Mucenici
Fetelor se apropie 9 martie, ziua sfintilor mucenici. Voi cum ii faceti, de care faceti: fierti in apa sau in lapte? sau moldovenesti(la cuptor).Astept retete interesante..
Raspunsuri
elyanne spune:
Super subiectu' ... Anu' trecut m-am trezit pe 9 martie ca nimeni din familionul meu n-a facut mucenici moldovenesti si eu habar n-am sa fac... prea tarziu sa mai cer atunci reteta... n-avea nici un farmec sa fac peste cateva zile...
Asadar si prin urmare... vreau si eu retea de mucenici moldovenesti...
Candva imi facea bunica mea, care nu mai este, si din aduceri aminte erau cu sirop din miere si nuca
Hai ca poate anu' asta reusesc sa fac si eu.
crista-s spune:
Reteta de mucenici/macinici moldovenesti pe care am copiat-o dintr-un calendar de perete ( cu rebusuri si retete ... ) din 2004
Ingrediente Mucenici
Faina 1 kg
Drojdie 70g
Sare 4g
Unt ( margarina) 100g
Oua 2-3 buc.
Lapte 100 ml
Zahar 200g
Arome (vanilie, rom...)
Miere
Nuca
Se dizolva drojdia intr-un paharut cu apa calda, se amesteca cu faina, sarea, grasimea, ouale, laptele, zaharul, se adauga apa aprox.300 . Aveti grija la apa, sa fie aluatul ca la gogosi dospite. Adica moale, sa curga putin.
Se amesteca ingredientele. Se lasa putin la dospit si in castron, la cald.
Se portioneaza (aprox. 50g), se formeaza un snur din coca (ca un fitil) care se rasuceste in forma de 8, se lasa la dospit pe tava, acoperit la cald pana creste, se introduce in cuptorul incins.
Se scoate, se lasa la racit, se unge cu miere si se presara cu nuca pisata, sau se face un sirop de apa cu miere care se toarna peste mucenici dupa care se presara cu nuca.
Pofta buna.
"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."
Carmen_Marieta spune:
Uitati cum ii fac eu pe cei moldovenesti(sfintisori):
-500 g faina, 25 g drojdie, 1 lingura ulei, 1 lingura zahar, 1/2 lingurita sare, 300 ml lapte indoit cu apa.
Pentru uns: miere de albine, nuca macinata.
Se framanta un aluat ca pentru paine, mai moale, din faina, drojdia inmuiata in laptele caldut si restul ingredientelor. Se framanta bine circa 30 minute pana ce aluatul face basici. Se presara cu putina faina, se lasa la dospit la loc caldut cca 1 ora. Apoi se fac niste suluri subtiri si se rasucesc in forma de opt, se aseaza intr-o tava tapetata cu faina se mai lasa un pic sa creasca, se ung cu ou si se coc la foc potrivit.Cand sfintisorii s-au racit se ung cu miere si se presara cu nuca.
Bella spune:
Oh, ce bine ca mi-ati amintit de ei, uitasem complet. Acum ca am ceva antrenament cu aluatul pot sa ma gandesc si la niste mucenici(asa, vreo 40, sa fie)!
http://community.webshots.com/myphotos?action=viewAllPhotos&albumID=451891010
mariussimiuc spune:
Eu fac mucenicii din aluat de cozonac,unsi cu miere de albine si nuca din belsug.
Bella,vezi ca cei 40 de mucenici trebuie "asortati" cu 40 de pahare.
Miha si Robert (18 nov 2004)
Omuletul pentru care se merita sa incerc sa fiu un om mai bun
Cand viata iti ofera lamai,fa-ti o limonada!
mihaela amalia spune:
quote:
Originally posted by mariussimiuc
Eu fac mucenicii din aluat de cozonac,unsi cu miere de albine si nuca din belsug.
Bella,vezi ca cei 40 de mucenici trebuie "asortati" cu 40 de pahare.
Miha si Robert (18 nov 2004)
Omuletul pentru care se merita sa incerc sa fiu un om mai bun
Cand viata iti ofera lamai,fa-ti o limonada!
Si eu tot din aluat de cozonac fac sfintisorii, ies mai gustosi, si plus miere de albine si nuca pe deasupra, deja eu ...
Ca sa bem cele 40 de pahare de vin (pana la sf zilei de 9 martie) pe langa sfintisori, cred ca ar trebui sa incepem de pe-acuma
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=55265" target="_blank">O poveste minunata...
Site Amalia
Ortansa spune:
Mucenici in zama(sau zemosi daca vreti:-D)
aluatul de mucenici:
-sa zicem 1/2 kg faina
-1 lingurita sare
-apa cat cuprinde
Se face un aluat vartos din care se intind foi de cca. 3-4 mm grosime si se decupeaza(opturi sau alte forme micute,in lipsa 8-urilor).
se aliniaza intr-o tava mare de cuptor si se dau la foc potrivit pt. cateva minute,pana ce devin crocanti.Se usuca in felul acesta toti mucenicii rezultati din aluat.
Se pune o oala mare cu apa la fiert,ar cand da in clocot,se azvarla nuntru'mucenicii uscati.Se fierb a la dente:-D,se adauga zahar dupa gust si se stinge focul.Se servesc in farfurii adanci sau castronase,presarati cu nuca macinata,coaja rasa de lamaie si scortisoara.
s-aveti pohta!-D
...if you know what I mean.(proverb american :-D)
katty spune:
Mie imi plac si moldovenesti (cum face mama) si din cei cu zeama! Eu o sa fac cu zeama!
Pentru cele care vor sa imparta mucenicii tb. sa fie de post (Postul incepe pe 6 martie)! Alfel cica nu sunt primiti! Cine nu tine post poate sa-i faca si de nepost!
Catalina & Andrei (3ani si 6 luni)
"Imaginatia este mai importanta decat eruditia..."
(Einstein)
Stinu spune:
Eu din aia cu zeama nu fac decat ca sa impart ,ai mei nu mananca deloc ,asa ca fac doua portii din cei moldovenesti care la noi au mare succes si se mananca instantaneu.
500 gr faina ,20 gr drojdie ,1 lingurita de ulei,1 lingurita zahar,1 lingurita rasa sare ,250 ml lapte indoit cu apaSau a sa fie de post numai apa calduta) .siropul :1 ceasca de zahar,2 cesti cu apa ,esenta de vanilie ,250 gr nuci.
Se face un aluat ca de paine ,mai mult moale .Cand este frumos crescut se fac colacei in forma de 8 .se aseaza in tava presarata cu faina ,se ung cu ou si se coc la foc potrivit.Intre timp se pregateste un sirop dintr-o ceasca de zahar si 2 cesti apa .
Nucile se amesteca cu zahar pudra ,dupa gust, eu mai pun si un praf de cacao uneori .
Cand prima tava e la cuptor se pune o oala cu apa sa fiarba ,cand colaceii s-au racorit se moaie unul cate unul numai o clipa in apa clocotita,se scurg ,se aseaza intr-un castron ,se toarna deasupra siropul si se presara nuca .Inainte de a-i servi se pune desupra miere.Sau ,ii asez pe un platou pun siropul il las putin sa il traga colaceii si ung cu miere fiecare colacel si apoi pun nuca .
Iustina