Mansardarea blocurilor

Mansardarea blocurilor | Autor: Alina

Link direct la acest mesaj


Am un apartament in Timisoara,la ultimul etaj al unui bloc.De citeva zile,parintii mei in Ro care locuiesc in alt oras sunt presati de vecinii timisoreni sa semneze(oricum nu au dreptul ca nu ei sunt proprietari) ca renunta la partea indiviza pt a se face mansarda.
Trocul e ca in schimbul renuntarii,vor face ei termopane la geamurile scarii.
Mansardarea urmeaza a fi facuta de o firma din Sibiu pe care a gasit-o doamna de la asociatia de locatari.Pe siteul Consiliului Local Timisoara zice ca se aproba numai daca investita e realizata de autoritatile locale si daca sunt respectate normele tehnice,juridice si sanitare in vigoare.Se tine cont de expertiza tehnica;anul trecut s-a facut o expertiza tehnica si s-a dovedit ca blocul nu e apt pt mansardare dar anul asta a devenit bun .

Faza e ca nu vreau sa semnez pt ceva ce nu sunt sigura.Unul din vecini mi-a explicat ca la mine pe acoperis nu va fi mansarda dar drept rasplata daca semnez,o sa-mi faca acoperis cu tigla.Mansarda va fi pe alte 2 apartamente si intrarea va fi prin uscatoria blocului.Blocul are forma de U si are multe scari.Ma intreb cum arata cu o mansarda pe 2-3 apartamente(practic e un apart mare),restul scarilor nu vor pt ca tocmai si-au renovat izolatia,au pus tabla.Se incadreaza in planul urbanistic zonal asa ceva sau asta s-a aranjat(cu spaga)...?

Dupa ce le-am zis ca nu semnez,au trecut la amenintari:avocat-proces-despagubiri ca le curge apa in casa din cauza mea ca nu am acceptat mansardarea .
Celelalte 20 de familii de pe scara si-au dat acordul ca uscatoria sa fie folosita la mansardare,pe-aiici urmind sa se faca scara interioara.

Are idee cineva cum sa o scot la capat?Multumesc mult.
Anul trecut s-a pus problema asta dar cind le-am cerut planul de detaliu si cind le-am zis ca vreau sa merg la Primaria Timisoara sa intreb de cadrul legal,au lasat-o moarta...


Alina


Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns joxy spune:

http://www.jurnalul.ro/articol_43424/mansardarea_blocurilorcapcana_pentru_proprietari.html


CU SI FARA LOCUINTA

Din punctul de vedere al necesitatii unor asemenea elevatii suplimentare la constructii, majoritatea populatiei este de acord, numai ca trebuie gasita o forma legala pentru a putea fi realizate. "Numai ca, in momentul de fata, suntem nu intr-un gol de lege, ci intr-un gol de interpretare a legii. Elementele pe care le are un cetatean care locuieste intr-un bloc sunt urmatoarele: proprietatea principala, constituita din apartamentul in care isi desfasoara existenta si proprietatea adiacenta, adica acea cota indiviza. Cota indiviza din terenul de sub bloc, cota indiviza din casa scarii, cota indiviza din uscator si cota indiviza din hidroizolatie. Se pune problema pe ce teren construim mansarde? Le construim pe terasa hidroizolata, care isi pierde aceasta calitate si devine o simpla platforma pe care se mai ridica un nivel. In momentul in care ai cele doua elemente de proprietate apare un paragraf din lege care spune «cota indiviza din proprietate nu poate fi instrainata decat o data cu proprietatea principala» si asta creeaza primul pas stramb. Pentru ca sa-mi instrainez cota indiviza de pe terasa pe care se face mansarda inseamna, dupa lege, sa-mi instrainez si proprietatea principala. Deci, nu poti instraina o cota indiviza decat o data cu proprietatea principala. Admitem ca ar exista aceasta posibilitate. Noi ne dam sau nu acceptul. In ce conditii este valabil acceptul locatarilor? Cand acest accept are forma de vanzare sau promisiune de vanzare. Dau o declaratie la notar pe proprie raspundere ca renunt la acea cota indiviza care ma reprezinta pe terasa. Am renuntat la ea si sa zicem ca nimeni nu se prinde ca nu aveai voie sa o instrainezi decat o data cu proprietatea. De regula, cei care fac mansarde au suficienta experienta ca sa cumpere la global. Maine cel care construieste si care este proprietarul real al bunului incepe sa vanda. Cel care cumpara apartamentul n-are nici un statut de proprietate. In momentul in care i s-a atribuit apartamentul nu i s-a atribuit si o cota indiviza din scara, o cota indiviza si din terenul de sub bloc si celelalte elemente ce definesc un proprietar. Atunci se pune problema impartirii cotei indivize, luand in calcul si nou-veniti. Atunci ma trezesc ca ma intorc si la terasa. Pentru ca am cedat un drept de folosinta", sustine juristul George Cubasa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana spune:

