred ca in primul rand trebuie sa avem toti bine stabilit in cap ca laptele (ca-i matern sau lp) e baza ptr primul an. Ideea e ca in acest prim an copilul sa primeasca diferite alimente mai mult ca exercitiu de invatare cu alimentele solide, cum sa le manace, cum sa le inghita, cum sa primeasca gusturi noi, apoi cum sa manance singur… Nu e o cursa sau un concurs care bebe mananca mai multa mancare solida si mai putin lapte ci e un process de invatare, si cel mai bine e sa fie facut relaxat, ca o joaca, ca o noua aventura ptr tine si bebe tau. E greu sa ramai relaxat cand il vezi ca refuza sistematic orice mai ales daca nu exceleaza la capitolul greutate, e usor sa cazi in extrema in care alergi dupa copil cu farfuria de mancare oriunde merge, ii dai a manace in fata televizorului, faci spectacol cu jucarii si papusi si maimutareli ca sa manace ceva. Stiu destui copii care la inceput refuzau orice ptr ca pe la un an sa manace de rupeau farfuria, pur si simplu la momentul primelor incercari nu erau pregatiti sa accepte si altceva decat lapte. Asa ca rabdare, incercati, mananca e f bine, nu mananca nu-i bai e si maine o zi.
Trimit si mai revin.


Diana cu Vlad(16.05.04)(bebelus, copilas)&Timeea (18.05.06) & Teodora (11.11.09)
Filmulete

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ancutza_Bro spune:

neatza gagici si pitici

noi am avut o noapte super!!! Saby a dormit de la 12 la 7 cu pauza scurta de papa la 5

in schimb sunt trista pt ca a plecat sotul in delegatie pana sambata ... cu ocazia asta ofer o pt toate fetele fara soti langa ele in perioada asta.

acum pe scurt ce mai tin minte si revin cu temele facute acusi...

Lavi ma dau pe spate mesajele tale pt Maia, mesajele lui Rares adica, oricum , mi-am dat seama ca esti o romantica incurabila ...te pup

Diana saru'mana pt torrent, nu stiam ce sa mai sterg din calculator ca sa am spatiu pt teatrul radiofonic

ionela citit site-urile, gasit lucruri interesante, deacord sa incepem discutii pe tema diversificarii pt ca acusi bate la usa, si as mai vrea sa discutam daca vreti despre aparitia dintilor:
care sunt semnele care previn? cum iti dai seama ca ii dor gingiile ? cat timp dureaza de obicei de cand sparge gingia si pana iese dintisorul? nu imi vin acum in minte alte intrebari dar cu siguranta mai sunt

am vazut doi cavaleri la plimbare,Santi si Bubu am stat putin sa-i deosebesc in poza pt ca se cam asemanau ..pup si mamicile lor

Dankutza nu stiu ce sa-ti urez...esti prima care se intoarce la munca...am inteles motivele...sper sa reusesti sa reduci programul de lucru

Lalu ma bucur tare mult ca esti mai bine...poate nu ajungi totusi la cutit...iti doresc SANATATE si poate ne vedem cu BINE in copou

madamme K din ce am citit eu acolo sa inteleg ca o accepti pe Saby ca pretina cu Raru tau...sau mai bine zis ca partenera de joaca, sa nu creez confuzii si gelozii degeaba

atat am reusit sa retin....revin
pup fara exceptie

_
ANCA mamica fericita de SABINA IOANA (03.11.2009)
Fulgusorul meu iubit

The virtue of true love is not by finding the perfect person but loving the imperfect person perfectly !!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coquelicot spune:

Neatza,
Vad ca se anunta ploaie desi afara parca iese soarele. Monitorizam.

Moama, cate nelamuriri am cu diversificarea asta....

Unii spun ca tb inceput cand isi tine copilul capul, altii cand poate sta in fundulet. Eu merg pe varianta b. BA ca banana e ok, ba ca e alergena. Ba merge pestele ba nu merge. Apoi, ce vitamine ii dai unui copil din fierturi? EU am o oala Zepter care cica mai pastreaza din nutrienti, altceva nu ma duce capul sa fac. Incep din ce in ce mai mult sa cred ca nu morcovul sau marul sunt indicate pentru inceput dar parca nici nu as folosi cereale, arhi-recomandate peste tot. De cele integrale nici nu poate fi vorba ca absorb fierul si pot da anemii.
E o maaaaaare ceata la mine...
Apoi,Lavi, eu nu stiu cat de recomandata de Culcer este reteta aia, Culcer clar merge pe diversificare dupa min 6 luni, nu cu sucuri de la 3 luni si cu ZAHARARE.
Si mai am o groaza de nelamuriri tehnice: cum naiba sa incepi sa introduci cate putin la 3 mese diferite, dar altfel sa stii ce anume a provocat o problema digestiva, daca aceasta apare. EU cred ca inteleg gresit.
Ce sa zic, sa ma tina laptele cat mai mult ca sa incep abia din mai sa imi pun problema
Dankutza - Bafta la servicu, hmm cred ca iti e cam greu, pentru ca esti prima dintre noi back to the jungle.
Lalu, Monica - sunteti mame eroine pentru mine
SI pentru ca tot vorbea Ionela de jocuri, pe Mateiutz il lasa rece asta cu CUCU-bau/peekaboo. Si pare plictisit de locul de joaca.
Hmm, tre' sa mai investesc in niste jucarii.

Pup u si vb mai incolo

mami de bebe MATEI (10.11.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DianaR spune:

Ionela si lavi v-au prezentat schemele clasice romanesti de diversificare. Cu sucuri de fructe si supa strecurata si cereale in biberon. In schemele moderne, vest europene si nordamericane, se incepe direct cu alimente fluide, nu lichide care se administreaza cu LINGURITA. Biberonul nu prea are ce cauta in diversificare. Americanii numesc diversificarea starting solids, ptr ca ideea e sa obisnuiesti copilul cu un nou mod de a manca si ca incepi diversificarea la un copil pregatit sa manance cu lingurita, ideal dupa 6 luni, dar in nici un caz mai devreme de 4 luni.
Am mai scris in capitolele trecute care sunt semnele ca un copil e pregatit de diversificare si cand am putea sa ne gandim ca se impune diversificarea inainte de 6 luni. Bineinteles ca linkurile nu mai sunt active…poate daca am nervi mai incerc sa scriu mai tarziu inca odata.
Odata cu diversificarea se ofera copilului si lichide ideal apa sau sucuri de fructe indoite cu apa oferite dupa/intre mese ca sa-i potoleasca setea nu ca o masa in sine. Lichidele se ofera cu canuta cu cioc si nu cu biberonul (mai ales la cei alaptati la san, n-are rost sa obisnuiesti copilul cu biberonul…)
Si daca alegeti sa respectati schema romaneasca nu-i un capat de tara, cata vreme incepeti dupa 5-6 luni si in loc de supa strecurata dati direct piure de legume (consistenta crescanda treptata), in loc de sucuri dati pulpa de fructe si cerealele le dati cu lingurita nu cu biberonul. Alimentatia cu biberonul favorizeaza hranirea in exces a bebelusului, mult peste cat ar manca cu lingurita, ptr ca la lingurita se opreste cand ii ajunge, la biberon nu are aceasta limita si continua sa traga din el “de placere”. Am mai gasit ca mai ales cerealele administrate cu biberonul cresc riscul de sufocare a bebelusului.



Diana cu Vlad(16.05.04)(bebelus, copilas)&Timeea (18.05.06) & Teodora (11.11.09)
Filmulete

Mergi la inceput