Campanie de responsabilizare a autoritatilor (3)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ioana_p76 spune:

Text pentru Uniunea Europeana (http://ec.europa.eu/romania/about_us/contact_ro.htm)
Este o combinatie din textele precedente, l-am facut mai scurt ca sa atraga mai bine atentia, sper ca este si destul de clar, daca aveti si alte idei, astept si apoi sa il trimitem.

Va facem cunoscuta o problema a tineretului in Romania si solicitam ajutorul Uniunii Europene pentru gasirea unor modalitati de implicare a statului roman in rezolvarea acestei probleme.
In ultimul deceniu, in toata lumea, inclusiv la nivelul tarii noastre, nr. cuplurilor infertile este in crestere. Insa datorita tehnicilor de reproducere umana asistata medical(inseminare artificiala si fertilizare in vitro) aceste cupluri pot fi ajutate sa procreeze, ceea ce poate duce si la cresterea natalitatii.
Majoritatea tarilor europene (Ungaria, Franta, Belgia, Grecia etc - vedeti link-ul urmator: http://www.firstvisitivf.org/display.asp?page=IVF_coverage_in_EU_countries) au constientizat problema, au elaborat legi referitoare la sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata si au inclus in programele de sanatate publica costurile acestor proceduri (pana la 5 incercari de fertilizare in vitro si 6 inseminari artificiale per cuplu)
La noi nu exista in prezent nici macar cadrul legal pentru reglementarea procedurilor de reproducere asistata, nu se constientizeaza faptul ca infertilitatea a devenit totusi o problema nationala, fiind si o cauza a scaderii natalitatii.
Romania a ramas doar la stadiul de propunere legislativa (nr. 217 / 2003 "Propunere legislativa privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical") si aceea abandonata de circa 3 ani (din anul 2005 este la Senat, dupa mai multe dezbateri)iar in ceea ce priveste medicamentele compensate, este urmatoarea situatie: o parte din medicamentele necesare in cadrul procedurilor de inseminare si fertilizare in vitro se afla pe lista de medicamente compensate (din 15.07.2008) insa nu se pot elibera teoretic decat pentru alte afectiuni/scopuri, care sunt cuprinse in programele de sanatate, cum ar fi pentru anumite afectiuni ginecologice sau pentru gravide. Insa compensarea lor strict pentru procedurile de reproducere asistata este imposibil de obtinut. Toata procedura de urmat este birocratica, sunt numeroase restrictii si aprobari imposibil de obtinut care fac de asemenea imposibila obtinerea medicamentelor compensate de catre cuplurile care urmeaza procedurile de reproducere umana asistata. Toate cuplurile care urmeaza aceste proceduri trebuie sa aiba acces in egala masura la medicamentele compensate, indiferent de motivul infertilitatii.
Va rugam sa ne sprijiniti si sa faceti cunoscuta aceasta problema si forurilor care se ocupa de sanatate din Uniunea Europeana. Speram ca Romania sa ia exemplul tarilor din Uniunea Europeana (reglementarea legala privind reproducerea asistata medical si introducerea procedurilor de reproducere umana asistata in programele nationale de sanatate)si ne bazam pe ajutorul dvs., prin sprijinul pe care va rugam sa ni-l acordati pe langa Uniunea Europeana.
Asteptam raspunsul dvs. Va multumim!Ioana
animalutele mele iubite

CAMPANIA NOASTRA
www.petitiononline.com/legemame/petition.html" target="_blank">SEMNEAZA SI TU petitia pentru legea mamelor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elenada spune:

Ioana mie mi se pare ok textul pt petitie dar am cerut parerea si unor prieteni care zic eu ca se pricep mai bine.
astept mesajul lor
ar fi bine sa avem o fundatie care sa ne sustina
o prietena de a mea se gandea sa faca o fundatie in acest scop avand si ea aceleasi problema.
am sa mai vorbesc cu ea poate poate iese ceva
Ioana trebuie sa nu ne descurajam
Asa mie ciuda ca nu ma facut mama mai poeta sa ma pricep si eu la compus si sa te pot ajuta mai mult
te pup si mergem inainte

elena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioana_p76 spune:

Elena multumesc pentru ajutor si incurajare! Astept parerea ref la petitie. Si vorbeste cu prietena ta ref la asociatie. Insa cred ca ar fi bine sa gasim una deja facuta, mai scutim timp.
M-ai facut sa rad cu "Asa mie ciuda ca nu ma facut mama mai poeta" . Ai dreptate, imi cer scuze fetelor ca nu m-am gandit ca poate nu toata lumea are inspiratie la astfel de texte.
Si eu te

