Sacher tort - in felul meu

Sacher tort - in felul meu | Autor: crista-s

Link direct la acest mesaj

Azi am facut acest tort minunat, am incercat sa dau o cautare sa vad daca a mai fost publicata vreodata reteta dar cum serverul DC e ocupat m-am gindit sa scriu reteta. Acum daca o mai fii pe aici "ghinion de nesansa" daca nu a mai scris-o nimeni norocul meu...
ingrediente:
blat:
1/2 ceasca de unt moale ( la temperatura camerei)
1/2 ceasca de zahar
100 gr ciocolata neagra
5 oua
coaja rasa de la 1 lamiie
3 linguri cu faina ( sau faina de migdale ... am gasit alta reteta asa zisa traditionala ... eu am folosit ce am avut in casa )
umplutura:
400 gr dulceata ( gem ) de caise
glazura:
100 gr ciocolata neagra
100 gr unt
15 gr ulei ( eu am folosit de porumb pt ca nu lasa nici un miros specific)

Am batut spuma cele 5 albusuri cu mixerul. Separat am frecat ( tot cu mixerul)untul moale si zaharul pina a devenit o spuma alba. In acest timp pe foc la bain marie am pus la topit 100 gr ciocolata amara. Cind s-a topit am lasat-o sa se raceasca putin si am turnat-o peste untul frecat cu zaharul. Am amestecat din nou cu mixerul si am adaugat galbenusurile pe rind. Apoi albusurile spuma mestecind de sus in jos cu grija si la sfirsit de tot cele 3 linguri de faina trecute prin strecuratoare ca sa nu faca cocoloase.
Forma de tort cea detasabila am uns-o cu unt si apoi cu faina si am turnat compozitia. Cuptorul era deja incalzit la foc mediu ( in reteta scria 165 grade celsius) si am pus la copt pt 40 minute.
Blatul racit se taie in doua si se unge cu 3/4 din gemul de caise. Se aseaza celalalt blat peste si se unge deasupra cu restul de gem. Peste se toarna glazura : ciocolata amara se topeste la bain marie cu untul, cind e lichida jumatate se pune separat intr-un alt vas si se lasa la racit in timp ce cealalta jumatate se lasa in continuare in apa la 45 grade , cind prima jumatate s-a racit de tot se amesteca intre ele si se adauga uleiul care ii va da stralucire -este un "secret" al unui cofetar italian www.deriso.it/" target="_blank">Salvatore de Riso- el insa a folosit ulei de floarea soarelui. Asta daca vreti sa aveti o glazura lucioasa si care sa ramina moale. Daca nu turnati numai ciocolata topita la bain marie peste tortul uns cu gemul de caise si cind se va raci glazura va fii mai "dura/casanta".
Eu am ornat tortul cu capsuni in ideea sa ii dea un aer de primavara. In mod "normal" reteta tradusa de la televiziunea austriaca ( careia eu i-am schimbat doar cantitatile ca sa o fac pe masura exigentelor noastre) zice ca tb sa scrii "Sacher" deasupra lui cu ciocolata topita. Se consuma cu sau fara frisca linga.
Tortul intreg
Felia de tort



Cristina

una.. alta...


"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Balbina spune:

Cristina, pare foarte simplu de facut acest tort. Multumesc mult de reteta, o plasez in lista mea de dulciuri pe care vreau sa le fac.
Si o prima intrebare: 1/2 ceasca de unt e cumva circa 100-113 g? Stiu ca in bucataria americana, o ceasca de unt inseamna aproximativ 226 g. Dar cum reteta ta e austriaca (am inteles bine?), tin sa aflu mai exact despre cit unt e vorba.

------------------
Numai bine,

Natalia si Vlad (22.06.2004)

Bunatati

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Natalia o ceasca cam cit cea de cafea ( nu d-asta italieneasca mica si prapadita .. ) d-aia mai sanatoasa romaneasca. Cred ca 125 gr ca eu am pus cam o jumatate de pachet. Apoi aceeasi ceasca in care am pus untul am folosit-o si pt zahar . Deci a fost cam din ochi ... Reteta de unde m-am inspirat eu zice sa pui 8 oua si 5 lg de faina eu insa aici am mai micsorat cantitatile caci imi parea cam mult.
Eu am vrut sa fac tortul tau de trufe insa mi-a fost prea lene ... tb sa recunosc cu rusine .. iar cind am cerut parerea sarbatoritului i-au lucit ochii la auzul cuvintului magic Sacher... O sa mai traduc si alte retete aici miine... si te mai poti inspira si din ele. Eu recunosc ca am facut varianta cea mai simpla si mai putin calorica.


Cristina

una.. alta...


"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Balbina spune:

Cristina, aha, deci e asa cum am banuit, putin peste 100 g de unt. Mi-a placut reteta ta, e una dintre cele mai simple retete de Sacher torte intilnite de mine pina acum.
Nu sint amatoare de cioco, dar vreau sa incerc unele retete pentru cultura mea generala, ca sa zic asa, astfel incit o sa-i ajunga rindul si lui Sacher curind.

