Deserturile Nataliei (7)
Raspunsuri
Balbina spune:
www.houghtonmifflinbooks.com/features/gourmet/brownie.shtml target= _blank b aici /b /a . br / Poze cu prepararea pas cu pas a prajiturii a href= http://community.webshots.com/album/547388841PdmBUL target= _blank b aici /b /a oferite cu amabilitate de Alina b Davina /b br / br / hr noshade size= 1 br / b Prajitura cu lamiie /b br / br / Baza prajiturii: br / 2 pahare faina rase br / 0,5 pah. zahar pudra br / 225 g unt sau margarina br / br / Se amesteca faina cu zaharul pudra. Se adauga la untul taiat bucatele. Aluatul iese nu omogen, ci mai mult in forma de firimituri. Se pune intr-o tava aproximativ 22 cm x 38 cm in care se pune hirtie de copt si se apasa cu mina, formind si o bordura pe margini de circa 2 cm. Se coace cam 20 min. la foc nu prea mare 180 C br / br / Umplutura: br / 1 cutie de 400 g de lapte condensat cu zahar br / 4 oua br / 2/3pah. suc de lamiie br / 1 pah. faina br / 1 lingurita praf de copt br / un virf de cutit de bicarbonat de sodiu br / 1 lingura de coaja rasa de lamiie br / br / Se bate cu mixerul laptele cu ouale. Se adauga celelalte ingrediente. Se amesteca usor si se toarna peste baza prajiturii. Se coace cam 20-25 min. pina se prinde umplutura. Se raceste in forma. Se taie bucati. br / br / Poza prajiturii este a href= http://community.webshots.com/photo/496085899/496097506hMZLHz target= _blank b aici /b /a . br / br / Laptele condensat cu zahar este ca o crema groasa, foarte dulce, cu gust puternic de lapte si absolut delicioasa. Pacat ca nu se produce in Romania, se pot face o multime de deserturi cu ea. Am auzit ca se gaseste in unele supermarket-uri varianta de la Nestle, eu n-am vazut, dar sint curioasa sa stiu daca e asa. br / In Europa cu siguranta se gaseste asa ceva, aici in Ro e aproape imposibil, iar pe mine ma aprovizioneaza cineva din Md. br / hr noshade size= 1 br / b Tortul de Revelion /b br / br / Se iau 2-3 plicuri de jeleuri colorate diferite, se prepara conform instructiunilor si se toarna fiecare lichid intr-un vas mai larg si se baga la rece sa se prinda. Dupa ce se prind, se taie jeleurile cubulete. br / br / Intre timp, se bate frisca cu zahar se poate folosi si iaurt , cantitatea depinde de vasul in care veti prepara tortul si de gustul fiecaruia. Separat se pune la umflat gelatina intr-o cana, o cantitate corespunzatoare celei de frisca cu zahar. Dupa ce s-a umflat, se topeste gelatina tinind cana intr-un vas cu apa fierbinte si amestecind continuu. Dupa ce s-a topit, se lasa gelatina sa se raceasca pina la temperatura camerei si se incorporeaza atent in frisca batuta. Pentru o omogenizare mai buna, se foloseste mixerul. Apoi se adauga cubuletele de jeleuri, se amesteca din nou si se toarna compozitia intr-o cratita/salatiera/casoleta clatita cu apa rece. De-asupra se pot pune niste biscuiti, daca se doreste o idee de blat. Se pune tortul la frigider pentru vreo 2 ore. Dupa ce s-a inchegat, se rastoarna pe un platou. Ca sa iasa mai usor, se poate cufunda cratita pentru citeva secunde in apa fierbinte. br / Tortul se poate orna cu figurine taiate din jeleuri, sau cu ciocolata rasa. Arata foarte frumos cind il tai, cubuletele de jeleuri fiind transparente, parca ar fi niste ferestruici. br / br / Poza tortului este a href= http://community.webshots.com/photo/496085899/496096204pagWXU target= _blank b aici /b /a . br / br / In poza se vede ca exista si un strat de jeleu de-asupra celui de frisca. Ei bine, a fost un experiment de-al meu, cam nereusit, deoarece acest strat nu dorea sa iasa din cratita, a trebuit sa-l fortez cu un cutit, in fine, am zis ca data viitoare fac mai simplu, fara acest strat. br / hr noshade size= 1 br / b Blinii cu dovleac /b br / Reteta ruseasca br / Bliniile sint ca un fel de clatite, dar mai groase si se fac cu drojdie br / br / 500 g dovleac br / 2 pahare faina br / 2 oua br / 3 linguri zahar br / 20 g drojdie br / 2 pah. lapte br / sare dupa gust br / br / Se toarna intr-un vas lapte caldut, se dizolva drojdia in el, se adauga faina si se amesteca bine, aceasta fiind maiaua. Se lasa sa creasca. br / Dovleacul se fierbe in apa cu sare sau se coace eu il coc in cuptorul cu microunde , se raceste si se paseaza. br / In maia se adauga piureul de dovleac si galbenusurile frecate cu zahar si sare, se amesteca foarte bine. Se bat bine albusurile si se incorporeaza atent in aluat. Se lasa un pic la crescut. br / Bliniile se coc pe tigaia unsa cu un pic de ulei, exact cum se fac clatitele, se ia aluat cu polonicul si se toarna, avind grija ca acesta sa acopere toata suprafata tigaii. Aluatul fiind mai dens, bliniile vor iesi mai groase. Se coc pe ambele parti pina la rumenire. br / Se servesc calde cu smintina, dar merg foarte bine si reci. [ ] br / br / Poza bliniilor cu dovleac e a href= http://community.webshots.com/photo/496085899/496098604RzmwiG target= _blank http://community.webshots.com/photo/496085899/496098604RzmwiG /a b aici /b " target="_blank"> b Brownies Cappuccino /b br / Prajitura de ciocolata cu crema fina de brinza si glazura de ciocolata br / Reteta adaptata br / br / Este o prajitura extrem de rafinata, care va impresiona si pe cei mai pretentiosi musafiri. Desi prepararea ei dureaza ceva timp, nu este deloc complicata. br / br / Pentru stratul de prajitura: br / 120 g ciocolata amaruie de calitate, rupta in bucatele br / 85 g unt, taiat bucatele br / 1 lingurita ness, dizolvat in 1/2 lingura apa fierbinte br / 3/4 pah. zahar br / 1 fiola de esenta de vanilie br / 2 oua br / 1/2 pah. faina br / un virf de cutit de sare br / 1/2 pah. de miez de nuca, taiat bucati nu prea mici br / br / Pentru crema: br / 150 g crema de brinza Almette cu smintina o cutie sau Philadelphia br / 40 g unt moale br / 3/4 pah. zahar pudra, cernuta br / 1/2 fiola de vanilie br / 1/2 lingurita scortisoara br / br / Pentru glazura de ciocolata: br / 80 g ciocolata amaruie de calitate br / 20 g unt br / 1/4 cana frisca lichida br / 2 lingurite ness, dizolvat in 1/2 lingura apa fierbinte br / br / Prepararea prajiturii: br / Se infierbinta cuptorul la 180 Ń, se unge cu unt si se tapeteaza cu faina o forma patrata de 20cm x 20cm. eu folosesc hirtia de copt br / Se topeste la foc mic ciocolata, untul si nessul dizolvat, pina cind compozitia devine omogena. Se lasa pina se face calduta, apoi se incorporeaza zaharul si vanilia. Se adauga pe rind ouale se bate bine compozitia cu telul, pina devine lucioasa. Se cerne in ea faina si sarea, se amesteca ABIA ABIA si se adauga miezul de nuca. br / Aluatul se