Ioana
animalutele mele iubite

CAMPANIA NOASTRA
www.petitiononline.com/legemame/petition.html" target="_blank">SEMNEAZA SI TU petitia pentru legea mamelor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ioanatugs spune:

Am votat si eu subiecul si va doresc sa aveti succes cu el. Felicitari si multa bafta!

cu drag Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claudia_prea spune:

Ioana, mie mi se par ok textele, dar la scris sunt antitalent, asa ca nu prea vad cum sa te pot ajuta in aceasta privinta.
Ceea ce am vrut eu sa va spun, am mai scris mai demult un alt mesaj pe care l-am pierdut si din lipsa de timp n-am mai apucat sa-l rescriu. Ideea este urmatoarea, daca eu n-am inteles gresit, in toate protocoalele pentru prescrie medicamenteleor compensate necesarea fiv, nicaieri nu apare FIV, aceste tratamente pot fi date si pentru o stimulare usoara, asta pe langa faptul ca se vorbeste de existenta trompelor, ceea ce in cele mai multe cazuri de FIV ele nu mai exista.

Si inca ceva care vine in sprijinul a ceea ce am mentionat mai sus, atunci cand am vorbit la casa de asigurari si am intrebat de compensarea puregonului, prima intrebare a fost daca-mi trebuie pentru FIV, si atunci mi-a precizat ca statul nu subventioneaza nimic la aceasta procedura. Ulterior, cand eram intrebat pentru ce-mi trebuie le spuneam scurt pentru stimulare ovariana, si atunci imi dadeau raspunsurile necesare.

Ideea ca au introdus aceste medicamente pe lista de compensate pt FIV, asa cum apare in texte, cred eu ca este eronata, deoarece medicamentele respective pot fi cimpensate dar pentru alte diagnostice.

Poate ma insel, dar asa cum am citit eu si in baza discutiilor cu casa de asigurari, cred ca asta este situiatia.
Pe langa lista de compensate 50%, mai se afla in lista de compensta 100 % menogon si menopur, insa acestea putand fi prescrise astfel doar pentru elevi, studenti, gravide si lauze, asa ca nici aici nu ne incadram, si ma indoiesc ca ni le vor prescrie vreodata gratuite.

Sper sa fie de folos ceea ce am mentionat aici.
Mai ai putin pana la concediu, dar va fi unul foarte asteptat dat fiind ca pe langa activitatile tale curente esti atat de implicata aici si atat de activa. Iti doresc sa fie cel mai frumos concediu de pana acum si sa te intorci cu forte proaspete printre noi!
Pupici tuturor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioana_p76 spune:

Buna dimineata!
Ioanatugs multumim!
Claudia,multumesc pentru aprecieri si urari!
Acum sa dezbatem problema ridicata de tine: stiu ca mai multe fete au beneficiat pana la urma de medicamente compensate pt fiv, deci se poate, teoretic. Chiar la acest subiect, in cap. 2, parca s-a vorbit despre asta. Insa daca este cum spui tu, reformulam alineatul ref la medicamentele.
Dar ca sa fim siguri ca se intelege corect, inlocuim mai bine textul "reformularea normelor de aplicare a legislatiei existente referitor la medicamentele compensate, astfel incat sa fie facilitat accesul la ele" cu "reformularea normelor de aplicare a legislatiei existente referitor la medicamentele compensate necesare in timpul protocoalelor fiv, astfel incat sa fie facilitat accesul la ele"
Cred ca totusi din alineatul urmator se intelege ca nu se poate beneficia de compensarea medicamentelor pt fiv :"iar singura intentie a statului de a suporta o parte din tratamentul fiv se reduce la faptul ca pe lista de medicamente compensate (din 15.07.2008) s-au introdus unele medicamente folosite in protocoalele de stimulare, insa pentru eliberarea medicamentelor necesare in procedura de fertilizare in vitro sunt puse anumite conditii, ceea ce face foarte greu de obtinut compensarea lor."Doar daca credeti ca as putea sa inlocuiesc ."iar singura intentie a statului de a suporta o parte din tratamentul fiv " cu altceva in genul asta. Eu totusi cred ca din cauza faptului ca nu este clara procedura de compensare, la casele de asigurari s-a interpretat ca nu se elibereaza medicamentele pt fiv si tocmai asta cerem "reformularea normelor de aplicare a legislatiei existente referitor la medicamentele compensate necesare in timpul protocoalelor fiv, astfel incat sa fie facilitat accesul la ele"
Sunt la servici acum si nu ma pot concentra sa reformulez astfel incat sa fie cat mai bine.
Nu trimit inca textul pt UE pana nu ne hotaram cum reformulam, sa fie acelasi text ref la medicamente si in petitie si in mail.