------------------
Numai bine,

Natalia si Vlad (22.06.2004)

Bunatati

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rachel owen spune:

Multumim de reteta. Eu sigur o voi incerca pt ca ma intereseaza mereu retete noi.
Am vazut si pozele, arata foarte bine. Mmmmm

Albert are 1 an nou2


www.babiesonline.com/babies/o/omuletul_meu_drag" target="_blank">My baby's web page


Omuletul meu drag

Rici, cea mai fericita mamica si omuletul ei drag

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Incercati cu incredere ..mai ales glazura - dupa reteta acestui cofetar - care este si acum dupa citeva ore la fel de lucioasa ca atunci cind am turnat-o peste tort.







Cristina

una.. alta...


"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iriale spune:

Cri, "cu sau fara frisca langa"... vrei sa vezi ca am si eu un "rol" in asta?
Arata minunat tortuletul, pacat ca esti asa departe...

Iri, mami de Ale

http://it.pg.photos.yahoo.com/ph/g_a_i_2003/my_photos

"Accadono cose che sono come domande. Passa un minuto o passano gli anni e poi la vita ti risponde."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

fetele mai pun o traducere a unei retete care cica ar fii mult mai aproape de reteta originala ... caci as cum zic si cei care au scris-o reteta originala a cofetariei Sacher din Viena nu e disponibila ... dehhhhhhh secretul lor ...
www.splash.it/cucina/dolci/torta_sacher.htm" target="_blank"> aici am pus paginuta in italiana de unde am tradus ...
Ingrediente:
pt blat:
150 g ciocolata
150 g unt+ cit o nuca pt uns forma de tort
6 galbenusuri
150 g zahar pudra
6 albusuri
150 g faina + 2 linguri pt forma
1/2 lingurita esenta de vanilie
glazura:
1 ceasca si 1/2 gelatina de caise
150 g ciocolata
150 g zahar
ungeti si apoi pudrati cu faina o forma rotunda dee circa 30 cm diametru. Topiti untul si ciocolata la bain marie. Intr-un alt vas bateti galbenusurile cu zaharul pina cind devine spuma. Cind untul s-a topit complet,indeparteaza de pe foc si adauga ciocolata amestecind ca sa se topeasca.
Se bat albusurile cu putina sare pina devin tari.
Se uneste crema cu galbenusuri la crema de ciocolata, se adauga vanilia si se amesteca bine. Se inglobeaza si albusurile spuma cu grija, alternind cu faina trecuta prin sita.
se varsa aluatul informa si se coace la foc mediu (340º F / 170º C) pt 50 - 60 minute. Se lasa la acit pe un grilaj
Se rastoarna tortuyl pe o suprafata uscata . Se dilueaza gelatina de caise cu putina apa rece( citeva linguri) sau suc de lamiie si se unge deasupra si laturile blatului.
pt glazura: se rade sau se taie bucati o ciocolata. la foc mic, se topeste zaharul cu 4 linguri de apa pina cind devine un sirop transparent. Se adauga ciocolata, tinind vasul pe foc citeva minute. Se varsa cu grija glazura peste tort ca sa o acopere perfect.Se lasaa la racit in frigider pt citeva ore.


si inca una www.mangiarebene.com/accademia/storico/sacher.html" target="_blank"> sacher cu faina de migale
se macina migdalele( 75 gr) cu zaharul ( 75 gr) ca sa rezulte o faina.
se taie untul (75 gr) bucati si se adauga zaharul(75 gr) si se amesteca bine, se adauga galbenusurile (4)unul cite unul si faina de migdale. Se adauga ciocolata de vanilie (75 gr) topita la bain marie si albusurile (4) spuma . la sfirsit se mai adauga si 40 gr faina de griu. Se varsa totukl in foma de tort cu diam 20 cm unsa si inainata . Se coace la 170 grade circa 40 minute.
Dupa ce s-a racit blatul se taie in doua si se umple cu gelatina calduta, se aseaza si celalt blat si se unge cu restul de gelatina deasupra si pe margini. La bain marie se topeste ciocolata (200 gr) cu zaharul (200 gr) si 1-2 linguri de apa .
Se acopera tortul si se lasa la racit cam 45 minute la frig.


Cristina

una.. alta...


"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Balbina spune:

Cristina, imi culc puiul si ma apuc acus sa fac tortul tau Sacher. Ureaza-mi succes!

Si o prima intrebare: am o forma de 22 cm diametru, e potrivita pentru cantitatile din reteta?

------------------
Numai bine,

Natalia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns philip spune:

succes, natalie, o sa iasa f bun. eu zic ca forma e potrivita!

philip&andreea
copilasi dragalasi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bb_alinus spune:

Cristinico,
da ce bine arata tortul tau! L-as fi facut in seara asta dar am ramas fara unt! Sper ca maine sa mai am aceeasi pofta sa il fac!
Oare merge sa coc intr-o forma normala rotunda ca nu am de aia detasabila!


Alina si Amalia 17.11.2005


Poze noi de Paste Catolic 2006


www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=65487" target="_blank">Povestea nasterii

Mergi la inceput