COPLATA

Raspunsuri - Pagina 30

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Madanic, iti spun eu cum se descurca:foooarte bine!
Lucreaza, invata, primesc bani, se duc in vacante unde inainte nu isi permiteau in veci si nu mai vor sa se intoarca in Romania, cand vad cum e in alta tara.
Am mai spus ca de la mine din serie dintre cei care au plecat 99% erau cei care nu au invatat in facultate si au plecat fie pt. ca au picat rezidentiatul, fie pt. ca nu au vrut sa invete pt rezi (asta dpdv al examenelor, ca celelalte motive se cunosc).Dintre toti cei plecati toti au trecut perioada de proba de 6 luni.
Cred ca asta spune tot despre cum se descurca.
Dupa 4-5-6 luni deja faceau garzi singuri, ei la spital, un medic primar acasa, iar medicul primar era sunat doar in cazurile grave, in care rezidentul nu stia ce sa faca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Madanic spune:

Xio, trebuie sa fim realisti. In Romania cu greu vei reusii sa oferi salarii la nivelul celor oferite in tari ca Franta, sau Germania. Motivul e simplu, e nesustenabil din punct de vedere economic. Se pot oferii salarii bune raportat la piata romaneasca prin reformarea sistemului dar realistic vorbind daca ai mai putin de 50% din populatie platitori activi la bugetul de sanatate si 100% acoperiti e putin probabil sa ajungi la salarii de 3000-4000E/luna.
Medicii ca orice alt profesionist se pot orienta spre locatiile care le ofera ce isi doresc. Am facut-o si eu si nu pot sa condamn pe cineva ca alege sa plece. Probleme cu sistemul de sanatate sunt peste tot, ca e Romania, ca e US, ca e GB. Important este ca medicii care vor sa ramana sa se implice in reformarea sistemului, sa aiba asteptari realiste si nu in ultimul rand sa nu uite ca pacientii sunt oameni si ca oamenii aia trebuie tratati ca atare cu respectul datorat unei fiinte. Nu degeaba se zice ca modul in care ii tratezi pe cei care sunt mai slabi decat tine defineste cine esti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

cumnata mea a fost operata de rinichi in urma cu citiva ani de un medic renumit, porf univ, din bucuresti (daca vreti o sun si ii aflu si numele) si tot i-a dat plicul cu 20 milioane.
la luat frumos si gata...nu a zis nici un lasa, nici macar multumesc...nimic...desi stia ca fratele meu abia se descurca ca e taximetrist si cu 2 fete la facultate., iar cumnata-mea bolnava si stat acasa de citiva ani...

si pe birou, mi-a spus fratele meu, avea plicurile la rind...nici macar nu se deranja sa le ascunda.

pai vreti sa-mi spuneti ca lua spaga ca nu avea ce manca? ca era sarac, saracul? e dezgustator!

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

Madanic, eu cred ca cei care pleaca s-ar multumi cu mai putin in tara.
Da, unora Romania le pute, dar multi, foarte multi (majoritatea, indraznesc sa spun) ar fi ramas in tara daca li s-ar fi propus un salariu le nivelul pregatirii.

Da, spun si eu ca XIO, cei care pleaca stiu ca n-or sa primeasca nimic in plus fata de salariu. Cu toate astea pleaca.
Deci primitul spagii nu este inscris in codul genetic al medicilor romani.

Mi se spune ce medicii necorupti ar trebui sa lupte.
Dar, cum sa lupti daca opinia publica este impotriva ta?
Ticalosii care va manipuleaza au stiut sa joace pe coarda sentimentelor joase (invidia, intre altele), si da, Xulescu care da cu matura chiar nu crede ca medicul ar merita mai mult decit el.

Despre cazul cu ginecologul de la Bucur, in cazul cel mai bun este o dovada ca, iata, pacientii pot actiona.
In cazul cel mai pesimist, este exact ce va spuneam inainte (sa vezi ce premonitie am avut): praf in ochii publicului. Ca publicul sa-i urasca si mai mult. Fiindca in subconstient, publicul o sa-si spuna "aaa, stiam eu ca sint toti niste ticalosi".

Acum, de curiozitate, pe voi chiar va lasa reci hemoragia asta de medici?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO
Madanic, cam de ce crezi ca se duc tot mai multi in alte tari unde NU se primeste nimic de la pacienti, dar ai un salariu din care traiesti bine?

Hai sa-ti spun eu de ce nu iau:
1. pacientii nu dau, deci nu au ce lua
2. daca se afla, cariera lor a luat sfarsit. In vest nu te mai spala toata Dunarea dupa asa o chestie. In ochii colegilor esti un gandac mizerabil si nici un angajator nu se risca sa ajunga sa fie dat in judecata pentru tine. Asta in caz ca nu iti pierzi licenta si ajungi pe la puscarie.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

Citat:
citat din mesajul lui gmmm

Madanic, eu cred ca cei care pleaca s-ar multumi cu mai putin in tara.
Da, unora Romania le pute, dar multi, foarte multi (majoritatea, indraznesc sa spun) ar fi ramas in tara daca li s-ar fi propus un salariu le nivelul pregatirii.

