home schooling
Am citit azi intr-un supliment de la Adevarul despre home schooling. Sincer nici nu credeam ca exista asa ceva. Voi stiati de home schooling, cunoasteti cazuri? Eu una nu cred ca as opta pt home schooling. Copilul trebuie sa iasa sa socializeze...Voi ce parere aveti?
Mamica fericita de Filip (06.03.2007) si Anastasia (03.08.2008)
Raspunsuri
dalina2x2 spune:
parerile sunt impartie, bineinteles.. acest tip de scolarizare e intalnit, in zilele noastre, mai mult un SUA.
Asa cum ai spus si tu, depinde pe ce pui mai mult accent: pe bagajul de cunostinte la o anumita varsta sau pe viata sociala a individului?
Eu sunt invatatoare, dar nu mi-as tine fetitele acasa pentru "home schooling"... Si, in plus, consider ca societatea romaneasca nu e pregatita inca pentru asa ceva (ma refer aici la oameni de rand, nu la hipermagnati care-si tin odraslele in casa din diverse motive si angajeaza o tona de profesori si educatori sa le vine la domiciliu).
Iti dai seama cum ar fi privita o mama care nu-si inscrie copilul la gradinita, la scoala?...
(sunt si eu curioasa sa mai aflu si alte pareri).
Qamar spune:
nu stiu de ce ti se pare o chestie chiar atat de iesita din comun
homeschooling-ul nu a aparut ieri sau alaltaieri si ai fi surprinsa cate persoane il practica (unele chiar fara sa stie)
nu am timp sa dezvolt acum, insa in afara RO, in anumite tari, homeschooling e recunoscut in mod oficial
homeschooling si socializarea nu se bat cap in cap, nu sunt la poluri opuse; la fel de bine poti sa ai un copil in scoala clasica si care sa nu socializeze...
daca te intereseaza mai mult poti incepe de aici: http://educatielibera.blogspot.com/ sau poti citi acest blog superb al unor romani care se plimba prin lume si practica homeschooling (ca sa nu aiba cineva impresia ca "homeschooling" se face numai in perimetru casei):http://poraquiporalla.com/Pages/a0_Page_index_roumain.html
www.bebelissimo.com/" target="_blank">Bebelissimo
blackpanterro spune:
Wow, Noe, ce frumos e blogul ala!!!!! Asta da viata frumoasa!
Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
A ticket to hell has never been funnier
"If God is willing to destroy evil but not able to do so, then he is not omnipotent/all-powerful.
If he is able to destroy evil but not willing to do so, then he is malevolent.
If he is both able and willing, then whence cometh evil?
If he is neither able nor willing, then why call him God?" - Epicurious
gazzella spune:
eu cand am in minte educatie am in minte spatii de crestere interioara in paralel cu achizitionarea unor cunostinte legate de fizica, matematica, chimie, sah, cinematografie, drama, rugby, muzica clasica, jazz, educatie morala, sociala, etc., etc.
pentru cine se amageste ca poate sa ofere spatii de crestere copiiilor exista gradinitele, scolile de stat unde copilul este lasat dimineata, preluat de doua educatoare care-l invata sa cante, danseze
mai tarziu intra in scoli, unde clasele sunt cenusii si unde invata sa nu deranjeze ca sa faca usoara munca "educatorilor"
cine nu crede e liber sa-si dea copiii la scoala desemnata de catre primaria orasului in functie de rezidenta copiilor
daca copilul nu se adapteaza e vina sa si/sau a parintilor
daca parintii sunt persoane instarite se purcede la individualizarea unor instututii care promoveaza o teorie educationala alternativa
sunt scoli cu o puternica infrastructura, laboratoare peste laboratoare, profesori pregatiti sa satisfaca curiozitate copiilor
unica problema e ca astfel de scoli costa, sunt un lux, pretul anual e undeva la 10000 de euro anual/copil
educatia e un lux, ne amagim ca educatia e la indemana orisicui, suficient sa privesti peste gard
asa...si incepi sa faci calcule, cat ar trebui sa investesti pentru o educatie de calitate, financiar vorbind si atunci te intrebi daca cu 200.000 euro nu-ti poti permite sa faci HS.
faceti voi calculele, cat puteti din cei 200.000 euro (2 copii, 10 ani de studiu) sa va miscati in toate colturile lumii, sa cumparati bilete la muzee, parcuri educative, spectacole, cursuri de balet, cluburi de matematica si alte cele....
eh, se poate sa nu impartasiti aceleasi opinii, atunci sunteti invitatele mele sa va inscrieti copiii la scolile de cartier, cine scapa scapa
Bendis (2 ani, 2 luni) si Felix (4 ani, 2 luni)
doruletz spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Noe sau poti citi acest blog superb al unor romani care se plimba prin lume si practica homeschooling (ca sa nu aiba cineva impresia ca "homeschooling" se face numai in perimetru casei):http://poraquiporalla.com/Pages/a0_Page_index_roumain.html |
scoala pe care o fac matei si copiii lui nu e chiar home schooling in sensul in care copiii sunt total rupti de sistemul clasic. In Franta exista un centru de invatamant public la distanta (CNED), e facut in special pt expatriati care nu au posibilitatea de a merge la o scoala franceza (dealtfel pe blog e explicat sistemul asta la capitolul scoala). Copiii inscrisi la CNED respecta programa scolara, invata dupa manualele publice, dau testele in acelasi timp cu cei de la scoala clasica, au un profesor la distanta caruia ii trimit temele si el le retrimite corectate etc. In felul asta la intoarcerea in fr copiii pot integra automat scoala publica fara nici un fel de examene, diferente etc.