intinde cu lingura in forma si se coace cam 25 min. Se poate verifica cu o scobitoare: daca se lipesc farimituri de ea, este gata. Se scoate din cuptor si se raceste complet. br / br / Prepararea cremei: br / Se bate cu mixerul crema de brinza cu untul, pina cind crema devine pufoasa. Se adauga zaharul pudra, vanilia si scortisoara si se mai bate citeva minute. Crema se unge in strat uniform pe suprafata prajiturii. Se pune la rece pentru 1-2 ore. br / br / Prepararea glazurii: br / Se topeste pe baie de apa ciocolata, untul, frisca si nessul dizolvat in apa, amestecind continuu, pina cind glazura devine omogena. Se raceste pina la temperatura camerei. br / Se unge glazura uniform pe stratul de crema. Se acopera prajitura si se da la rece pentru minim 3 ore. br / Se taie in 24 patrate si se scot din forma in stare rece. br / Se servesc reci sau la temperatura camerei. Se pot pastra la frigider, intr-un singur strat, acoperite, pina la 5 zile. br / br / Va garantez ca mai mult de 1 zi nu vor rezista, sint atit de bune, incit iti vine sa le maninci pe toate odata. br / br / Poza prajiturii este a href= http://community.webshots.com/photo/500250186/500250186Gmibjt target= _blank b aici /b /a . br / Reteta originala cu cantitatile dublate de ingrediente este a href= http://www.houghtonmifflinbooks.com/features/gourmet/brownie.shtml target= _blank b aici /b /a . br / Poze cu prepararea pas cu pas a prajiturii a href= http://community.webshots.com/album/547388841PdmBUL target= _blank b aici /b /a oferite cu amabilitate de Alina b Davina /b br / br / hr noshade size= 1 br / b Prajitura cu lamiie /b br / br / Baza prajiturii: br / 2 pahare faina rase br / 0,5 pah. zahar pudra br / 225 g unt sau margarina br / br / Se amesteca faina cu zaharul pudra. Se adauga la untul taiat bucatele. Aluatul iese nu omogen, ci mai mult in forma de firimituri. Se pune intr-o tava aproximativ 22 cm x 38 cm in care se pune hirtie de copt si se apasa cu mina, formind si o bordura pe margini de circa 2 cm. Se coace cam 20 min. la foc nu prea mare 180 C br / br / Umplutura: br / 1 cutie de 400 g de lapte condensat cu zahar br / 4 oua br / 2/3pah. suc de lamiie br / 1 pah. faina br / 1 lingurita praf de copt br / un virf de cutit de bicarbonat de sodiu br / 1 lingura de coaja rasa de lamiie br / br / Se bate cu mixerul laptele cu ouale. Se adauga celelalte ingrediente. Se amesteca usor si se toarna peste baza prajiturii. Se coace cam 20-25 min. pina se prinde umplutura. Se raceste in forma. Se taie bucati. br / br / Poza prajiturii este a href= http://community.webshots.com/photo/496085899/496097506hMZLHz target= _blank b aici /b /a . br / br / Laptele condensat cu zahar este ca o crema groasa, foarte dulce, cu gust puternic de lapte si absolut delicioasa. Pacat ca nu se produce in Romania, se pot face o multime de deserturi cu ea. Am auzit ca se gaseste in unele supermarket-uri varianta de la Nestle, eu n-am vazut, dar sint curioasa sa stiu daca e asa. br / In Europa cu siguranta se gaseste asa ceva, aici in Ro e aproape imposibil, iar pe mine ma aprovizioneaza cineva din Md. br / hr noshade size= 1 br / b Tortul de Revelion /b br / br / Se iau 2-3 plicuri de jeleuri colorate diferite, se prepara conform instructiunilor si se toarna fiecare lichid intr-un vas mai larg si se baga la rece sa se prinda. Dupa ce se prind, se taie jeleurile cubulete. br / br / Intre timp, se bate frisca cu zahar se poate folosi si iaurt , cantitatea depinde de vasul in care veti prepara tortul si de gustul fiecaruia. Separat se pune la umflat gelatina intr-o cana, o cantitate corespunzatoare celei de frisca cu zahar. Dupa ce s-a umflat, se topeste gelatina tinind cana intr-un vas cu apa fierbinte si amestecind continuu. Dupa ce s-a topit, se lasa gelatina sa se raceasca pina la temperatura camerei si se incorporeaza atent in frisca batuta. Pentru o omogenizare mai buna, se foloseste mixerul. Apoi se adauga cubuletele de jeleuri, se amesteca din nou si se toarna compozitia intr-o cratita/salatiera/casoleta clatita cu apa rece. De-asupra se pot pune niste biscuiti, daca se doreste o idee de blat. Se pune tortul la frigider pentru vreo 2 ore. Dupa ce s-a inchegat, se rastoarna pe un platou. Ca sa iasa mai usor, se poate cufunda cratita pentru citeva secunde in apa fierbinte. br / Tortul se poate orna cu figurine taiate din jeleuri, sau cu ciocolata rasa. Arata foarte frumos cind il tai, cubuletele de jeleuri fiind transparente, parca ar fi niste ferestruici. br / br / Poza tortului este a href= http://community.webshots.com/photo/496085899/496096204pagWXU target= _blank b aici /b /a . br / br / In poza se vede ca exista si un strat de jeleu de-asupra celui de frisca. Ei bine, a fost un experiment de-al meu, cam nereusit, deoarece acest strat nu dorea sa iasa din cratita, a trebuit sa-l fortez cu un cutit, in fine, am zis ca data viitoare fac mai simplu, fara acest strat. br / hr noshade size= 1 br / b Blinii cu dovleac /b br / Reteta ruseasca br / Bliniile sint ca un fel de clatite, dar mai groase si se fac cu drojdie br / br / 500 g dovleac br / 2 pahare faina br / 2 oua br / 3 linguri zahar br / 20 g drojdie br / 2 pah. lapte br / sare dupa gust br / br / Se toarna intr-un vas lapte caldut, se dizolva drojdia in el, se adauga faina si se amesteca bine, aceasta fiind maiaua. Se lasa sa creasca. br / Dovleacul se fierbe in apa cu sare sau se coace eu il coc in cuptorul cu microunde , se raceste si se paseaza. br / In maia se adauga piureul de dovleac si galbenusurile frecate cu zahar si sare, se amesteca foarte bine. Se bat bine albusurile si se incorporeaza atent in aluat. Se lasa un pic la crescut. br / Bliniile se coc pe tigaia unsa cu un pic de ulei, exact cum se fac clatitele, se ia aluat cu polonicul si se toarna, avind grija ca acesta sa acopere toata suprafata tigaii. Aluatul fiind mai dens, bliniile vor iesi mai groase. Se coc pe ambele parti pina la rumenire. br / Se servesc calde cu smintina, dar merg foarte bine si reci. [ ] br / br / Poza bliniilor cu dovleac e a href= http://community.webshots.com/photo/496085899/496098604RzmwiG target= _blank http://community.webshots.com/photo/496085899/496098604RzmwiG /a b aici /b .
Cum am facut tortul Barbie.
Sa va spun mai intii cum am procedat eu, dupa aia cum ar fi fost mai simplu de facut.
Am luat o papusa Barbie dezbracata si i-am acoperit cu folie de plastic din aia subtire, la rola, parul si picioarele. Acestea din urma le-am infasurat in prealabil si intr-un carton subtire, ca sa stea ca intr-un cilindru.
