Autismul si oxigenarea hiperbara (HBOT)

Autismul si oxigenarea hiperbara (HBOT) | Autor: HBOT

Link direct la acest mesaj

In cadrul unui alt topic am facut citeva referiri la acest subiect:

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=126045

Desi acolo este vorba despre PC, consider ca exista o legatura intre tratamentul celor doua afectiuni: si anume conditionarea!

Trebuie sa marturisesc, spre rusinea noastra a medicilor de medicina hiperbara din Europa, ca desi am avut multe semnale pozitive din 2000 incoace referitor la HBO si aceste teme (CP si autism) din partea colegilor nostrii americani, pina acum in Europa nu ne-am facut nici macar ginduri referitor la autism.

Dar sper ca acest lucru se va schimba rapid si vom recupera terenul pierdut in fata americanilor.

Am deschis acest topic pentru toti cei care vor sa afle in detaliu ce este oxigenarea hiperbara (numita HBO in Europa de vest sau HBOT in America sau OHB in tarile francofone).

Cu stima,
Dr. Ion Bogdan Cristian
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mari_paun spune:

sper din suflet ca acest aparat sa fie adus si la noi si copiii cu autism sa se...trezeasca la realitate

http://florina-emilia.blogspot.com
ajutati la terapia pt Ema
Mari, mami de Ema
http://kittyland.dyndns.org:8180/ema/
bijuteriile printesei Ema

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela77O spune:

Citat:
citat din mesajul lui mari_paun

sper din suflet ca acest aparat sa fie adus si la noi si copiii cu autism sa se...trezeasca la realitate

http://florina-emilia.blogspot.com
ajutati la terapia pt Ema
Mari, mami de Ema
http://kittyland.dyndns.org:8180/ema/
bijuteriile printesei Ema
mari,acest aparat este deja la constanta,insa...costa cam 300 ron sedinta si inca nu am auzit nici un parinte de copil autist,care sa fi zis,am facut si asta s-a intamplat....

http://www.citynews.ro/bistrita-nasaud/sanatate-16/terapia-hiperbarica-in-autism-nu-este-validata-stiintific-42647

ceea ce nu spune nimeni nimic,este si faptul ca pot aparea si efecte secundare,mai multe,gasiti in articolul de mai sus...

TELEDON PENTRU MIHAITA,IN RETEAUA ROMTELECOM
**********0 900 900 320-pt 10 euro**********
**********0 900 900 325-pt 5 euro**********


MIHAELA MAMI DE ANDREEA(03.04.1997)SI MIHAITA(25.09.2003)
Blogul lui Mihaita
Despre noi,aici!
A&M


BAZARUL LUI MIHAITA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrianapop spune:

aoleu
mihaela770 ti-ai gasit de lucru,,,,
pupici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns HBOT spune:

Buna seara

@mari_paun
"copiii cu autism sa se...trezeasca la realitate"
Din pacate oxigenarea hiperbara nici pe departe nu are acest efect! Sau cel putin eu nu cred sa faca clic si gata sa iasa din barocamera "altfel".
Atit studiul publicat in America, cit de altfel si articolul critic din Bistrita, arata un lucru: ca procesul de conditionare, oferit de mai toate terapiile care modifica comportamentul afectiunilor asociate autismului, se imbunatateste, este mult mai rapid!
Chiar se incheie cu o afirmatia extrem de plauzibila a unui expert (directorul Reserch Autism) si care cred ca ar trebui sa dea si de gindit lumii medicale romane, iar aici ma refer la cei care intradevar gindesc: “Terapia cu oxigen nu este SF, asa cum sunt alte tipuri de interventie. Este un pas in directia buna, insa nu este, pe departe, raspunsul universal”.

Desigur ca daca va asteptati acum la un rezultat miraculos sunteti la adresa falsa! Si desigur stiti cit de variat poate fi acest termen "autism", de aceea nu cred ca gata o aplici si s-a terminat povestea la toata lumea si mai ales toti reactioneaza la fel! nici pe departe. De fapt in Europa tocmai din acest motiv nu ne-am batut capul cu autismul. Pe linga faptul ca Europa (toata) dispune doar de citeva sute de astfel de centre (Romania doar unul) iar America de citeva mii bune, medicina hiperbara are atitea indicatii deja normate ca nu le facem fata acestora.