In ceea ce priveste calatoria in jurul lumii in camping car sunt multi de aici care fac asta impreuna cu copiii (tocmai datorita faptului ca au posibilitatea de a face scoala publica in deplasare). Eu citesc blogul ala mai demult, l-am descoperit pentru ca ne batea gandul sa facem acelasi lucru:) E intradevar fascinanta experienta lor.
PS matei are cont pe DC (desi nu cred ca are timp sa intre prea des, matei123:)
gazzella spune:
doruletz, din curiozitate am dat click pe semnatura ta, si am ajuns pe blogul tau
unde citesc ca ai preluat cate ceva din ceea ce relatam eu despre copiii mei
acum eu stiu ca-s expusa discutand despre ei, stiu ca-s expusi, da, noh, chiar asa sa preiei cuvintele mele sa le pui intr-un context total rupt de credintele mele si si fara a ma anunta, cat sa am dreptul la replica nu se face
tremur acum de nervi, frustrare, neputinta
totusi, cum te-ai vedea in situatia in care as prelua cuvintele tale despre fatuca ta si le-as integra intr-un context asa...aiurea dptdv...
nu-mi raspunde, doar reflecta asupra celor exprimate
faptul ca n-ai dat iarasi sursa e discutabil, eu veci nu-mi permit sa preiau o discutie, chiar in spatiu privat fara sa spun de unde, cum am pescuit-o
LE: scuze, am fost eu ingenua, responsabilitatea e a mea, eu nu trebuie sa ma bazez pe altii sa-si asume responsabilitati pentru mine, copiii mei, imaginea mea, imaginea copiilor mei
adriana spune:
Gazzela, te sustin, este revoltator..!
Anaemi, iti spun ca este o falsa problema chestia cu socializarea. Copiii sunt impreuna cu parintii(la banca, la mecanic, la petrecerile copiilor, etc) si au tot felul de activitati pe care un copil de la scoala nu si le permite - din cauza timpului.
Spre exemplu un copil care face HS invata intre 2-4 ore/ zi(in functie de varsta si de putirinta), iar restul timpului il petrece afara, la joaca, la activitati(pian, fotbal, lupte, scrima, inot etc), sau pur si simplu experimentand ce invata(am citit despre copii care isi fac lectia de science in curte sau in garajul tatalui, cu tot felul de expermente nastrusnice)
Iar HS se face dupa manualele scolii, parintii aleg curricula si stabilesc dinainte programul de invatat, impreuna cu copilul..
Exista si aici in USA testari, dar nu e o chestie obligatorie decat cand vrei sa introduci copilul in sistemul public(sau la college).
Mie mi se pare o optiune excelenta, si macar ai libertatea sa alegi cum iti educi copilul..
Oricum, el la adolescenta va lua contact cu tot felul de oameni, dar macar va fi mai impiciorogat in sistemul de valori si va stii sa judece mai coerent, decat un copil la 6-7 ani lasat la scoala 4-6 ore.
doruletz spune:
gazzella, reciteste te rog punctul 8 din regulament.
Asa cum ti-am mai sugerat acum ceva timp cand iar ai dat 'din intamplare' peste blog, comentariile sunt libere, poti sa te manifesti acolo daca ai nemultumiri legate de ceea ce scrie in el. Nu ai facut-o insa dintr-un motiv f simplu: pt ca absolut nimic din ceea ce scrie acolo nu lasa sa identifice autorul unor citate (nici macar ca nick de pe un forum darmite ca persoana) si un comentariu ar fi insemnat sa te dai singura de gol. Plus ca n-am inteles care e problema citarii sursei, voiai de fapt sa o citez ? In acest caz te contrazici, eu credeam ca dimpotriva, nu vrei sa fi 'identificata'. Insa ai dreptate, am sa o citez:)
De fapt "indignarea" ta exprimata la acest subiect are alura de rafuiala personala (nici macar nu e ceva nou).
Rog moderatorul de la sectiunea asta sa stearga mesajele off-topic. Merci
gazzella spune:
fetelor, va multumesc
ceva in tema:
http://alexandra1305.blogspot.com/2007/11/fahrenheit-451.html
pacat sa pierdeti textul, este vorba despre casnicele fara perspectiva, cele care aleg HS pentru copiii lor