40 cu + sau - (cap.8)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=72439&whichpage=1" target="_blank">cap.7
Listutza noastra...
berbec
lu.more- 7 aprilie
taur
Luci65- 28 aprilie
april- 30 aprilie
gabibarta- 7 mai
gemeni
polux- 29 mai
Roxane- 2 iunie
dana d- 15 iunie
Laura B- 20 iunie
rac
monagan- 27 iunie
Mik- 12 iulie
arinna- 17 iulie
leu
noemi marian- 27 iulie
viorela hoff- 17 august
balanta
Tango- 27 septembrie
scorpion
gabitzam- 21 noiembrie
capricorn
nematics- 1 ianuarie
gabi68- 16 ianuarie
chatonel- 16 ianuarie
varsator
fanna2003- 22 ianuarie
Karina- 27 ianuarie
Danna 36- 1 februarie
simona dragusin- 8 februarie
pesti
adrienne 12- 16 martie
Gabi+Robert 20.05.1997Lili 17.05.2002
pozici poze noi
Raspunsuri
nematics spune:
Gabi,
ce gust are leurda fiarta??
eu stiam ca se maninca in salata, cruda
multumesc pentru linkuri, sper sa le fac o surpriza placuta prietenilor mei!!
Si Happy Passover!
" Cita luciditate, atita drama - Camil Petrescu"
gabibarta spune:
mersi Iuliana!
Nu stiu ce gust are Am inteles ca e exact ca si spanacul, doar ca la gatit nu se pune usturoi.
Gabi+Robert 20.05.1997Lili 17.05.2002
pozici poze noi
lu.more spune:
Dragele mele dragi,
Am primit raspunsul pentru Anca : nu a fost aleasa … Pitica mea nu a aflat inca vestea, sper sa nu fie afectata. Cum zicea si ea, macar s-a distrat pe cinste la Paris… Pacat.
Am primit convocarea pentru tribunal. Deja (!). Stiu ceva mai mult acum : tipul trece in tribunalul corectional si e recidivist. Sper ca s-a limitat la a ridica de pe jos portofele gasite cu totul si cu totul intamplator (sa nu fie nevoie sa-mi pun cagula pe ochi cand ies din casa… brrr !).
Dana, nu te-am uitat, dar nu prea am timp. Pana una-alta, felicitari pentru semnarea contractului si sa fie intr-un ceas bun !
Sa nu radeti de mine : eu credeam ca leurda e un fel de placinta cu branza. Rusinica, rusinica, am mai crescut si la tara ! Dar la mine nu cred ca cresteau buruieni din astea. Sau le zicea in alt fel...
Cat despre urzici, si mie mi-a ramas gandul la ele, Adriana...
Gabi si cine mai sarbatoreste peste o zi-doua asta : sarbatori fericite si spor la pregatiri !
Va pup
.................................................................................
Dragii de noi
.................................................................................
« C'est quand on n'y croit plus, que le ciel vous entend et pardonne. »
Kyo
noemi marian spune:
Am ajuns,in sfirsit si eu acasa la timp.
Fetelor nu am facut nici o cumparatura de Pasti.Nada
Si simbata lucrez pina pe la 12.Deci o sa fie festival cu sarbatorile astea.
Deci:reteta de pasca.Intr-o tava obisnuita de prajitura(7-8 cm inaltime)se pune o foaie de aluat pt cozonac de vreo un deget grosime,peste care se pune brinza de vaca amestecata ca pt clatite(brinza,oua,zahar,zahar vanilat,stafide)intr-un strat de aprox 4-5 cm,iar peste brinza noi facem ca un grilaj subtire din aluat rulat si impletit(inchidem marginile si apoi mijlocul)pe care il ungem cu ou batut sa fie lucios.
Se pune la cuptor ,in prealabil incins, si se coace 45-60 min la foc moderat,ca orice cozonac.
Bun,acu ciorba:reteta initiala a ciorbei este cu miel,dar cum eu fac crize la carnea asta,s-a optat pt porc.Se poate si pui.Zarzavatul(morcovi,radacina de telina,radacina de patrunjel,gulie) taiat cuburi sau dat pe razatoarea mare se caleste la foc mic in ulei 10-15 min.Carnea eu o tai cuburi marunte si o fierb 30-40 min in apa cu sare,boabe de piper si ceapa intreaga apoi o torn peste zarzavaturi(dupa ce o strecor ca pe mine nu ma prea incinta sa gasesc boabele de piper in zeama),pescuiesc si ceapa din ea si-o arunc si las toata adunarea asta sa mai fiarba la foc mic pina se inmoaie toate cele,apoi pun 1-2 linguri de pasta de rosii, tai frunzele de macris si leurda marunt si le las sa dea un clocot.Pun capacul si sa le ajute Dumnezeu.Acuma depinde cum va place voua sa mincati ciorba.Eu o prefer pe aia deasa,deci pun zarzavat mult.Cind am chef mai adaug si-o mina de varza dulce taiata fidelute.
Daca nu gasesti leurda si macris,nu e o problema.POti pune leustean,frunze de telina sau patrunjel,marar verde.Tot asa ,daca am chef, mai fac si galuste de gris de griu marunte si le mai trintesc si pe alea in zeama.Sau fidea.Si daca mi-e lene rau atunci pun o mina de orez si-i spun Pa! Sper c-am fost explicita pt ca eu toate astea le fac ochiometric si nu le prea am cu faza stiintifico-matematica.Oricum astept intrebari.Si pina atunci ma gindesc la cantitati.
