Esti discriminata. Cere-ti drepturile!

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns LucaLuca spune:

Back. :)
S-au primit noi citari din partea CNCD, in plic fiind si un "raspuns" din partea dr. Pana la reclamatia initiala.

O sa reproduc urmatoarele: textul scris de fete (in speta, petitia lui Mihaele - dar sunt citate si Cristini & Ioana_p76) si apoi replica de rasu-plansu a Ministerului Sanatatii.


Petitia catre CNCD:



Stimate Domnule Presedinte,

Subsemnata ****, nascuta la data de **, cetatean roman, cu domiciliul in ***, contactabila la adresa electronica si/sau la telefon**** va aduc la cunostinta prin prezenta faptul ca sunt discriminata de catre Ministerul Sanatatii din Romania si solicit respectuos institutiei pe care o conduceti sa faca o investigatie si sa aplice sanctiunile ce se impun.

In urma cu cateva luni, Ministerul Sanatatii a emis o noua lista de medicamente compensate cu 50%, in care a inclus pentru prima data medicamente destinate infertilitatii. Initial, am fost foarte fericita, intrucat sunt eu insami afectata de infertilitate, iar anii de zile de tratamente si de proceduri pe care, desi sunt platitoare de asigurari sociale, le-am platit INTEGRAL din buzunarul propriu, aproape ca m-au ruinat. Am avut insa neplacuta surpriza sa aflu ca aceasta lista de medicamente compensate include doar tratamente pentru femeile care sunt infertile din cauze hormonale, fiind platite partial trei medicamente: Follitropinum alfa sau Follitropinum beta si Lutropina alfa. In acest fel, femeile care sunt infertile din alte cauze decat cele hormonale sau cuplurile in care infertilitatea este de origine masculina sunt discriminate, neavand dreptul la aceste medicamente, care i-ar putea ajuta in lupta lor pentru a putea obtine un copil.

Nu exista nici o explicatie logica sau legala nediscriminatorie pentru faptul ca eu, care sunt operata de sarcina extrauterina din care a rezultat scoaterea trompeleor uterine, nu pot beneficia de aceste medicamente, desi imi sunt necesare. De altfel, procedura de alocare este atat de birocratica si de greoaie incat, din relatarile presei, pana in prezent, la patru luni de la respectiva decizie, nici o persoana din Romania nu a beneficiat de aceasta compensare; celor sase persoane care au reusit sa depuna dosarul, le-a fost respinsa cererea tocmai pentru ca nu depusesera inscrisuri medicale care sa ateste ca nu au obstructii tubare sau malformatii ale uterului – conditie obligatorie, care sublinieaza inca o data discriminarea intre diferitele tipuri de manifestari ale aceleiasi boli ca politica asumata a Ministerului Sanatatii.


Intr-o rezolutie privind viitorul demografic al Europei, aprobata in 2008, Parlamentul European "constata ca infertilitatea este o boala recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniaza faptul ca rata infertilitatii este în crestere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invita, prin urmare, statele membre sa garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilitatii". Precizez de asemenea ca infertilitatea poate avea cauze anatomice, genetice, infectioase, imunologice, toxice, hormonale sau cauze necunoscute, inexplicabile. In aceste conditii, Ministerul Sanatatii decide, nu se stie pe baza carui criteriu, sa ofere medicamente compensate cu 50% pentru doar o foarte mica parte dintre cetatenii suferinzi de aceeasi boala!

Va semnalez de asemenea (si va rog sa luati in considerare aceasta chestiune in investigatia pe langa Ministerul Sanatatii si in raspunsul pe care mi-l veti trimite) ca de fapt noi, toti tinerii afectati de infertilitate, suntem discriminati in masa in raport cu alti bolnavi: suntem cu totii platitori de asigurari de sanatate, dar noi nu beneficiem de niciun sprijin al statului in medicamentatie si proceduri, fiind nevoiti a ne plati integral pana si analizele preliminare unei tentative de reproducere asistata medical; de asemenea, medicii nu ne pot acorda concediu medical pentru efectuarea de tratamente specifice, intrucat aceste afectiuni nu exista in standardele Ministerului Sanatatii, in ciuda recunoasterii infertilitatii ca boala de catre OMS.

In acest context, va rog a binevoi, stimate Domnule Presedinte, sa dispuneti efectuarea unei investigatii in cadrul Ministerului Sanatatii si luarea masurilor ce se impun.

