Reclamatie caz Anca74

Reclamatie caz Anca74 | Autor: admin

Link direct la acest mesaj

Fapt:
In cazul unei discutii pe forum, userul Anca74 a facut urmatoarele afirmatii:

citat din mesajul lui anca74:
"M-am saturat sa vad cum angajeaza pe joburi la guvernul federal fel de fel de damblagiti si handicapati fizic. Sunt atatia oameni sanatosi, care au familii cu copii mici, si muncesc pe joburi platite salariul minim (8-9$/ora), si nu pot obtine de nicio culoare un job sigur la guvern, in timp ce handicapatii sunt primiti cu bratele deschise pe joburi de 19-20$/ora pe care nici nu-s in stare sa le faca ca lumea. Insa ii tin acolo, in post, ca da bine la publicul larg."

Actiune: In mod evident acest mesaj este unul descriminatoriu si conform regulamentului a fost sanctionat cu un avertisment (de tip cartonas rosu)

Analiza:
asa cum am mai subliniat si in alte ocazii, multe din mesajele scrise aici pe forum sunt in baza unor experiente personale si nu trebuie generalizate.

Ca analogie: daca o persoana a avut o problema cu un medic sau cu o gradinita, isi poate exprima nemultumirea si cititorul poate decide daca experienta persoanei respective poate fi generalizata sau nu.

Lucrurile devin insa mult mai delicate in momentul in care mesajele afecteaza un grup mare de oameni (spre exemplu in cazul mesajelor xenofobe). Totusi, pentru ca pe acest forum dam dovada de multa intelegere, toleranta si flexibilitate, desi mesajul lui Anca74 a incalcat regulamentul, ne-am rezumat la un simplu avertisment.

Fapt:

Dupa primirea advertismentului, userul Anca74 nu s-a oprit si a continuat cu mesajele discriminatorii/xenofobe. Nu a tinut cont nici de avertisment dar nici de faptul ca o serie de utilizatori au atras atentia asupra faptului ca s-au simtit ofensati de atitudinea sa. Exemple:

Citat:
Ei bine, e si mai discriminatoriu sa aplici si sa mergi la zeci de interviuri, iar in final sa ti se spuna ca nu ai luat jobul.
Iar mai apoi, cand reusesti sa prinzi un job asa cum ai vrut tu, sa vezi handicapati - si nu vorbesc in sens peiorativ - cum stau frumos pe un salariu mediu pe economie, neavand familie si copii de crescut, avand acces la o groaza de favoruri financiare prin fel de fel de programe si organizatii provinciale sau federale... In timp ce oamenii aialalti, aia care au avut "nesansa" sa nu aiba vreun handicap, trag matza de coada si nu au ce le da de mancare copiilor lor sanatosi, nici cu ce-i imbraca, ba ii mai si trimit cu burta goala dimineata la scoala.

Citat:

Intre mine si tine, care are sanse mai mari sa creasca, sa munceasca si sa faca sa avanseze societatea? Ba chiar sa intretina sistemul asta social dezechilibrat, muncind ca nebunul de dimineata si pana seara? Ala sanatos, nu?

Atunci de ce ala sanatos n-are ce manca, in timp ce ala bolnav are favoruri fiscale peste favoruri fiscale si gratuitati peste gratuitati medicale?


Citat:
"Daca e sa va intreb pe voi, moralizatoarelor, cate din voi si-ar lasa copilul sa intre in contact cu persoane handicapate, tigani, negri, homosexuali? Asa, ca fapt divers. Ca bune de gura stiu ca sunteti, insa practicati ce propovaduiti??
Hai, sa va vad: cate din voi isi lasa copiii sa se joace in parc cu copii de tigani? Ca astia sunt mai multi acolo decat aici, la mine in batatura.
Pitica mea are 2 amice la catarama din Haiti. Frumoase foc! Care vin sa se joace la noi in casa.
Si culmea! Nu am nicio problema cu asta.

