Ce face moasa?
Cumnata-mea, care este din Craiova, m-a anuntat ca m-a pus moasa pentru fetita ei. Momentan nu am ajuns inca nici sa o vad, dar peste o luna ii fac botezul. La noi in Dobrogea nu s-a auzit de treaba cu moasa. Ce trebuie sa fac eu? Ce trebuie sa ii cumpar? Eu m-am gandit ca ar trebui sa fac cam ce face o nasa...Dar nu stiu, asa o fi?
Raspunsuri
Darria spune:
Stiu doar atat: moasa duce copilul la biserica, ajuta nasa la imbracat si dezbracat strumful iar la baita de dupa botez pregateste cadita cu apa. Apoi unii spun ca apa din cadita este aruncata de catre moasa, altii spun ca de catre nasi la radacina unui copacel. In nici un caz nu ai cum sa faci ce face nasa. Alte obiceiuri nu cunosc.
Edessa spune:
Ma refeream ca trebuie sa cumpar lucrusoare pentru bebelus cam cat cumpara si nasa. restul chiar ca nu am idee si nici nu tropai prea tare sa fiu <in fata> pentru simplul motiv ca ma enerveaza ideea ca toate babele stau cu ochii si cu gura pe mine acolo, indifernt ce as face!
gegea spune:
Din cate zice traditia la noi, moasa nu trebuie sa cumpere haine pentru bebelus (nu in calitate de moasa, dar in calitate de matusa, cum e cazul tau, evident ca da). Din contra, stiu ca moasa este cea care va primi un cadou de la nasa/parinti.
Cel mai bine ar fi sa te interesezi si sa-ti zica chiar cumnata ta ce presupune sa fii moasa, pentru ca e posibil sa difere de la zona la zona.
Sa fie sanatoasa fetita si sa va traiasca!
Denii mic spune:
Am citit in "Obiceiurile la romani" cred ca la Humanitas a aparut, depre importanta moasei. Pentru ca in trecut nasterile erau destul de periculoase si incidenta mortii la nastere era mare, conta f. mult cu cine nasteai... se considera ca exista o legatura mare intre calitatile moasei si o nastere fara evenimente neplacute. Pentru ca era in general o singura moasa la tot satul, ea era f. bine privita, iar parintii copilului o cadoriseau frecvent...
Pentru ca acum nu se mai naste cu moasa ea are cateva obligatii simbolice: la 3 zile de la nasterea copilului, pune masa de ursitori (acasa la copil), duce copilul la biserica, (in usa bisericii il preda nasei), il imbraca (hainutele cu care e dus copilul la biserica, ca in biserica e imbracat cu hainele nasei), ii face un cadou cu semnificatie la botez (ca si nasa), pregateste cele trebuincioase pt. baita de mir (sapun, prosop, ulei, miere) si da copilul la grinda de Anul Nou in principiu primii 3 ani (sunt regiuni unde se da copilul pana la 7 ani).
Cam astea sunt obiceiurile pe care le mentioneaza cartea... dar e posibil sa existe si altele "locale".
Deni mic