Nu stiu ce s-a intamplat cu copilul meu
Buna Ziua!
Sunt mama unui adolescent de 16 ani. Baiat vesel, cuminte si ascultator, mare microbist , pasionat de istorie. Intr-o dimineata dupa ce a plecat la scoala, am zis sa intru la el in camera sa fac putina curatenie si mare mare mi-a fost mirarea observand pe peretele camerei o poza printata la imprima cu...... ADOLF HITLER! Am ramas socata, nu imi dau seama cum a ajuns copilul meu sa idolatrizeze un asemenea criminal. Am incercat sa-i explic cum sta treaba, sa-i spun ca un om ca hitler a omorat milioane de evrei, raspunsul lui a fost ceva de genul " Nu stii despre ce vorbesti mama, hitler a fost un nationalist german care a murit alaturi de oamenii lui, nu tot ce zboara se mananca". De 1 an de zile numai asa o tine. Cand intru in camera lui parca intru intr-un muzeu nazist. Steagul Romaniei, afise cu svastici, generali nazisti si alte personaje fasciste afisate pe peretii camerei lui. A devenit o obsesie pentru el. Nu l-am vazut niciodata sa citeasca o carte de buna voie, dar a avut grije sa cietasca mein kampf.A devenit pasionat de arme, citeste foarte mult despre armata germana, despre al doilea razboi mondial, urmareste documentare despre Adolf Hitler. Are sute de documentare despre superioritatea "rasei albe". Nu stiu ce sa ma fac cu el. Am vorbit cu profesoara de istorie si mi-a spus ca este foarte bine pregatit, este cu mult peste colegii lui de clasa, dar este ingrijorata de obsesia lui pentru nazism! Nimeni nu ii poate schimba mentalitatea. Iar eu sunt pur si simplu depasita , cunostintele sun 0 pe langa ale lui. S-a certat si cu profesoara de civica pe tema asta(drepturile minoritatilor) ,a fost nevoita sa-l dea afara din clasa.
Nu stiu ce sa ma fac cu el. Ma uit in ochii lui si vad doar ura.Din copilul vesel care spunea glume bune.... a devenit foarte serios si rece. Nu inteleg de unde vine rasismul asta.Imi este teama sa nu pateasca ceva. Va rog sa ma sfatuiti!
Raspunsuri
casandra spune:
Cred ca ar trebui sa il asculti, sa il iei in serioa. Ce as face eu, cred ca as citi si eu Mein Kampf, si l-as lasa sa vada ca ma intereseaza si, daca vede ca sunt deschisa, la o discutie serioasa, in care as fi bine pregatita, as incerca sa ii demontez teoria.... Ideea e ca el sa vada ca tu il iubesti asa cum e, ca el e OK, dar teoria lui nu e buna.
accept92 spune:
Buna!
Am sa-ti raspund nu in calitatea mea de mamica (aici sunt incepatoare pe langa tine) ci de om care la varsta fiului tau a avut prieteni care au trecut prin aceasta faza. Nici eu nu stiu de unde vine, am facut un liceu bun din Bucuresti, nu exista clasa in care pe ultimele banci (cele ale razvratitilor) sa nu fi fost desenate svastici. Toti baietii din grupul meu de prieteni citisera mein kampf, existau magazine second hand de unde cumparau camasi kaki cu steagul germaniei, bocanci militari, iar ghiozdanul cel mai trandy atunci era traista militara pentru masca de gaze. Ce aveau in comun acesti baieti...nu as sputea spune ca rasismul si ura. As spune ca in primul rand varsta, razvratirea, profunzimea gandirii si preocuparilor - neajutata insa si de o maturitate adecvata (si cand spun asta fac o comparatie cu colegii lor microbisti de exemplu, sau preocupati in mod principal de sexul frumos, etc), ceva dificultati de adaptare sau mai bine zis lipsa dorintei de adaptare sociala, o vedere extrem de critica asupra societatii, nonconformismul.