In asteptarea raspunsului Dvs, va asigur de expresia intregii mele consideratii.


---------------------------
New pics: http://villaprovence.wordpress.com/english/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LucaLuca spune:

Si "raspunsul":

MINISTERUL SANATATII PUBLICE
DIRECTIA GENERALA POLITICI, STRATEGII SI MANAGEMENTUL CALITATII IN SANATATE

Nr. 6604 / 17.12.2008

CATRE,

CONSILIUL NATIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINARII

Prin memoriul d-nelor **Cristinici** (nr.19455/25.11.08), **Mihaele** (nr.15046/26.11.08) si **Ioana_p76** (nr.15159/27.11.08) se arata ca prin H.G.nr.270/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate se produce o discriminare deoarece numai anumite medicamente folosite in tratamentul infertilitatii sunt cuprinse in lista B cu DCI-uri corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu in regim de compensare 50% prin pretul de referinta; astfel ar fi favorizat tratamentul prntru infertilitate de cauze hormonale (anovulatorie), afirmatie inexacta deoarece fertilizarea in vitro este folosita in alte cauze de infertilitate feminina (cervicala, tubara, etc.) precum si in infertilitatea masculina. Pentru toate aceste cazuri este necesara stimularea ovariana cu medicamentele care sunt cuprinse in prezent in listele amintite si prelevarea de ovocite.

Procedura de fertilizare in vitro se incadreaza in categoria serviciilor care nu sunt rambursate din fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, asa cum este precizat in Art. 237, alin.(1), lit.H din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si in Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008 aprobat prin H.G. nr.34/2008 cu modificarile si completarile ulterioare.

Tot in lista metionata de medicamente sunt cuprinse si antibiotice cu spectru larg folosite in tratamentul bolilor inflamatorii pelvine si a infectiilor cu transmitere sexuala.

De asemenea, este cuprins in aceste liste si tratamentul hormonal administrat in fibroamele uterine asociate sau nu cu sangerarea si endometrioza. Evolutia sarcinii este sustinuta prin preparate hormonale de mentinere, preparate cu fier si multivitamine, toate acestea fiind cuprinse in lista mentionata.

Cu stima,
Director General Dr. Adrian Pana


Deci eu am intepenit. Mi-a stat mintea! Si totusi, transcrierea este exacta, am verificat-o cu scanul in fata. Noi reclamam clar, explicit, coerent discriminarea in caz de infertilitate tubara sau masculina, dr. Pana ne povesteste de antibioticele folosite in infectiile cu transmitere sexuala!

Voi ce intelegeti din ‘’contraargumentul’’: «astfel ar fi favorizat tratamentul prntru infertilitate de cauze hormonale (anovulatorie), afirmatie inexacta deoarece fertilizarea in vitro este folosita in alte cauze de infertilitate feminina (cervicala, tubara, etc.) precum si in infertilitatea masculina»?! Ce a vrut dom’ doctor sa spuna? Care-i relevanta preparatelor cu fier si multivitamine in cazul de discriminare semnalat?!

Va jur ca, dupa ce m-am crucit, acum rad.

Girls, sunteti de acord sa facem panarama maxima?! N-avem ce pierde. In speranta ca dna Panfile de la CNCD are umor, o sa fac un raspuns la modul pamflet, caci eu serios nu pot raspunde la aberatiile agramaticale insirate in raspunsul Ministerului Sanatatii.






---------------------------
New pics: http://villaprovence.wordpress.com/english/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioana_p76 spune:

Citat:
citat din mesajul lui LucaLuca

Girls, sunteti de acord sa facem panarama maxima?! N-avem ce pierde. In speranta ca dna Panfile de la CNCD are umor, o sa fac un raspuns la modul pamflet, caci eu serios nu pot raspunde la aberatiile agramaticale insirate in raspunsul Ministerului Sanatatii.

Luca, sunt de acord cu tine si astept varianta ta de raspuns.

Ioana
animalutele mele iubite

CAMPANIA NOASTRA *** www.petitieonline.ro/petitie-p28651051.html" target="_blank">PETITIA NOASTRA - semneaza si tu!!

http://.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns felix76 spune:

Adica recunosc ca FAC discriminare? Asta direct catre CNCD? Doamneeee, mare ti-e gradina!