Pentru fusta (tortul prorpiu-zis) am folosit 2 blaturi din comert. I-am micsorat diametrul primului, taind forma dupa o farfurie. Dupa aceea am decupat un orificiu in mijloc, pentru picioarele. Am umplut cu crema straturile primului blat. Cel de-al doilea blat si resturile de la primul le-am taiat cubulete si le-am amestecat cu o crema de unt (e important pentru ca tortul sa-si tina forma, cind se va intari untul la frigider). Urmeaza partea mai complicata. Am pus papusa in orificiul primului blat (partea de jos a fustei) si am inceput sa cladesc in sus masa de cuburi amestecate cu crema, incercind sa-i dau forma de fusta, ajutindu-ma cu miinile. Bineinteles, papusa nu o tineam eu, ca nu aveam cum. M-au terminat picioarele interminabile ale cucoanei asteia, era cit pe ce sa ramina cu fusta cu talie joasa. In fine, am bagat creatia la frigider pentru citeva ore, iar din cind in cind mai corectam formele fustei cu miinile umezile in apa.
(Multa lume mi-a zis mai tirziu ca ar fi fost mult mai simplu daca faceam un tort sub forma de cupola si infigeam in virful lui papusa fara picioare. Uite, chestia asta nu-mi trecuse prin minte, o sa am in vedere data viitoare)
Pentru ornare am folosit frisca vegetala (Hulala) + colorant alimentar. Am bagat frisca intr-un cornet si am spritat bulinute de jur imprejur, incepind de jos. Treaba a mers mult mai repede si mai simplu decit ma asteptam. La urma am presarat pe fusta decor argintiu alimentar, sub forma de bilute. La poale am pus trandafirasii pe care i-am facut cu 1-2 zile inainte.
Trandafirasii i-am facut dintr-un fondant avind urmatoarea reteta:
160 g lapte praf
160 g zahar pudra
200 g lapte condensat cu zahar (am mai scris ce e chestia asta, dar nu mi-e greu sa explic din nou*)
colorant alimentar.
Se framinta fondantul, se rup bucatele din el si se modeleaza diverse decoratii. Se lucreaza pe masa presarata cu zahar pudra. Se pastreaza la rece mai multe zile. Decoratiile se intaresc greu, ceea ce le face mincabile. Sint foarte bune, apropo, au gust puternic de lapte.
Trandafirasii propriu-zisi i-am facut in felul urmator: am luat 5-6 bucatele de fondant, de marimea bobului de mazare. Am intins cu degetul fiecare bucatica intr-o petala subtire, de forma ovala. Se ia o scobitoare si se rasuceste fiecare petala in jurul virfului scobitorii, indoind putin marginea petalei spre exterior. Nu stiu daca explic bine, poate va ajuta poza trandafirasilor de aproape: http://community.webshots.com/photo/496085899/496098557WemzSo. Dupa ce se fixeaza toate petalele, se scoate floarea de pe scobitoare si se taie bucatica de fondant de prisos de sub ea, daca e cazul, ca sa arate mai estetic. Se pune la uscat pe un platou.
* Laptele condensat cu zahar este ca o crema groasa, foarte dulce, cu gust puternic de lapte si absolut delicioasa. Pacat ca nu se produce in Romania, se pot face o multime de deserturi cu ea. Am auzit ca se gaseste in unele supermarket-uri varianta de la Nestle, eu n-am vazut, dar sint curioasa sa stiu daca e asa.
In Europa cu siguranta se gaseste asa ceva, aici in Ro e aproape imposibil, iar pe mine ma aprovizioneaza cineva din Md.
Cum am facut tortul Buburuza
Am cumparat un blat de pandispan. L-am taiat in 3 straturi mai subtiri. Unul din ele, care era mai diform, l-am taiat cubulete. Am batut frisca cu zahar (500 ml + 100 g) si am adaugat in ea 1 pliculet de gelatina inmuiata in putina apa si topita la bain marie. Am curatat de simburi un pahar de visine. Am luat un bol rotund de salata si l-am tapetat cu folie subtire de plastic. Am asesat primul strat de blat, l-am insiropat cu putin suc de visine amestecat cu apa si zahar. Am pus primul strat de frisca, iar peste el jumatate din cantitatea de visine + cubuletele de blat. Am turnat restul cremei, iar de-asupra am pus restul visinelor. Am acoperit cu ultimul strat de blat, insiropat si el un pic. Am bagat salatiera la frigider pentru 2-3 ore. Dupa acest interval am rasturnat tortul pe un platou si l-am uns cu un strat subtire de unt frecat cu zahar. Acest strat este necesar daca se pune fondant.
Fondantul l-am pregatit dupa urmatoarea reteta:
500 g zahar pudra
10 g gelatina
55 g apa
suc de lamiie
Gelatina se pune la umflat in apa rece pentru 15 minute. Apoi se topeste la bain marie (nu se fierbe!)
Zaharul pudra se cerne, se aduna intr-un vas, se face loc la mijloc si se toarna gelatina. Se amesteca rapid. Trebuie sa iasa o compozitie omogena de culoare alba. Se framinta, adaugind, daca e prea moale, zahar pudra, sau suc de lamiie, daca e prea tare. Se framinta pina nu se mai lipeste de miini. Se coloreaza, de preferinta cu colorant gel. Acest fondant este foarte plastic, se poate intinde cu sucitorul de lemn, pe masa presarata cu zahar pudra sau amidon, se taie forme de petale, fruze. Neajunsul acestui fondant este faptul ca se intareste f. repede, de aceea trebuie sa se lucreze rapid cu el. Am citit undeva ca daca se adauga in compozitie 1 lingura de sirop de glucoza, se incetineste considerabil viteza de intarire a fondantului. Nu stiu unde sa caut siroul asta de glucoza, ca la farmacie nu au, am intrebat.
Am intins fondantul cu sucitorul pina la o grosime de circa 0,5 cm si l-am imbracat pe tort, intinzindu-l cu miinile spre margini, ca sa evit formarea de cute. Am taiat resturile de fondant.
Bulinutele le-am facut din ciocolata topita, turnata dintr-un cornet pe hirtie de copt pe care am desenat cerculete egale. La fel am facut si “fata” buburuzei. Antelene si piciorusele le-am facut tot din ciocolata topita; primelor le-am dat forma de bumerang, bineinteles ca am facut mai multe, ca s-au si rupt citeva. Piciorusele le-am facut ca simple betisoare.
Bulinele si “fata” le-am lipit cu putina ciocolata topita, dunga din mijloc a fost tot din ciocolata topita. Ochii i-am facut din fondant, am pastrat o bucatica inainte de a-l colora.
Parca nu am uitat nimic. Uitati poza cum arata tortul taiat. A, inca o chestie, nu toata lumea e amatoare de fondant, mie de exemplu anume acest fondant nu-mi prea place la gust, asa ca eu il scot pur si simplu de pe felia de tort.
Prajitura cu mere
3 oua se bat usor cu 2-3 linguri de zahar, cu telul sau furculita, timp de 2-3 minute, nu e nevoie de mixer. Se adauga 1 pahar (200 g) de iaurt simplu (sau sana, kefir, lapte batut), se amesteca bine. Se rade pe razatoarea mica coaja unei lamii, se stoarce sucul din lamiie, se adauga in compozitie coaja maruntita si sucul.
Intr-un alt vas se amesteca 1,5-2 pahare faina (200-250 g) si o lingurita de bicarbonat de sodiu sau praf de copt.
Se curata de seminte si codite vreo 500-600 g mere, dacă vreti, si de coajă, eu o pastrez. Se taie merele bucati mai mari.
Se amesteca bine toate trei compozitii. Merele trebuie sa fie predominante, aluatul abia sa le cuprinda, aici sta tot farmecul. Deci daca e nevoie, se mai adauga mere.
