A doua emigrare
Noi acum 9 ani am venit in Japonia cu gindul ca vom sta doar 3 ani, pina ce sotul meu is termina masteratul. Din masterat s-a facut doctorat, intre timp am aplicat pentru emigrare in Canada si in sfirsit in martie vom ajunge si noi in Canada.
Stiu ca nu sint singura in situatia asta asa ca vreau sa stiu cum v-ati acomodat la o doua emigrare.
In general emigrarea inseamna despartirea de cei dragi. Pentru noi emigrarea in Canada inseamna apropierea de familie. Sora mea e in Montreal si chiar daca nu ne vom stabili in Montreal vom fi macar pe acelas continent. Cu toate astea mi teama de necunoscut de o noua acomodare, a incepe din nou sa ne gasim servicii, camine ...
Povestiti-mi cum a fost la voi
Raspunsuri
cipcipcip spune:
Si eu am schimbat 3 tari pina acum (Suedia, California, acum Portugalia) si nici nu-i sigur ca ramanem aici, desi barbatul meu e portughez, fiindca nu ne place Portugalia de nici o culoare. Pot spune ca orice inceput e greu, in unele parti e mai greu ca in alte parti (pentru mine acomodarea in Portugalia a fost si este f. f. grea), dar eu nu cred ca trebuie sa-ti faci probleme sa mergi in Canada, este o tara super si in mod sigur va fi mult mai usor sa va adaptati acolo decit in Japonia care este mult mai diferita. Si prieteni se pot face oriunde, mai ales Canada e plina de romani. Ce n-as da sa merg si eu in Canada sau inapoi intr-o tara CIVILIZATA fir-ar sa fie!
Succes si nu-ti fa griji!
Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005
http://community.webshots.com/user/roxanabella
Elena spune:
Buna, Delia !! Io credeam ca sunteti de mult in Canada :))
Pentru noi, la a doua "emigrare" a fost ceva mai greu din cauza limbii, dar in cazul vostru o sa vezi ca o sa fie mai usor, sunt convinsa !!
Ce mare si frumoasa s-a facut Melanie !! pentru ea va fi probabil mai greu la gradi, pana invata engleza, dar ai putea sa incepi de acum s-o inveti tu. Mi-nchipui ca acum turuie in japoneza de n-are treaba, nu ?
Mult, mult succes va doresc !!!
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
pisik 4ever spune:
si eu ma bucur ca mai gasesc pe cineva in situatia asta. sunt in franta si ma pregatesc sa plec in state. deci o sa pot sa vin sa dau impresii cat de curand...
You're unique. Just like anyone else.
... si bursuca 08.05.05
oanagabriela spune:
Noi am plecat in 1990 in Elvetia, unde am stat 3 ani. Dupa aceea am emigrat in Canada. In cazul nostru am ramas cu nostalgia Elvetiei, in mare parte din cauza diferentei semnificative intre nivelul de viata (si civilizatie) intre cele 2 tari...
Din ceea ce am discutat si cu alti romani care au avut acelasi parcurs cu noi (au trecut printr-o tara europeeana inainte de a ajunge in Canada), ramii cu aceasta nostlagie si continui sa faci comparatie intre cele 2 tari (in cele mai multe ori cu rezultate nefavorabila pentru Canada).
Deci fiti pregatiti sa o luati de la capat intr-o tara care este f.diferita de Europa din multe puncte de vedere: mod de viata, conceptii, valori, atitudini...Parerea mea este ca in Montreal este putin mai usor sa te adaptezi, avem anumite lucruri in comun cu oamenii din Quebec, mai mult de cit cu cei din alte provincii (dar este o parere personala...).
Mult noroc in noua viata.
Amonar spune:
Dar a avut cineva experienta de a se intoarce in Romania dupa o lunga perioada de stat in Europa de Vest? Noi ne gandim sa incercam sa ne facem o viata in Romania (eu dupa 15 ani de Olanda). As vrea sa impartasesc experiente cu consorti.:-)
Mona_B spune:
quote:Aflata la a doua emigrare, te contrazic: am trait anterior timp de aproape 5 ani in Germania si nu am DELOC nostalgia acestei tari, nici a Europei.Nu ca n-ar fi fost bine,n-am avut deloc bariera limbii, dar pur si simplu nu am nici o urma de regret c-am plecat de-acolo.Pentru cetatenii non UE sansele de a se realiza social si profesional in Europa de Vest sunt infime.Am refuzat sa traiesc o viata intreaga ca un "Buerger zweiter Klasse" cum am citit intr-o publicatie de sociologie din Germania in 2001- doar pentru ca n-am origine germana/ vest- europeana. Exista desigur si exceptii, eu personal, n-am intalnit.Multi accepta sa traiasca in Germania pentru protectia sociala solida, chiar daca nemtii ar fi bucurosi sa le dea un kick in the ass.Noua Canada ni se potriveste mult mai bine, si anume partea engleza.Dar fiecare simte diferit.Noroc tuturor!
Originally posted by oanagabriela
Noi am plecat in 1990 in Elvetia, unde am stat 3 ani. Dupa aceea am emigrat in Canada. In cazul nostru am ramas cu nostalgia Elvetiei, in mare parte din cauza diferentei semnificative intre nivelul de viata (si civilizatie) intre cele 2 tari...
Din ceea ce am discutat si cu alti romani care au avut acelasi parcurs cu noi (au trecut printr-o tara europeeana inainte de a ajunge in Canada), ramii cu aceasta nostlagie si continui sa faci comparatie intre cele 2 tari (in cele mai multe ori cu rezultate nefavorabila pentru Canada).
Deci fiti pregatiti sa o luati de la capat intr-o tara care este f.diferita de Europa din multe puncte de vedere: mod de viata, conceptii, valori, atitudini...Parerea mea este ca in Montreal este putin mai usor sa te adaptezi, avem anumite lucruri in comun cu oamenii din Quebec, mai mult de cit cu cei din alte provincii (dar este o parere personala...).
Mult noroc in noua viata.
Oana, mama lui Antonia
Mona, mami de Vlad -11 luni
"To see what is in front of one's nose requires a constant struggle"(G.Orwell)
Laura Takacs spune:
Mona, ai mare dreptate!Am trait un an in Germania, cu acte in regula, sanse de-a deveni cetateni, dar am optat pt America pt ca nu mi-a placut deloc acolo, din aceleasi motive ca si tie.
bubu spune:
Multumesc mult pentru raspunsuri. Eu traiesc cu speranta ca ne vom acomoda. Totusi imi fac probleme pentru copii.
narancea spune:
si noi traim cu sperantza in suflet, ca te vei acomoda ! totusi ne facem probleme de copii......
asa e vaizta, uneori trebuie sa mai emigrezi o data .......
auzi, mai stii ceva de sensei Tanaka ?
sinzi_ana spune:
quote:
Originally posted by Amonar
Dar a avut cineva experienta de a se intoarce in Romania dupa o lunga perioada de stat in Europa de Vest? Noi ne gandim sa incercam sa ne facem o viata in Romania (eu dupa 15 ani de Olanda). As vrea sa impartasesc experiente cu consorti.:-)
Noi am stat aproape 4 ani in Uk, acum suntem de aproape 3 ani in Ro...
Si ne pregatim sa plecam din nou, de data asta in Usa...de fapt inca nu suntem siguri daca ramane Usa sau NZ....
Io iubesc Romania, dar m-am convins ca merge doar in vacante sa traiesti aici...
Iau in fiecare zi viata de la capat
Sinzi, Radusi David