Va dau un exemplu, chiar din acest forum, si anume necroza de cap femural (sau necroza aseptica osoasa, sau boala Legg-CalvePerthes la copii). In cazul adultilor netratata duce la distrugerea articulatiei soldului sau a genunchiului, iar la copii tratamentul consta in aparat gipsat din sold pina in calciie pe ca. un an de zile.
Chiar daca la copii cu aparatul gipsat evolutia este favorabila, fara sechele, eu nu cred ca cineva ar vorbi serios sa gipseze acel copil un an cind in 2-3 saptamini de hiperbara acelasi rezultat am avea. Dar ma rog, de obligat nu este nimeni obligat sa faca hiperbara, iar d.p.m.d.v. puteti alege ce varianta doriti. La adulti se schimba situatia deoarece necroza osoasa duce INTOTDEAUNA la proteza. Asa ca variantele aici cam tot atita costa, diferenta consta ca dupa hiperbara situatia e definitiva, proteza trebuie la 10 ani schimbata (sau macar capul acesteia). Daca mai socotiti ca in Romania se protezeaza 3000 pina la 3500 de astfel de leziuni, va dati seama ca numai aceasta indicatie daca am trata zi si noapte am avea nevoie de 2 astfel de centre sa putem sa-i rezolvam pe toti.
Ce parere are un astfel de pacient de hiperbara puteti citi aici:

http://ortopedie.forumulmeu.ro/raspunsuri-la-intrebarile-si-nelamuririle-pacientilor-f3/pentru-vulpitza2004-t10.htm

iar in despre aceasta indicatie putem afirma cu certitudine ca acest lucru se intimpla in 98% din cazuri! Iar pacintul de mai sus nu este singurul, ci al cincilea care se afla deja in tratament la Constanta!

@mihaela77O

400,- de ron, insotitorul insa intra gratuit cu copilul pentru al ajuta sa puna masca sau cortul de oxigen.
Pai puteti citi comentariile unei mamici (este vorba de un copilas care a facut deja o serie sedinte la Constanta) ca raspuns la un comentariu al facut de mine (printre ultimele comentarii sint al meu, urmat de aceasta mamica):

http://sebastian-corn.tapirul.net/370/scrisoare-deschisa-ministrului-sanatatii-un-autodafe/

Deci nici in acest caz nu s-a intimplat un miracol, dar speram sa conditioneze mai bine! vom vedea. Dar exact cum spun si acesti critici din link-ul citat este prea devreme sa ne pronuntam!

Acum ma intreb si eu asa ca prostu! Sa ne pronuntam despre ce? A zis cineva ca se transforma? Ca gata nu mai trebuie sa faca nimic? NU! S-a afirmat numai ca acesti copii invata (conditioneaza) si fac progrese mult mai repede decit ceilati la terapiile aplicate. Iar acum nu cred ca un an mai tirziu uita iar totul! Dar ma rog intodeauna exista si comentarii si cu placere daca sint pertinente invat din acestea.
Cit despre afirmatia ca cei de la International Hyperbarics Association ar fi finantat acest studiu nu spune nimic despre calitatea unui studiu! Aveti o asociatie a persoanelor cu autism, chiar si americanii au una, de ce nu finanteaza ei un studiu? Iar faptul ca ceilalti au un interes in aplicarea terapiei bravo ca au pus la dispozitie cei 180.000 de dolari pentru aceasta!
Ori ce credeti ca daca miine Bayer scoate un medicament cine va finanta studiul cu acest medicament? Pai daca nu stiti va spun eu: BAYER va finanta acest studi, dar aici nu mai e conflict de interese?
Nu stiu cum e in Romania, dar in Germania nimic nu apare pe piata si nu se omologeaza decit in urma unui studiu! Studiu care costa multi bani si care este platit de firma care aduce medicamentul! ori cine ati vrea sa-l plateasca concurenta? Statul? Deci acest lucru este normal in orice tara civilizata!

Desigur ca acest studiu cu numai 60 de copii nu are o valuare stintifica deosebita, mai ales ca autismul este atit de variat incit personal nu cred nici macar ca un studiu cu 1000 de copii va avea un caracter de normativ, dar e un inceput incontestabil si precizeaza o directie pe care din ce in ce mai multi neurologi si psihiatrii din america o vad, curios ca pina si cei care vad acest lucru mai critic!

"ceea ce nu spune nimeni nimic,este si faptul ca pot aparea si efecte secundare"

Pai de asta scriu la ora aceasta sa vorbim despre tot! Dealtfel de aceea am si deschis acest topic.

Desigur ca in functie de technica abordata la HBO pot apare o serie de probleme, dar acestea le-am descris la topicul cu PC.

Referitor la ce gasim in articol citat ca efecte adverse pot sa va spun ca nu prea gasim mult!

