Calendarul gradinarului

Calendarul gradinarului | Autor: daniela_b

Link direct la acest mesaj

Avem si noi o bucatica de gradina si am vrea s-o exploatam maxim.

Cine nu si-ar dori la fel?

Anul trecut, in toamna am pus pomi fructiferi si vita de vie.

In primavara asta as vrea sa mai pun si altele ...
Informatiile de pe net sint ori trunchiate ori pe (doar) intelesul celor mai avansati.

M-am gindit sa incerc sa invat impreuna cu voi cum e cu lucrarile din gradina, functie de sezon si cum altfel? hai sa incepem cu primvara...sau... si mai bine, cu ianuarie-februarie.

Ce se poate face in gradina acum? Sa ma apuc de sapat? Sa smulg buruieni? Sau ce?
Exista plante/ arbusti/rasaduri de care m-as putea ocupa in aceasta perioada?



www.helpsonia.com

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns martie spune:

Deci, sa incep eu prima... acum e numai bine sa te apuci de taiatul pomilor, alunul se taie chiar in ianuarie, restul pomilor pe la mijlocul lui februarie. Te avertizez, e o munca taaare grea... mai rau ca la sapa, dar e relaxanta totodata.
Eu acum mai incep si fac si o oarecare curatenie de primavara, mai strang din frunzele care au ramas peste iarna in anumite zone si tai pana la radacina crizantemele care acum sunt uscate. Asta ca sa nu mi se adune toate in primavara.
Cam la jumatatea lui martie incepe nebunia..

zici ca ai o "bucatica" de gradina si ca ai pus si pomi si vita de vie etc. Asa ca in anii urmatori o sa ai ce face. Asa am facut si noi, am pus de toate pentru toti, ignorand totalmente dimensiunile plantelor la maturitate. Si acum avem ce face, le mutam dintr-un loc in altul, sa mai luminam putin locul, ca fara soare, la umbra pomilor, nu mai creste nici o floare.
Asta ar fi o regula, daca nu ai un teren mare: ori flori, ori pomi, noi nu am vrut sa renuntam la nici unele si acum ne pare rau..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

martie, multumesc pentru ponturi.

O sa rizi (poate) de mine dar eu...as cam vrea sa o iau de la adam si eva...spui...e bine sa tai alunul in perioada asta. Ok, te cred. Dar cum/ cind sa plantez alunul si de unde sa-l iau...Intelegi?
Eu la nivelul asta sint, nici macar incepator...


Gradina noastra are cam 1500 de mp si am pus niscaiva ciresi, pruni, meri, peri, caisi si piersici ( am cautat pe cineva care sa-i puna, cineva care ni i-a si vindut), pe linga vita de vie. Nu am habar cu ce se maninca pomii astia, ce ar trebui sa le fac, cum sa-i ingrijesc?
Inainte de asta, am facut surf pe net si am scris o lista intreaga cu ce as pune in gradina dar ...discutind cu acel om, am cam taiat multe de pe lista.
As fi vrut coacaze, mure, agrise, zmeura...el zicea: aia n-am, aia n-am, aia nu se poate ( de exemplu cires cu cirese negre/amare...a zis ca nu se incurca cu asa ceva fiindca nu "creste")

Arbusti/arbori ornamentali...as pune si din astia citiva...dar habar n-am cum sa fac. Cind si de unde sa incep?
Apoi, m-am gindit ca as pune si niste zarzavaturi,legume de incercare...ca nu vreau sa fac productie, sa vad ce merge, ce nu...
si chiar si niste flori, dupa ce o sa ne mutam linga gradina o sa pun mai multe dar pin' atunci mi-ar servi sa fac niste incercari.
Insa, pentru mine, gradina asta e ca o noua planeta, despre care nu stiu nimic iar gradinaritul...ehe...o stiinta ET.

"N-am niciun fel de fir
De unde sa ma inspir
Capat de ata"

Vorba (versu') lu' Andries.

Ma gindeam ca sint pe aici oameni care sa se priceapa bine si sa ne invete si pe noi.



www.helpsonia.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martie spune:

Am inteles acum, ma recunosc perfect in descrierea ta... sunt eu de acum cativa ani.

Pomii, recunosc nu sunt pasiunea mea, trebuiesc stropiti, altfel risti sa nu ai nici un fel de rod. Eu la stropitul pomilor nu ma pricep deloc, cum spuneam pasiunea mea sunt florile, dar, cu toate ca nu au fost stropiti, ciresii si visinii au fost foarte bogati si cu fructe sanatoase. (??!). Gutuiul in schimb isi pierde mereu fructele inainte de a fi coapte.

Si eu am luat diverse soiuri de flori si pomi de la tot felul de pepiniere si tot felul de "particulari", dar vreau sa-ti spun ca cele mai mari realizari gradinaresti le-am avut si le am in continuare cu soiuri achizitionate de la Metro, apropos si de coacaz, mur, zmeur, arbusti din-astia cu fructe. Si gasesti cam de toate la Metro, iti spun, sunt soiuri exceptionale.