Si apoi vb de antibiotice? Sa-mi zica si mie ce antibiotic sa-i dau sotului sa-i creasca nr de gigei! Astept cu interes ce raspuns imi vor da si mie! Poate imi spun sa-i dau branca ursului...


Pot ... pentru ca eu cred ca pot

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns psj spune:

Deci, cum vine? Dnele nu sunt discriminate pentru ca FIV se foloseste si in alte situatii decat infertilitate de origine hormonala dar in Romania nu se ramburseaza FIV.
Halal logica, pe linia asta se poate valida orice nonsens ca fiind valabil.

Putem sa ii sugeram foarte serios sa publice niste studii despre influenta pozitiva a antibioticelor asupra spermogramei, lumea medicala il asteapta cu sufletul la gura.

Desi ma gandesc poate n-ar trebui sa sarim calul, ca nu stim cum privesc cei de la CNCD problema. Poate instinctiv sunt de partea noastra si daca noi tratam problema prea la misto sa nu se simta jigniti.


Meritam ca analizele si procedurile privind infertilitatea sa fie gratuite!




Infertilitatea este o boala


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LucaLuca spune:

Citat:
citat din mesajul lui psj

Dnele nu sunt discriminate pentru ca FIV se foloseste si in alte situatii decat infertilitate de origine hormonala dar in Romania nu se ramburseaza FIV.



O sinteza PERFECTA!! :))

Mda, poate nu ar fi bine sa nu cedam tentatiei de a face un pamflet - pana la urma, semnatarul este totusi un director general de minister, iar examinatorul cauzei un angajat al unei institutii de stat. Iar noi - niste nume pe-o hartie.

O sa incerc sa scriu serios. Adica, as vrea, dar nu prea am ce. :)) Ce naiba sa zic? O sa reiau argumentatia noastra initiala, apoi o sa reiau paragraf cu paragraf textul MS si o sa comentez "nu am inteles", "nu este relevant", de-astea.


Felix, poti sa imi trimiti, te rog, la luca.bonzi@yahoo.com punctul de vedere scris pe care l-ai trimis tu CNCD? (poti sa stergi datele personale, daca vrei - argumentatia ma intereseaza).

Inteleg ca a primit si Ioana acelasi document, probabil si Cristinici - in cateva zile facem pdv-ul si il trimitem. :)

---------------------------
New pics: http://villaprovence.wordpress.com/english/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns felix76 spune:

Stimata doamna Vicepresedinte Corina Comsa,

Am primit prin posta citatia privind solutionarea petitiei nr. 15045/26.11.2008, constituita in dosarul nr. 795/2008.
Mi-ar fi facut placere sa vin la sedinta din data de 16.12.2008 sa imi sustin punctul de vedere dar, din motive personale (nu locuiesc in Bucuresti si serviciul nu imi permite deplasarea) nu pot sa ma prezint. Astfel am decis sa va trimit opinia mea in scris.

Conform comunicatului de presa din data de 06.10.2008, dat de catre CNAS (http://www.cnas.ro/?id=341), "medicamentele pentru tratamentul obezitatii si infertilitatii sunt incluse în sublista B din cadrul Listei cuprinzând denumirile comune internationale (DCI-uri) corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii în ambulatoriu pe baza de prescriptie medicala, cu si fara contributie personala, aprobata prin HG nr. 720/2008, care a intrat în vigoare începând cu data 15 iulie 2008.
Asiguratii beneficiaza de medicamentele specifice tratamentului obezitatii si infertilitatii, în regim de compensare de 50% din pretul de referinta, la recomandarea medicului specialist endocrinolog sau a medicului specialist în diabet, tulburari de nutritie si metabolism. Tratamentul acestor afectiuni este aprobat de comisiile de experti care functioneaza la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), pe baza criteriilor de includere în tratamentul specific în conformitate cu protocoalele terapeutice elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii Publice.
În ceea ce priveste tratamentul infertilitatii de cauza hormonala, acesta se adreseaza pacientelor cu vârsta cuprinsa între 25 si 40 de ani, în cazul absentei contraceptiei dupa o perioada de 1 an de raporturi sexuale neprotejate si cu anovulatie dovedita prin valori ale FSH si LH scazute si valori normale pentru prolactina si TSH normale.
Tratamentul specific consta în efectuarea unei cure de trei luni cu Follitropinum alfa sau Follitropinum beta si Lutropina alfa."

