Mostenirea mesianica

Raspunsuri - Pagina 35

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Oare de ce ne este atat de greu sa extragem din suferinta sufletului esenta izbavirii?
De ce trebuie sa suferim pt. ca sa ne salvam sufletul?
Duritatea unor fapte istorice in etape diferite ale evolutiei umane cine poate sa o explice?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Ma rog, daca sunt inca in sanctiunea "ignore"nu aveti decat sa spuneti cinstit ca sa nu mai postez ca proasta aici!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren

Revin cu partea care e poate cea mai relevanta din ce vreau sa spun. Mai intai, vreau sa-l asigur pe AkaManah ca nu facem nici un fel de proces aici si ma voi opune cu toate metodele ca el sa devina tap ispasitor pentru orice. Avem o dezbatere serioasa despre un subiect foarte important si cu implicatii majore in vietile noastre. Asa ca, AkaManah, te rog sa nu eziti sa-ti exprimi opiniile liber.


te inseli, nu mai avem demult o dezbatere, ci o vanatoare de vrajitoare in care cine-i mai tare-n gura "interzice" altora una-alta. daca ati avea dreptate, pe cat e el de anti-semit, pe atat e de anti-crestin, maine mai zice ceva, si vine si liga pentru apararea buburuzelor sa-l acuze ca e anti-buburuze. asa cum foarte bine se poate spune si despre tine ca esti anti-roman pentru ca pici in acelasi pacat de generalizare despre romanii rasisti, care, iarasi, in lipsa de dovezi si argumente, are aceeasi valoare de discriminare ca si restul. dublul standard sa traiasca.

nu te creditez nici pe tine, nici pe Mihaelka, iar pe voi va creditez in general, cu obiectivitate la subiectul asta. nu v-ati rasculat cand Aka a afirmat repetat ca crestinismul e anti-semit. v-ati revoltat la citate din Eminescu si ati bagat semiotica la inaintare. bineinteles ca istoricii "justifica"! in sensul ca gasesc relatii de cauzalitate, asa cum au fost percepute in trecut. a justifica nu e totuna cu a scuza si a submite la o idee. Aka a explicat cum erau interpretate lucrurile la vremea respectiva, nu cum le interpreteaza el.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Desigur ca o parte a lumii crestine este antisemita si transforma crestinismul intr-o religie antisemita. E atat de limpede incat nici nu mai era nevoie de vreo confirmare sau de floricele oferite celui care a facut afirmatia.




Citat:
citat din mesajul lui conchita

dublul standard sa traiasca


avand in vedere cat de des il aplici, se pare ca il celebrezi cel mai des dintre noi toti.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui AkaManah

Citat:

Aka, spune-mi te rog parea ta: cat de elocvente ti se par, in contextul acelor vremuri, evident, avalansele de prigonire a acestei minoritati? De ce le era teama romanilor crestini? Teama lor era intr-adevar justificata economic sau era pur si simplu normal sa cauti vinovati pentru a justifica diferite probleme?

E extrem de buna intrebarea ta. Sincer asta asteptam si nu acuzatii de antisemitism la adresa mea. E un mister faptul ca evreii au "cazut" intotdeauna la mijloc in orice situatie. Cum se poate explica? E dificil. Eu cred ca o parte sta in auto-izolarea acestor comunitati. Evident tineau mult la religia lor, la obiceiurile izvorate din religie. La noi erau vazuti ca si comercianti abili deci oameni cu stare materiala buna.A fost extrem de usor sa se nasca invidia in sanul comunitatilor sarace din tara.Ati vazut ca se batea moneda pe vanzarea alcoolului: evident satele alcoolizate au considerat ca raul nu sta independenta lor ci in evreii care le-o satisfac. Faptul ca nu erau vazuti ca fiind "de-ai casei" i-a transformat si mai repede in victime. Era mai greu de lovit in romani, era ma usor sa fie loviti strainii.
Oare era teama romanilor crestini sau a romanilor abrutizati de alcool, saracie, incultura, boli. E greu sa privesti in sus cand esti jos si sa judeci corect. Evreii aveau bani, erau mai curati , mai sanatosi, mai uniti. Astea sunt explicatii minore, simpliste. Ce s-a intamplat la nivel de stat e alta problema care mai trebuie sapata un pic.


Exista doua soiuri de iubire: cea care ingenuncheaza si inalta ochii la cer si cea care priveste in jos si mangaie. Pe cea de a doua o consider mai durabila.




Ok, ma bucur ca n-ai trecut cu vederea intrebarea.
Vrei sa-ti spun sincer ce anume ma nelamureste la tine? Faptul ca dai un rapsuns ca cel de mai sus, in conditiile in care tu chiar esti in tema, esti istoric.Raspunsul tau, ca sa fiu mai exacta, nu ma multumeste.