Se toarna aluatul intr-o tava ca pentru friptura, in care se asterne in prealabil hirtie de copt unsa cu un pic de ulei sau unt. Se niveleaza cu lingura si se baga in cuptorul preincalzit, se coace mai intii la foc mare vreo 10 minute, dupa aia la foc moderat pina se rumeneste (cam inca 20-30 minute). Se verifica cu o scobitoare de lemn daca s-a copt inauntru. In caz ca e deja rumenita, dar inauntru e cruda, se acopera tava cu o folie de aluminiu.
Din aceasta prajitura ii dau lui Vlad fara frica (are putin zahar si mere la greu), iar el o adora.
Poza prajiturii este aici.
Tort Crancin-Mancin
Seamana mai mult cu o tarta, dar asa cum in original se numeste tort, am lasat si eu denumirea de tort
Aveti nevoie de:
150 g ciocolata amaruie
70 g miez de seminte de floarea soarelui
50 g de fulgi expandati, oricare
diverse fructe (mure, coacaze, capsuni, etc.)
1 pliculet de gelatina pentru tort
1. Ciocolata se rupe bucatele si se topeste la bain marie.
2. In ciocolata fierbinte se pun fulgii si miezul de seminte si se amesteca bine. Fulgii si semintele trebuie sa fie complet cuprinse de ciocolata.
3. Intr-o forma rotunda (eu am folosit una cu pereti detasabili, cu diametrul de 28 cm) se asterne folie alimentara, astfel incit aceasta sa acopere fundul si peretii formei. Se toarna in forma compozitia de ciocolata si se intinde cu lingura, indesind-o. Se baga la frigider pentru 40-50 minute.
4. Fructele (daca sint proaspete), se spala si se usuca. Eu am folosit congelate (amestec de fructe de padure), de aceea le-am lasat un pic sa se decongeleze. Se scoate forma cu din frigider si se aseaza fructele pe „blat” in ordine aleatorie.
5. Se prepara gelatina conform instructiunilor de pe plic. Se toarna uniform pe fructe cu ajutorul unei linguri. Se baga tortul la frigider pentru minim o ora. Dupa acest interval timp se scoate tortul din forma si se aseaza pe un platou.
E un tort cu un gust proaspat si inedit, datorat combinatiei foarte reusite intre ciocolata dulce si fructele acrisoare.
Poza tortului Crancin Mancin este aici
Chec dietetic cu fructe uscate
150 ml ceai foarte tare (eu folosesc ceai verde)
350 g fructe uscate (stafide, curmale, caise uscate, prune uscate, in cantitati variabile) sau 200 g fructe uscate + 150 g miez de nuca
75 g zahar
2 oua
250 g faina (sau 150 g faina + 100 g fulgi de ovaz sau tarite de griu)
1 pliculet praf de copt
Fructele uscate se taie bucatele (cele mai mari), se pun intr-o cana si se toarna ceaiul fierbinte peste ele. Se acopera cana si se lasa o jumatate de ora.
Ouale se bat cu zaharul citeva minute. Se adauga restul componentelor (inclusiv ceiul in care s-au infuzat fructele), se amesteca bine.
Se toarna aluatul intr-o forma unsa cu unt (eu folosesc forma de chec). Se coace cam 45-55 minute la foc moderat.
Se taie dupa ce s-a racit.
Poza checului dietetic este aici.
Tort nemtesc cu brinza
Un tort foarte fin la gust, e unul din preferatele mele.
Pentru blat:
200 g faina
1 pliculet praf de copt
75 g unt moale
75 g zahar
1 fiola esenta de vanilie
1 ou
Pentru crema:
750 ă brinza de vaci
150 g zahar
4 oua
1 pliculet zahar vanilat
250 ml lapte
2-3 linguri amidon sau mai bine 1 plic de praf de puding
Blatul: Se amesteca toate componentele pentru aluat. Iese aluat pentru baza tortului. Se ia o forma cu pereti detasabili (diametrul optim – 26 cm), se unge cu un pic de unt si se intinde aluatul in ea cu miinile, formind de jur inprejur o bordura de circa 3 cm. Daca se lipeste aluatul de miini, se umezesc periodic cu apa. Pina se pregateste crema, se pune forma cu blat in frigider.
Crema: 2 oua + 2 galbenusuri se bat bine cu 100 g de zahar si esenta de vanilie. Se adauga brinza (de preferat sa se treaca printr-o sita), se amesteca, apoi laptele si praful de puding si iar se amesteca.
Se toarna crema peste blat. Se bat 2 albusuri cu restul de zahar (50 g) si se aseaza bezeaua pe crema de brinza.
Se coace la foc mediu (175-180 grade) timp de 60-70 minute. Atentie la bezea, daca se arde, se micsoreaza focul si se acopera forma cu staniol.
Se scoate din forma cu atentie abia dupa racirea completa.
Se poate face in varianta fara bezea, insa cu fructe din compot puse deasupra si turnat jeleu peste ele.
Poza tortului in varianta cu fructe este aici.
Imi place foarte mult la gust aluat de la tortul precedent. Este perfect pentru tarte, atit din alea mari, cit si din alea mici, facute in forme de briose.
Cu acelasi aluat am facut intr-o zi o tarta de dovleac
Deci, aluatul este cel de mai sus, de la tortul cu brinza.
Iar umplutura a avut urmatoarea compozitie:
500-600 g dovleac copt
2-3 linguri de zahar
4 oua
100 g smintina
1 lingurita de scortisoara
Se bat ouale cu zaharul, se adauga smintina, scortisoara si dovleacul pasat. Se toarna peste aluatul pus in forma si se coace la foc potrivit pina se prinde umplutura.
Poza tartei cu dovleac este aici.
Balbina spune:
Prajitura cu lamiie nr. 2 (fara lapte condensat)
Baza prajiturii
2 pahare faina
2/3 pah. zahar pudra
1/4 pah. amidon
un virf de cutit de sare
1 pachet de unt (200 g), taiat bucatele
Umplutura de lamiie
4 oua, batute usor
1,5 pah. zahar
3 linguri faina
coaja rasa de la o lamiie
2/3 pah. de suc de lamiie
1/3 pah. lapte
un virf de cutit de sare
Pentru baza prajiturii: Din ingrediente se face un aluat fraged care se pune intr-o forma (20/30), in care s-a asternut hirtie de copt. Hirtia trebuie sa fie un pic mai lata, sa iasa din marginile formei, ca sa putem apuca de ea pentru a scoate prajitura din tava, inainte de a o taia. Se apasa aluatul pe fundul formei (grosime circa 5 mm) si un pic pe margine (inaltime circa 1 cm). Se pune forma in frigider pentru o jumatate de ora, apoi se coace la foc moderat circa 20 min., pina se rumeneste blatul.
Pentru umplutura: se bat ouale cu zaharul si faina, apoi se adauga coaja si sucul de lamiie, laptele si sarea, se amesteca bine.
Se scade un pic focul la cuptor. Se toarna umplutura pe blat (e lichida rau, nu va speriati, asa si trebuie sa fie). Se coace pina se prinde umplutura, circa 20 min. Se raceste pina la temperatura camerei, apoi se scoate din forma cu ajutorul marginlor mai lungi ale hirtiei de copt. Se pune pe un fund de lemn si se taie bucati.
Poza prajiturii este aici
Prajitura cu banane
1/2 pahar stafide
2 linguri lichior sau suc de fructe
1 pahar faina
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
un virf de cutit de sare
3/4 pah. zahar
50 g unt moale la temperatura camerei
1 banana mai mare rascoapta (sau 2 mai mici), pasata
3 linguri lapte batut
esenta vanilie sau zahar vanilat
2 albusuri mari
1/3 pah. miez de nuca, taiat bucatele
Se toarna lichiorul sau sucul de fructe fierbinte peste stafide si se acopera. Se lasa un sfert de ora sa se umfle.