Leurda o fac ca spanacul fara usturoi.Are aproape acelasi gust.Sau o folosesc la salate in loc de salata verde.Este o planta cu un continut mare de fier,vit c si este f sanatoasa.Cit tine sezonul noi mincam una-ntr-una sub o forma sau alta.Este tonica si buna daca suferi de astenie sau pt cei aflati in convalescenta dupa raceli,gripe.Iar macrisul doar in ciorbe in loc de lamiie sau otet pt ca e acru.
Nu stiu ce sa va mai scriu ca m-am intins.....Ma duc sa-mi vopsesc perul si mai intru si deseara.
Noemi
adrienne12 spune:
Noemi (imi place mai mult Nomi) saru-mina. O sa fac si eu pasca si ciorba. Doua intrebari:- cind pui brinza peste aluatul de cozonac dupa ce respectivul aluat a crescut putin, nu? Mie mi se intilpa ca acel aluat nu creste deloc, ramine f. subtire si crud si tare si de multe ori il mai si ard. Asta nu stiu eu cum sa fac.- cu ce acresti ciorba?Pupici si spor la pregatiri
chatonel spune:
lu, imi pare rau pentru Anca.
Sa nu ai teama pentru tribunal, tu n-ai nici o vina ca tipu a facut timpenii si nu ai de ce-ti face probleme, doar in caz ca e vreo gaska de tigani. Sper sa nu fie vreun copilandru, sa te doara sufletul pentru el... eu de-asta am renuntat sa mai fac pe translatorul.
Toulouse, la ville rose
noemi marian spune:
Adrienne
eu stiu ca aluatul daca nu creste exista doua probleme:
-nu e proaspata drojdia
-nu e buna faina
De obicei rateurile la noi au aparut din cauza fainii.Ai nevoie de faina alba de trei nule(000).Nu-i cunosc corespondentul in sistemul care se noteaza BL.Adica faina trebuie sa fie din cea mai fina si 'curata', de patiserie.Dupa ce ai framintat-o trebuie tinuta in vasul de framintat sa dospeasca,acoperita.(eu folosesc un prosop de bucatarie mai gros cu aceasta destinatie.)
Ma gindesc acuma si la faptul ca,poate,nu o tii la dospit la temperatura care trebuie.Adica trebuie sa fie la caldura,nu excesiva pt ca si asta duce la inia o pauzarea aluatului,dar constanta.Undeva unde aerul e mai cald decit temperatura din bucatarie.
Si dupa ce a crescut o pun in tava,asa cum ai zis si tu.Un aluat bine dospit il recunosti dupa elasticitate:este foarte elastic si se aduna una-doua,e greu de-ntins.
Ciorba o acresc,de obicei,cu zeama de varza acra.Daca nu posed atunci apelez la lamiie sau la otet.Primavara doar cu macris.
Si am uitat ceva in mesajul anterior:ciorba fara smintina n-are nici un Dumnezeu.
Iti doresc bucatareala usoara,mai intreaba-ma daca vrei.
Nomi
nematics spune:
Adrienne
faina de aici e de vina!
cauta faina de import, de preferat din Ungaria, daca gasesti!
sau pune o intrebare la fetele din america, poate stiu ele ce faina merge;
eu stiu de la o prietena care e director manager la o mare fabrica de prajituri aici in US si care a lucrat si in sectia lor de "research" (tipa a fost programatoare in Ro dar s-a "reprofilat/reprogramat" pe noua meserie aici!) - ea era mare specialista in prajituri in Romania, a facut furori aici cu retete de prajituri romanesti (gen savarine, choix a la creme samd) dar cind a vrut sa "implementeze " cozonacul s-a poticnit la faina; nimic din ce a gasit pe piata nu a fost bun sa creasca asa cum trebuie. A gasit pe undeva cred faina ungureasca si a zis ca aia a fost buna, dar pentru fabrica i-ar fi costat prea mult sa aplice reteta ca trebuiau sa importe faina din ungaria si nu era rentabil.
scuze de typo dar sunt in mare graba
va pup si Paste fericit!
" Cita luciditate, atita drama - Camil Petrescu"
adrienne12 spune:
Iuliana mersi mult. Mi-ar prinde si mie bine o schimbare din asta de meserie (sau macar de decor, ca sa m-am plictisit aici) si ma pricep la prajiturle (mai ales sa le maninc). Deci pina la urma colega frantuzoaica a avut dreptate cind, in primeul weekend al sederii ei aici am colindat magazinele in cautare de ... faina si tot strimba din nas zicind... dar numai griu macinat nu exista?AM un magazin fancy (numai cu importuri) linga casa unde imi amintesc ca am vazut exact faina 000. E european, nu stiu daca ungureasca. Multumesc de sfaturi.
nematics spune:
Daaa,
faina trei nule (asa-i zice in folklor la noi!!!)
aia e cea mai buna, daca ai vazut-o - ia-o imediat!!
mai e si o smecherie cu drojdia, ca din aia uscata nu iese asa bine dar aici nu stiu unde sa-ti zic sa cauti drojdie proaspata
sau macar fa maiaua cu drojdie uscata cu o zi doua inainte (apa, faina, drojdie) si las-o la cald prin casa sa creasca
am invatat in Italia in sud sa fac maiaua pentru aluatul de pizza doar cu faina si apa - se amesteca si se lasa sa fermenteze o zi doua la cald si se foloseste pe post de drojdie - se pastreaza la rece si se tot lungeste cu apa si faina daca faci pizza mai des cind ai nevoie o scoti din nou la cald) dar din nou, trebuie sa ai faina buna!
" Cita luciditate, atita drama - Camil Petrescu"