M-am saturat de niste parinti fara bani!
Astazi, Ioana intr-un acces de furie, mi-a aruncat in fata aceste cuvinte: ,,M-am saturat de niste parinti ca voi,cu atat de putini bani!Nu-mi cumparati aproape nimic in afara de mancare!Nu aveti bani cum au alti parinti."
Sunt cuvintele unui copil de 6 ani,care,credeti-ma,are mult mai mult decat alti copii.E adevarat insa ca exista si altii care au mult mai mult decat noi.Intotdeauna vor fi.Desi traim doar din doua salarii, am incercat intotdeauna sa facem eforturi si sacrificii,sa ne lasam pe noi astfel incat ei sa nu-i lipseasca niciodata nimic.
De Craciun l-a primit pe Ciciobelo pentru ca intr-adevar si-l dorea mult,am facut efortul de a da 200 lei pe o papusa si intotdeauna ne-am lasat pe noi pentru ca ea sa aiba ce e mai bun,de la haine, incaltaminte etc.,pana la jucarii si altele.
Tot din cauza posibilitatilor limitate am renuntat la visul de a mai avea al doilea copil, constienta fiind de faptul ca nu pot sa ofer unui alt copil ceea ce-i ofer acum Ioanei, cu toate ca stiu ca voi trai toata viata in suflet cu aceasta neimplinire.
Intrebarea mea este: cum faci un copil sa inteleaga ca trebuie sa te multumesti cu ce ai, ca intotdeauna vor fi unii care vor avea mai mult,ca nu trebuie sa reprosezi parintilor ca nu -ti dau tot ce vrei tu?Eu i-am spus ca importanta e iubirea parintilor si ca toti banii din lume nu pot cumpara asta.
Cum trebuie sa abordam o asemenea situatie?
Raspunsuri
maru spune:
Si noi ne-am lovit de problema asta pe la aceeasi varsta, numai ca reactia lui Andrei nu a fost total impotriva noastra! El zicea: abia astept sa luati banii sa imi luati pizza (noi nu ii cumparam atat de des din cauze de sanatate si copilul stia ca ii luam pizzza atat de rar ca nu aveam bani). Apoi frustrarea a crescut f mult dupa ce am emigrat si am mers la psiholog aici care ne-a invatat cum sa il manevram.
De ce a avut ea reactia asta daca tot zici ca ii faci toate mofturile?
Pe de alta parte, faza cu lasatul pe noi pentru copil se aplica la orice varsta: uite, Andrei a primit cadouri destul de consistente de Craciun, pentru ca noi am considerat ca merita, ca eu pot trai cu un parfum mai putin, sau o haina mai putin, dar el merita si iPodul si HeroBand (si ceva banuti de la bunici au venit f bine).
revenind: nu abandona ideea de a avea al doilea copil, te va ajuta in f multe si iti va ajuta primul copil f mult: va avea un prieten, partener, coleg cu care va putea imparti si bucurii si joaca si necazuri.
Diana_b spune:
Si Mircea (6 ani) mai are frustari ca nu ii cumpar tot ce vrea. Dar nici daca as fi plina de bani nu i-as cumpara tot ce vrea. Si desi are muuuult prea multe jucarii, tot vrea cate o jucarie de cate ori iesim la cumparaturi, sau de cate ori vede la ceilalti copii ceva ce el nu are. Si atunci incepem explicatiile:
- "nu trebuie sa ai si tu tot ce au ceilalti copii, ca nici ei nu au tot ce ai tu"
- "nu am bani, trebuie sa cumpar mancare, dar daca vrei iti cumpar jucaria si iti fac diseara o tocanita din ea"
- "cand o sa fii mare si o sa ai bani, o sa-ti poti cumpara toate jucariile"
- "sunt copii saraci care nu au nici macar o jucarie, nici mancare si uite tu cate jucarii ai" - ii arat si emisiuni pe la tv
- "e criza economica mondiala, multi oameni nu au bani acum, au cazut si multe banci din cauza crizei" (drept urmare, dupa o saptamana de la explicatia asta, l-am luat sa mergem la banca si mi-a zis: pai ce sa facem la banca, nu ai zis ca s-a daramat? :)
- "si la Mos Craciun e criza economica si nu are de unde sa ia materiale sa faca multe jucarii, asa ca n-o sa-ti aduca multe anul asta" - multe insemnand nu foarte multe, ca de primit a primit destule
Acum l-am invatat sa citeasca preturile. Si cand vine cu vreo jucarie la mine il intreb cat costa: "999. E scumpa?" (9.99 lei). "E tare scumpa".
Si zau daca nu e toata casa plina de jucarii.
Diana si
Mircea (2.01.2004)
www.freewebs.com/bbianfeb2004/index.htm" target="_blank">Bebelusi de ian-feb 2004
Diana_b spune:
Poate ar trebui sa-i dai o suma lunara (10-20 lei) care sa fie banii ei cu care sa faca ce vrea si sa si-i administreze cum vrea. Fiind fata, poate la un moment dat va fi mai cumpatata cu banii. Ca Mircea, cum aduna cativa bani, repede isi cumpara o porcarioara. Degeaba ii explic ca daca ar mai aduna, si-ar putea lua o jucarie mai mare si mai frumoasa. Dar cine stie, poate in timp prinde ideea :)
Diana si
Mircea (2.01.2004)
www.freewebs.com/bbianfeb2004/index.htm" target="_blank">Bebelusi de ian-feb 2004
columbiana spune:
In Romania e si presiunea societatii foarte mare (de la telefon mobil de cind incep sa mearga la altele...); si aici este, dar cred ca intr-o masura ceva mai mica;
Ioana este inca mica, fiul meu are 9 ani si am inceput sa-l pun pe el sa-si "cistige" banii cu note bune, in felul asta e constient ca nu pica din cer si ca trebuie muncit pentru fiecare banut (stiu ca nu e o practica foarte aprobata de psihologi- recompensa/conditionarea materiala- dar la noi merge foarte bine, a mers si la mine intotdeauna cu mama, in plus o combin cu alte tipuri de recompense si stimulari nemateriale); in felul asta si-a mai redus cererile imperative pentru ca nu are destule examene cite ar vrea, ca sa-si adune bani pentru tot ce viseaza:))
edit: ma mai trezesc si cu faze aiurea cind de fatza cu oricine se trezeste spunind in gura mare ca noi nu avem bani, ca suntem saraci si eu nu-i pot cumpara asta sau cealalta ![]()
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
Tonnia spune:
Citeste-i anumite carti sugestive, poate intelege ce-i aia saracie adevarata. Imi vine in minte Charlie si fabrica de ciocolata, mai sunt si altele.
