nelamuriri la contract.....
Se da urmatoarea problema:
1. angajata cu contract permanent 1.06.2002
2. contract de asigurare suplimentar de la 1.10.2002
3. concediu medical incepand cu 15.10.2002
4. prenatal incepand cu 15.03.2003
5. nasterea 25.05.2003
Am achitat ratele contractului suplimentar din octombrie pana in aprilie inclusiv, perioada in care am fost aproape tot timpul in concediu medical.
Intrebari:
1. Care este baza de calcul a indemnizatiei de pre(post)natal, avand in vedere contractul suplimentar? Se adauga la valoarea indemnizatiei de concediu medical primite de la serviciu? (Am primit doar indemnizatia de la serviciu, fara sa cer adaugarea contractului sulimentar).
2. Ar trebui sa cotizez si luna Mai pentru contractul suplimentar, avand in vedere vechile reglementari?
3. Ar fi mai bine sa solicit direct concediu de crestere sau ar trebui sa trec prin postnatal?
Multumesc daca m-ar putea lamuri cineva.
Adia
Raspunsuri
anamaria spune:
Adia, scuze ca nu-ti raspund, de fapt si eu am cam aceeasi nelamurire de fond, si as vrea sa-mi strecor intrebarea aici... poate cineva care stie multe ne va lamuri pe amandoua...
Eu am contract de asig.suplimentara din data de 3 dec.2002, incheiat cu plata la final, adica pe 3 iunie 2003. Inca nu am nascut, si sper sa nu se intample pana atunci ! (termenul e pe 23 iunie) Asa ca in principal, intrebarea mea ar fi: sa ma platesc ratele corespunzatoare la asigurare, in speranta ca pana la 1 ian. 2004 voi primi banii cuveniti, sau sa-mi vad de treaba???
Inca o data scuze ca am intrat peste subiectul tau, si sper ca vom fi lamurite in curand...
daca dragoste nu e, nimic nu e!
marius spune:
quote:
Initial creeata de adia
Se da urmatoarea problema:
1. angajata cu contract permanent 1.06.2002
2. contract de asigurare suplimentar de la 1.10.2002
3. concediu medical incepand cu 15.10.2002
4. prenatal incepand cu 15.03.2003
5. nasterea 25.05.2003
Am achitat ratele contractului suplimentar din octombrie pana in aprilie inclusiv, perioada in care am fost aproape tot timpul in concediu medical.
Intrebari:
1. Care este baza de calcul a indemnizatiei de pre(post)natal, avand in vedere contractul suplimentar? Se adauga la valoarea indemnizatiei de concediu medical primite de la serviciu? (Am primit doar indemnizatia de la serviciu, fara sa cer adaugarea contractului sulimentar).
baza de calcul este formata din 85% din media tuturor veniturilor asigurate pe o perioada de 6 luni anterioare intrarii in prenatal deci anterioare datei de 15.03.2003, aici fiind incluse salariul, concediul medical si indemnizatia suplimentara (individuala).
2. Ar trebui sa cotizez si luna Mai pentru contractul suplimentar, avand in vedere vechile reglementari?
Nu, incepand cu 15.03.2003 nu mai trebuia si nici nu mai trebuie platita nici o suma pt contractul individual.
3. Ar fi mai bine sa solicit direct concediu de crestere sau ar trebui sa trec prin postnatal?
Ramane la latitudinea ta acest lucru dar iesi mai bine daca ramai pana la capat in postnatal deoarece la ingrijirea copilului se retine in plus 6.5% fond de sanatate deic iei cu atata mai putin.
Multumesc daca m-ar putea lamuri cineva.
Adia
Marius (www.desprecopii.com)
marius spune:
quote:
Originally posted by anamaria
Adia, scuze ca nu-ti raspund, de fapt si eu am cam aceeasi nelamurire de fond, si as vrea sa-mi strecor intrebarea aici... poate cineva care stie multe ne va lamuri pe amandoua...
Eu am contract de asig.suplimentara din data de 3 dec.2002, incheiat cu plata la final, adica pe 3 iunie 2003. Inca nu am nascut, si sper sa nu se intample pana atunci ! (termenul e pe 23 iunie) Asa ca in principal, intrebarea mea ar fi: sa ma platesc ratele corespunzatoare la asigurare, in speranta ca pana la 1 ian. 2004 voi primi banii cuveniti, sau sa-mi vad de treaba???
Inca o data scuze ca am intrat peste subiectul tau, si sper ca vom fi lamurite in curand...
In afara de contractul individual ai si un contract de munca? Daca da de cand?
anamaria spune:
Da, Marius, am si contract de munca, din decembrie 1997, iar acum, din 15 aprilie 2003, sunt in prenatal - are vreo legatura?! (ca eu sunt fizician, taaaaare pe langa problemele astea juridice!!!) Chiar m-ai facut curioasa acum, abia astept raspunsul tau...
marius spune:
Situatia ta este in felul urmator. Acum adica cat de repede poti tu luni de exemplu te duci la casa de asigurari si platesti toate lunile de la inceput adica din decembrie si pana ai intrat in prenatal, acestea si numai acestea. Concomitent soliciti adeverinta de la casa prin care sa ateste ca ai achitat aceasta perioada si cu aceasta te duci la serviciu la personal salarizare unde ti se va recalcula indemnizatia in sensul majorarii acesteia cu perioada mai sus amintita. n alt efect consta in aceea majorandu-ti-se aceasta indemnizatie in mod automat ti se va majora si cea pt ingrijirea copilului atunci cand o vei solicita deoarece intra in baza de calcul aceste indemnizatii pe care le primesti in prezent. Deci nu intarzia pt ca e in interesul tau direct. Nu uita vei plati doar si numai perioada de la semnarea contractului si pana la data intrarii tale in prenatal. Restul forget it, nu mai este necesar.
anamaria spune:
Multumesc mult, Marius! Chiar luni o sa fac ce mi-ai sfatuit, si apoi iti comunic rezultatul!