Va

Ioana
animalutele mele iubite

CAMPANIA NOASTRA
www.petitiononline.com/legemame/petition.html" target="_blank">SEMNEAZA SI TU petitia pentru legea mamelor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elenada spune:

ioana lumea zice ca textul pt petitie e ok
cand crezi tu poate il postam pe site
pup fetelor

elena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marrina spune:

Citat:
citat din mesajul lui ioana_p76

Propun urmatoarea varianta pentru petitia on line:
....insa pentru eliberarea medicamentelor necesare in procedura de fertilizare in vitro sunt puse anumite conditii, ceea ce face foarte greu de obtinut compensarea lor. ...
Eu as propune: "ceea ce face imposibil de obtinut compensarea lor" si asta pentru ca n-am mai auzit de nimeni in ultimul an sa reuseasca sa le obtina compensat (poate nu mai sunt la curent) si chiar si cele care reusisera inainte erau un numar infinitezimal fata de cele care nu au reusit.

As mai modifica ceva la partea asta: "se face referire la anumite protocoale terapeutice elaborate de comisiile de specialitate" dar inca nu stiu ce/cum. Nu am vazut un astfel de protocol terapeutic dar am auzit ceva de la o persoana implicata, de la o firma de medicamente, ca ar fi ceva de genul:"medicamentul x nu se poate prescrie decat dupa ce medicamentul y a fost prescris timp de n zile si nu a dat rezultate". Deci eu cred, din pacate, ca in cazul nostru, in situatia actuala, nu vom reusi sa obtinem nimic. Vor zice, "se da x numai dupa ce s-au facut n stimulari dovedite cu Clomifen, y inseminari fara stimulari, dovada lipsei trompelor....." si cine stie inca cate de-astea. Chiar, am putea avea acces la un astfel de Protocol? Cred ca ele in momentul asta ar trebui sa fie accesibile dr. care se ocupa de FIV. Poate cei de la Medlife stiu deja detalii? claudia_prea poti afla ceva?

De asta ma gandeam sa formulam mai simplu, poate. Nu stiu cata lume care va citi petitia va avea idee ce inseamna "reproducere asistata medical" , "inseminare", "fertilizare in vitro".... si n-as vrea sa-i pierdem pe traseu si sa n-o mai semneze. Nu de mult am citit o petitie legata de protectia mediului. N-am inteles mare lucru despre problema in cauza dar am zis "hai s-o semnez ca n-are ce fi rau daca e vorba despre a proteja mediul", dar in cazul nostru subiectul e mult mai special si noi suntem familiarizate deja cu subiectul. Si poate ca am putea sa o facem, cumva, mai pe intelegerea publicului larg.

Poate ceva de genul asta: "procedura este extrem de complicata (nenumarate vizite la medicul de specialitate si de familie, Protocoale terapeutice nou inventate, vize la Casele judetene de asigurari de sanatate...)"

Ioana p76 Multumesc mult pentru toate ideile si implicarea. Voi mai citi in week-end textele propuse si daca mai imi vine o idee voi reveni.

Intre timp asteptam propuneri/pareri, fetelor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claudia_prea spune:

Buna dimineata fetelor,
Atat lista de medicamente compensate cat si protocoalele de prescriere a lor, pot fi citite pe site-ul casei de asigurari de sanatate.
Ceea ce pot sa va spun sigur, eu sunt una din fetele care am reusit sa-mi iau medicamentele la fiv nr.2 compensate, dar asta cu mari eforturi, nervi, si interventii, dar daca ar fi sa banuiesc un procent din fetele care au reusit compensarea medicamentelor, cred ca 1% din toate cuplurile care au facut fiv,ceea ce e aproape egal cu 0, si asta in conditiile in care nici pe scrisoarea medicala nici pe retete nu aparea ca e vorba de FIV ci de stimulare ovariana.

Nu stiu cum se procedeaza acum, dupa schimbarile din 15.07.2008, daca se elibereaza compensat sau trebuie sa ne luptam tot cu morile de vant.

O zi buna!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miki-miki spune:

Ioana_p76 te admir pt ceea ce faci. Imi pare rau ca nici pe mine nu "m-a facut mama mai poeta" ca sa te pot ajuta, chiar sunt bata la cap acesta. Eu v-am votat si o sa va votez mereu subiectul.
Am vazut pe prima pag o fundatie pe site-ul Keiko, poate ne ajuta la finalizarea ac proiect.

Miki

Mergi la inceput