Daca eu, roman in Italia, imi petrec Sabatul (sic) cu alti romani, daca ne rugam aceluiasi Dumnezeu, daca avem acelasi sarbatori , daca avem afaceri care merg, daca ne ajutam reciproc, si , ca si carte de capatai avem aceiasi Biblie, inseamna ca italienii tre´sa se simta ofuscati si sa se repeada la noi pentru ca ´´ne autoizolam´´?

Asa si cu evreii. Nu este niciun mister faptul ca au patit-o de nenumarate ori. Din anumite motive(nu alea de autoizolare) minoritatea asta a fost realmente folosita apoi fugarita cu iataganul. Au fost rugati sa se implice in economia unor tari vai mama lor la vremea respectiva, pentru ca mai apoi sa fie vanati, sa li se ia tot, si alungati. Unul dintre motive, si poate cel mai mare, il reprezinta CARTEA. Invatatura.

Ceilalti nu i-au lasat sa se contopeasca ca cetateni ai unei tari, pentru ca se tot ´´impiedicau´´ de religia lor si mai apoi de abilitatile lor. Si evident ca, cu cat strageau lantul mai tare in jurul evreilor, cu atat evreii deveneau mai uniti si cu ochii in patru.
Ei erau mereu si mereu vazuti ca staini(???) chiar daca erau nascuti ca cetateni ai tarii respective. Religia, dom´le, traditiile religioase le stateau in gat unora.(ca pretext care prindea la mase)

Nu poti da vina pe paturile sarace ale societatii care nu vedeau vina il obiceiul lor de a bea, ci in cel al evreilor de a vinde, pentru ca nu patura de jos a pus evreilor sula-n coaste, ci cei care erau invatati(ia uita-te la Eminescu). Astia ce scuza aveau, ca ingnoranti nu erau?


Daca ai timp, cand ai timp, poate vorbim la nivel de stat, acolo unde ziceai ca mai trebuie sapat un pic...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ingrid S

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Ingrid, ce legatura are comunismul cu ´´lipsa de integrare a evreilor care vand rachiu, din anii o mie opt sute si ceva´´?
Ultimul post al lui Aka nu vorbeste de comunism, ci de evreii din Romania de atunci cu citate plus pareri proprii.


Habar nu am, descrie o stare de fapt cum era perceputa atunci, cu ce sunt vinovati cei de acum pentru proasta conceptie din anii respectivi?



Chiar asta vroiam sa zic, ca defapt perceptiile astea sunt si acum, au fost si atunci. Deci n-are a face cu comunismul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

AkaManah, te rog sa-ti editezi mesajul adresat lui Denizel cu referinta la "concediul de maternitate". Perceptia ca o femeie in concediu de maternitate are mai mult timp de scris pe forum decat un barbat necasatorit este o prejudecata pe care nu o putem trece cu vedere pe un forum precum desprecopii.com. Scriu asta in calitate de sot si tata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

B.nica, atata timp cat postezi la subiect si nu urmaresti sa perturbi discutia, nu cred ca esti pe "ignore"-ul nimanui. Eu unul citesc toate postarile.

Conchita, imi atribui (fara sa merit) argumentele lui Mihaelka. Eu am discutat un aspect universal al opiniilor lui AkaManah, nu "antisemitismul ori anticrestinismul" lui. Cand vrei sa redefinesti rolul lui I. Antonescu si condamnarea lui pentru crima de genocid, e vorba despre acei ucrainieni, greci, armeni, evrei, tigani, romani, polonezi, germani, unguri, tineri si batrani, barbati, femei si copii, valizi sau invalizi, care au fost ucisi exterminati in numele "curateniei neamului". Vorbim de crime impotriva umanitatii, pentru care nu stiu cum se poate gasi o "cauzalitate". Altfel, exista o "cauzalitate" si pentru actiunile lui Hitler, nu? "Cauzalitate" implica aici - gresit - o evolutie inevitabila, obiectiva a evenimentelor, in care alegerile personale nu joaca nici un rol. Gresit.

Repet ca ma voi opune oricarei incercari (ipotetice) de a-l victimiza pe AkaManah sau altcineva in discutia asta. Daca subiectul va degenera, il voi inchide fara ezitare. Dar sper sa nu se ajunga acolo.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Mai zic ceva acum iar maine voi raspunde punctual tuturor. DACA NU MA EXECUTATI PANA MAINE
Beren nu era intentia mea sa o jignesc pe denzel. imi cer scuze. sunt pentru concediul maternal pentru ca asa se poate creste si educa bine un copil. Din spusele mamei stiu ca pe vremea comunistilor i-au dat concediu de maternitate 3 luni dupa care am fost pasat pe la bunici pana am mers la gradinita. Inca o data nu am avut intentia sa fiu deplasat sau malitios.

