Tema lunii: Totul despre celulele stem
dragi gravidute,
Fiecare graviduta responsabila din ziua de azi este interesata sa afle cat mai multe despre Celulele Stem.
www.desprecopii.com/info-id-7934.htm" target="_blank">
Aici avem cateva video-uri foarte interesante despre Celulele Stem, realizate cu specialistii de la REGINA MARIA.
Tocmai pentru ca stim ca aveti multe intrebari despre aceasta investitie de sanatate pentru puiul din burtica, am invitat alaturi de noi pe dna
www.desprecopii.com/images/SitePages/ionela1.jpg" border="0">
Ionela Horeanga, Director Laborator Banca Centrala de Celule Stem REGINA MARIA
Va asteptam deci intrebarile - despre celule stem. Dna Horenga, va raspunde pe larg intrebarilor voastre.
Sanatate si o zi cu soare va doresc!
**************
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook
Raspunsuri
sandy_2008 spune:
Buna Ziua,
As dori sa stiu daca in romania au existat cazuri concrete de utilizare a celulelor recoltate la nastere si in ce masura au dat rezultate, precum si in tratarea caror boli.
Multumesc
ReginaMaria spune:
Citat: |
sandy_2008 Publicat la - 13/08/2012 : 16:31:02 Buna Ziua, As dori sa stiu daca in romania au existat cazuri concrete de utilizare a celulelor recoltate la nastere si in ce masura au dat rezultate, precum si in tratarea caror boli. |
Buna ziua,
La nivel international exista o experienta vasta de folosire a celulelor stem din sangele ombilical, pana in 2011 fiind realizate peste 25000 de astfel de transplanturi pentru o paleta larga de afectiuni ( hematologice maligne si non-maligne, tumori solide, boli metabolice ereditare etc).
Bancile de celule stem din sangele ombilical au fost infiintate relativ recent in Romania si de aceea numarul de unitati eliberate pentru transplant este redus.
Pana in prezent nu au fost publicate in literatura de specialitate date referitoare la rezultatele efectuarii transplantului cu celule stem din sange de cordon ombilical in centrele de transplant din Romania.
Cu toate acestea in ultimii doi ani in Romania au fost facute progrese importante care vor face posibila efectuarea acestei proceduri si la noi in tara.
Ionela Horeanga
Anda08 spune:
Asteptam in continuare intrebarile voastre referitoare la celulele stem!
O zi frumoasa tuturor!
Cea mai mare avere a omului e saracia deoarece nimeni nu va incerca vreodata sa ti-o ia , nimeni nu te invidiaza pentru ea si creste pe masura trecerii timpului ... Socrates
ina10 spune:
buna, ce bine ca v-am gasit . sunt nou-nouta aici si am o multime de intrebari! despre celule stem mai ales vreau sa va intreb ceva: eu sunt insarcinata si cumnata mea are celulele stem la Euromedics. M-am gadit sa-mi iau si eu tot de la ei, dar am zis sa merg sa vad banca inainte.
Am sunat, m-am programat, apoi m-au amanat, si nu am mai reusit sa vad nimic dupa asta. Ei tot imi propun sa semnam contractul, dar as vrea sa vad banca inainte. Faptul ca ma tot amana, m-a pus pe ganduri...Voi stiti ceva? Ati recoltat la ei? Nu stiu ce sa fac...
ReginaMaria spune:
Citat: |
ina10 Publicat la - 27/08/2012 : 15:14:31 buna, ce bine ca v-am gasit . sunt nou-nouta aici si am o multime de intrebari! despre celule stem mai ales vreau sa va intreb ceva: eu sunt insarcinata si cumnata mea are celulele stem la Euromedics. M-am gadit sa-mi iau si eu tot de la ei, dar am zis sa merg sa vad banca inainte. Am sunat, m-am programat, apoi m-au amanat, si nu am mai reusit sa vad nimic dupa asta. Ei tot imi propun sa semnam contractul, dar as vrea sa vad banca inainte. Faptul ca ma tot amana, m-a pus pe ganduri...Voi stiti ceva? Ati recoltat la ei? Nu stiu ce sa fac... |
Buna ziua,
La Regina Maria, vi se ofera toate detaliile si puteti vizita laboratorul atat inainte, cat si dupa semnarea contractului.
Ionela Horeanga, Director Laborator Banca Centrala de Celule Stem REGINA MARIA
Anda08 spune:
INTREBARI PRIMITE PE MAIL:
1. Sunt insarcinata si as dori sa recoltez celule stem cu firma dvs. Intrebarea mea e urmatoarea: daca in urma recoltarii se constata ca celulele stem sunt suficiente pentru un transplant sa zicem pana la 5 sau 10 kg, iar copilul are nevoie de un transplant dupa ce a depasit kg respective, sa zicem ca are 25 de kg sau chiar mai mult, celulele stocate sunt inutile, nu se pot folosi deloc? Suntem obligati sa platim stocarea pana la 18 ani? Desi e clar ca la 18 ani copilul va avea mult mai multe kg…
Astept raspunsul dvs pe forumul desprecopii pe care il citesc.
