Iahnie de fasole
Din nou apelez la voi, de data asta sa va rog sa ma luminati cu o reteta de fasole batuta, sau iahnie de fasole.
Cum se face?
va rog, ca mi-e tare pofta si am cautat in arhiva dar nu am gasit nici o reteta nimic...
vacanta Filipine
vavanta Brasil
19+
Raspunsuri
miria_cristina spune:
Iahnie de fasole
Ingrediente:
250 g fasole boabe,
o ceapa ,
o foaie de dafin,
100 ml untdelemn,
1,4 l suc de rosii,
25 g faina patrunjel,
marar, tarhon, cimbru,
150 ml smantana *optional*
piper, sare.
Mod de preparare:
Fasolea curatata de impuritati se pune la inmuiat.
A doua zi, dupa ce s-a limpezit cu 2-3 ape reci, se pune la fiert tot cu apa rece. Se fierbe acoperita, la foc mic, pana cand se inmoaie bine bobul si coaja, circa 1,5-2 ore, sau mai mult daca fasolea este mai veche. In oala sub presiune fierbe in circa 1-1,5 ore, dar se inmoaie coaja mai bine. Cand fasolea este fiarta, apa este scazuta pana la nivelul boabelor. Ceapa taiata marunt, se caleste intr-o cratita, la foc mic, in tot untdelemnul, cu 1/2 lingurita de sare, pana cand scade apa ce o lasa si devine lucioasa, fara sa se rumeneasca. Se stinge cu sucul de rosii si se desarta peste fasolea fiarta, adaugind foaia de dafin si o ramura de cimbru. Faina se freaca cu 2 linguri de apa rece si se amesteca cu fasolea, lasand sa fiarba cateva clocote ca sa se lege sosul. Apoi cratita se ia de pe foc, mancarea se sareaza dupa gust si se acreste cu zeama de lamaie sau cateva picaturi de otet, aromandu-se cu frunze taiate marunt de marar, patrunjel si tarhon; facultativ, se adauga un varf de cutit de piper. Se poate servi ca atare sau dreasa, cat este fierbinte, cu smantana batuta cu o lingura de apa rece.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
miria_cristina spune:
Fasole batuta
500 g fasole alba uscata
1 morcov,
1 radacina de patrunjel,
2 cepe,
1 foie dafin,
câteva boabe piper,
1 fir cimbru,
sare.
Preparare:
Fasolea se alege si se pune la înmuiat cu o seara înainte de a fi pregatita. A doua zi se schimba apa, se umple vasul cu apa fierbinte si se fierbe descoperit pâna este aproape gata. Se adauga ceapa, morcovi ptrunjel (toate crestate la capat), cimbru, foi de dafin bo
abe de piper, 2-3 linguri de ulei si se continua fierberea pâna fasolea este bine fiarta. La urma se scot toate componentele, iar fasolea se scoate si se trece prin sita. Se adauga uleiul surs de la ceapa prajita, sare si zeama de usturoi dupa gust. La nevoie se mai subtieaza cu zeama în care a fost fiarta fasolea si se bate cu telul pâna devine pufoasa. Se serveste stropita cu ulei si presarata cu ceapa prajita ai cu miez de varza murata sau cu muraturi.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
nikole spune:
Wowww Cristina, prima varianta suna super...
deja am fasolea la inmuiat, e de 2 ore pusa,si as vrea sa o mai las vreo 3 si apoi sa o pun la fiert,chiar e obligatoriu sa fie lasata peste noapte, asta inseamna 9 ore la muiat???
ca mi se lungesc urechile de pofta pana atunci....
si faina...e obligatorie?eu asta chiar nu as pune!
multumesc mult de tot
vacanta Filipine
vavanta Brasil
19+
bubu05 spune:
Nikole, uite cum fac eu fasolea batuta:
-pun fasolea la foc, fara sa o las la inmuiat deloc, cam o cana mare de fasole boabe, bineinteles aleasa si spalata
-schimb apa la fasole de vreo 3 ori, aruncand apa si punand alta clocotita peste ea.
-in ultima apa, cand fasolea este fiarta pun legumele taiate cubulete: o ceapa mare, 2 morcovi, o radacina de patrunjel, jumatate de telina. Pun sare, cimbru si 2-3 foi de dafin
-cand sunt fierte si legumele si fasolea bine de tot, scurg zeama, dar o pastrez, adaug totul in vasul de la robot si pun din zeama in care a fiert cam o cana, apoi adaug ulei, cam o cescuta, asta in timp ce merge robotul. Bineinteles ca frunzele de dafin le scot!
-separat fac un mujdei de usturoi sau pun de la inceput usturoiul in robot sa se marunteasca si sa se amestece cu fasolea. Se scoate intr-un castron si apoi se face urmatorul amestec:
-intr-o tigaie cu putin ulei se calesc 2 cepe mari taiate fideluta, cand s-au inmuiat pun suc de rosii si mai las putin la fiert.
-se adauga compozitia deasupra fasolei din castron si se presara leustean proaspat tocat.
-se papa cu muraturi!
Oana si Vladutz (2 ianuarie 2005)
Poze cu Vladutz
ame-mih spune:
Nikole, cred ca deja ai mancat fasolea.
Imi spui si mie care varianta ai ales-o?
Amelia
nikole spune:
quote:
Originally posted by ame-mih
Nikole, cred ca deja ai mancat fasolea.
Imi spui si mie care varianta ai ales-o?
Amelia
Da, exact am facut fasolea si am si mancatde mi-e rau acum de nu mai pot, am niste arsuri...am pus boia peste ceapa cand am calit-o, si apoi am asezat totul peste iahnie.Cred ca am scapatinsa cammult ca imi ies arsurile prin urechi...
am ales a doua varianta a Cristinei, nu vazusem si celelalte variante, ca as fi facut eu o combinatie,insa data viitoare adaptez retetele dupa gustul meu.Nu stiam ca se poate pune telina de ex. daca stiam as fi pus ca am destula in casa si o ador de-a dreptul.La fel si cimbru, aici nu se gaseste stiu ca da un iz mancarii...
va pup ma fugareste al meu de la calc...
vacanta Filipine
vavanta Brasil
19+
miria_cristina spune:
DA, si eu pun mai multe legume decat scrie in reteta. Dar asta numai cand vreau. Eu am respectat reteta initiala.
Acuma, ca ai facut-o intr-adevar o poti adapta dupa cum vrei.\
oricum, e buna.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."