Educatia acasa (homeschooling)

Raspunsuri - Pagina 33

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Intru doar sa-i raspund pe scurt lui amoga la o intrebare pusa la alt subiect...

Despre programul de care vorbeam gasesti info www.ilc.org" target="_blank">aici. Desi la prima vedere pare ca n-are nimic de-a face cu un student minor sau cu homeschooling, daca sapi ajung si la info relevanta (courses->special circumstances->under 18->how to enroll este doar un exemplu). Noi aveam studiata varianta asta pt ca am vrut sa mergem in Ro si ne-am uitat la varianta "student temorarily living outside Canada". La nivel de liceu, multi traditional homeschoolers aleg asta pt ca e mai usor apoi de mers la univ (mai straightforward, sa zic asa), plus ca parintii nu se mai implica atat de mult si copilul invata niste skills de org. pt univ. Al meu a inceput acum, cu clasa a 11-a. Daca mai ai intrebari, shoot! cu long/lat ti-am raspuns deja

Common sense is not so common...        [Voltaire]                 DJ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adana. spune:

poate cineva sa-mi spuna ce se intampla concret (hai sa zicem in america, sau oriunde se practica legal HS)cand te hotarasti ca vrei sa-ti scolesti singur copilul?
hai sa zicem ca eu ma gandesc sa fac asta, avand cumva grija ca fata mea sa poata merge la o scoala obisnuita oricand si-ar dori asta. sau sa poata face o facultate.
asta inseamna pe undeva ca trebuie sa urmaresc cumva cam ce se face in scoala. cam cat m-as putea indeparta totusi? atat cat sa nu ma trezesc in situatia ca predau dupa manualele lor, in ordinea lor, ca asa nu vad mare diferenta fata de scoala, decat aceea ca trebuie sa invat si eu iar. apoi: caut cam ce stil mi se potriveste? cam ce stiluri sunt? care-i diferenta intre US si HS-ul in forma lui mai putin structurata? ma inscriu undeva ca sa fiu in legalitate? dau ceva examene din cand in cand cu copilul? sau doar cand vreau sa-i echivalez ceva? imi caut un grup? inteleg ca sunt multe chestii (suspectez ca-s ghiduri, ceva manuale, tehnici...) care ajuta parintele sa poata "preda", probabil ca explica, interesa, ar fi mai potrivit ca si cuvant. cam ce gen de chestii poate folosi un parinte? cine le creaza? cine le distribuie?
poate as mai avea ceva intrebari dar sa vedem dupa ce le lamuresc pe astea.

acum ma mai gandesc la ceva. un coleg al sotului meu a stat in america cu copil de clasa a 11-a cu tot. cand s-au intors nu a reusit sa echivbaleze anul scolar si a repetat clasa a 11. prea multe detalii nu stiu dar m-as putea interesa. ma gandesc ca e posibil ca studiind in acte/hartii/legi cum poti face HS in romania sa te trezesti, in cazul in care copilul vrea aici facultate sau poate liceu, ca nu se poate echivala, la modul concret.
nu stiu exact ce poate sa apara, dar poate orice. la limba romana nu se poate echivala nimic, de exemplu, daca tu ai atestat din state.
dar asta e deja un subiect in care nu vreau sa intru prea tare pentru ca risc sa primesc aici raspunsuri in detrimentul primului set de intrebari - care pentru moment ma intereseaza mai tare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adana. spune:

amoga, uite ca mi-ai raspuns oarecum si la dorinta legata de chestii de zi cu zi, prin blogul tau. multumesc, fain.

ma faci sa ma gandesc ca trebuie sa fiu mult mai atenta cum formulez. sunt lucruri care nu au fost intelese clar, noroc ca mi-ai dat ocazia. acum nu ca ar fi important tare, dar cand am spus ca poate fata ta nu a avut genul asta de frustrari am spus-o doar in ideea in care neavand genul asta de frustrari nici tu nu mi-ai fi putut spune cum le gestionati. altfel...mi se pare ca fata mea se dezvolta frumos tare, nu-mi fac griji si nu compar decat in scopul de a vedea tendintele varstei si analiza cam pe unde am putut impinge eu lucrurile intr-o directie sau alta. sunt interesata sa vad cum as putea face eu lucrurile bine. deci sa ma evaluez pe mine, nu pe ea. intr-un anume sens se poate spune ca vreau intai sa ma asigur ca nu prea ii stau in cale inainte de a-i facilita ceva in domeniul dezvoltarii. dar iar sunt metaforica si poate iar nu se intelege bine.