Am trecut si eu prin faza "legumelor", si acum rad cand imi aduc aminte, am pus rosii, ardei si nu mai stiu ce naiba, nu a crescut pt. ca intre timp se dezvoltasera pomii si daca nu au soare toata ziua nu se mai fac, iar rosiile, neavand timp sa le stropesc, o data pe saptamana si dupa fiecare ploaie se manau. Anul urmator am pastrat doar rosiile, pt. mandria mea de a face cate o salata asa, ca in filme, sa zic: stati sa cobor pana in curte, culeg niste rosii si vin imediat. Am renuntat, pt. ca e o munca la ele de nu pot sa-ti spun, in fiecare zi ar trebui sa le faci cate ceva, altfel nu ai nici un rezultat. Deci, pt. 10 rosii am ajuns la concluzia ca e prea multa munca.

Uite, fii atenta, eu tot ce am invatat despre gradinarit, in afara de experimente esuate, am invatat din Revista Practic Idei, apare la tarabe pe 01 ale fiecarei luni. De obcei o gasesti pe 3 sau 4 ale lunii. Acolo scriu tot felul de "neaveniti", cam ca noi, pun intrebari si isi raspund... e extraordinara revista. Sa o cumperi, eu am abonament la ea. Si "gradina mea de vis", dar asta e mai mult asa ..de fantezie, nu contine sfaturi practice.

Ti-as mai da un sfat, e mult spus sfat, dar, na... intelegi tu... sa nu pui intr-un an (stiu ca e greu sa te abtii) chiar tot ce iti doresti... pomi, legume de mai multe feluri, arbusti... pentru ca nu vei face fata cu toate odata, fiecare soi are chichitele lui, tu nu te pricepi... si vor avea toate sansele sa moara, de diverse boli pe care le depistezi prea tarziu, nu stii sa le tratezi etc. Asa, o data pui rosii... te specializezi... apoi ardei... cam asa.

PS_ daca ai vreo intrebare concreta vreodata, nu ezita sa mi-o adresezi, chiar si mie imi place mult gradinaritul... si nu prea am cu cine sa ma sfatuiesc... toti prefera sa-si angajeze gradinar...dar atunci care mai e farmecul, nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabiarama spune:

Si eu vreau sa invat despre "gradinarit".Avem deja plantati citiva pomi fructiferi de asta toamna ,iar intre ei sotul meu vrea gazon .Eu imi doresc si ceva flori dar si zarzavaturi(patrunjel,marar,salata,ceapa ).La legume nu cred ca m-as baga .Nu cred ca se merita.Am avut anul trecut rosii,ardei ,vinete ,gogosari ,dar pt ca in jurul casei a fost mereu santier au cam avut de suferit plantele .Ardeii iuti au fost cei mai rezistenti si cei mai productivi .Ramine sa rezolvam problema cateilor ,care au fost lasati liberi si care aveau o mare placere sa alerge printre plante .

Ce vreau eu sa aflu e perioada de cultivare a plantelor ,dar si modalitati de "insamintare","tipsuri",la ce anume trebuie sa avem grija etc.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martie spune:

Si eu am un caine in curte si pot sa va spun ca ma scoate din toti nervii, sapa, zgarma, scurma, alearga, isi cauta racoare vara si se aseaza fleosc peste vreo tufa de flori, dar asta e, nu il leg ca nici mie nu mi-ar placea sa ma lege cineva.
Si pisicile.. nu mai spun.. cand sunt in calduri si duc vreo batalie in mijlocul florilor, a doua zi crezi ca a trecut Katrina.

Daniela_b, e cam frig acum, eu ma uit pe-afara, daca zboara mustele in voie, ies sa mai vad cum hiberneaza pantutele mele, daca nu... e clar, e prea frig. (ce calendar am, nu?). Mi-au inflorit toti ghioceii, saracii cum stau ei in frig acolo..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Liliann spune:

da da da , bun subiectul, mie o sa-mi fie util pt ca si noi o sa trebuiasca sa ne amenajam curtea casei noastre de la tara ca pana acum am amenajat interiorul
avem pusi si noi de cativa ani vreo3-4 meri, 1 par, 1 gutui, visini 1 sau 2, si gazon in rest. mai avem si capsuni rasaduri multe care au facut rod infiecare an
a, am mai pus anu trecut rasaduri de coacaze, zmeura si smokin, sa vad daca au supravietuit.
avem si cativa trandafiri, bujori...
am niste spatii insa unde vreau sa pun flori. as vrea sa iau direct rasasduri de zambile, lalele, narcise si ce mai urmeaza conform anotimpurilor. la metro as gasi???
si mai vreau sa le intreb pe fetele pricepute, exista niste reguli aranjare a florilor, astfel incat tot anul sa fie un aspect placut?
ma mai gandesc si mai scriu caci acum imi atarna 2 copilasi de picioare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anamaria spune:

si pe mine ma pasioneaza gradinaritul... dar intr-un fel mai 'aparte':
imi place sa iau tot felul de bulbi, rasaduri, seminte samd, pomi cu fructe de padure, capsuni, rosii si ardei, gulii, telina sau morcovi...

