Buna fetelor
Vreau sa fac o coliva petnru un parastas in memoria unei matusi careia i-a plcut coliva si care facea.Eu pasta la capitolul asta si doresc foarte mult sa fac.Va rog mult sa ma ajutati.
Multumesc
Reteta soacra-mii: (face coliva tare buna)se fierbe arpacasul - putin mai mult de o jumatate de punga (la asta nu stiu cantitatea de apa, banuiesc ca e ca la orez) ar fi bine cu o zi inainte sau in asa fel incat sa fie rece la "alcatuirea" colivei. Se pune zahar dupa gust (mie imi place mai dulce, 150 g biscuti fainosi /Popular razuiti, 1 pahar miez nuca, ar fi bine sa fie tocat mai mare, nu cu masina de nuca, putina coaja de lamaie si putin rom. Dupa ce amesteci se pune pe farfurie si se orneaza pe deasupra cu putin biscuite tocat si peste el zahar farin, pe toata suprafata. Am mai vazut cu nuca de cocos pe deasupra. Bunicica, dar nu e traditionala, la gust ma refer. Se mai pune cacao sau bombonele in forma de cruce.
Eu, pun 1kg de arpacas(dupa ce l-am spalat de mai multe ori) si 3 litri si putin de apa, un praf de sare si o bag la cuptor. Nu stiu cat o las in cuptor. gust bobul de arpacas si daca vad ca este aproape fiert, adaug 800g zahar, o amestec bine si o mai las in cuptor(pana mai scade). O scot, o las in sita(pentru ca mie nu-mi place faina aceea care se scurge de la grau) si o las pe balcon peste noapte. In dimineata urmatoare adug 500g nuca tocata nu foarte marunt, arome si o amestec bine. Se mai poate adauga din faina aceea care se scurge(eu, in general, nu o mai folosesc).
Pe o farfurie(sau 2) presar pesmet fin, asez coliva, pe deasupa presar biscuiti trecuti prin masina de tocat si apoi prin sita, cu un sablon desenez o cruce din zahar pudra, apoi ornez cu bombonele din acelea mici si colorate.