Valoarea fiecaruia din noi - 2
of buflea, tu esti tanara maika si ai energie ptr dezbateri. pe cand io-s baba batrana cu dureri si mai putina energie.
iti dau dreptate. depinde de comunitatea unde traieste copilul. si de bagajul parintilor. cred insa ca parintii pot fi suficient de isteti sa-i lase copilului libertatea de a-si crea propriul drum.
ma uit la mine, am facut alte alegeri decta parintii mei. ei nu mi-au impus nimik, doar m-au sustinut sau in cel mai rau caz si-au spus propria parere/dorinta dar m-au lasat pe mine sa aleg.
pe sora mea cea mai mica au protejat-o ceva mai mult, dupa parerea mea uneori in exces. a avut o problema de sanatate, care s-a rezolvat in timp si probabil ca asta a fost motivatia lor. insa si ea si-a ales propriul drum. mereu am perceput-o pe sora'mea ca pe un copil cumva dependent de parinti si foarte ascultator. tarziu aveam sa aflu ca nu era asa. ca ea defapt decidea mereu ptr ea, chiar daca lasa impresia ca e altfel. sa mai spun ca la 20 de ani a luat viata in piept si a plecat de una singura in America. si ca a reusit in 15 ani extraordinar de multe lucruri, pe care multi altii nu le reusesc intr-o viata intreaga.
scuzati off topicul.
Raspunsuri
buflea spune:
Kari, stii care este avantajul copiilor facuti mai tarziu ?
Crede lumea ca esti tanara ... suntem cel putin de aceeasi varsta
Deceneus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui rrox3
Nu toate persoanele cu probleme psihice sunt lipsite de discernamant. Doar cele care sufera de psihoze. Restul sunt pe deplin responsabile de propriile actiuni. Roxana, Maria (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005) |
Nu as transa problema discernamantului in alb si negru.
Eu am spus ca au discernamantul alterat, si in final cand boala se agraveaza se poate ajunge la psihoza cand discernamantul lipseste.
De la normal la lipsa discernamantului nu se ajunte instantaneu, se trece printr-un proces gradual destul de lung, cu caderi si reveniri.
Pana se ajunge la lipsa discernamantului sunt momente mai mult sau mai putin frecvente, sau subiecte asupra carora logica lor le joaca feste.
inbox spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui rrox3
Locke ar fi mandru de tine El a venit cu teoria asta, dar era prin secolul 18 si a facut un mare bine bietilor copii, considerati pana atunci niste adulti ceva mai mici ca dimensiuni si, ca atare, raspunzatori pentru faptele lor in totalitate. De la el incoace psihologia dezvoltarii a mai aflat multe si a ajuns la concluzia ca e vorba de un mix nature/nurture. Adica copilul se va dezvolta conform biologiei mostenite si conform mediului si educatiei primite. Cu asta sunt deja toti de acord. La proportii mai combat. Roxana, Maria (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005) |
Rrox, deci sunt prin secolul 18, chiar ma simt mai desteapta de cat ma credeam , tot ce mai am de facut e sa ajung cu teoria in zilele noastre, ceea ce nu ar trebui sa fie greu zic eu, mai ales daca merg pe drumuri deja umblate...
Lumea mea
inbox spune:
Aqai- asa sunt si cei doi copii ai mei, total diferiti...insa, desi vin din aceasi familie, conditiile nu sunt aceleasi:
- la fata eram stresata, agitata, eram non stop cu griji, hiperprotectoare... si o multime de alte exemple..- ea este agitata, perfectionista, vorbareata...
- la baiat, relaxare maxima, am luat totul ca atare si desi mi s-a imbolnavit de la o luna ( raceala), nu am avut starile de disperare care le aveam la fata si o multime de alte lucruri...
Daca la fata trebuia sa fie totul perfect la baiat, ;ucrurile parca au mers de la sine, nu stiu cum sa spun ( fara a-l neglija sau mai stiu eu ce minuni extreme)...cu alte cuvinte, m-am comportat mai natural....si se vede, ei sunt exact cum am fost eu in primele luni de viata ale lor: unul agitat, altul relaxat.
Ma uit, daca fata nu reuseste sa faca ceva, nu cere ajutor, incepe sa planga si se zbate acolo in neputinta ei, daca o ajut se enerveaza...daca baiatul nu reuseste sa faca ceva, vine, ma ia de mana si imi arata ce trebuie sa fac, il ajut, si el isi vede in continuare de treaba .
Buflea, complicat ce spui tu acolo, deocamdata neuronul meu de abia ca proceseaza informatii mai simple. De fapt, relatiile astea interumane, sunt complicate....stii vorba aia "neintelese sunt caile Domnului"...cam pe aici ne-am bagat noi :).
Ideea mea ramane aceeasi, un copil cu parinti fericiti, stapani pe sine, intelepti as putea spune...nu poate fi decat un copil fericit, stapan pe sine, constient de propria valoare, poate exteriorul vine doar sa ii confirme sau sa-l provoace infirmandu-i anumite idei...dar el va ramane echilibrat in orice conditii.
Poate punem pe prima pagina un fel de dictionar sa explicam un pic terminologia, ca am senzatia uneori ca spunem aceleasi lucruri cu alte cuvinte. Sau un link spre un dictionar din asta de termeni.