2. Buna ziua, ma bucur ca putem sa aflam mai multe despre recoltarea de celule stem pentru ca sunt multe neclaritati inca…Intrebarea mea este:
La o sarcina gemelara este necesar sa recoltez 2 probe sau doar 1? Daca trebuiesc 2 se acorda vreun discount?.
3.Buna ziua,
Imi puteti spune, va rog, ce costuri implica transportul/decongelarea/etc... celulelor stem recoltate in cazul folosirii acestora - de catre central de recoltare de la Regina Maria ?
Multumesc si astept raspunsul pe forum !
O zi frumoasa tuturor!
Cea mai mare avere a omului e saracia deoarece nimeni nu va incerca vreodata sa ti-o ia , nimeni nu te invidiaza pentru ea si creste pe masura trecerii timpului ... Socrates
ReginaMaria spune:
Citat: |
Anda08 Publicat la - 28/08/2012 : 11:29:51 INTREBARI PRIMITE PE MAIL: 1. Sunt insarcinata si as dori sa recoltez celule stem cu firma dvs. Intrebarea mea e urmatoarea: daca in urma recoltarii se constata ca celulele stem sunt suficiente pentru un transplant sa zicem pana la 5 sau 10 kg, iar copilul are nevoie de un transplant dupa ce a depasit kg respective, sa zicem ca are 25 de kg sau chiar mai mult, celulele stocate sunt inutile, nu se pot folosi deloc? Suntem obligati sa platim stocarea pana la 18 ani? Desi e clar ca la 18 ani copilul va avea mult mai multe kg… Astept raspunsul dvs pe forumul desprecopii pe care il citesc. 2. Buna ziua, ma bucur ca putem sa aflam mai multe despre recoltarea de celule stem pentru ca sunt multe neclaritati inca…Intrebarea mea este: La o sarcina gemelara este necesar sa recoltez 2 probe sau doar 1? Daca trebuiesc 2 se acorda vreun discount?. 3.Buna ziua, Imi puteti spune, va rog, ce costuri implica transportul/decongelarea/etc... celulelor stem recoltate in cazul folosirii acestora - de catre central de recoltare de la Regina Maria ? Multumesc si astept raspunsul pe forum ! |
Buna ziua,
1. Medicul transplantolog este cel ce evalueaza daca o anumita unitate (indiferent de concentratia celulara a acesteia) poate fi folosita sau nu pentru transplant la o anumita persoana. In principiu greutatea maxima pe care o poate avea persoana ce primeste transplantul se calculeaza prin impartirea numarului total de celule nucleate/ celule stem la doza celulara. La nivel international, doza celulara (pentru celule nucleate) variaza intre 2,5 x 10^7 si 4,5 x 10^7 in cazul transplantului pentru boli ale sangelui. Doza optima se stabileste in functie de mai multi factori precum: tipul de boala (pentru boli hematologice non -maligne se folosesc doze celulare mai mari decat pentru boli maligne), stadiul bolii, gradul de compatibilitate genetica intre donator si receptor (cu cat compatibilitatea este mai mica cu atat doza celulara va fi mai mare) etc. De aceea nu este corect ca o banca de celule stem sa stabileasca greutatea maxima pentru care poate fi folosita o unitate de celule stem.
Unitatile cu concentatie celulara mica nu pot fi folosite singure pentru transplant in cazul unor boli ale sangelui, dar pot fi folosite impreuna cu o alta unitate de celule stem (din sange de cordon ombilical sau din alte surse). De asemenea, vor putea fi folosite in aplicatii de medicina regenerativa, fie pentru terapii sistemice (dozele celulare necesare pentru aceste aplicatii fiind mai mici ~1 x 10^7 /kg corp) sau pentru terapii localizate. Mai mult decat atat in acest moment se depun eforturi importante pentru multiplicarea in vitro (in laborator) a celulelor stem hematopoietice si probabil in cativa ani se va reusi acest lucru.
Banca noastra, in cazul obtinerii unor concentratii celulare sub standardele bancii informeaza parintii cu privire la aceste rezultate, acestia avand doua optiuni: fie consimt distrugerea unitatii (caz in care datoreaza bancii doar contravaloarea kitului de recoltare), fie consimt stocarea (caz in care se achita contravaloarea intregului contract).
