Azoospermie - cap 7 -
Raspunsuri - Pagina 13
liana.berbec spune:
A ramas pentru miercuri. Trebuie sa mai sun inca o data marti seara. Rezultatul in cat timp se poate afla?
Multumesc.
nusy spune:
Raspunsul il da pe loc,te pune sa astepti maxim o ora,pana studiaza ea proba.Bafta,sa iasa bine de data asta!
Nusy
pisix spune:
liana - cum am studiat foarte mult in ultima vreme factorii favorizanti sarcinii, uite ce am mai aflat: cu 30 min. inainte de ...prestatie, sotul tau sa bea o cana de cafea; creste cu 50% mobilitatea gigeilor.
Pentru tine- Vit. E, Zinc (asta de fapt pt amandoi), Fier.
Tu renunta la cafea, indulcitori artificiali, alcool (chiar si cantitati f mici).
Si ia acid folic.
Asta evident depinde in functie de cat de proasta e spermograma...
Succes !
PisiX,
Viitoare Mami (odata si-odata)
miki-miki spune:
Am gasit ceva interesant:
Care sunt cauzele cele mai frecvente ale infertilitatii masculine?
Varicocelul
Varicocelul inseamna dilatarea venelor din scrot (fenomen similar producerii varicelor pe venele picioarelor). Aceste vene sunt dilatate deoarece sangele nu este drenat din vene in mod corespunzator. Venele dilatate permit stationarea unor cantitati suplimentare de sange in scrot, ceea ce are un efect negativ asupra productiei de spermatozoizi.
Varicocelul se poate trata
Aceasta problema este cea mai frecventa cauza reversibila a infertilitatii masculine si poate fi corectata prin microchirurgie.
Cei mai multi experti fac interventia la nivel microscopic pentru a pastra reteaua arteriala si cea limfatica. De obicei este folosita o incizie subinghinala (cam la 2,5 cm deasupra penisului si la 2,5 cm fata de linia mediana), pentru ca astfel este evitata incizarea muschilor abdominali si sunt reduse durerile postoperatorii.
Anomaliile lichidului seminal
Daca lichidul seminal este foarte gros, spematozoizilor le-ar fi greu sa se deplaseze prin el si prin tractul reproductiv al femeii. Adesea, sperma poate fi procesata pentru a separa spematozoizii mobili de resturile inconjuratoare, de spermatozoizii morti si de lichidul seminal.
De obicei, sperma procesata este plasata direct in uter folosind un mic tub (cateter).
Aceasta procedura se numeste inseminare intrauterina (IUI).
Problemele sistemului ductal
Canalele (ductele) care transporta sperma pot lipsi sau pot fi blocate. Aceasta inseamna absenta bilaterala (pe ambele parti) congenitala (din nastere) a vaselor deferente.
Poate exista obstructii fie la nivelul epididimului (structura tubulara delicata care dreneaza testiculele) sau mai sus in vasele deferente mai musculare.
Poate avea un blocaj mecanic survenit in urma interventiei de corectare a herniei sau a hidrocelului. Poate avea un blocaj datorat unui tesut cicatricial aparut ca reactie la o infectie.
Spermatozoizii sunt stocati in saci numiti vezicule seminale si apoi sunt depozitati in uretra, tubul prin care barbatul urineaza si ejaculeaza. Spermatozoizii trebuie sa treaca prin ductele ejaculatorii pentru a ajunge din veziculele seminale in uretra. Daca acestea sunt blocate pe ambele parti, nici un spermatozoid nu va trece.
Ductele pot fi reparate sau deblocate
In anumite situatii, ductele pot fi reparate sau deblocate, pentru a permite spermatozoizilor sa treaca prin tractul reproductiv al barbatului. Daca acest lucru nu este posibil, este posibila colectarea spermatozoizilor, dar intrucat astfel este obtinut un numar redus de spermatozoizi, acestia trebuie folositi apoi in cadrul tehnicilor reproductive avansate pentru a incerca obtinerea unei sarcini.
Infertilitatea imunologica
Organismul poate face o reactie imunologica (prin anticorpi) fata de propria sperma. Cauzele pot fi traumele sau infectiile testiculare, varicoceii mari sau chirurgia testiculara. Uneori motivele nu pot fi determinate.
Acesti anticorpi au efect negativ asupra fertilitatii masculine, desi motivul exact ramane neclar. Cel mai probabil, anticorpii actioneaza in mod negativ in mai multe puncte de-a lungul caii spre fertilizare. Ei ingreuneaza patrunderea spermei in mucoasa cervicala a partenerei si drumul lor in uter. De asemenea, ingreuneaza aderarea spermatozoizilor la zonapellucida (membrana externa a ovulului). De asemenea, anticorpii ingreuneaza fuzionarea spermatozoizilor cu membrana ovocitelor (a ovulelor) insesi.