Desi infertilitatea este o boala de cuplu, compensarea medicamentelor se realizeaza doar pentru femei cu varste cuprinse intre 25 si 40 de ani pe baza unui dosar stufos, doar daca femeile respective sunt infertile din cauze hormonale. Nu s-au luat in calcul urmatoarele cauze ale infertilitatii feminine, motiv de discriminare a femeilor care ar putea suferi de aceste afectiuni:
- prezenta endometriozei;
- PCOS (sindromul ovarului polichistic);
- anatomice;
- genetice;
- infectioase;
- imunologice;
- toxice;
- hormonale;
- cauze necunoscute, inexplicabile.

Mentionez ca si barbatii pot avea diverse afectiuni care duc la infertilitate si care ar putea fi tratate compensat:
- infertilitatea de cauza mecanica (disfunctiile erectile, disfunctiile ejaculatorii etc);
- azoospermia (insuficenta orhitica secundara sau primara; cauzele obstructive etc);
- oligospermia care poate fi din diferite cauze (criptorhidia, varicocelul, infectiile cronice, autoimunizarile, cauze hormonale, cauze genetice, cauze nervoase, cauze metabolice si nutritionale etc).

Desi Parlamentul European recunoaste si constata ca infertilitatea este o boala recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia, subliniaza faptul ca rata infertilitatii este în crestere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri si invita statele membre sa garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilitatii, tara noastra, prin Ministerul Sanatatii, decide, nu se stie pe baza carui criteriu, sa ofere medicamente compensate cu 50% pentru doar o foarte mica parte dintre femeile cu probleme de infertilitate! Acesta este unul dintre motivele pentru care consider ca familia mea este discriminata.

Nu exista nici o explicatie logica sau legala nediscriminatorie pentru faptul ca noi, ca si cuplu, nu putem beneficia de medicamente necesare tratamentului infertilitatii cuplului, pentru ca subliniez, infertilitatea este o boala a cuplului. Sotul meu este unul dintre cei cu probleme de infertilitate. O sarcina, in cazul familiei noastre, poate fi obtinuta cu un procent ridicat al reusitei, daca se stimuleza hormonal ovarele mele astfel incat sa produca mai multi foliculi de calitate, procedura urmata de o inseminare intrauterina cu sperma provenita de la sot. Chiar daca proba donata de sotul meu este mai slaba calitativ, prin introducerea ei direct in uterul meu, s-ar usura obtinerea unei sarcini. Medicamentul utilizat pentru stimularea ovariana la care reactionez pozitiv, fara sa fac chisturi pe ovare, este Follitropinum alfa. Sansele de reusita ale unei inseminari intrauterine pe ciclu nestimulat (fara Follitropinum alfa) sunt mult mai mici decat in cazul stimularii ovarelor, mai ales daca proba donata de partener este mai slaba calitativ. De asemenea, sotul meu ar putea beneficia de tratament medicamentos compensat, incat calitatea spermei sa se imbunatateasca semnificativ, crescand astfel sansele obtinerii unei sarcini pe cale naturala. Nu i se poate acorda un tratament compensat deoarece este barbat iar Ministerul Sanatatii a decis ca doar femeile pot fi tratate impotriva infertilitatii. Acesta este altul dintre motivele pentru care consider ca suntem discriminati ca si cuplu.

Dozele medicamentelelor necesare stimularii ovariene a femeilor cu ciclu anovulator, sunt stabilite in functie de monitorizarea foliculara in dinamica (echografii zilnice sau din doua in doua zile in care se urmareste cresterea foliculilor pe ovar) si pot fi ajustate pe parcursul procedurii. Dozele de medicament, consider ca nu pot fi stabilite cu exactitate de la inceputul tratamentului si inscrise intr-un dosar, deoarece doza de hormon poate varia de la o zi la alta in functie de cum reactioneaza fiecare organism pe parcursul stimularii. Doua exemple in acest sens:
1. In cazul in care la monitorizarea echografica endovaginala se constata ca ovarul nu reactioneaza la doza de hormon stabilita, aceasta se mareste si se urmareste in continuare daca ovarul reactioneaza pozitiv;
2. Nu se poate continua stimularea cu aceeasi doza de Follitropinum alfa daca se constata echografic faptul ca pe ovar s-au format foarte multi foliculi, deoarece s-ar putea ajunge la hiperstimulare. Aceasta are efecte devastatoare asupra organismului femeii si s-ar impune stoparea tratamentului sau diminuarea dozei.
Astfel, aprobarea dozelor de tratament hormonal pe baza de dosar depus catre CNAS mi se pare nejustificata deoarece poate aparea necesitatea suplimentarii tratamentului sau a intreruperii lui. In conditiile in care dosarele se aproba doar odata pe luna, pacienta va fi obligata sa suporte din propriul buzunar costurile suplimentarii tratamentului sau, dupa caz, va ramane cu medicamente nefolosite.