As putea sa analizez si mai mult dar mai important mi se pare sa aflii ce s-a ales de ei. Poti sta linistita caci nu a intrat nici unul in politica, in timp tot ceea ce au citit cantareste mult acum ca si cultura generala dar capata cu totul alta interpretare. A fost o faza si atat, asa cum altii au peretii plin de postere cu un cantaret, un sportiv, o femeie frumoasa, un actor, etc...Prin comparatie preocuparile baiatului tau dovedesc multa inteligenta, opusul superficialitatii, cautarea de modele, spiritualitate...si toate astea sub semnul imaturitatii de toate felurile (mai ales emotionala) si-au gasit o refulare ciudata si stramba.
Probabil ar fi avut nevoie de o 'calauza' in cautarile sale din zona spirituala, dar nici el nu este constient de nevoia asta iar parintii sunt in mod sigur luati prin surprindere cand se lovesc de problema asta. In lipsa unei directionari s-a ratacit in zona asta, dar sunt sigura ca isi va gasi drumul si vei descoperi in el un barbat de toata isprava.
Iti inteleg ingrijorarea si intentia mea nu a fost sa minimizez, am vorbit doar din experienta unui om care are prieteni ce au trecut prin ce trece fiul tau acum.
denizel spune:
Mihaela2323, ai grija, extremismul de dreapta e pe val in Europa (si are succes marisor si in Romania).
Casandra ti-a dat o idee f. buna: citeste ce citeste fiul tau si discutati impreuna pe marginea celor citite. Fii calma si deschisa, nu incerca sa il acuzi.
Ii cunosti sensibilitatile, incearca sa treci discutiile voastre prin aceste filtre.
Explica-i ce inseamna, de fapt, epurarea etnica, religioasa etc. Care sunt consecintele, care e pretul platit de oameni.
Ofera-i si imagini ca suport al discutiilor.
Incearca sa-l faci sa se puna in pielea "impurilor": "Ce ai face daca ti-as spune ca eu si tata suntem evrei? Cum ti-ar placea ca tu sa fii condamnat pentru asta?"
Imi pare rau, nu ti-am spus mare lucru, nu am timp acum.
Iti tin pumnii si nu lasa lucrurile sa se rezolve singure!!
Miriluta spune:
Stii ce e culmea...ca aici am asistat la multe marsuri impotriva nazismului si a adeptilor lui. E o moda sa fi nazist, sa fi altfel. Cred ca singura modalitate sa ajungi la el este sa discuti cu el, nu sa incerci sa ii schimbi convingerile, ci sa asculti ce spune el, sa incerci sa vezi lucrurile asa cum le vede el (ideea sa citesti Mein Kampf nu e rea deloc, e un foarte bun inceput). Si mai cred ca el va fi cu atat mai incrancenat cu cat tu te stradui sa ii schimbi ideea. Incearca sa intri in lumea lui, sa vezi ce e in sufletul lui...si cand vei gasi calea spre sufletul ui, vei gasi di solutia salvatoare.
Macrina spune:
Mie mi se pare ok. E la varsta razvratirilor si a ales ceva. Bine ca n-a ales Emo, sau mai stiu eu ce secta bivolara.
Cred ca ar trebui sa ai rabdare cu el si sa nu te arati ingrijorata. Chiar sa citesti si tu ce-ti da el, de ce provoaca atata spaima cartile alea?.. Nu trebuie sa-ti placa, dar trebuie sa vada ca-l accepti cu ele, si mai ales, trebuie sa-i cronometrezi starea de spirit ca sa nu treaca bariera normalului..
In rest, felicitari pentru el ca se tine de scoala si are curaj sa-si sustina ideile (chiar daca mai virulente, isi revine el)
A.. inca ceva, la mine nu ar fi mers cu santaj emotional, in niciun caz.
Sabina spune:
dar ce schimbari s-au petrecut in anturajul lui? Cred ca cineva l-a influentat pentru ca descrii pare mult mai mult decat bocancii militari si camasile kaki cu steagul Germaniei.