Tratamentul impotriva anticorpilor spermatozoizilor este oarecum controversat.
Tratamentul poate fi bazat pe corticosteroizi. Totusi, acest tratament poate duce la o morbiditate semnificativ mai mare in randul barbatilor. Cel mai semnificativ efect este necroza aseptica a soldului (distrugerea neinfectioasa a articulatiei), ceea ce necesita inlocuirea soldului.
In cele mai multe cazuri, primul nivel al interventiilor include inseminarea intrauterina. In cazul in care cuplul urmeaza sa faca fertilizare in vitro (invitro fertilization – IVF), prezenta anticorpilor impotriva spermatozoizilor este de obicei o indicatie de a injecta spermatozoizii direct in ovul (procedura numita ICSI) in locul procedurii IVF obisnuite.
Probleme de erectie si de ejaculare
La circa 5% dintre cazurile de infertilitate a cuplurilor exista cauze legate de actul sexual. Printre ele se afla imposibilitatea de a obtine sau de a pastra erectia, ejacularea prematura, lipsa ejacularii, ejacularea retrograda (inapoi), nerealizarea actului la momentul potrivit si masturbarea excesiva.
In mod interesant, cea mai comuna problema este raritatea actului sexual. Multi barbati pot avea probleme cu erectia cand sunt supusi presiunii de a concepe un copil. Aceste cupluri pot invata usor tehnica auto-inseminarii.
Studiile au aratat ca 5 din 6 cuplurile fertile ce fac sex de patru ori pe saptamana concep un copil in sase luni, in timp ce abia unul din 6 cupluri care fac sex o data pe saptamana concep un copil in acelasi interval de timp.
Incapacitatea testiculara
Aceasta se refera in general la incapacitatea partii testiculului care produce spermatozoizi (epiteliumul seminifer) de a produce numarul adecvat de spermatozoizi maturi. Aceasta incapacitate poate aparea in orice etapa a producerii spermatozoizilor, din mai multe motive.
Testiculului ii pot lipsi complet celulele care se divid pentru a deveni spermatozoizi (sindromul Sertoli – Sertoli Cell-Only syndrome). Poate fi vorba despre incapacitatea spermatozoizilor de a-si termina dezvoltarea (oprirea maturarii – maturation arrest). Spermatozoizii pot fi produsi intr-un numar atat de mic incat foarte putini sau niciunul nu va trece cu success prin ducte si spre a ajunge in lichidul ejaculat (hipospermatogeneza – hypospermatogeneses). Aceasta situatie poate fi cauzata de anomalii genetice, factori hormonali sau de varicocel.
Chiar si in cazul in care testiculele produc un numar redus de spermatozoizi, acestia pot fi colectati si folositi in cadrul tehnicilor reproductive avansate pentru a incerca obtinerea unei sarcini.
Criptorhidia
Criptorhidia poate fi o cauza a incapacitatii testiculare. Criptorhidia este situatia in care un bebelus se naste fara ca testiculele sa-i fi coborat complet in scrot.
Deoarece testiculele sunt foarte sensibile la temperatura, daca nu au coborat in scrot inainte de adolescenta, vor inceta sa mai produca spermatozoizi. De fapt, au o rata mai mare de malignitate. Recomandarile curente sunt ca la aproximativ un an de viata, daca nu au coborat inca de la sine, sa fie coborate chirurgical.
Criptorhidia este adesea asociata cu infertilitatea masculina. 81% dintre barbatii care au un testicul criptorhid au fertilitatea normala. Totusi, numai aproximativ 50% dintre barbatii care au criptorhidie bilaterala au o fertilitate normala. Acest lucru se poate datora problemelor inerente ale testiculelor, chirurgiei sau poate fi urmarea necoborarii ambelor testicule la timp.
Medicamentele cu efect negativ asupra fertilitatii
Exista numeroase medicamente foarte cunoscute care pot avea un efect negativ asupra productiei de spermatozoizi si sau asupra functionarii testiculelor. Printre acestea sunt:
Ketoconazolul (anti-fungic)
Sulfasalazina (pentru bolile inflamatorii ale intestinelor)
Spironolactona (anti-hipertensiv)
Blocantii de canal de calciu (anti-hipertensive)
Allopurinolul, colchicina (pentru guta)
Antibiotice: nitrofuranul, eritromicina, gentamicina
Methotrexatul (cancer, psoriazis, artrita)
Cimetidina (pentru ulcer sau probleme de reflux)
Medicamentele din lista urmatoare pot provoca disfunctii ejactulatorii:
Antipsihotice: Chlorpromazina, haloperidolul, tioridazina
Antidepresive: Amitriptilina, imipramina, fluoxetina (Prozac), paroxetina (Paxil), sertralina (Zoloft)
Antihipertensive: guanetidina, prazosinul, fenoxibenzamina, fentolamina, reserpina, thazide
Anomalii hormonale
Testiculele au nevoie de hormonii pituitari pentru a fi stimulate sa produca spermatozoizi. Daca acesti hormoni sunt absenti sau numarul lor este sever redus, testiculele nu vor produce spermatozoizi la capacitatea maxima.