Lumea mea
inbox spune:
Citat: |
citat din mesajul lui kariguld ma uit la mine, am facut alte alegeri decta parintii mei. ei nu mi-au impus nimik, doar m-au sustinut sau in cel mai rau caz si-au spus propria parere/dorinta dar m-au lasat pe mine sa aleg. Cei mai fericiti oameni nu au parte de lucrurile cele mai bune, dar obtin totul din cele pe care le au! |
Sustinutul asta in propriile alegeri, este cel care face diferenta , binecuvantarea asta ( cred ca de aceea se cerea odata binecuvantarea parintilor) conteaza enorm de mult. Esti o norocoasa, din punctul asta de vedere ! Si mie imi plac off topicurile...stii cum este, ca in cartile de citesti numai teorie, teorie, insa tot exemplele de viata sunt cele mai relevante si mai usor de inteles.
Lumea mea
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Ba nu spun mai acelasi lucru . Eu spun ca parintii primesc un bagaj genetic si incearca sa il modeleze in functie de matrita comunitatii in care traiesc. |
Buflea, cred ca neintelegerea sta in exprimare, adica ´´parintele incearca sa modeleze bagajul genetic´´.
Cum sa-l modeleze daca e genetic?
Asa cum a explicat Roxana, personalitatea este ca o identitate psihica. Si e o treaba complexa care contine atat un dat innascut cat si un dat dobandit.
Temperamentul e un subsistem al personalitatii. Te nasti cu el si este important in procesul de a deveni al fiintei umane.
Temperamentul e dimensiunea energetico-dinamica a personalitatii si caracterizeaza forma in care ne manifestam.
Caracterul e alta componenta a personalitatii, si e diferita de temperament. Caracterul e structura morala a personalitatii si se manifesta prin comportament. Si asta se formeaza.
Poate te lamuresti de aici:
http://www.e-referate.ro/referate/Personalitatea2005-03-18.html
rrox3 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Deceneus Nu as transa problema discernamantului in alb si negru. Eu am spus ca au discernamantul alterat, si in final cand boala se agraveaza se poate ajunge la psihoza cand discernamantul lipseste. De la normal la lipsa discernamantului nu se ajunte instantaneu, se trece printr-un proces gradual destul de lung, cu caderi si reveniri. Pana se ajunge la lipsa discernamantului sunt momente mai mult sau mai putin frecvente, sau subiecte asupra carora logica lor le joaca feste. Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt ) |
Deceneus logica joaca feste multor oameni si asta nu are legatura cu sanatatea lor psihica, ci doar cu capacitatile lor cognitive.
Tu pari sa folosesti cuvantul discernamant in sens de ratiune. Eu ma refer la discernamant legat de responsabilitate, din punct de vedere legal, si ala e alb sau negru.
Bolile psihice nu se agraveaza si ajung la psihoze. Sunt sau nu psihoze de la inceput. Psihozele sunt o categorie aparte de boli psihice, cele mai invalidante, si au componenta genetica. Amesteci lucrurile.
Deceneus spune:
Da, asa l-am interpretat ca ratiune.
DEX
DISCERNANT s. n. Facultatea de a discerne, de a patrunde, de a judeca si a aprecia lucrurile la justa lor valoare.
Daca d.p.d.v. medico-legal este altfe mea culpa.
rrox3 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Ce am vrut sa semnalez cu povestea asta - ca nimeni nu se schimba si in general omul este conservator si alege sa traiasca fix in zona lui de confort data in mare parte de bagajul genetic. De ce credeti ca una din metodele extremiste de control social este "izolarea" adica lipsa de optiuni ? Pentru ca educatia nu schimba personalitatea umana si cei care nu se simt confortabili in normele educationale in care au crescut, cunoascand si alte optiuni, vor evada din matritza. |
Si totusi oamenii se schimba in anumite conditii. Nu oricum, nu oricand, dar se schimba. Zona de confort a fiecaruia nu e data de bagajul genetic.
Citindu-te vad doar bagaj genetic si educatie. Parentingul pare a fie si el inclus la educatie. Lipseste cumva din "teoria ta" influenta mediului familiar (modul de relationare, atasamentul, etc) si fix despre partea asta e vorba in topicul asta.
buflea spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui rrox3
Si totusi oamenii se schimba in anumite conditii. Nu oricum, nu oricand, dar se schimba. Zona de confort a fiecaruia nu e data de bagajul genetic. |
Nu, eu cred ca oamenii NU se schimba si unul din cele mai multe motive de esec in relatiile umane (prietenii, relatii de serviciu, cupluri) este exact incercarea de a-l schimba pe celalat. Desi omul nu se schimba, are capabilitatea sa controleze intr-o anumita masura factorii care il scot din zona de confort, astfel incat, daca trebuie, sa poata trai oarecum multumit intr-o zona afara, dar nu prea departe de ea ... metodele de control sunt iar diferite si iar depind de bagajul genetic : unii ignora mai usor, altii se resemneaza, altii cantaresc situatia mai global punand in balanta mai multe elemente ...etc. Exista oameni care nu insa "nu pot" sa iasa din acea zona, dictionarul le spune "egoisti" si nu este ca nu vor sau nu le pasa.
Si da, sunt aproape convinsa ca zona de confort este data de bagajul genetic.
Citat: |
citat din mesajul lui rrox3 Citindu-te vad doar bagaj genetic si educatie. Parentingul pare a fie si el inclus la educatie. Lipseste cumva din "teoria ta" influenta mediului familiar (modul de relationare, atasamentul, etc) si fix despre partea asta e vorba in topicul asta. |
Ai dreptate - eu vad omul un ansamblu de bagaj genetic modelat prin educatie ... suntem diferiti pentru ca venim pe lume cu bagaje genetice diferite si suntem educati diferit, de parinti diferiti, in medii diferite (familiale, sociale, profesionale), in norme sociale diferite.
Exact cum ai spus, eu includ parenting-ul in educatie ... dupa mine atasamentul, modul de relationare sunt instrumente ale procesului de modelare a bagajului genetic.