2. Banca noastra recomanda recoltarea a doua probe in cazul nasterilor gemelare. Da, pentru cel de-al doilea copil, in cazul nasterilor gemelare, se acorda un discount de 50%.
3. Nu stiu daca am inteles corect intrebarea. In cazul in care este vorba despre folosirea unei unitati la transplant, decongelarea unitatii se realizeaza la centrul de transplant la momentul realizarii acestuia. Unitatea va fi trimisa la centrul de transplant in stare congelata in azot lichid (dupa indeplinirea tuturor formalitatilor aferente), costurile de transport variaza in functie de locatia clinicii de transplant. Banca noastra acopera costul transportului pentru primele 20 unitati eliberate pentru transplant.
Ionela Horeanga, Director Laborator Banca Centrala de Celule Stem REGINA MARIA
ina10 spune:
dragi mamici, dat fiind ca v-am intrebat, am zis sa va si povestesc si cum am facut pana la urma
dupa 1000 de discutii la telefon si pe mail, am reusit sa merg sa vad banca. este undeva in centrul vechi, pe lipscani, unde am mers cu cineva de la ei, pentru ca altfel nu as fi gasit...am intrat pe o usa mica, ingusta (noroc ca nu am luat prea multe kg in sarcina, ca altfel...) unde sincer mi-ar fi fost putin frica sa intru daca era seara.
apoi, am urcat niste scari circulare, ca in casele alea vechi, pana la etajul 2... acum, sincera sa fiu, cladirea aia sigur sta sa pice la primul cutremur, ca toate de pe acolo.
sincer acum, mie nu mi-a inspirat incredere, daca ei stocheaza acolo, nu stiu daca peste 20 de ani cladirea o sa mai fie acolo... in concluzie, nu am vrut sa mai semnez cu ei....nu a fost prea dragut, dar...
PS: tre sa-mi fac curaj sa-i zic si cumnatei
Anda08 spune:
Intrebare primita pe mail de la andreiapopovici:
Buna ziua
In acest moment locuiesc in Belgia, tara in care bancile private de celule stem nu sunt legale si unde medicii nu recomanda o recoltare si o stocare a celulelor stem intr-o banca privata ci intr-o banca de stat. Medicii de aici vin cu argumente care sa te convinga ca e mai "potrivit" un translant alograf decit de un transplant autograf.
In intentiile nostre exista varianta intoarcerii , la un moment dat , in tara si in acest context m-ar interesa daca, din punctul dumneavoastra de vedere, putem recolta celulele in momentul nasterii aici in Belgia si apoi sa le stocam la banca dumneavoastra.
Va multumesc
Andreia Popovici
Va multumesc si astept raspunsul dvs.
O zi frumoasa tuturor!
Cea mai mare avere a omului e saracia deoarece nimeni nu va incerca vreodata sa ti-o ia , nimeni nu te invidiaza pentru ea si creste pe masura trecerii timpului ... Socrates
ReginaMaria spune:
Citat: |
Anda08 Publicat la - 17/09/2012 : 10:02:01 Intrebare primita pe mail de la andreiapopovici: Buna ziua In acest moment locuiesc in Belgia, tara in care bancile private de celule stem nu sunt legale si unde medicii nu recomanda o recoltare si o stocare a celulelor stem intr-o banca privata ci intr-o banca de stat. Medicii de aici vin cu argumente care sa te convinga ca e mai "potrivit" un translant alograf decit de un transplant autograf. In intentiile nostre exista varianta intoarcerii , la un moment dat , in tara si in acest context m-ar interesa daca, din punctul dumneavoastra de vedere, putem recolta celulele in momentul nasterii aici in Belgia si apoi sa le stocam la banca dumneavoastra. Va multumesc Andreia Popovici Va multumesc si astept raspunsul dvs. |
Buna ziua,
In principiu banca noastra poate stoca unitati recoltate in alte tari ale Uniunii Europene. Pentru aceasta trebuie ca banca nostra sa obtina o autorizatie de import-export punctual pentru unitatea dvs. Pentru a obtine aceasta autorizatie avem nevoie de cateva documente de la maternitatea unde veti naste in Belgia. Trebuie sa va interesati daca este interzisa si recoltarea sangelui ombilical pentru stocare in banca privata si daca sunt dispusi sa va furnizeze astfel de documente (de exemplu autorizatia de functionare a maternitatii in care veti naste).
Unitatea trebuie sa ajunga in laboratorul nostru in maxim 42 de ore de la nastere pentru a fi siguri ca stocarea se va realiza in maxim 48 de ore de la nastere. Transportul se va face cu un transportator specializat pentru transport probe biologice, iar costul acestuia se va adauga la pretul contractului.
Ionela Horeanga, Director Laborator
Multumesc