Da, spun si eu ca XIO, cei care pleaca stiu ca n-or sa primeasca nimic in plus fata de salariu. Cu toate astea pleaca.
Deci primitul spagii nu este inscris in codul genetic al medicilor romani.

Mi se spune ce medicii necorupti ar trebui sa lupte.
Dar, cum sa lupti daca opinia publica este impotriva ta?
Ticalosii care va manipuleaza au stiut sa joace pe coarda sentimentelor joase (invidia, intre altele), si da, Xulescu care da cu matura chiar nu crede ca medicul ar merita mai mult decit el.

Despre cazul cu ginecologul de la Bucur, in cazul cel mai bun este o dovada ca, iata, pacientii pot actiona.
In cazul cel mai pesimist, este exact ce va spuneam inainte (sa vezi ce premonitie am avut): praf in ochii publicului. Ca publicul sa-i urasca si mai mult. Fiindca in subconstient, publicul o sa-si spuna "aaa, stiam eu ca sint toti niste ticalosi".

Acum, de curiozitate, pe voi chiar va lasa reci hemoragia asta de medici?

gresesti, nu toti x-ulesti gandesc asa, eu sunt unu dintre ei si nu ma regasesc in descrierea ta

ca exista medici care nu iau mita stiu, am cunoscut, am cunoscut si din aia care iau mita, habar nu am daca cel care nu a luat mita de la mine a luat mita de la pacientul din patul de alaturi, in salon toti se laudau ca au dat si cat au dat, era concurs de cine a dat mai mult (pacientul nu eram eu, era mama..si ea sigur nu a dat mita, ca banii de mita erau la mine)... profesorul a refuzat, medicul care opera cu profesorul a refuzat, ecografistul a refuzat,de rezidenta nu m-am sinchisit sa-i dau,asistenta sefa a zis ca nu vrea sa auda de spagi, anestezistul s-a declarat nemultumit...dar nu am inteles care ii era nemultumirea..si nu i-am dat nimic :)) ... a avut o singura problema cu o asistenta care i-a "sutit" antibioticul injectabil...a raportat-o a doua zi la profesor si asistenta a fost pusa pe liber...asta in decembrie 2001

ps. nu ne-a crezut nimeni din salon ca nu am dat spaga, ni s-a spus ca mintim sau ca suntem pilele sefului de sectie :))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Gmmm,
si care este solutia din punctul tau de vedere?

Stii cum vad eu solutia? Medicii au nevoie de un sindicat, un sindicat care sa le aparere drepturile, care sa negocieze cu guvernul salariile si conditiile de munca. Un sindicat care sa APERE medicii care isi denunta colegii incompetenti si corupti. Nu pacientii trebuie sa organizeze acest sindicat ci medicii trebuie sa se organizeze.

Sa exista posibilitatea ca un organism sa ancheteze medicii, iar cei care au denuntat (pacienti si colegi) sa o faca in confidenta, iar numele lor sa nu apara decat atunci cand cazul ajunge in judecata. Cel mai important este ca medicii trebuie sa raspunda in cazuri civile si sa fie pasibili de daune pentru pacientii pe care i-au nenorocit. Colegii unui medic care este incompetent sau corupt trebuie anchetati si pedepsiti pentru ca nu au atras atentia autoritatilor si in felul asta au pus in pericol pacientii.

Populatia trebuie educata si trebuie sa existe repercursiuni asupra pacientilor care dau mita. Daca medicul care ia mita trebuie sa ajunga la puscarie, pacientului i-ar trebui aplicata o amenda sa-i tiuie urechile.

Cand se vor aplica genul asta de legi, cand pacientul va simti ca FIECARE medic si asistenta dintr-o institutie e acolo ca sa-l ajute, ca sa fie avocatul lor, nu ca sa ii jumuleasca si sa inchida ochii la mizeriile altora, atunci nimeni nu va avea nimic impotriva ca medicii sa aibe salarii mari. Pentru ca abia atunci le vor MERITA.

Tot ce vad pacientii acum este o tagma de medici si asistente care ii jumulesc si abuzeaza cu fiecare ocazie si care se plang ca vor mai mult. Atunci cand medicii cer salarii mai mari, fac si promisiuni ca vor apara pacientii si ii vor trata corect? Eu nu am auzit.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

multumesc, nadaflorilor.

bird, repet: nu pacientul stabileste venitul medicului, ci contribuabilul, via cei pe care ii voteaza.
Si contribuabilul in fond si la urma urmei nu vrea sa-l plateasca pe medic mai mult.
(Repet: nimeni nu incearca sa spuna macar asa, pe departe, cum poate trai un medic, mai ales daca are si o familie, cu 200 de euro pe luna.)

Organizarea de care spui tu, in teorie plauzibila, nu are cum sa se creeze. Intre altele, fiindca nu vorbim de o masa de medici, ci de un flux de medici.
Crezi ca eu as fi avut curajul sa-mi risc viata lansindu-ma intr-o batalie cu un rezultat asa de incert, si in care in plus publicul nu e de partea mea, orbit cum este de amestecul acesta de mentalitate comunista, si de "da-l incolo de ticalos, ca oricum o sa ceara spaga".

(Dupa logica ta, oare de ce comunismul nu a cazut mai devreme? era suficient sa ne organizam, nu-i asa?)

>>>Continuare

Mergi la inceput