Minciunele
Ceau, imi spuneti si mie o reteta (sau mai multe)
de minciunele? Vreau sa fac dar am uitat reteta. Sper sa stie cineva. Merci mult.
Cosmina 14+
Raspunsuri
Monika@USA spune:
La noi se numesc si minciunele si Ciurigi.
Uite reteta mea (pe care o folosesc eu...)
CIURIGI
1 cana de faina
4 galbenusuri
1/2 lingurita zahar
1 lingura rom
1 lingura smintina
un pic de sare
2 cani de ulei vegetal (pentru prajit)
zahar vanilat (pentru pudrat deasupra)
Se framinta un aluat elastic din faina, galbenusuri, zahar, rom, smintina si sare. Se framinta cam 15 minute.
Se intinde aluatul ca aluatul de taitei, sa fie o foaie subtiere. Se taie cu rozeta ("pintenul") in bucati cam de 12X7 cm (in forma de romburi!). la mijloc se face o taietura si de introduce un capat prin taietura, sa iasa ca o fundita!
Se incalzeste uleiul bine si se introduc cam 2-3 in ulei si se prajesc pentru 1-2 minute, pina sint aurii. Se scurg pe hirtie absorbanta.
Se aseaza pe platou si se presara cu zahar vanilat (ii bun si zaharul pudra simplu!)
1 cana americana=~ 250ml (un sfert de litru)
Succes la preparare 1
korinna spune:
Parca se punea si un pik de drojdie!!???Nu mai stiu sigur.Stiu ca facea bunicamea..si zau..acum cand am citit..am avut asa..o tresarire....
Bunica mea nu mai este de vreo 5 ani.Si nici nu am mai mancat de atunci.
Chiar am sa fac si eu dupa reteta voastra.
Monika@USA spune:
Eu nu pun drojdie, pentru ca asa o stiu reteta si aluatul e ca si structura (aproximativ) ca si aluatul de taitei.
De iesit iese pufos (csurige) cind se prajeste.
Poate c-or fi retete si cu drojdie, le va scrie cu siguranta cineva ...
(Cind eram mica imi taia bunica mea o bucata in foaia de taitei si o puneam pe plita un pic pina se rumenea. Mi se parea ... o bunatate )
xelanoimis spune:
Minciunelele bunicii sunt minunate
Si aluatul de taitei copt pe plita... Uitasem de el... ce bine ca mi-ai amintit
maria_alexia spune:
Noi le spunem celor din reteta Monicai "uscatele".
"Minciunelele" intr-adevar sunt dintr-un aluat cu drojdie, cam ca de gogosi, dar ... nu stiu reteta
O alta diferenta: din aluatul Monicai, noi le impaturam in forma de trandafirasi (o gaura prin mijloc in care se rasucesc si se prind toate 4 colturile), in forma de fundite sunt intr-adevar minciunelele.
La proxima tura pe la tara o sa ma pun la punct si cu reteta
niculae spune:
aluatul pentru minciunele este aluatul pentru gogosi. cand facea mama gogosi, la cerere facea si minciunele; diferea doar forma
500 g faina
2 linguri unt
3 oua
3 linguri zahar
1 lingura drojdie (25 g)
sare
lapte cat cuprinde
se face o maia (dospeala) din 1 ceasca de lapte caldut (35 gr C), 1 lingurita zahar, 2-3 linguri faina, drojdie. toate se freaca pasta, sa nu aiba cocolosi si se lasa sa creasca, la cald
dupa crestere, maiaua se amesteca cu toate celelalte produse cat sa iasa o coca potrivit de tare si se lasa la crescut 1 ora.
se intinde foaie groasa de un deget se lasa cateva minute (3-5) sa se odihneasca apoi se taie bucati rotunde cu un pahar (cana) a carui (carei) buza o dati prin faina inainte de a taia. gogosile se lasa la dospit apoi se prajesc in ulei mult.
pentru minciunele se taie foaia de aluat in dreptunghiuri (aprox 5 x 15-18 cm) si cu cutitul ascutit faceti o taietura in lungul si pe mijlocul dreptunghiului, treceti un capat prin gaura.
www.reclamaaa
Cristina_C spune:
Citindu-va, mi s-a facut un dor de minciunele presarate cu zahar pudra! N-am mai mancat, cred, de vreo 20 de ani (am 30 de toti).
Cristina,
mama lui
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C" target="_blank"> Robert, 14 decembrie 2002