Se infierbinta cuptorul la 180°C (350°F).
Se unge o forma (20/20 cm) cu unt sau se tapeteaza cu hirtie de copt.
Intr-un vas se amesteca faina, praful de copt, bicarbonatul si sarea.
In alt vas (mai mare) se bate untul cu zaharul circa 2 minute.
Se adauga banana pasata, laptele batut, vanilia si albusurile. Se bate bine.
Se adauga faina si se amesteca cu o lingura de lemn. Apoi se pune miezul de nuca si stafidele, se amesteca bine.
Se toarna compozitia in forma pregatita, se niveleaza suprafata.
Se coace circa 30-40 minute, pina la rumenire.
Se raceste pina la temperatura camerei si se taie bucati. Se presara cu zahar pudra, dupa preferinta.
Poza prajiturii este aici si aici
Eu am folosit o forma mai mare (20/30), de aceea mi-a iesit prajitura nu foarte inalta.
Este foarte aromata, intensa la gust.
Biscuiti cu ovaz
100 g unt (margarina) moale
o jumatate de pahar de zahar
2 pahare fulgi de ovaz
1 ou
1 lingura faina
2-3 linguri nuca macinata
Untul (margarina) se amesteca bine cu zaharul, se adauga fulgii de ovaz, din nou se amesteca bine, si tot asa cu fiecare component.
Se ia din compozitie si se formeaza cu mina turtite de forma ovala sau rotunda. Se pun pe tava pe care s-a asternut hirtie de copt. Se coc biscuitii la foc moderat cam 20-25 minute.
Poza biscuitilor este aici
Prajitura cu miere
Blatul:
3 oua
1 pahar zahar
2 linguri miere
1 lingurita bicarbonat de sodiu
3-3,5 pah. faina
Crema:
800 g smintina mai groasa
zahar dupa gust
intaritor pt. frisca, daca e nevoie
Intr-un vas se amesteca ouale cu zaharul si mierea.
Se pune vasul intr-o cratita cu apa ce se pune pe foc (bain-marie). Se amesteca cu lingura mereu, pina la dizolvarea zaharului.
Se adauga bicarbonatul. Compozitia se va face spuma si isi va mari semnificiativ volumul.
Intr-un alt vas se pune faina, peste care se toarna compozitia de mai sus. Se amesteca aluatul cu lingura, trebuie sa fie de o consistenta groasa, ca un aluat de chec. Eventual, se mai adauga faina.
Se unge o tava cu unt sau se presara un strat de faina.
Se intinde aluatul cu miinile in tava, presarind faina din belsug, altfel se lipeste de miini.
Se coace la foc mare pina se rumeneste. Dupa coacere se scutura faina de pe blat cu ajutorul unui prosop de bucatarie sau cu o pensula.
Se taie blatul in 4 parti, apoi fiecare parte se taie pe grosime in 2 blaturi.
Se bate smintina cu zaharul si eventual, cu intaritorul de frisca.
Se formeaza 4 dreptunghiuri de prajitura, ungind blaturile cu crema (cu cit se pune crema mai multa, cu atit iese prajitura mai buna).
Se decoreaza dupa preferinta. Se da la rece pentru minim 6-8 ore. Se taie bucatele si se savureaza.
Dupa cum am promis, iata pozele pas cu pas :
pas 1
pas 2
pas 3
pas 4
pas 5
pas 6
pas 7
pas 8
pas 9
Se poate face si in varianta de tort, dar trebuie facute mai multe foi subtiri de blat. Cum eu sint o persoana comoda, am preferat prajitura, ca mi-e mai usor sa tai un blat copt, decit sa intind de mai multe ori in strat subtire un aluat care are tendinta sa se lipeasca de miini.
Fursecuri cu unt
4 oua
1 pahar zahar
50 ml lapte
vanilie
2-3 pahare faina
150 g unt
Se bat ouale cu zaharul si vanilia. Se adauga laptele rece si se pune pe foc mic (eu pun pe bain-marie). Se amesteca incontinuu pina se ingroasa compozitia. Se lasa la racit.
Se freaca intre palme untul cu faina, pina se obtine o compozitie formata ca din niste fulgi. Se adauga crema de oua si se framinta un aluat plastic. Daca este prea lipicios, se mai adauga faina. Se pune aluatul la frigider pentru 15-20 minute.
Cind se scoate de la rece, se intinde o foaie de vreo 5 mm grosime si se taie fursecurile cu forme diverse. Se aseaza pe o tava in care s-a asternut hirtie de copt si se coc la foc moderat pina se rumenesc usor.
Dupa ce se racesc, se pot decora cu ciocolata topita. Aceasta se toarna intr-o punga care se taie la virf.
Aceste fursecuri pot fi folosite ca decoratii de brad. In acest caz, inainte de a le coace, se face cu scobitoarea o gaurica in aluat, prin care se va trage ulterior o ata.
POZA
Tort “Lady’s fingers”
Aluat pentru “fingers”:
150 g unt
1,5 pahare apa
1,5 pahare faina (230-250 g)
6 oua
Crema:
800 g smintina
1 pahar zahar
vanilie
cacao pentru decor
Se pune la fiert apa cu untul, iar cind da in clocot, se adauga faina, amestecind continuu cu o lingura de lemn. Se mai tine un pic pe foc, pina cind aluatul incepe sa se dezlipeasca de vas. Se raceste un pic, apoi se adauga ouale pe rind, amestecind bine.
Se pune aluatul intr-o punga, care se taie la virf, si se spriteaza mici “degetele”, de grosimea unui creion si de circa 5 cm lungime, pe o tava pe care s-a asternut hirtie de copt. Se coc la foc mare, destul de repede (cam 10-15 minute). Arata cam asa cind sint coapte.
(din cantitatea de mai sus de aluat mie imi iese o cratita de 2.5 l plina cu “degetele”)
Se bate smintina cu zaharul si vanilia.
Se inmoaie fiecare “degetel” in frisca si se aseaza intr-un vas mai adinc, in straturi. Se toarna deasupra restul cremei, se niveleaza cu lingura si se presara cacao.
Se pune tortul la rece, pentru minim 6-7 ore.
POZA
Balbina spune:
Tort de ciocolata cu trufe (Truffle Cake)
Pare complicat de facut, dar nu e, va asigur. Rezultatul va impresiona pe amatorii de ciocolata si nu numai. Se poate congela.
Pentru foi:
6 galbenusuri
5 albusuri
2/3 pah. zahar (150 g)
1/2 lingurita tartar sau suc de lamiie
2 linguri apa fierbinte
2 linguri cacao
5 linguri faina
2 linguri amidon
Pentru sirop:
3 linguri apa
2 linguri zahar
1 lingura lichior (eu am folosit de ciocolata)
Pentru crema:
150 g ciocolata (de preferinta amaruie)
2 pahare frisca lichida (minim 30% grasime, eu am folosit La Dorna, cutie rosie, 32%)
Pentru trufe:
150 g ciocolata
1/3 pah. frisca lichida
1 lingurita lichior
200 g ciocolata pentru glasarea bomboanelor si ornarea tortului
Foile:
Se incalzeste cuptorul la 190 grade (foc mediu). Se deseneaza pe hirtie de copt, cu ajutorul unei farfurii, 8 cercuri de 20 cm. (eu am avut doar 2 hirtii pe care le-am folosit alternativ, de citeva ori, pina am copt toate foile, dar daca aveti un aragaz mai mare, puteti coace mai multe foi o data).