"leziuni ale timpanelor, claustrofobia si intoxicatia cu oxigen"

Leziunile de timpan care intradevar pot apare in cazul oxigenarii hiperbare sint de fapt hematoame la nivelul timpanului, care apar statistic de 20 de ori mai frecvent la aterizarea unui avion decit in barocamera (adica de 20 de ori mai rar in barocamera decit in avion, care oricum apar foarte rar), dar apar! Tratamentul acestui efecte secundar nu exista, dar dispare ca orice vinataie in 5 zile (fara tratament). Trebuie sa marturisesc ca intradevar in Constanta chiar la cel de al doilea caz de astfel de copil s-a intimplat: dar nu copilul a avut o barotrauma ci tatal! Copilul era mult mai ascultator cu tatal, iar mama era putin claustrofoba (adica avea frica de incaperi inchise) asa ca a intrat tatal cu copilul si totul a fost ok, pina pe la sedinta 7 sau 8 cind tatal a racit si a trebuit sa intre mamica cu copilul! Sint convins ca n-a fost simplu pentru d-sa dar a intrat si chiar a stat pina la capat insa desigur ca micutul a profitat de nesiguranta mamicii asa ca tatal s-a hotarit sa intre in barocamera si s-o schimbe pe mamica! Noi am zis ca n-ar fi bine ca intradevar in acest caz riscul de a aparea un hematom este extrem de mare, dar a intrat si a aparut un hematom si l-a deranjat urechea 2 zile iar in 5 zile nu se mai vedea (adica s-a retras).

claustrofobia!? efect secundar al terapiei? cred ca mai degraba o greseala de traducere! adica cu siguranta ca daca faci HBO nu devii claustrofob (teama de a intra in spatii inchise) ci daca esti claustrofob nu poti intra intr-o barocamera!
Deci asa ceva nu este efect advers al HBO ci pur si simplu acesti pacienti nu intra in America in barocamera! La noi situatia este alta, deoarece barocamerele sint mult mai mari decit cele ale americanilor, de regula reusim cam pe toti acestia care nu s-ar urca intr-un lift sa-i bagam in barocamera, dar sint si exceptii si atunci nu fac terapia sau daca trebuie (urgenta) ii sedam.

intoxicatia cu oxigen!
intradevar poate avea consecinte grave, dar la scafandrii, deoarece daca apare acestia se pot ineca (sub apa). In barocamera prin faptul ca oxigenul se aplica fractionat si la presiuni inferioare celei de 1,7 bari de regula nu apar astfel de probleme. In cazul schemelor lungi de 4-6 ore si adinci (20 de metrii) poate apare, dar, daca sub apa poate fi periculoasa din cauza pericolului iminent de inec, in barocamera reducem oxigenul si aceast efect dispare (fara sechele sau necesitate de tratament). Despre ce este vorba: la presiuni partiale mari ale oxigenului poate apare o reactie reflexa de contractare cu efect de consum masiv de oxigen. Acest lucru decurge inconstient si de aici gravitatea acestei crize sub apa unde poate survenii inecul! Daca vreti sa faceti oxigenare subacvatica (tot hiperbara este si aceasta) desigur ca este periculos, dar intr-o barocamera nu imi este cunoscut nici un caz la nivel mondial in care "intoxicatia cu oxigen" sa fi cauzat chiar si o mica afectiune mai importanta decit hematomul de timpan.

Revin la primul punct: adica daca apare o vinataie pe timpan ar trebui sa reconsideram efectul terapeutic? Pai stiti d-voastra cite hematoame apar la o operatie? Ce facem nu mai operam? Desigur ca pentru multi hematomul de timpan suna ca ceva groaznic, dar credeti-ma ca autismul e de 1000 de ori mai groasnic!

Cu stima,
Dr. Ion Bogdan Cristian
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela77O spune:

Citat:
citat din mesajul lui adrianapop

aoleu
mihaela770 ti-ai gasit de lucru,,,,
pupici


de ce draga mea?am pus punctul pe I,si domnul doctor,care dupa cum vad este un doctor care se respecta,ne-a dat explicatiile necesare!
pupici la pitici!