Varsta pana la care o femeie ar putea obtine compensarea medicamentelor este discriminatorie. Am decis sa ne intemeiem o familie tarziu, dupa ce am facut o facultate, am muncit astfel incat sa ne facem o cariera (platind contributii catre CAS ani buni). Nu am ajuns inca la cei 40 de ani prevazuti ca varsta maxima de acordare a compensarilor dar nu imi garanteaza nimeni ca nu voi ajunge sau chiar nu ii voi depasi facand tratamente impotriva infertilitatii, in cazul in care rezerva mea ovariana imi va permite acest lucru. De asemenea, consider ca toti tinerii afectati de infertilitate, suntem discriminati in masa in raport cu alti bolnavi: suntem cu totii platitori de asigurari de sanatate, dar noi nu beneficiem de sprijin al statului in medicatie si proceduri, fiind nevoiti a ne plati integral pana si analizele preliminare unei tentative de reproducere asistata medical. Medicii nu ne pot acorda concediu medical pentru efectuarea tratamentelor specifice infertilitatii, intrucat aceste afectiuni nu exista in standardele Ministerului Sanatatii, in ciuda recunoasterii infertilitatii ca boala de catre OMS.

De asemenea, medicamentele acordate pentru tratamentul infertilitatii hormonale feminine se acorda pentru o perioada de 3 luni. Infertilitatea este o boala care are nevoie de ani intregi de tratamente si incercari pana cand se vor vedea rezultate. Noi incercam deja de 2 ani sa avem un copil sub indrumarea unui medic, la care se adauga alti 2 ani de incercari inainte de a incepe tratamente si investigatii. Am urmat proceduri costisitoare si inca n-am obtinut o sarcina. Consider ca infertilitatea, indiferent daca este de natura feminina sau masculina, nu poate fi tratata doar in 3 luni de administrare a medicatiei. Acesta este alt motiv de discriminare in raport cu alti bolnavi (ciroza hepatica, HIV, cardiaci, etc) care urmeaza tratamente scumpe, timp de multi ani...

Acesta este punctul meu de vedere privind acordarea de tratament compensat numai unei singure categorii de persoane. Sper in rezolvarea rapida a acordarii medicatiei impotriva infertilitatii astfel incat sa fie incluse in discutie toate persoanele care au nevoie urgenta de tratament (intre care se afla si familia mea) indiferent de diagnostic, sex sau varsta (in cazul in care rezerva ovariana permite). Ma adresez d-vs deoarece ne dorim un copil sau chiar doi, facem tratamente costisitoare, uneori cu credite in banca, iar hotararea Ministerului Sanatatii ne discrimineaza.

Va multumesc pentru atentie,


Am postat aici punctul meu de vedere, poate ajuta cumva.

Felix




Pot ... pentru ca eu cred ca pot

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LucaLuca spune:

Oho, foarte amplu si argumentat. Mersi, Felix, o sa te plagiez (adica, nu eu - Mihaele:).

---------------------------
New pics: http://villaprovence.wordpress.com/english/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioana_p76 spune:

Cred ca o sa te plagiez si eu

Citat:
citat din mesajul lui LucaLuca

Oho, foarte amplu si argumentat. Mersi, Felix, o sa te plagiez (adica, nu eu - Mihaele:).


Ioana
animalutele mele iubite

CAMPANIA NOASTRA *** www.petitieonline.ro/petitie-p28651051.html" target="_blank">PETITIA NOASTRA - semneaza si tu!!

http://.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns felix76 spune:

Ma bucur ca va pot fi de ajutor! Si eu m-am inspirat mult de pe site-ul infertilitateaesteoboala!





Pot ... pentru ca eu cred ca pot

Mergi la inceput