Este important de stiut ca barbatii care iau androgeni (steroizi) pe cale orala sau injectabil pentru marirea masei musculare opresc astfel secretarea hormonilor care stimuleaza productia de sperma.
Trebuie realizat un profil hormonal in toate cazurile de infertilitate masculina. Acesta va ajuta la eliminarea altor probleme medicale grave, va oferi mai multe informatii despre capacitatea testiculelor de producere a spermatozoizilor si poate dezvalui situatii in care este necesar tratamentul hormonal.
Infectiile
Este posibila existenta unei infectii a tractului reproductiv. Poate fi o infectie a prostatei (prostatita), a epididimului (epididimita) sau a testiculelor (orhita).
Infectiile virale post-puberale ale testiculelor pot avea urmari negative semnificative asupra testiculelor (ca atrofia) si pot produce infertilitate absoluta si ireversibila. Infectiile bacteriene sau bolile cu transmitere sexuala pot provoca blocaje ale ductelor. Pacientul poate avea o productie normala de spermatozoizi, dar ductele care ii transporta pot fi obturate.
Infectiile bacteriene sau virale active pot avea efect negativ asupra producerii sau asupra sanatatii spermatozoizilor. Globulele albe, care sunt reactia organismului la infectie, pot avea un efect negativ asupra membranei spermatozoizilor, facandu-i mai putin viabili.
Daca in proba de sperma sunt detectate prea multe globule albe sau bacterii (peste 1 milion/cmc), ar trebui efectuate culturi microbiene. Acestea includ de obicei culturile pentru bolile comune cu transmisie sexuala asimptomatice, cum sunt micoplasma, ureaplasma si chlamidia. De asemenea, este efectuata o cultura genitala generala. Daca infectia si globulele albe sunt persistente, atunci poate fi recomandat un tratament cu antibiotice.
Este important de remarcat ca la aproape toti barbatii, lichidul ejaculat nu este steril. In studiile efectuate, sperma unui barbat obisnuit contine cel putin doua microorganisme. De aceea, este foarte important sa fie ales in mod judicios tratamentul microorganismelor detectate si care nu sunt transmise pe cale sexuala.
Dupa tratarea acestor probleme, rezultatul spermogramei se va imbunatati semnificativ.
Miki
miki-miki spune:
Am gasit un tabel f interesant despre toate tipurile de azoospermie aici:
http://www.clinilab.fr/pmatechniquesmasculin.html
Miki
andrabirni spune:
Miki, ca de obicei, esti enciclopedia noastra.Foarte interesant articolul, mai putin partea in lb.franceza...
Maine am sa o sun pe Amalia.Pupici si iti multumesc inca o data.
Nusy, ce mai zici?Ne vedem luna asta, da?
Va pup, drage colege de suferinta si sper sa auzim numai de bine.
pisix spune:
Fetelor, vad ca a reinceput activitatea intensa la azoo...
Haideti ca nu vreau sa ma mut singurica la FIV, vreau sa va iau pe toate acolo si apoi sa ne mutam in grup la Odisee...
PisiX,
Viitoare Mami (odata si-odata)
liana.berbec spune:
Pisix,
Multumesc pentru raspuns. Sotul nu este bautor de cafea iar eu beam foarta multa inainte, uneori si un litru pe zi dar de prin martia-aprilie am renuntat. Acum beau foarte rar. Sotul in schimb nu bea cafea defel. O sa incerc sa-l conving sa faca asta. Sa vedem dava voi reusi.
pisix spune:
He-he, nici sotul meu nu bea cafea asa ca-l tachinez ca de aceea nu vor sa iasa gigeii :-)
PisiX,
Viitoare Mami (odata si-odata)
copilutzu spune:
quote:
Originally posted by pisix
Fetelor, vad ca a reinceput activitatea intensa la azoo...
Haideti ca nu vreau sa ma mut singurica la FIV, vreau sa va iau pe toate acolo si apoi sa ne mutam in grup la Odisee...
PisiX,
Viitoare Mami (odata si-odata)
Io , Io , ioooo , ....vin io cu tine sigur la Fiv-uletz....VIIIN!!....si la Odiesee ....cum o vrea Dumnezeu...
Pup !!!
V A
copilutz'-> Mama diminutivelor