Perioada de concentrare
Eu de multe ori cand stau cu Mihai si-l pun sa faca litere,sa socoteasca,sa invete poeziile de la camin...observ ca nu are o perioada prea mare de concentrare.Scrie sa zic asa ...cam jumate de ora..si apoi incepe sa scrie urat...se vede ca s-a plictisit.sau la poezii...o repete de 2 ori...o stie si gata...nu mai vrea.Daca-l intreb a doua zi....trebuie sa-i reamintesc eu inceputul
Cateodata ma enerveaza ca nu acorda asa mare atentie invatatului...dar ma gandesc ca inca nu e la scoala...dar cand o fi???
Voi cum ati procedat???
KORINA & BB STEFAN
Raspunsuri
cl spune:
Korinna, ai rabdare! Nu stresa copilul inutil, toate la timpul lor. Pentru varsta lui este normal sa nu se concentreze mult timp si este mult mai importanta joaca. De scoala...are tot timpul!
Claudia si Alex(4 ani si 4 luni)
descintec spune:
Mie mi se pare ca se concentreaza suficient pentru cei sapte anisori ai lui. Atit are si baiatul meu. Eu cred ca pretentiile noastre sint prea mari. Si dorinta noastra uneori prea mare de a-i invata. Eu, vara trecuta, sa-l invat pe Stef sa citeasca, ca doar Maria, sor-sa, la virsta lui citea binisor si invatase singura, pe nesimtite. I-am luat un abecedar(fetita din vecini, prietena lui, cu un an mai mica, stia literele) si-l tineam ca o zapacita, in fiecare dupa masa, linga mine. Si plins si amenintari si santaj. Pina am zis HO! ce faci cu copilul. Si fara sa mai stau linga el, asa, din mers, am vazut ca stie acum sa citeasca. Silabiseste incetut, si acum, cit am stat in spital linga el, imi citea poezioare de cite doua strofe. Korina, iti faci griji degeaba, Mihai are destula rabdare.
D.
missiday spune:
Korinna,ai rabdare cu bietul copil!!!Tu spui ca se plictiseste dupa o jumatate de ora de scris;cat ai vrea sa stea sa scrie???
E prea mic ca sa constientizeze importanta muncii individuale si sigur vei mai avea de lucru la asta,insa important este ca orice activitate de invatare sa porneasca de la ideea de joc.
Nici Radu nu se dadea in vant dupa activitatile impuse ,insa a invatat singur sa citeasca (intrebandu-ne pe noi ce litera e de fiecare data) la inceputul grupei pregatitoare;daca l-as fi stresat cu asta,sigur i-ar fi pierit interesul.
camelia-daniela spune:
Korinna,
fiecare copil este altfel!...unii se pot concentra mai mult, altii mai putin...dar sä stii cä pentru virsta lui e foarte bine!!!...ai väzut tu vre-un bäiat sä se concentreze mai mult???....glumesc....
Fetitele sint mult mai constiincioase decit bäietii, care...preferä mai bine sä batä mingea pe maidan!!!
In clasa 1-a si a 2-a, temele pt acasä nici nu trebuie sä dureze mai mult de o jumätate de orä....si cu cit cresc in virstä, creste si durata temelor....
Nu-l mai omori atita cu invätatul, cä-l innebunesti...lasä-l sä invete si la scoalä ceva, cä altfel se va plictisi...ca mine......mama mea era invätätoare si ce crezi cä afäcut cu mine acasä???...in primii 2 ani de scoalä, mä intrebam "ce se invatä la scoala asta???"...
Dacä nu poti träi cu propunerea mea, incearcä sä-l inveti prin joacä...metoda asta ii face 100% pläcere, atit lui, cit si tie...asa iti mai improspätezi si tu cunostintele....nu pot sä mä las de glumeee....
Succes, indiferent ce metodä iti alegi....
Cami.
Julie spune:
Cat(mai) dureaza o ora de curs la clasa I in Ro?
Aici este 45 de minute. Se presupune ca la 6 ani cam atat dureaza o "repriza" de concentrare. Si desigur, in sala de clasa intervine si efectul de grup. Asa ca un copil care studiaza singur cu mama lui cred ca e normal sa nu se mai poata concentra dupa cca 30 de minute.
Stai linistita, korinna, la scoala e altfel, copiii se iau unii dupa altii, intervin si competitia, si spiritul de echipa. Din pacate insa, si la rele, dar asta e alta poveste.
caterina spune:
Toate la timpul lor. Eu sunt de parere ca nu trebuie sa fie stresati. Copiii trebuie sa se joace. Bineinteles ca daca se observa la ei o aptitudine iesita din comun trebuie imediat tinut cont si chiar inclinat in acel sens. Daca nu...
alma spune:
Nici Diana nu se mai concentreaza dupa o anumita perioada de timp, dar au foarte mult de scris. Vreo 2-3 ore sta numai la birou, cu pauze, bineinteles. Am avut marele noroc ca a citit si a scris de mica (pe la 4 ani si jumatate), pentru ca iti ia mult timp si cititul pentru a doua zi.
Mai ales in perioada asta, in care e cald, nu mai are chef de nimic, e cu gandul la joaca tot timpul.
In mod normal, in clasa I nu au voie sa le dea teme pentru acasa, dar sub 2 pagini nu a avut niciodata pentru fiecare materie. Sa va spun ca de la inceputul anului pana acum a scris 16 caiete pentru 2 materii? Si ca ghiozdanul cantareste 3 kg si ceva?
Eu cred ca programa e foarte incarcata, insa noi, ca parinti, nu putem face nimic, decat sa ii ajutam pe cat se poate si sa nu le cerem imposibilul.
descintec spune:
Postez aici, desi subiectul meu e putin diferit de al Korinnei, dar tot despre concentrare. Maria mea, in clasa a patra, e aproape in vacanta. Doar aproape! E totusi perioada testelor si ea nu mai are rabdare sa stea o clipa la teme. Fiecare rind scris, fiecare cuvint invatat se face cu maaareee greutate. E gata sa dea peste cap rezultatele muncii de un semestru. Ce sa fac cu ea, in afara de ai da lecitina si bataie!! (am folosit cuvintul in sens peiorativ...deocamdata)
D.
isabela spune:
Educatoarea Anei spunea ca, la lectii, sunt atenti maxim 30 min, apoi deja sunt plictisiti si incep sa nu mai fie atenti.
Isabela si Ana( 4 ani si 10 luni).
lilach spune:
La noi la gradinite ii obisnuieste cu "perioade de concentrare " incepind de la 4 ani. De la 5 ani este obligatoriu sa-i trimiti la gradinita pentru ca invata in fiecare zi. Din cite imi aduc aminte cind copii cei mari erau in fiecare zi educatoarea lua o parte din copii si se ocupa de ei sa invete sa citeasca si numere chiar sa si adune, aprox.45 minute . In acelasi timp ajutoarea de educatoare se ocupa de ceilalti copii.
Nu stiu cum se procedeaza in Romania la gradinite dar ar trebui sa va interesati si eventual chiar sa sugerati acest lucru.
ella& laura,andrei,andra