Se bat albusurile spuma cu 50 g zahar.
Galbenusurile se bat cu restul de zahar (100 g) pina se albeste compozitia. Batind incontinuu, se adauga cacaua dizolvata in apa fierbinte.
Faina se cerne impreuna cu amidonul si se incorporeaza atent in galbenusuri.
Se incorporeaza albusurile cu atentie, in 3 reprize.
Se unge hirtia de copt cu unt si se intinde aluatul cu lingura in cercurile desenate (merg cam 3 linguri pentru fiecare foaie), fara sa se depaseasca marginile, nivelind suprafata (mie mi-au iesit 10 foi din cantitatile de mai sus).
Se coc foile 5-8 minute. Atentie sa nu se arda. Se acopera cu un prosop si dupa ce se racesc, se scot cu atentie de pe hirtie si se pun pe un platou.
Siropul:
Se da in clocot apa cu zaharul. Se ia de pe foc si se adauga lichiorul.
Crema:
E mai bine sa se inceapa pregatirea ei cu o zi inainte de asamblarea tortului. Se incalzeste frisca pina aproape de fierbere si se toarna peste ciocolata rasa. Se amesteca bine pina se topeste ciocolata si se lasa la racit. Se tine la rece citeva ore bune. Inainte de asamblarea tortului, se bate crema cu mixerul pina se intareste.
Trufele:
Se incalzeste frisca pina aproape de fierbere si se toarna peste ciocolata rasa. Se amesteca bine pina se topeste ciocolata, se adauga lichiorul si se pune la rece. Peste citeva ore se ia din compozita intarita cu lingurita si se formeaza bilute cu diametrul de circa 2 cm. Se pun bomboanele pe hirtie de copt/pergament si se baga la congelator pentru o ora. Se topeste ciocolata si se glaseaza trufele. Se lasa la intarit.
Asamblarea tortului:
Se insiropeaza fiecare foaie cu ajutorul unei pensule si se unge cu crema. Intregul tort se unge cu crema pe suprafata si margini. Se aseaza trufele pe tort si se orneaza cu ciocolata rasa.
Poza tortului este aici.
Reteta originala e www.cooldesserts.com/2005/04/truffle-cake.html" target="_blank">aici.
Tort Fantezie
Blat:
3 oua
175 g unt la temperatura camerei
175 g zahar
175 g faina + 1 lingurita praf de copt
vanilie
2-3 linguri de apa
Crema:
2 oua
100 g zahar
1/3 pahar lapte
100 g unt
esenta de lamiie
5-6 bezele din comert
Jeleu:
200 ml suc de coacaze
1 pliculet gelatina pentru tort
Sirop:
2-3 linguri zahar
100 g apa
esenta de lamiie
Frisca pentru ornat.
Blatul:
Toate componentele pentru blat se bat cu mixerul timp de 1 minut. Se toarna aluatul intr-o forma de 20-22 cm diametru, unsa cu unt. Pe fundul formei se asterne un cerc de hirtie de copt, care de asemenea se unge cu unt. Se coace cam 30-35 minute in cuptorul preincalzit, la foc moderat. Dupa ce s-a copt, se raceste complet. Se taie in doua pe grosime.
Crema:
Se bat ouale cu zaharul si laptele, apoi se pune compozitia la bain-marie. Se amesteca incontinuu pina se ingroasa. Se lasa la racit. Intre timp se freaca untul cu ajutorul unei linguri de lemn, se adauga esenta de lamiie si se incorporeaza treptat crema de oua racita, cite o lingura.
Bezelele se sfarima in bucatele nu prea mari.
Siropul:
Se da in clocot apa cu zaharul, iar cind se ia de pe foc, se adauga esenta de lamiie.
Asamblarea tortului:
Se insiropeaza primul blat, se unge cu 1/2 din crema, se presara bezelele sfarimate, se insiropeaza partea de jos al celuilalt blat si se unge cu crema, se aseaza partea unsa peste bezelele de pe primul blat. Se insiropeaza partea de sus a blatului al doilea. Se toarna jeleul atent, cu lingura, o sa curga prin parti, dar n-are nimic, dupa ce se prinde, se scoate usor de pe marginile tortului.
Jeleul:
Se dizolva gelatina pentru tort in sucul de coacaze. Se pune la fiert, imediat cum da in clocot se opreste focul. Se raceste 3-4 minute amestecind incontinuu, jeleul va incepe sa se prinda. Se toarna pe tort cum e descris mai sus.
Dupa ce s-a prins jeleul, se bate frisca si se orneaza tortul cu ea.
Se lasa la rece pentru citeva ore.
Poza
Poza sectiune
Am avut mai multe peripetii cu acest tort, in primul in legatura cu frisca. Dupa cum se vede in poze, stimabila nu prea a vrut sa-si tina forma.
In al doilea rind, a doua zi era o vreme foarte urita afara si nu mi-au iesit pozele relevante. Deci ce se vede negru/maro in poza, este de fapt rosu . Este jeleu de coacaze, nu ciocolata.
Aluatul fals dospit al lui Dr. Oetker (aluat cu brinza)
E o reteta de aluat pe care am descoperit-o recent pe net si de care sint foarte incintata.
Se prepara usor, exista in 2 variante (simplu si dulce) si se preteaza pentru multiple utilizari.
Sursa retetei sustine ca acest aluat a fost inventat de celebrul Dr. Oetker.
Varianta dulce:
150 g brinza de vaci
6 linguri lapte
6 linguri ulei
virf de cutit sare
1 pliculet zahar vanilat
75 g zahar
300 g faina
1 pliculet (10 g) praf de copt
Varianta simpla:
150 g brinza de vaci
6 linguri lapte
6 linguri ulei
1 lingurita sare
300 g faina
1 pliculet (10 g) praf de copt
Se amesteca intr-un vas brinza, laptele, uleiul, sarea/zaharul. In alt vas se cerne faina impreuna cu praful de copt. Se incorporeaza faina in pasta de brinza si se framinta, dar nu prea mult, efectiv citeva minute, cit nu se mai lipeste aluatul de miini.
O mentiune importanta: daca brinza e mai uscata, merge mai putina faina, cam cu 1/3 mai putin.
Eu am facut din acest aluat pizza si placinta cu brinza (inainte de cuptor si dupa)
Iar din varianta dulce am facut melcisori cu nuca si scortisoara. Din pacate nu am poze la ei, dar va asigur ca au fost deliciosi!
Sper sa va placa si voua acest aluat, eu m-am indragostit de el.
Pandispan cu suc de portocale
Aromat si cu gust puternic de portocale, nu mai necesita insiropare
3/4 pahar suc de portocale
1/3 pahar ulei
1,5 pahar zahar
6-7 oua
3 lingurite praf de copt
2 pahare faina
Se amesteca uleiul, sucul, galbenusurile si 1 pahar de zahar. Se adauga faina amestecata in prealabil cu praful de copt.
Se bat separat albusurile cu o jumate de pah. de zahar. Se amesteca cu grija cele 2 compozitii.
Se toarna intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina, se coace la foc moderat. In timpul coacerii sa nu fie zgomote puternice la bucatarie (trintit de usi, bocanituri, etc.), ca se poate lasa pandispanul.