oricum, e fain (la modul foarte serios) ca imi dai ocazia sa lamuresc ce nu a fost. esti genul de persoana cu care dialogul este foarte la vedere si asta imi place tare. uf...cica sa nu mai fiu metaforica...idee este ca pare ca nimic nu trece mai departe nemestecat, fara reactie, si poti oricand sa arati ce ai vrut sa spui chiar daca nu ai reusit din prima. e asa..ca la ping-pong. chiar daca se scrie mult, fiecare pasa este trimisa inapoi (chiar daca ulterior).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns patou spune:

ce m-am bucurat sa gasesc subiectul acesta!!!

de ceva vreme cochetez cu aceasta idee. ma bucur enorm ca nu sunt singura.
revin dupa ce citesc mesajele postate aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amoga spune:

quote:
Originally posted by adana.
poate cineva sa-mi spuna ce se intampla concret (hai sa zicem in america, sau oriunde se practica legal HS)cand te hotarasti ca vrei sa-ti scolesti singur copilul? [...]

In U.S.A. si Canada legile privind educatia sunt in jurisdictia statelor (provinciilor), nu a guvernului federal. Asta are ca si consecinta diferente intre modul cum e legiferat homeschooling-ul intr-un stat sau altul.

Ca sa aflii detalii despre partea birocratica relevanta statului in care esti (NY?) ar fi bine sa iei legatura cu autoritatile din statul respectiv (probabil ca au informatiile care te intereseaza publicate pe un web-site). Sau, si mai bine imho, ia legatura cu un "grup de suport" din vecinatatea ta si pune-le lor toate intrebarile astea despre care sunt pasii efectivi pe care trebuie sa-i parcurgi pentru a face homeschooling in legalitate.

quote:
Originally posted by adana.
asta inseamna pe undeva ca trebuie sa urmaresc cumva cam ce se face in scoala. cam cat m-as putea indeparta totusi? atat cat sa nu ma trezesc in situatia ca predau dupa manualele lor, in ordinea lor, ca asa nu vad mare diferenta fata de scoala, decat aceea ca trebuie sa invat si eu iar. apoi: caut cam ce stil mi se potriveste? cam ce stiluri sunt? care-i diferenta intre US si HS-ul in forma lui mai putin structurata? ma inscriu undeva ca sa fiu in legalitate? dau ceva examene din cand in cand cu copilul? sau doar cand vreau sa-i echivalez ceva? imi caut un grup? inteleg ca sunt multe chestii (suspectez ca-s ghiduri, ceva manuale, tehnici...) care ajuta parintele sa poata "preda", probabil ca explica, interesa, ar fi mai potrivit ca si cuvant. cam ce gen de chestii poate folosi un parinte? cine le creaza? cine le distribuie?
poate as mai avea ceva intrebari dar sa vedem dupa ce le lamuresc pe astea.

Pai chiar si astea sunt destule ca sa umple sacii lui Mos Craciun :-)... Ce sa zic? Imi pare ca genul acesta de intrebari sunt cel mai bine discutate intr-un "grup de suport", cu familii care au experienta in domeniu.

In ce ma priveste, vad scolitul acasa ca o oportunitate in a da friu liber initiativelor, intereselor si imaginatiei copiilor. Ma gindesc la invatat nu ca la un proces pe care-l controlez, ci ca la o aventura plina de surprize si spontaneitate. Nu m-astept ca un copil sa invete X, Y, Z, ci m-astept ca un copil sa invete ceva (ceea ce-i trezeste interesul) din imensitatea de cunostinte care-i sunt accesibile.

Si, dupa ce va fi practicat citiva ani studiul a ceea ce-l intereseaza, m-as astepta ca copilul sa fi deprins "algoritmul" prin care sa poata invata cam orice din ceea ce-si pune in minte sa-nvete. Adica: sa stie sa-si gaseasca sursele de informare, sa stie sa puna intrebari relevante, sa stie sa formuleze concluzii, etc. Iar daca va stii toate astea atunci chiar e relativ putin important ce va fi studiat de-a lungul timpului, pentru ca oricind va fi in stare sa invete ceea ce are nevoie in vederea atingerii unui obiectiv (luat un examen, o diploma, etc.).