Alina, nu stiu cum e la Timisoara, dar in Constanta trebuie sa aiba acceptul tuturor locatarilor pentru aceasta chestie. Daca unul nu e de acord nu se face. Am auzit ca in alte orase se poate si cu jumatate sau un sfert din locatari. Deci tu trebuie sa te duci la Primaria din Timisoara sa intrebi cum e acolo. La sora mea a fost aceeasi discutie sedinta in bloc, etc. dar nu s-a mai facut nimic pentru ca nu au fost toti de acord, oamenii au fost suspiciosi si din cauza ca firma respectiva le-a cerut contractele de casa.

Oana , mami de Paul (3 iulie 2002)

Ticker_Paul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Multumesc mult pt articol,e foarte bun!
Din pacate,pe vecinii mei nu-i prea intereseaza problema.
Hidroizolatia,parte din cota indiviza,am refacut-o de fiecare data din banii nostri,vecinii de la etajele inferioare nici nu au vrut sa auda...dar acum se pregatesc sa o vinda .Ce sa mai zic de uscatorie,casa scarii,terenul de sub bloc ...



Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

quote:
Originally posted by Oana

Alina, nu stiu cum e la Timisoara, dar in Constanta trebuie sa aiba acceptul tuturor locatarilor pentru aceasta chestie. Daca unul nu e de acord nu se face. Am auzit ca in alte orase se poate si cu jumatate sau un sfert din locatari. Deci tu trebuie sa te duci la Primaria din Timisoara sa intrebi cum e acolo. La sora mea a fost aceeasi discutie sedinta in bloc, etc. dar nu s-a mai facut nimic pentru ca nu au fost toti de acord, oamenii au fost suspiciosi si din cauza ca firma respectiva le-a cerut contractele de casa.

Oana , mami de Paul (3 iulie 2002)

Ticker_Paul


Oana,
Multumesc mult pt raspuns.
Aici cica nu pot face fara acordul tuturor locatarilor.Mie nu mi-au zis nimic de contract dar mi se pare normal ca in cazul acceptului sa le trebuiasca.E de modificat in contrat ca renunt la partea indiviza.
Si cum partea indiviza nu se poate instraina decit cu proprietatea principala...
E bine ca la sora ta au renuntat la idee.Si la noi,anul trecut,dupa i-au balacarit bine pe cei care nu vor,au renuntat.Anul asta,in schimb,au trecut la amenintari...

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

In orasul unde sint ai mei (din jud Alba) cam toate blocurile au acoperis de tigla si mansarde, si toti sint multumiti. Cei de la ultimul etaj nu mai sint inundati, nu mai trebuie refacuta terasa si locul din mansarda este folosit intr-un scop comun tuturor.

Eu cred ca trebuie sa cintaresti partile pozitive si negative, inainte sa te opui cu vehementa. Nu ma pricep prea bine, ce conditii trebuie sa indeplineasca un bloc sa fie apt pentru mansardare?

Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005)

Poze la http://pg.photos.yahoo.com/ph/seirimie/my_photos

Poze de la Mot

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ligeea spune:

Problema e daca mansarda va folosi ca spatiu comun ttutror locatarilor de pe scara sau numai unor smecheri care-si trag ap. i centru platind doar costurile de constructie ,ca in cazul asta vreau si eu.
Nu se poate sa pierzi sau sa cedezi cota ta indiviza din spatiul comun al terasei si spalatoriei numai ,,c-asa vreau vecinu de la 3 .ai dreptul sa fii despagubita cu contravaloarea bunului de care se va folosi numai un alt colocatar .Daca e pe-asa ,mai bine spune ca vrei sa faci licitatie si sa vezi de la cine obtine asociatia mai multi bani .
Oricum daca blocul e naspa te sfatuiesc sa faci o adresa la Inspectoratul de Stat in Constructii care verifica -si e serios facuta verificarea .
Nu ceda ca n-au ce-ti face .Nu te ,,nationalizeaza si expropriaza nimeni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Sirimie multumesc pt raspuns.Da,as semna cu mare placere daca s-ar face un spatiu destinat tuturor locatarilor,gen spatiu de joaca,de hobby-uri sau mai stiu eu ce destinatii.Dar aici e vorba doar de construirea unui apartament cu scara interioara realizata prin uscatorie(o camera mare,la vreo 27mp)si intins pe 3 apartamente(cam 80-90mp,zic ei).
Nici eu nu ma pricep la constructii dar anul trecut au venit unii de la Primaria Timisoara si au facut masuratori,au ajuns la concluzia ca blocul nu suporta constructii,fundatia e depasita,e vorba de blocuri construite la marea inghesuiala comunista prin anii '80.Dupa asta,au lasat-o balta cu mansarda,au reluat-o anul asta.

Ligeea ,multumesc pt raspuns.Da,cam asa,nu mi se pare prea legala constructia pe care vor sa o faca.Acum nu stiu daca toate cele 20 de familii sunt de-acord,cea mai mare galagie o fac cei de la ultimul etaj care semneaza absolut orice numai sa nu le mai ploua in cap.Oricum,sunt fff mirata ce atitudine pot avea:ca ma dau in judecata cerind daune ca din cauza mea ii ploua,ca nu ma mai primesc pe scara,ca ce-mi mai pasa ce se petrece acolo daca eu locuiesc in strainatate,etc,etc.Offf...


Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catrinik spune:

Un astfel de proiect nu se poate realiza fara expertiza tehinca. Iar eu din cite stiu, experti nu-si pun stampila pe orice, indiferent de cita spaga ar lua. Dar se pot gasi solutii viabile in urma unei expertize si toata constructia sa fie sigura.

Nu vad cum ceilalti te-ar putea da in judecata, pt simplu fapt ca nu vrei sa-ti vinzi un bun al tau. Nimeni nu te poate obliga sa-ti vinzi proprietatea.

Problema e ca mi se pare foarte putin ce va ofera firma respectiva. Ar tb sa fie un schimb reciproc avantajos. Adica toata lumea sa aiba de cistigat. Ei vor obtine un ap de 3 cam, pe care probabil il vor vinde cu cel putin 90.000 euro ( sau mai mult ). Deci ei tb sa obtina de aici un cistig. Iar voi la rindul vostru ce obtineti ? Doar niste geamuri termopan? Si tereasa refacuta? Mi se pare foarte putin. Ar tb sa ofere mai mult.

Dar in final, nu vad de ce esti impotriva? Daca ai avea de cistigat in urma mansardarii, nu vad de ce nu ai face-o: nu mai ploua in casa, eventual blocul consolidat, sau termoizolat, eventual tevi schimbate.. etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns baddogg spune:

buna ziua
sunt un tinar din timisoara si am si eu cateva neclaritati legate de acest subiect: de curand am devenit interesat de achizitionarea unei uscatorii de bloc iar in schimbul ei sa asigur construirea acoperisului de pe bloc. Ma intereseaza ce acte am nevoie si ce demersuri trebuie sa fac pt a putea realiza acest lucru. Am fost de curand sa vad o uscatorie de bloc cu acoperis(avea si 50 m spatiu deasupra) iar tipul respectiv mi-a cerut 22 000 euro(uscatoria si cei 50 m) iar eu trebuia sa mai investesc apr 12 000 euro pt a putea locui in ea. Mi s-a parut cam mult in conditiile in care acoperisul cu totul pe el l-a costat max 6 000 pe scara( era bloc cu 2 scari, implicit 2 uscatorii). Imi poate raspunde cineva care are mai multe cunostinte de cauza sau a trecut printr-o situatie asemanatoare?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catrinik spune:

Am impresia ca a mai fost o discutie asemanatoare aici.
Incearca o cautare.

Mergi la inceput