Sabina spune:
citeste-i fetita cu chibrituri.
Si vedeti filme cu Charlie chaplin.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog,
Sofia Galagia si
bb Gheo
cipcipcip spune:
Eu sint adepta unei educatii mai spartane si fetita mea nu primeste in nici un caz tot ce vrea si tot ce vede desi avem posibilitati.
Cadourile de Craciun au fost de asemenea bine gindite, multe din care si le-a dorit, dar un timp mai indelungat, nu mofturi de moment.
Ea oricum are mult mai multe jucarii decit consider eu ca e sanatos, pentru ca primeste multe de la bunici care nu ma baga in seama cind le spun sa fie mai restrictivi. Pe mine chiar nu ma intereseaza ca alti parinti fac risipa si dau banii pe toate mofturile, eu zic ca e mai sanatos sa-si doreasca ceva si sa astepte lucrul respectiv si asa apreciaza mai mult.
Julia face citeodata comentarii ca X sau Y are cutare lucru, dar eu ii spun ca se poate juca cu lucrurile respective cind e la ei si ca nu poate sa aiba tot ce au altii. Plus ca si ea are lucruri pe care ei nu le au.
Deci mie nu mi se pare nici o scofala ca alti copii se scalda in jucarii si alte chestii, eu prefer chiar sa-i pun banii intr-un cont sa-i aiba cind se face mare.
Cred ca ar fi bine de ex sa-i dai fetitei tale bani lunari de buzunar (pe care eu i-as da bazat pe cum se comporta si cit de mult ajuta in casa
) si pe aceea sa invete sa si-i gestioneze si asa va invata valoarea banilor. Cred ca reactia ei este din pacate si influenta unei societati excesiv de materialiste asa cum a devenit Romania. Mergeti in vizita la un orfelinat sau arata-i exemple de alti copii care abia au cu ce se imbraca sau ce minca, si asa poate isi va mai schimba perspectiva.
Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005
Sabina spune:
eu nu sunt de acord cu bani pt munca in casa, casa e noastra si daca vrea sa faca ceva, e de apreciat sufleteste, si gata....
Poate la unele familii functioneaza, da la noi s-ar creea un precedent periculos.
si cu vizita la orfelinat e cu dus intors.
Mi se pare f nasol pt copilasiii de acolo sa te duci la ei cu copilul tau, pt ca oricate jucarii le dai, ei vad ca acel copilas a venit cu mama .....
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog,
Sofia Galagia si
bb Gheo
Noa spune:
Drept sa spun ma asteptam sa vina candva ziua cand imi va reprosa ca nu are cat au altii,(desi are foarte mult,comparand cu alti copii) dar parca ma gandeam ca se va intampla mai tarziu...
maru, nu stiu de unde i-a venit asta, pur si simplu am certat-o pentru ceva si ea,hodoronc-tronc a venit cu asta. E adevarat ca in ultimul timp a inceput sa se obrazniceasca si pentru orice are o replica.
Nu stiu ,e mult de discutat... Dar din punctul meu de vedere diferentele dintre oameni(din punct de vedere material)au inceput sa semene cu adevarate prapastii si inevitabil copilul vede, compara,judeca si e foarte important cum il facem sa inteleaga ca poate fi fericit si cu mai putin.
Imi vine in minte un interviu cu actrita Anca Sigartau care, fiind in divort cu sotul(de alta nationalitate si mult mai bine situat financiar),povestea cum cei trei copii se indepartasera de ea la un moment dat, atrasi fiind de ce le oferea material tatal.Nu mai stiu ce s-a intamplat intre timp,dar m-a marcat foarte mult atunci tristetea din ochii Ancai.
sabina,i-am citit si ,, Fetita cu chibriturile",i-am aratat si o familie sarmana care sta pe strada sub niste cartoane vechi.I-am explicat ce inseamna sa fii sarac ,dar si ca dragostea parintilor,fie ei si saraci, e unica si nepretuita.
Si totusi sufar cand imi spune ca in casa lui X e mai frumos decat la noi.
trutzi spune:
Niste prieteni de-ai nostrii cu o situatie materiala fff buna se duc cu fetitele lor gemene la orfelinat cu jucarii, periodic. Fetele nu exagereaza niciodata. Cand primesc jucarii pe care le mai au acasa (parintii le cumpara f multe jucarii si e greu sa le faci un cadou ptr ca de obicei au jucaria respectiva) le pastreaza in cutii ptr orfelinat.
O perioada au luat acasa si doua dintre fetelele de acolo pana cand au facut ceva greu de imaginat. Atunci au zis ca nu or sa mai faca niciodata gresala asta.
Poate ca este greu ptr copii de la orfelinat sa le vada cu parintii dar, pana la urma ei stiu ca sunt pe lume alti copii care au parinti.
Cu ajutorul lui Dumnezeu viitoare mamica