TELEDON PENTRU MIHAITA,IN RETEAUA ROMTELECOM
**********0 900 900 320-pt 10 euro**********
**********0 900 900 325-pt 5 euro**********


MIHAELA MAMI DE ANDREEA(03.04.1997)SI MIHAITA(25.09.2003)
Blogul lui Mihaita
Despre noi,aici!
A&M


BAZARUL LUI MIHAITA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela77O spune:

domnule doctor,va multumesc pt explicatiile date!
intre timp,vad ca sedinta s-a facut 400 ron,luna trecuta niste prieteni de ai nostrii au platit 300 ron...sau le-au platit asa pt ca le-au facut toate o data?(vreo 15 la numar)....
eu una,nu i-as face lui mihaita,mai bine prefer sa dau banii pe terapia pe care o facem deja si in urma careia se vad clare progrese!
insa ma bucur ca ati lamurit anumite aspecte,pt ca multi parinti din disperarea de a-si recupera copilul mai repede,efectiv se asteapta la adevarate miracole in urma diverselor terapii...
va multumim pt timpul acordat si tot respectul pt munca dv!

TELEDON PENTRU MIHAITA,IN RETEAUA ROMTELECOM
**********0 900 900 320-pt 10 euro**********
**********0 900 900 325-pt 5 euro**********


MIHAELA MAMI DE ANDREEA(03.04.1997)SI MIHAITA(25.09.2003)
Blogul lui Mihaita
Despre noi,aici!
A&M


BAZARUL LUI MIHAITA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrianapop spune:

mihaela draga
domnul doctor e chiar un doctor care stie ce are de spus nu numai ca se respecta,,eu la asta m-am referit ca am stiut din experientaca te va lamurii cu punct si virgula,,,,
e bine ca mai sant oameni capabili sa dea explicatii cu argumente si exemple unor parinti disperati sa isi vada copii sanatosi...
normal ca alegerea ramane la latitudinea noastra,,,
multa sanatate si pupici la copilasi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns HBOT spune:

@mihaela77O
Stimata doamna,
intr-adevar in medicina hiperbara exista mai multe scheme de tratament una dintre acestea fiind TS 240/90 (o ora jumatate de oxigenare hiperbara la 14 m adancime), alta fiind TS 250/60 (o ora de oxigenare hiperbara la 15 m adancime). Prima schema se foloseste de regula la infectii si probleme ischemice, traumatisme etc., a doua schema o folosim in special pentru acufene. Deaorece in Germania avem destul de multa simptomatica din amandoua categoriile, in timpul zilei avem mai multe scheme de tratament astfel incat putem sa introducem un pacient intr-una sau in alta schema de tratament. In Constanta, prima schema costa 400 de RON, cealalta 300 de RON, dar schemele de tratament de grup sunt dictate de cazuistica, o schema individuala de tratament costand de la 1500 de euro in sus (de exemplu schemele de urgenta unde intra o singura persoana in camera). Datorita specificului Romaniei si a faptului ca CNAS inca nu se implica in acest tratament, cazuistica majoritara este cea de traumatologie/ischemie, astfel ca si in conditiile in care noi avem mai multe scheme de tratament pe zi acestea sunt TS 240/90 sau mai mari. Desigur ca se pune intrebarea ce este mai bine de aplicat in cazul autismului: 240/90 sau 250/60 sau o alta schema. Oricum cred ca este mai bine, pentru 400 RON 2 locuri intr-o schema TS 240/90 (iar daca vor fi scheme TS 250/60 va costa 300 RON) decat sa facem o schema individuala cu un cost de 1500 de euro pentru un pacient. Tinand cont ca un parinte, tocmai prin specificul autismului trebuie sa fie prezent in permanenta la terapie, aceasta reprezinta deja o injumatatire a pretului terapiei.
Daca CNAS va suporta costurile acestei terapii, probabil va ajunge sa coste ca si in Europa de Vest in jur de 200-300 de euro pe sedinta (aici ma refer la schemele High-HBO si nu la LOW-HBO, care sunt desigur mai ieftine, dar NU SE VOR DESFASURA PE ASTFEL DE CAMERE ce au posibilitatea sa faca High-HBO). In acest pret nu am inclus amortizarea aparatului si a imobilului (chirie), care imi apartin, acest lucru insa duce la stoparea evolutiei HBO in Romania (o alta camera noua mai trebuie si amortizata, si nu stiu cine ar mai fi dispus sa investeasca stiind ca aceste posibilitati sunt inexistente din cauza concurentei din Constanta). Deoarece Europa, la ora actuala este libera, va puteti da seama ca daca in Romania am aplica preturi mai mari decat restul Europei, acesti pacienti se vor duce la tratament in strainatate. Deocamdata ne aflam cu mult sub pretul Europei si nu avem astfel de griji, din contra, tinand cont de diferenta mare intre pretul HBO din Romania in comparatie cu Europa, daca acest lucru s-ar afla (nu am facut pana acum nici un fel de reclama in strainatate despre acest centru) va dati seama de rezonanta, mai ales in randul sportivilor, care folosesc HBO si ca un fel de „dopping“ inca legala in Europa (ca si hipobara, de altfel).

