Cod concediu medical in timpul sarcinii

Cod concediu medical in timpul sarcinii | Autor: Aurasa

Link direct la acest mesaj

Ma adresez si eu persoanelor avizate cu o intrebare care poate parea puerila, dar mi s-a intamplat ceva ce m-a naucit.
La inceputul sarcinii (saptamanile 7-8), datorita starii de rau absolut, m-am prezentat, cum era firesc, la medicul de familie care ma avea in evidenta ca fiind insarcinata. Mi-a recomandat un concediu medical de 2 saptamani cu stat in pat, liniste s.a.m.d.. Pe concediu a scris la "Cod indemnizatie" - 08, ceea ce inseamna "sarcina si lehuzie". Totul in regula pana cand m-au chemat la Compartimentul Salarizare sa-mi spuna ca e gresit codul, ca acesta se aplica doar pentru cele 126 de zile de concediu de maternitate si .... prin urmare........ nu-l pot lua in seama ca Asigurarile nu platesc asa ceva, deoarece varsta sarcinii fiind mai mica de 7 luni si 10zile(parca). Ma intreb de ce dr. meu de familie nu stia de asta..........
Intrebarea : Exista vreun act normativ care sa spuna clar ca daca femeia insarcinata pana la 7 luni nu beneficiaza de acest cod (O8)? Si -daca are nevoie de medical - ce fel de cod se aplica ?
Cu multumiri anticipate


Aurasa 9 sapt.
UM 3.09.2004 DPN 10.06.2005

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dandana spune:

aurasa, iti spun de la inceput ca nu stiu dar voi cauta!

am o intrebare si mai aiuritoare, de unde stiu asigurarile IN CE LUNA ESTI TU? asta e treaba medicului!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monique spune:

Probabil 01: boala obisnuita (75%). La fel am patzit-o si eu...dar in cazul meu cei de la Personal nu au avut nici o reactie desi eram in s8/9 !...In schimb medicul meu m-a asigurat ca-mi va acorda cele 126 zile fiindca el a gresit si nu e normal sa-mi deduca cele 5zile acordate pt iminenta de avort din acest concediu de sarcina si lauzie !

ss 31

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aurasa spune:

Multumesc, fetelor.
Am gasit ieri o ordonanta care spunea ca 08 - inseamna doar cele 126 de zile de pre- si postnatal. Ma intreb de ce nu l-au numit astfel ? "Sarcina si lehuzie" este un termen mai larg, cel putin "sarcina". Aceasta nu dureaza 63 de zile cat inseamna prenatalul. Dar...... asta este. Am fost la medic si mi-a schimbat codul in 01 - boala obisnuita.
O sa va dau numarul ordonantei dupa amiaza, cand vin de la serviciu.
Pana atunci, toate cele bune

Aurasa 9 sapt.
UM 3.09.2004 DPN 10.06.2005

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Este vorba de Ordin nr. 974 din 28/07/2004,
publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 714 din 06/08/2004, cu intrare in vigoare: 15/08/2004.

"Se completează cu cod 08 - "sarcină si lăuzie" - numai pentru concediul de maternitate de 126 de zile calendaristice, nu si alte afectiuni apărute până în a 7-a lună de sarcină, care se codifică corespunzător cauzei incapacitătii de muncă (01 - boală obisnuită; 06, 07 - urgentă medico-chirurgicală, boală infecto-contagioasă din grupa A etc.). "

"Concediul medical pentru maternitate
1. Concediul medical pentru maternitate se acorda pe o perioada de 126 de zile calendaristice, din care 63 de zile înainte de nastere (pentru sarcina -prenatal) si 63 de zile dupa nastere (pentru lauzie). Concediul medical pentru maternitate se acorda , în exclusivitate, pentru sarcina si nu pentru afectiuni care pot interveni pe parcursul sarcinii, fa ra lega tura cu aceasta.
Perioadele sus-mentionate se pot compensa între ele, în functie de recomandarea medicului curant si de optiunea persoanei beneficiare.
Asigurata care, pâna la data nasterii copilului, a beneficiat de concediul medical pentru sarcina pe o perioada mai mica de 63 de zile calendaristice anterioare datei estimate a nasterii sau nu a beneficiat deloc de acest drept este îndrepta tita sa solicite si sa beneficieze, dupa data nasterii copilului, de numa rul de zile pâna la completarea celor 126 de zile calendaristice, respectiv de numa rul maxim de zile preva zut de lege.
[...]
2. Concediul medical pentru sarcina se acorda din a 63-a zi anterioara datei estimate a nasterii, dar nu mai devreme de a 84-a zi anterioara acestei date.
[...]
În cazul în care, între data nasterii si data estimata a nasterii copilului, exista un interval mai mare de 21 de zile calendaristice, asigurata beneficiaza de concediu medical pentru sarcina mai mare de 63 de zile calendaristice.
În aceasta situatie asigurata nu va putea beneficia, dupa nasterea copilului, de cel putin 42 de zile calendaristice din concediul medical pentru la uzie, ceea ce conduce la acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului numai dupa parcurgerea acestei perioade.
Certificatele de concediu medical pentru sarcina se elibereaza pentru cel mult 30 de zile calendaristice, de medicul de familie si/sau de medicul de specialitate obstetrica -ginecologie care ia în evidenta si urma reste pe parcursul sarcinii gravida, cu anuntarea medicului de familie prin scrisoare medicala .
În cazul în care femeia gravida se afla în alta localitate, prelungirea concediului medical pentru sarcina pâna la 63 de zile calendaristice se poate face si de medicul de specialitate obstetrica -ginecologie din localitatea respectiva , cu anuntarea medicului curant al gravidei prin scrisoare medicala .
3. Certificatul de concediu medical pentru la uzie se elibereaza de medicul de specialitate obstetrica -ginecologie din unitatea sanitara unde a nascut femeia, de medicul care a asistat nasterea sau de medicul de familie, pentru perioade de maximum 30 de zile calendaristice, iar prelungirea concediului medical se face de medicul de familie care are în urmarire la uza."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dandana spune:

rozi, esti super tare!

inseamna ca s-a lamurit problema fetelor care nu primeau mai mult de 63 de zile postnatal desi nu il consumasera in prenatal! asta e bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns myka spune:

Inteleg asadar ca poti sa intri in concediu de maternitate mai devreme de 7 luni? Asa ar fi logic, nu? Se stipuleaza undeva saptamana de sarcina la care ai dreptul sa intri in concediu pt maternitate?
Si inca ceva,se poate fractiona concediul de maternitate?
Multumesc

Mergi la inceput