Legat de problema noastra. In procesul de studiere a surselor istorice sunt mai multi pasi. In primul rand se strage tot, relevant sau nu, ca nu se stie ce poti folosi. Se trece la interpretarea surselor fara a face apel la gandirea contemporana. Se discuta strict pe surse. Concluziile se trag numai pe surse. Daca Eminescu a scris articole antisemite tragem concluziile in baza acelor articole pentru ca au avut impact in epoca. Degeaba pornesc cu gandul ca Eminescu era un "porc antisemit" ca nu ajung nicaieri. Din citatele pe care le-am gasit la "repede" am tras concluziile acele. Poate trebuia sa mentionez ca ma refer strict la acele surse. Daca un om politic, un om de litere, un rege etc spun ca la 1880 (data aiurea) evreii ieseu in evidenta prin vanzarea de alcool falsificat...iau de bune afirmatiile pentru ca asa au fost luate in epoca de receptori. Pasul urmator e sa trec la articole, lucrari de specialitate si sa vad ce au gandit altii despre situatia din epoca in baza acelor documente. Daca consider ca e cazul ma duc si la arhive si verific. De abia atunci emit o ipoteza pe care o trec atent prin filtrul propriu. Astia sunt pasii. E drept, nu sunt specialist pe holocaust, nici nu mi-am dorit asta. Am ajuns accidental la acest subiect si "a prins" si se dicuta. Modul in care se discuta ma bulverseaza. In loc sa se discute pe tema , se discuta de cat de sadic sunt eu cand vorbesc de evrei. Am spus eu undeva ca neg holocaustul din Romania? Am spus doar ca trebuie sa ne lamurim vizavi de acest fenomen extrem al secolului 20. Spun sec. 20 pentru ca au mai fost "holocausturi" in toate timpurile si in toate zonele geografice. Acesta e cel mai mediatizat si cel mai cunoscut in consecinta. Nu o sa ajungem sa discutam constructiv daca se amendeaza orice incercare de a pune altel problema fara a o nega in vre-un fel. Cautam explicatii ale antisemitismului la romani. Pai hai sa le cautam. Daca aruncati cu pietre in mine, gasim explicatia la holocaust. Atitudinea unor colegi de forum ma face sa cred ca firea umana are un rol important in explicarea antisemitismului si al holocaustului.Nu va acuz de ceva. Doar constat. Din 10 cuvinte v-ati dat seama ca sunt antisemit si ca nu intru in cadrul general acceptat. Denzel, refuz sa ma aliniez unui discurs pana nu il disec si am convingerea ca e corect. Trendul general e condamnarea fara rezerve a holocaustului. Ca om ma aliniez cu convingere acestui sentiment. In scimb refuz sa accept concluzii aparute sub presiune: politica. fimanciara, morala. Da-mi voie sa ma indoiesc de onestitatea morala, retine asta, te rog, rezultatelor obtinute pe aceasta cale. Cei care au lucrat la studierea acestui fenomen erau constienti ca sunt niste limite pe care nu le pot incalca, impuse de societate, de cei care platesc studiul, de mediul politc. Studiul facut in Romania nu a fost unul independent si sper sa recunoasteti asta. "Institutul pentru studierea holocaustului in Romania"- de la titulatura iti poti da seama ca studiile initiate au o singura directie. Cea "corecta", cea asteptata. De aceea va spuneam candva va istoria se rescrie la fiecare generatie. Peste 30 de ani va fi initiat un nou studiu care va avea poate alte concluzii. Rezultatele depind de o multime de factori independenti de stiinta.
Nu mai pot ramane acum. Voi reveni maine. Poate ca maine vom putea discuta civilizat. Multumesc stimate si stimati colege si colegi.

Exista doua soiuri de iubire: cea care ingenuncheaza si inalta ochii la cer si cea care priveste in jos si mangaie. Pe cea de a doua o consider mai durabila.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Citat:
citat din mesajul lui b.nica

Ma rog, daca sunt inca in sanctiunea "ignore"nu aveti decat sa spuneti cinstit ca sa nu mai postez ca proasta aici!


Din punctul meu de vedere esti foarte bine venita.Diferenta de opinii nu inseamna ca nu putem discuta si relationa civilizat.

Exista doua soiuri de iubire: cea care ingenuncheaza si inalta ochii la cer si cea care priveste in jos si mangaie. Pe cea de a doua o consider mai durabila.

Mergi la inceput