„eu una,nu i-as face lui mihaita,mai bine prefer sa dau banii pe terapia pe care o facem deja si in urma careia se vad clare progrese!“

Desigur ca orice alegere terapeutica ramane la latitudinea parintilor sau a pacientilor, mai ales ca intr-o astfel de situatie cum sunt starile asociate autismului e chiar foarte greu sa spui care este cea mai buna terapie de conditionare care functioneaza la toti copiii. Rolul HBO-ului, cel putin asa cum il vad eu, este de a ajuta aceste terapii pentru a avea efecte mai bune si mult mai rapide. Cat despre toate teoriile aparute in legatura cu modificarile de sinapsa si a neurotransmitatorilor la nivel SNC cu efecte benefice in diferite afectiuni cerebrale nu ma pot pronunta deoarece inca nu sunt validate stiitific. Chiar daca un lucru pare a fi bun sau chiar este, pana nu este validat stiintific nu putem sa ne referim la el. Ce se stie la ora actuala cert si argumentat stiintific este faptul ca efectul de conditionare al terapiilor aplicate in spectrul autist se imbunatateste rapid in conditiile aplicarii HBO. Daca vor mai fi si alte efecte pozitive la nivel SNC ii rog pe colegii neurologi sa puna mana sa studieze.

Ca sa intelegeti mai bine aceste fenomene va dau un exemplu referitor la necroza de cap femural a copilului (este adevarat, nu are nici o legatura cu autismul, dar consider interesant de stiut cum functioneaza aceste mecanisme).
Boala Legg-Calve Perthes sau necroza osoasa aseptica de cap femural a copilului este o afectiune grava care netratata poate duce la distrugerea capului femural, deci a articulatiei soldului. Tratamentul clasic al acestei afectiuni este pantalonul cu pantofior ghipsat, adica de la mijloc pana la varful degetelor, pe ambele parti ghips, in unele cazuri grave, un an de zile. Stiti care e culmea, ca acum, avand RMN in Romania la fiecare 3 luni putem observa un progres continuu ("se vad clare progrese!“), iar la un an dupa ce ii dam ghipsul jos, acesti copii nu mai au nici o urma a leziunii, adica s-au vindecat complet. Tratamentul modern al acestei afectiuni, il reprezinta, in functie de stadiul necroze, 15 pana la 30 sedinte HBO TS 240/90, iar dupa aceste 15 pana la maximum 30 de zile, rezultatele sunt identice cu cele ale tratamentului clasic, efectuat pe un an de zile. Acum, desigur, ca daca CNAS nu plateste terapia, tratamentul modern al acestei afectiuni ar costa cca 2000-2500 de euro, dar decizia de tratament ii apartine fiecarui pacient in parte. Desigur ca din punct de vedere al rezultatului medical este egal ca acest copil sta o luna sau un an imobilizat la pat. Din alte puncte de vedere insa, intrebarea care se pune este merita efortul de 2000 de euro 11 luni de normalitate?

Din cate inteleg eu despre autism si in acest caz cam tot la fel se pune intrebarea referitoare la medicina hiperbara in legatura cu sensul de a o aplica sau nu. Reusim intr-adevar sa potentam celelalte terapii asociate sa avem o evolutie favorabila mult mai rapida? Atunci trebuie cuantificat daca pretul acestei terapii justifica progresele sau duce la economii semnificative. Aceasta este intrebarea pe care o vad eu! Economisim, intra-adevar, luni de conditionare care si ele au costurile lor,atunci HBO va avea sansa sa fie un tratament de „masa“ (desigur, in absenta validarii altor efecte neurologice), iar daca economia realizata din conditionare e mai mica decat pretul HBO-ului va ramane un tratament de lux destinat numai pacientilor privati (cum de altfel se practica in mai toate clinicile europene).

Cu stima,
Dr. Ion Bogdan Cristian
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinaantonio spune:

Sunt mamica uni copil autist ,noi am facut sedinte la CENTRUL DE MEDICINA HIBERBARA ,sunt foarte multumita de rezultate copilul a inceput singur sa lege ,si la terapie se vede destul de mult.Multumesc domnului doctor Ion ,sunteti un medic extraordinar cu multa stima si respect.Alina .T

Mergi la inceput
Mergi la inceput