Deci, cate din voi isi lasa copiii in parc, la leagane, sa zburde cu copii de tigani? Vreau sa stiu si eu. Lesin de curiozitate.
Dar cu copii de negri? Ca am vazut la tv ca au ajuns si pe acolo, la voi."Citat:
"M-am saturat sa-mi taie 35% din salariul pe care-l fac in taxe. Taxe cu care platesc ajutorul social pentru toti imbecilii care abuzeaza de sistem si nu vor sa munceasca numai de-ai dracu' ce sunt. "

Citat:

"M-am saturat de imbecilii de vecini a caror jigodie patrupeda evacueaza materiile fecale pe terenul nostru in fiecare zi. Si m-am saturat sa-i facem observatie tot timpul, sa chemam politia, si sa nu-i dea nicio amenda proprietarului fiindca, deh, el e de-al lor, iar noi suntem "importati""


Analiza: Desi mesajele discriminatorii, mai ales la adresa persoanelor cu un handicap, sunt amestecate inteligent cu exemple care doresc sa sublinieze toleranta fata de diverse nationalitati sau culoare a pielii, substratul de mesaj discriminatoriu/xenofob se pastreaza.


Masura administrativa:

Pentru faptul ca userul Anca74:
- nu a inteles ofensa pe care o aduce celor care au un anume handicap, sau sunt legati emotional de cei care au un handicap si a continuat sa abuzeze de un limbaj rautacios raspunzandu-le in 2 peri
- nu a inteles gravitatea avertismentului primit (citat:"avertismentul asta nu este ceva care ma va impiedica sa dorm bine noptile, de asta puteti fi sigure doamnelor de bine scandalizate de subiectul cu frumusetea copiilor romani & co.!")
- nu a inteles corect tensiunile create de aceasta polemica si a trecut la atacuri la persoana (de genul: "mi-e scarba cand vad gradul masiv de ipocrizie la unele din voi", "")

am hotarat sa-i oferim lui Anca74 o pauza de calmare si i-am inchis contul.

Parere personala:
- dupa limbaj si modul de exprimare Anca74 radiaza multa inteligenta
- in mod evident Anca74 are o experienta personala mai putin fasta care a condus la multa energie negativa si la aceasta inversunare
- mesajul este unul delicat pentru ca Anca74 are un punct de vedere pe care in general si-l argumenteaza in mod civilizat si in limitele regulamentului, dar punctul de vedere omite urmatoarele aspecte:
* nu este vina nimanui ca s-a nascut cu un handicap
* nu cred ca persoanele cu handicap trebuie marginalizate ci din contra trebuie sa li se ofere o sansa la integrarea in societate
- da, exista abuzuri in fiecare societate, oameni care incearca sa pacaleasca sistemul, dar problema este a sistemului si nu a oamenilor! Un exemplu de actualitate este problema revolutionarilor din Romania (exista revolutionari autentici si care risca sa-si piarda drepturile datorita unor falsi revolutionari care pacalesc legea si sistemul)
- este gresit in opinia mea sa vorbesti de egalitate in momentul in care o persoana handicapata pleaca de la -1000 (sau mai mult). Egalitate fata de ce referinta?
- mesajul care insa a sarit mult calul (in opinia mea) este acesta:
"Intre mine si tine (nota admin: handicapatul), care are sanse mai mari sa creasca, sa munceasca si sa faca sa avanseze societatea?", mesaj care s-ar putea regasii cu succes si in paginile MEIN KAMPF.
- imi pare rau ca s-a ajuns aici. Uneori, daca sti sa te opresti la timp, daca intelegi ca poti incheia o polemica acceptand ca nu se poate ajunge la consens, poti trece mai departe...

Parere oficiala se regaseste foarte clar in regulament.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns admin spune:

Cateva comentarii suplimentare:

- am hotarat stergerea mai multor mesaje care au alimentat aceste discutii discriminatorii. Nu cred ca ele se regasesc pe forumul Desprecopii.com
- in urma stergerii s-au pierdut si o serie ce contributii valoroase, foarte pertinente de la diversi membrii dar mi-am asumat acest risc (stricaciuni colaterale)

Mergi la inceput