Unul din deserturile care imi face demult cu ochiul sa-l pregatesc este Cheese cake, o prajitura cu blat subtire (fie din biscuiti maruntiti, fie din aluat pentru tarte) si cu umplutura din crema de brinza (gen Almette sau Philadelphia). Pe net sint o groaza de retete de Cheese cake, care mai de care mai diverse, dar in general ele se impart in 3 categorii: - * cele care se coc simplu in cuptor, * cele care se coc in cuptor la bain-marie, si * cele care nu au nevoie de coacere. Am ales prima varianta. Am gasit pe net o reteta pe care am adaptat-o gusturilor si posibilitatilor mele (in loc de crema de brinza am folosit smintina scursa in tifon timp de 24 de ore – iese o consistenta care seamana mult cu crema de brinza) si iata ce mi-a iesit:
Cheese cake a la Natalia
Blatul este cel de la Tortul nemtesc cu brinza, reiau reteta aici:
200 g faina
1 pliculet praf de copt
75 g unt
75 g zahar
1 fiola esenta de vanilie
1 ou
Umplutura:
500 g crema de brinza (Almette cu smintina, Philadelphiha sau smintina scursa, cum am folosit eu)
4 oua
100 g zahar
200 ml smintina dulce (eu am folosit Dorna cutie rosie, de 32% grasime)
2 linguri amidon
vanilie
Blatul: Se amesteca toate componentele pentru aluat. Iese aluat pentru baza tortului. Se ia o forma cu pereti detasabili (diametrul optim – 26 cm, eu am folosit de 28 cm), se unge cu un pic de unt si se intinde aluatul in ea cu miinile, formind de jur inprejur o bordura de circa 3 cm. Daca se lipeste aluatul de miini, se umezesc periodic cu apa. Pina se pregateste umplutura, se pune forma cu blat in frigider.
Umplutura: Se bate crema de brinza cu zaharul, galbenusurile, vanilia si amidonul. In al doilea vas se bat albusurile, iar intr-un al treilea – smintina dulce (frisca). Se amesteca atent toate trei compozitii. Se toarna peste blat. Se baga la cuptor la foc moderat spre mic (160-170 grade). Se coace pina ce se prinde umplutura pe toata suprafata (se scutura forma usurel, se vede daca mai exista portiuni lichide in umplutura).
Se serveste dupa racirea completa. Se orneaza dupa preferinte.
Poza in sectiune
Aici am incercat sa arat consistenta extrem de fina si cremoasa a umpluturii, asemanatoare cu cea a unui sufleu, insa e greu sa redai prin imagini un gust anume .
Tort cu prune uscate
Blat:
2 oua
1 pahar zahar
250 g margarina topita
2 linguri miere
2 linguri smintina
1 lingurita bicarbonat de sodiu
2 pahare faina (cam 300 g in total)
1 pahar de nuci
Crema:
500 ml frisca
zahar dupa gust
100 g prune uscate
Blaturile:
Ouale se bat cu zaharul, se adauga, mierea, smintina, bicarbonatul si margarina topita, se amesteca bine, apoi se incorporeaza faina. Se coc 3 blaturi intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina, la foc mediu (maxim 180 grade). Atentie sa nu se arda, blaturile se coc relativ repede: cam 10-12 minute.
Crema:
Se bate frisca cu zaharul. Se spala prunele uscate si se dau in clocot citeva minute. Dupa ce s-au racit se taie bucatele mici care se pun in crema (fara simburi ). Se pot marunti cu blenderul.
Se ung blaturile cu crema. Blatul de sus se poate unge cu crema fara prune. Se orneaza dupa gust si posibilitati. E bun de mincat deja dupa 3 ore.
Observatiile mele:
- eu am folosit unt in loc de margarina
- la crema am folosit iaurt de fructe, intrucit nu aveam smintina in casa, dar vroiam neaparat sa fac tortul
- nuci nu am pus deloc
Blaturile ies foarte pufoase si moi. Prunele din crema dau tortului un gust special si o nota acrisoara foarte potrivita. Blaturile s-au imbibat cu crema extrem de rapid, deja peste citeva ore intre ele ramasesera doar bucatelele de prune, iar tortul in sine a devenit mai inalt.
Poza tortului este aici.
Balbina spune:
Tort cu miere si lamiie
Blat:
2 oua
150 g unt (sau margarina)
3 linguri miere
1 pahar zahar (200 g)
1 lingurita de praf de copt sau bicarbonat de sodiu
3 pahare faina, aproximativ (la mine aluatul a “inghitit” 470 g)
Crema:
800 ml smintina (eu am folosit 1 l)
1,5 pahare zahar (eu am pus doar 1 pahar)
o jumatate de lamiie (daca lamiia e mica, se poate pune si intreaga)
gelatina (15 g)
Se amesteca bine mierea cu zaharul si ouale. Se adauga untul (margarina) topit(a), faina si praful de copt (bicarbonatul). Se framinta un aluat elastic, care nu se lipeste de miini.
Se imparte in 5 bucati. Fiecare bucata se intinde cu sucitorul pe hirtie de copt, intr-un cerc, de 2-3 mm grosime. Se pune hirtia pe tava si se coace la foc mediu (180 grade) timp de citeva minute, pina se rumeneste. Imediat dupa ce s-a copt, se pune o farfurie de marimea dorita peste blat si se decupeaza cu cutitul. Se face asta acum, pentru ca dupa racire blaturile devin crocante. Resturile de blat pot fi macinate si folosite la ornarea tortului.
Se bate smintina cu zaharul. Se da lamiia prin razatoare si se incorporeaza in frisca. Se pune gelatina la umflat intr-o jumatate de pahar de apa. Dupa ce s-a umflat, se topeste la bain marie. Se raceste pina la temperatura camerei, apoi se incorporeaza in frisca, amestecind cu mixerul. Se lasa crema la rece, amestecind din cind in cind. Trebuie sa se ingroase considerabil.
De fapt, mai intii se face crema si se lasa la rece, apoi se coc blaturile.
Blaturile racite se aseaza pe un platou, alternindu-le cu crema (multa ). Se baga la frigider pentru minim 8 ore. Se pastreaza numai la rece.
Poza tortului aici.
Desert cu fructe
Se poate face cu orice fel de fructe. Pentru o forma chec de 24 cm lungime eu am folosit urmatoarele:
2 portocale
1 banana
1 cutie compot ananas
1 compot pere
15 g gelatina
zahar
Se curata banana si portocalele si se taie felii subtiri. Fructele din compot se taie mai marunt, daca e cazul. Se aseaza fructele intr-un vas in ordinea dorita (e poate tapeta forma cu folie alimentara inainte de a pune fructele, mie insa nu mi-a trecut prin cap chestia asta la momentul oportun ). Compotul scurs din cutii se completeaza cu apa pina la 500 ml si se indulceste cu zahar dupa gust. Se da in clocot si se lasa sa se raceasca un pic. Separat se pune la umflat gelatina intr-o jumatate de pahar de apa rece. Dupa citeva minute, se topeste gelatina la bain marie sau microunde (putere mica). Se adauga in compotul de fructe si se amesteca bine. Dupa ce s-a mai racit un pic, se toarna cu atentie peste fructe. Se baga la rece pentru citeva ore, sa se prinda. Inaite de servire, se rastoarna pe un platou. Daca forma nu a fost tapetata cu folie alimentara, se cufunda in apa fierbinte pentru citeva secunde.
Poza cu desertul in forma si cu el rasturnat.
Balbina spune:
Astea au fost retetele vechi. Acum urmeaza noutatile:
Lemon meringue pie - Tarta cu crema de lamaie
Reteta de la Alina (Davina)
Aluat pentru tarta:
200 g faina
100 g unt
50 ml apa
un virf cutit sare
Umplutura de lamiie:
3 galbenusuri
1 1/2 cana zahar (eu am pus un pic mai putin)
3 linguri faina
3 linguri amidon
1 1/2 cana apa
2 linguri unt
1-2 linguri de coaja de lamaie rasa fin
1/3 cana suc de lamaie
Bezea (merengue)
3 albusuri
1/2 lingurita vanilie
1/4 lingurita tartar (cream of tartar) sau citeva picaturi de suc de lamiie
6 linguri zahar
Blatul: se prepara aluatul de tarte prin amestecarea tuturor componentelor. Se intinde intr-o tava de tarta, formind niste margini si se coace 15-20 minute. Inainte de copt se asterne peste aluat o folie de aluminiu si se apasa cu mina, modelind dupa forma. E necesara aceasta procedura, ca sa nu se ridice aluatul la copt.