Mi s-ar fi parut si mie doar o razvratire de adolescent daca nu ai spune ca a devenit serios si rece. Asta cred ca e cel mai inspaimantator pentru tine.
Eu l-as duce sa cunoasca supravietuitori ai Holocaustului,sa inteleaga ca a fost de-adevaratelea.
Din ce spui pare un tanar foarte inteligent si energic, sigur l-a influentat careva:(
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
denizel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Macrina Mie mi se pare ok. E la varsta razvratirilor si a ales ceva. Bine ca n-a ales Emo, sau mai stiu eu ce secta bivolara. Cred ca ar trebui sa ai rabdare cu el si sa nu te arati ingrijorata. Chiar sa citesti si tu ce-ti da el, de ce provoaca atata spaima cartile alea?.. Nu trebuie sa-ti placa, dar trebuie sa vada ca-l accepti cu ele, si mai ales, trebuie sa-i cronometrezi starea de spirit ca sa nu treaca bariera normalului.. In rest, felicitari pentru el ca se tine de scoala si are curaj sa-si sustina ideile (chiar daca mai virulente, isi revine el) A.. inca ceva, la mine nu ar fi mers cu santaj emotional, in niciun caz. |
Nu mi se pare ca e de felicitat o persoana care are "curajul" de a sustine ideea ca o parte din cei care traiesc alaturi de ea trebuie sa moara. E chiar ceva foarte grav. Cu atat mai mult cu cat exista o istorie tragica in urma.
Din punctul meu de vedere, a fi emo sau bivolar e mai bine decat a fi neo-nazist. Neo-nazistii fac rau altora (direct sau indirect), bivolarii si emo in cel mai rau caz isi fac rau lor insisi.
Macrina spune:
Chestie de interpretare.. N-am afirmat nimic din ce ai spus tu.. Aici e vorba de baiatul lui Mihaela, nu de ideile mele..
Sabina spune:
nu Macrina, era vorba de faptul ca nu e de admirat faptul ca baiatul isi apara ideile naziste, atata tot.
Ca e destept si co nvingator, foarte bine, e altceva.
Acuma am citit primul mesaj mai cu atentie si mi se pare f grav ca tine de un an de zile treaba asta.
Poate ne spune Mihaela cum e cu anturajul baiatului. Exista si persoane mai mature cu care discuta?
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Mihaela2323 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Sabina dar ce schimbari s-au petrecut in anturajul lui? Cred ca cineva l-a influentat pentru ca descrii pare mult mai mult decat bocancii militari si camasile kaki cu steagul Germaniei. Mi s-ar fi parut si mie doar o razvratire de adolescent daca nu ai spune ca a devenit serios si rece. Asta cred ca e cel mai inspaimantator pentru tine. Eu l-as duce sa cunoasca supravietuitori ai Holocaustului,sa inteleaga ca a fost de-adevaratelea. Din ce spui pare un tanar foarte inteligent si energic, sigur l-a influentat careva:( Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil! Cum mi-am alaptat copiii Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă. |
Nici o o schimbare in anturajul lui. Vine acasa de la scoala la aceeasi ora, cand vrea sa plece in oras imi spune si imi cere bani, prieteni noi nu cred ca are.
Am vorbit cu el despre holocaust si a zis ca nu-l intereseaza. " Au patit-o altii mai rau si nu se mai face atat tam-tam "(cuvintele lui)
Este inteligent si foarte arogant. Am vazut impreuna un film despre holocaust (lista lui schindler) si nu era impresionat Mi-a spus in felul urmator "Ar trebui sa mai vedem comedii! Data viitoare sa urmarim un film despre holocaustul comunist,din pacate nu exista"
Discut foarte mult cu el. De multe ori doar il ascult, tine un discurs in fata mea si eu raman fara argumente de fiecare data! Victoria este a lui si o savureaza de fiecare data, de aceea am cerut si ajutor! Am ajuns sa numai dorm noaptea cu gandul la el.
Nu cred ca exista persoane mature care l-ar putea influenta!