D-aia, eu unu' ma simt mult mai atras de 'unschooling' (educatie dirijata de cel educat), decit de vreo forma de 'homeschooling' care presupune urmarea unei programe. Da' asta sunt eu -- altii au alte prioritati, si vad al'fel procesul de educatie. Ce-i fain e ca scolitul acasa e suficient de lax in reguli pentru a-i acomoda pe toti.

A.M.

ps/ Despre stiluri diferite de a face HS s-a scris cite ceva prin luna noiembrie pe blogul Educatie Libera. S-ar putea sa-ti fie suficient pentru a-ti face o idee.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns BalMascat spune:

V-am citit cu mare interes.
Si eu cochetez cu gandul la HS sau US, insa e prea devreme sa stiu precis ce ni se potriveste. Baietelul meu are 2 ani jumate.
Sunt de parere ca odata ajuns la scoala, ceea ce il conduce acum sa invete, se atrofiaza din cauza ghidarii spre ceva care poate sa nu fie in interesul lui la acel moment.
Maria Montessori isi bazeaza teoriile ei pe ce a observat ca fac copiii neghidati. Pe curiozitatea si interesul lor sa invete.
A observat ca un copil poate invata sa citeasca, sa scrie. cand e el gata.
la fel sa socoteasca, sa numere, etc. fara o presiune din afara.

mai sunt multe de spus si am sa revin.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristina26 spune:

Eu sunt impresionata cu homeschooling, poate si pentru faptul ca cei mai destepti studenti pe care i-am intalnit in facultate au fost invatat acasa (unul si-a terminat facultatea de mate in 3 ani, masteratul in 1 an si era la doctorat cand am terminat eu, altul era la inginerie si avea numai nota A ~cea mai buna nota la ei~). De obicei aici mamele care isi invata copiii acasa au cate 4-13 copii. Am cunoscut o singura familie in care mama isi invata copiii acasa desi avea doar 2, dar asta nu este foarte comun. La noi la biserica sunt cateva mame care isi invata copiii acasa dar au cate 4 copii fiecare.

Ingrid Ecaterina si mami

ingerasul meu Paul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amoga spune:

quote:
Originally posted by cristina26
De obicei aici mamele care isi invata copiii acasa au cate 4-13 copii. Am cunoscut o singura familie in care mama isi invata copiii acasa desi avea doar 2, dar asta nu este foarte comun. La noi la biserica sunt cateva mame care isi invata copiii acasa dar au cate 4 copii fiecare.

Nu am stiinta de nici o statistica in masura sa confirme sau infirme corelatia de care spui (i.e. cu cit creste numarul copiilor, cu atit mai probabil este sa se opteze pentru homeschooling). Daca e adevarat, atunci as zice ca e o situatie in care copiii ce fac parte din familiile numeroase au un avantaj fata de ceilalti (de regula e invers).

Oricum, as fi vrut sa dau un contra-exemplu: Unschool Days, un blog scris de o mama care are un singur copil. (Intre paranteze fie spus, intreaga familie --parinti + copil-- viziteaza de citeva luni Franta. Din cite pot sa-mi dau seama, au decis sa faca vizita asta prelungita pentru ca este o oportunitate excelenta de a invata o multime de lucruri. Ce poa' sa fie mai fain de-atit? :-) Si nu doar pentru copii...)

A.M.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackpanterro spune:

Prietena mea(americanca) isi invata fetele acasa.Are 3 copii, fetele 7 si 10 ani si un baietel de 6 luni.
Am numai cuvinte de lauda despre ele, sunt de o politete rar intalnita si instete foc, pt ca au venit aici cand erau fetele mici vorbesc si germana perfect.
Nu stiu care le este programul dar o voi intreba ca imi place tare mult ideea.

Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)

"With or without religion, good people would do good things and evil people would do evil things; but for good people to do evil things—that takes religion" - Steven Weinberg - Nobel Prize winner

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns BalMascat spune:

Am si eu o intrebare, nu ca as fi rezolvat celalalte detalii .
Cum procedam cu limba tarii in care traim?
Stiu ca as putea sa-l invat eu, sau ca deja intelege si vorbeste, dar mi s-ar parea mult mai natural sa o invete de la nativi, nu de la mine.
Vreo sugestie?

Mergi la inceput