Umplutura: intr-un vas de marime mijlocie se amesteca zaharul, faina, amidonul si un pic de sare. Incet se adauga apa. Se pune vasul pe aragaz la foc mediu-iute pina se ingroasa compozitia si face bule, amestecind continuu. Se da focul mai mic si se lasa sa mai fiarba 2 minute. Se ia vasul de pe foc. Bateti galbenusurile cu o furculita. Se iau citeva linguri din crema ingrosata, si dupa ce s-a racit un pic, se amesteca cu galbenusurile, dupa care se toarna totul inapoi in vas. Se pune iar pe foc pina incepe sa fiarba, apoi se da focul mic si se lasa 2 minute. Se inghide focul si se adauga coaja rasa si untul. Apoi se toarna incet, amestecind mereu, sucul de lamaie. Se pastreaza la cald pina e gata bezeaua.
Bezeaua: se lasa albusurile sa stea la temperatura camerei 30 min. Intr-un castron mare se amesteca albusurile, vanilia si praful de tartar sau suculd e lamiie. Se bate cu un mixer electric la viteza medie timp de 1 min. sau pina cind se formeaza soft peaks (cind opriti mixerul si-l ridicati albusurile formeaza virfuri indoite).
Incet adaugati zaharul, cite o lingura. Bateti la viteza mare pentru inca 4 minute aproximativ pina compozitia formeaza virfuri drepte si lucioase (stiff & glossy peaks), iar zaharul s-a dizolvat.
Se toarna crema calda de lamiie peste blat. Se intinde bezeaua in strat uniform si se sigileaza la margini cu blatul de tarta, pentru a preveni retragerea ei la coacere. Se coace la foc mediu (180 grade) timp de 15 min. Se raceste pe gratar timp de 1 ora. Apoi se da la rece pentru 3-6 ore inainte de servire.
POZA
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad (22.06.2004)
Bunatati
Balbina spune:
Crema de lamiie (Lemon curd)
E foarte populara atit in State, cit si in Europa. O crema ce se face din suc de lamiie, zahar si unt. Se poate face pe aragaz, dar si la microunde. Personal, am preferat a doua varianta, ca fiind mai rapida si mai simpla.
Pentru 450 g de crema:
75 unt taiat cubulete
3 oua
225 g zahar
coaja rasa si sucul de la 2 lamii
Pe aragaz:
Intr-un vas se amesteca ouale, zaharul si sucul de lamiie. Se tine la bain marie, amestecind continuu, pina se ingroasa (cam 10-15 minute). Se inchide focul, se adauga untul si coaja rasa de lamiie. Se amesteca pina la topirea untului.
La microunde:
Se pune untul intr-un vas potrivit pentru microunde si se tine la putere maxima 50-60 secunde, pina se topeste.
Se bat spuma ouale cu zaharul si se toarna peste untul topit. Se adauga sucul si coaja rasa de lamiie si se baga din nou la cuptor, la putere maxima, pentru 3 1/2 – 4 minute, pina se ingroasa, scotind la fiecare minut si batind un pic cu telul.
Crema gata preparata se toarna in borcanele si se pastreaza la rece pina la 2 saptamini.
Merge perfect la clatite, inghetata, torturi, prajituri. Se poate amesteca cu frisca batuta.
POZA
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad (22.06.2004)
Bunatati
Balbina spune:
Clatite pufoase (Buttermilk Pancakes)
O reteta de clatite americane, pufoase si bune.
1 pahar lapte batut / iaurt / sana
1 ou
2 linguri unt topit sau ulei
esenta de vanilie
1 pahar faina
2 linguri zahar
1/4 lingurita sare
1/2 lingurita bicarbonat
1 lingurita praf de copt
Se amesteca intr-un vas laptele batut cu oul, untul/uleiul, vanilia si zaharul.
Intr-un alt vas se cerne faina cu sare, bicarbonat si praf de copt.
Acum urmeaza cel mai important lucru: se toarna amestecul lichid in cel uscat, amestecind lejer de citeva ori, dar nu de tot, adica aluatul trebuie sa arate ca avind cocoloase de faina. Se lasa aluatul sa stea cam 15-20 minute, timp in care cocoloasele vor disparea. Daca nu se respecta acest detaliu, clatitele nu vor iesi pufoase.
Se toarna aluatul cu lingura intr-o tigaie teflonata incinsa, unsa cu putin ulei. Se prajesc pe ambele parti pina se rumenesc, cam asa.
In aluat se pot pune bucatele de fructe, eu am pus prune uscate.
Se servesc cu dulceata, smintina sau cu crema de lamiie.
POZA
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad (22.06.2004)
Bunatati
Balbina spune:
Cheese cake fara foc
300 g crema de brinza (cream cheese, gen Almette sau Philadelphia)
200 ml smintina dulce (frisca lichida minim 30% grasime)
100 g ciocolata alba
5 linguri crema de lamiie (vezi reteta mai sus), se poate inlocui cu pudding gata preparat
un pliculet (10 g) gelatina
Intr-un vas se infierbinta frisca si se adauga ciocolata rupta bucatele, se amesteca pina se topeste, apoi se lasa la racit. Dupa ce s-a racit, se bate cu mixerul (nu e musai sa stea teapana, la mine nu s-a intarit)
Se bate cu mixerul crema de brinza cu crema de lamiie, se adauga frisca.
Separat se pune la umflat gelatina in 2-3 linguri de apa rece. Apoi se topeste la bain-marie sau la microunde (putere mica). Se raceste pina la temperatura camerei, apoi se incorporeaza atent in compozitia de mai sus. Se bate bine cu mixerul. Se toarna intr-un vas tapetat cu folie alimentara si se da la rece. Dupa citva ore se rastoarna pe platou si se orneaza.
Merge foarte bine si pe o baza de biscuiti pisati amestecati cu unt sau pe un blat de tarta. Eu am facut simplu.
Din cantitatile date iese o portie destul de mica (intr-o forma cu diametru de 26 cm mi-a iesit o inaltime de 2 cm).
Este delicios, merita sa-l incercati.
POZA
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad (22.06.2004)
Bunatati
viorela hoff spune:
Ceau Nataly,
am vazut "noutatile" si mi-a lasat gura apa.
eu sunt racita cobza, asa ca stau pe-acasa azi, am multe portocale, ai cumva o ideea de o praji cu porto?
Vio
Tina catelus de catifea
Balbina spune:
quote:
Originally posted by viorela hoff
Ceau Nataly,
am vazut "noutatile" si mi-a lasat gura apa.
eu sunt racita cobza, asa ca stau pe-acasa azi, am multe portocale, ai cumva o ideea de o praji cu porto?
Vio, primul lucru care mi-a trecut prin minte a fost pandispanul cu suc de portocale, e o minune.
Mai poti incerca tarta cu bezea si crema de lamiie, dar in ambele cazuri sa inlocuiesti sucul si coaja rasa de lamiie cu cele de portocala.
Sau mai poti face un desert cu portocale in jeleu. Dar cum acesta se serveste rece, iar tu esti racita, mai bine il faci altadata.
Fa-te bine, sanatate multa!
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad (22.06.2004)
Bunatati