tichetele de cresa
Ma poate lamuri si pe mine cineva cum este treaba cu aceste tichete? Se dau pana cand copilul face 3 ani? Ce trebuie sa facem concret pentru a beneficia de ele?
Multumesc
printze
Raspunsuri
zana spune:
In MO nr. 446/ 23 mai 2006 a fost publicata Legea nr. 193/2006, privind acordarea tichetelor cadou și a tichetelor de creșă
Normele metodologice de aplicare vin in termen de 60 zile de la aplicarea legii.
Tichetele de creșă se acordă la cerere, unuia dintre părinți sau, opțional, tutorelui, celui căruia i s-au încredințat copii spre creștere și educare ori în plasament familial, pe baza livretului de familie.
Tichetele de creșă se acordă angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.
Valoarea nominală a tichetelor de creșă este în sumă de 300 lei (RON) pentru o lună, pentru fiecare copil aflat la creșă.
Mai multe:
www.expertus.ro/contabilitate/stire.php?s=376" target="_blank"> aici
marius spune:
Aveti textul integral si pe pagina legislativa, prima pozitie daca nu ma insel.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
lbelciug spune:
Marius,
lamureste-ma si pe mine te rog. A inceput sa se aplice legea tichetelor de cresa? Eu am baiatul de 1 an si 5 luni acasa cu bona, insa vreau sa-l dau la cresa. Firma trebuie sa-mi dea obligatoriu aceste tichete daca renunt la cele de masa? Banuiesc ca pot duce baiatul la orice cresa, nu?
Merci mult.
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005)
Iunie 2006
Grecia 2006
Forum despre Flori Presate
aissa spune:
Din cate stiu inca nu au aparut normele dar ce stiu este ca:
- nu exista obligatia pentru angajator sa acorde aceste tichete, in lege scrie clar ca "poate acorda" nu ca trebuie sa acorde, asa ca suntem la bunul lor plac
- de asemenea, nu exista obligatia ca in caz ca iti acorda aceste tichete sa renunti la cele de masa.
Iar ceea ce doar cred, nu am confirmarea, e ca probabil se pot plati cu aceste tichete cresele care le vor accepta, pe sistemul tichetelor de masa (care acum sunt mai raspandite dar la inceput existau niste liste de magazine care le primeau).
Eu sunt interesata mai mult de categoriile de beneficiari, care la discutiile anterioare pe tema asta erau putin neclare.
Adica vreau sa stiu daca eu, care stau in CIC pana la 2 ani, voi putea beneficia de aceste tichete pana la 3 ani.
Cristina si ghighiloi
otiliarusu spune:
Am si eu nelamuriri legate de aceste tichete de cresa. Eu sunt in CIc pina pe 1 noiembrie 2006.Daca-mi inscriu baietelul la o cresa de stat pot beneficia de tichete doar daca ma intorc la lucru mai devreme de 1 noiembrie? Sau pina la 3 ani(fara probleme de handicap)? Aceste tichete nu reprezinta "stimlentul" pentru mame,nu?
ati primit careva tichete si sa le si folositi?...multe intrebari, ce sa fac?!
Multumesc pentru raspunsuri!
Bogdan,minunea pentru care trebuie sa multumim cerului in fiecare clipa(1 noiembrie 2004)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/drog78/my_photos
nicole2005 spune:
Conform actului normativ, angajatorul nu este obligat sa acorde aceste tichete de cresa .Nu poti bebeficia de ele fiind in plata concediului de crestere a copilului ci doar atunci cand esti la munca si bebficiezi de stimulent. art(3) Tichetele de cre#351;#259; se acord#259; angaja#355;ilor care nu beneficiaz#259; de concediul #351;i de indemniza#355;ia acordate pentru cre#351;terea copilului în vârst#259; de pân#259; la 2 ani, respectiv de pân#259; la 3 ani în cazul copilului cu handicap.
nicol
32+
aissa spune:
Nicole de unde ai dedus tu ca se acorda doar celor care beneficiaza de stimulent, adica doar daca renunti la CIC? Eu vad asa: CIC e pana la 2 ani (sau 3 in cazul copilului cu handicap), daca renunti la CIC primesti stimulent si totul e clar. Nu mi se pare normal insa sa se acorde tichete doar celor care renunta la CIC, ca asa as incepe munca mai devreme cu o luna decat sa faca 2 ani si pe urma primesc pana la 3 tichete? E ilogic asa, nu cred ca au legatura.
Tichetele astea se acorda pana la 3 ani celor care nu beneficiaza de CIC (nu mi-e clar daca aici intra cei ce nu au drept la CIC, cei ce renunta la CIC si/sau si mamele care au fost in CIC si acum sunt la munca, copilul avand <3 ani). Si de aici intrebarea mea: ce ma exclude pe mine din categoria potentialilor beneficiari? Pana la 2 ani am CIC, intre 2 si 3 ani vreau tichete. Ideea e ca eu am interpretat de la inceput aceasta lege ca fiind data in compensatie faptului ca s-a refuzat prelungirea CIC pana la 3 ani si tocmai asta e marea buba, ce fac mamele care nu au alternative si la 2 ani trebuie sa se duca la munca dar pe copii pana la 3 ani nu ti-i primesc la stat.
Sper ca se intelege ceva din ce am scris.
Otiliarusu, tichetele astea nu sunt stimulentul, e altceva si nu am auzit inca pe nimeni sa le fi primit. De curiozitate, cat costa o cresa de stat? Ca ma gandesc ca nu e chiar 3 milioane pe luna. Asa ca si daca primesti tichete dar le folosesti la cresa de stat iesi in pierdere ca nu poti primi rest la ele, la fel ca la cele de masa. Deci eu cred ca se vor utiliza de fapt in plata gradinitelor particulare care primesc copii asa micuti.
Of, asteptam normele sa speram ca ne lamurim.
Cristina si ghighiloi
nicole2005 spune:
Legea spune asa la art. (3) Tichetele de cre#351;#259; se acord#259; angaja#355;ilor care nu beneficiaz#259; de concediul #351;i de indemniza#355;ia acordate pentru cre#351;terea copilului în vârst#259; de pân#259; la 2 ani, respectiv de pân#259; la 3 ani în cazul copilului cu handicap. Cand sa elaborat legea sa mers pe ideea ca daca esti in cic si primesti cele 8 milioane e logic ca stai acasa si ai timp sa il ingrijesti pe bebe, iar statul nu are de ce sa mai dea bani ca tu sa il duci la cresa. In momentul in care il duci la cresa inseamna ca lucrezi si realizezi venituri ceea ce contravine cu indemnizatia si o taie, dar recompenseaza prin acordarea stimulentului si prin aceste tichete de cresa doar daca binevoieste angajatorul sa le dea. Deci se dau atata timp cat esti in campul muncii. Prin faptul ca in lege se spune ca se acorda ANGAJATILOR, e clar.Legea tichetelor de cadou si a tichetelor de cresa nr. 193/2006
nicol
32+
lbelciug spune:
Buna,
as vrea sa stiu si eu cum arata aceste tichete de cresa. Sunt ca cele de masa si se primesc strict doar la cresa sau e de fapt tot sub forma de cash? A luat pana acum cineva aceste tichete? Cresa la care vreau sa duc baiatul nu m-a costa mai mult de 1,5 mil pe luna. Ce pot face cu restul de tichete, in cazul in care le-as obtine de la firma?
Multumesc.
Iunie 2006
Grecia 2006
lbelciug spune:
Chiar nu stie nimeni sa-mi raspunda??
Iunie 2006
Grecia 2006