mai clar, eu le cumpar si socra-mea le planteaza, le ingrijeste cum stie ea mai bine (o ajut si eu la ce pot, aste insemnand ca mai jumol la buruieni sau ud prin gradina; indeletnicirea preferata a mea este sa admir florile si sa culeg roadele )

despre bulbi de flori de primavara pot sa va spun ca le gasiti la metro, sau la cunostinte care au prin gradina - insa ceea ce plantati acum va inflori abia la anul; se pot planta fie in primavara devreme, fie toamna (daca le pui toamna, vor inflori in primavara)
despre ingrijirea lor, va trebui periodic sa umbli la ele, sa le mai raresti la 3-5 ani odata, altfel nu mai infloresc;
pt asta, soacra mea le scoate din pamant la sfarsitul verii sau toamna, pune bulbii la uscat si ii pastreaza peste iarna in beci, in nisip sau rumegus, ca sa nu inghete;
sau ii replanteaza in pamant insa respectand o adancime rezonabila - cred intre 5 - 10 cm (daca ii pui prea adanc nu au putere sa infloreasca)

cam atat deocamdata, florile de primavara sunt preferatele mele, am ghicei, zambile de toate culorile (batute sau nu), lalele la fel, narcise si clopotei.
nu am reusit inca sa fac rost de lacramioare, desi imi dorec foarte mult; n-am gasit nici in magazine, si cine mi-a mai promis sa-mi dea nu s-a tinut de cuvant...

in rest, despre lucrarile din februarie, eu am cumparat deja cateva plicuri cu seminte si soacr-mea a pus rasadul de ardei si ceva floricele.
in principiu, daca mergi la metro de ex, pe spatele plicurilor cu seminte scrie si indicatii despre perioada de plantare/ rod, plus alte detalii 'tehnice' (daca au nevoie de soare sau mai umbra, cat de multa apa le place, samd)

_
ANAMARIA, mami de 2 baieti ca in filme:

Nascut pe 4 iulie (2000)
si
Vineri, 13 (iunie, 2003)

poze cu frumosii mei (si nu numai )
************************
Doar pentru ca cineva nu te iubeste asa cum vrei tu,
nu inseamna ca nu te iubeste cu toata fiinta sa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Liliann spune:

multumesc anamaria pt raspuns
deci de la metro e garantat ca daca iau bulbi si seminte imi ies florile,da?
am luat si noi anul trecut 1 trandafir, unul singur ca era scumpuicel si nu vroiam sa ne riscam si s-a prins, a facut flori...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Mersi pentru sfaturi,fetelor...
Intre timp, mi-am cumparat Practic idei (pentru casa si gradina) si am inceput si o cautare serioasa pe net. Ce-i drept, siteuri despre gradinarit sint dar, cum am mai spus, sfaturile de acolo sint destul de vagi sau cel putin asa le inteleg eu ( care sint confuza si pricep mai greu).
Ceva mai bine stau englezii, francezii si americanii la capitolul asta ( pe net) dar clima de la ei nu e ca a noastra asa ca pot cel mult sa ma inspir sau sa caut informatii de tip "how to". Eh, tot e ceva si asta.

Miine o sa merg sa cumpar din magazine seminte si bulbi, poate si ceva arbusti sau rasaduri (poate am noroc si gasesc si o magnolie). Si mai astept gradinarese experimentate pe aici, sa-mi mai "vinda" niste ponturi.


www.helpsonia.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralina spune:

Ce-mi place subiectul!Si eu sint interesata ce trebuie si cum trebuie facut intr-o gradina.Noi am inceput sa gradinarim anul trecut si fiind un an secetos nu am am avut cine stie ce productii, dar nici nu am avut nevoie sa mai cumparam din piata.Am incercat sa cultivam de toate.
In gradina ai tot timpul de facut cite ceva.Avem o prietena care a rezumat totul in citeva cuvinte :o zi apa ,o zi sapa.
Anul asta mi-e sotul plecat in perioada de inceput a primaverii si ma gindesc cu groaza ca nu prea stiu cu ce sa incep(in gradina).Nu sint in masura sa dau sfaturi dar in schimb le voi primii cu placere ,orice ajutor e bine venit.

Pentru cine e interesat de cum trebuie ingrijiti pomii fructiferi:
http://sfaturipomicole.tripod.com/index.html





Nici o stea nu ar putea straluci cu inima zdrobita!

Mergi la inceput