Reteta prajitura cu mere

Tocmai ce-am fost la bunici la tara si am primit o gramda de mere. As vrea o reteta de praji cu mere, de fapt, aluatul ma intereseaza cel mai tare. Cel pe care il prepar eu de obicei creste destul de mult si e destul de consistent. As vrea ceva mai "subtirel", ceva asa ca o crusta mai grosutza, daca aveti asa ceva. Si sa nu fie cu untura ca nu pot manca.
Multumesc.
Raspunsuri

LiliaToma spune:
Mie imi place la nebunie reteta de prajitura cu mere postata de Natalia, pe care o gasesti: aici
Imi place pentru ca are muuulte mere si putin aluat. Nu demult am incercat chiar fara zahar ca erau merele dulci si am scazut un pic cantitatea de faina. Am mancat cu placere pana nu am mai putut: eram linistita ca are putine calorii
Lilia si Amelia(26.09.2004)
Copiii vin pe lume cu agenda lor proprie: unii ne lumineaza viata, unii ne testeaza rabdarea, unii ne dau un scop, altii incep sa aiba grija de noi.. cert este ca atunci cand vin, copiii schimba totul.. ( DH)


Balbina spune:
Alina, uite citeva subiecte despre placinte si prajituri cu mere:
prajituri cu mere!
prajitura cu mere
tort de mere
Placinta cu mere- unde am gresit?
Pacinte cu mere?
Placinta americana de mere - cine ma ajuta?
Lilia, merci de reclama retetei.
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Poze


danyce spune:
Alynutza, poti incerca si un strudel rapid cu mere cu aluat de foietaj/de placinta din comert.Sau cu acelasi tip de aluat poti face Tarte Tatin.Tarte Tatin se face asftel:se taie merele (sau pere, caise, piersici)in felii destul de groase (se poate si in 4), se caramelizeaza putin zahar in tava, se umple tava cu felii de mere puse cu partea bombata in jos, dupa ce se face un soi de sirop se pune aluatul (de foietaj sau aluat nisipos de tarte peste, in strat subtire, se poate pune si putin aluat de pandispan) si se da la cuptor pana se rumeneste aluatul de deasupra.La mine dureaza cam 25 de minute (am cuptor cu aer cald si il pun la 200 de grade).Dupa ce se raceste putin se pune o farfurie mare rotunda peste forma de tarta si se rastoarna tarta pe ea in asa fel incat merele sa fie deasupra.Poti servi cu frisca.Cand pui zaharul la caramelizat poti adauga si arome:vanilie, scortisoara..in fct de fructele utilizate si de gusturi.
Am o reteta super usoara si rapida pt aluat de tarta cu fructe.Ma duc sa o caut si o scriu.
Daniela Veuger si Alma Bianca 21 octombrie 2004Alma,poze noi,si mai noi,cele mai noi,nou-noute,
poze yahoo
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei


danyce spune:
Am revenit.
1)Completare la ce am scris mai sus:merele (fructele) pt Tarte Tatin se pun unul langa altul in tigaie, fara spatii, pt ca devin mai mici dupa ce se caramelizeaza zaharul si se patrund putin;incearca se le asezi de la inceput in forma de rozeta si vor arata nemaipomenit.
Inca 2 ponturi:- poti pune si putin vin rosu in tava cand caramelizezi zaharul si in acest caz pui si mai multe mere pt ca trebuie sa le lasi mai mult sa patrunda si putin vin in ele
- poti servi varianta de tarta Tatin cu mere si vin cu inghetata de scortisoara;in acest caz se serveste calda (am facut nebunia asta anul trecut de Craciun pe post de desert special la cina din Ajun)
2)Aluat pt tarte (Pâte brisée):
pt 5-6 tarte (eu fac o data aluat mai mult si il congelez, iar cand am nevoie de o tarta rapida cu fructe il dezghet la microunde si il utilizez chiar si cu fructe din compot):
- 500 margarina sau unt (la temperatura camerei), in bucatele mici
-1kg de faina
- 1 lgt de sare
- 350ml apa calduta
- se amesteca faina cu untul (margarina) cu degetele pt a incorpora bine untul/margarina
- se pune amestecul asta pe o planseta de lucru si se face o gaura in mijloc, aici se toarna treptat apa, amestecand in acelasi tp cu cealalta mana
- faci o coca mare si o imparti in 5 sau 6 bucati mici
Nota:a) o buc. o poti utiliza pe loc, iar celelalte le poti congela in pungi mai grosute; aluatul se pastreaza foarte bine cam 3 luni
b) se poate folosi si la tarte cu legume; daca vreau sa fac numai tarte dulci, eu mai pun si zahar (de obicei brun) dupa ochi si gust in aluat, uneori adaug si zahar vanilat
O sa vezi ca e foarte simplu de preparat si tare bun la gust, mai ales cu putin zahar in el. Reteta mi-a dat-o o frantuzoaica dupa ce am papat o nemaipomenita tarta cu corcoduse la ea.
Daniela Veuger si Alma Bianca 21 octombrie 2004Alma,poze noi,si mai noi,cele mai noi,nou-noute,
poze yahoo
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei


tatanicu spune:
pentru tarte tatin:
http://www.tarte-tatin.com/page/recette.html
e de la mama ei :)
PÂTE BRISÉE (2 bucati de aluat)
1 lingurita (4 ml) sare
1 lingurita (4 ml) zahar
2 cani (500 ml) faina normala
8 linguri (120 ml) grasime vegetala
8 linguri (120 ml) unt
2/5 cana (100 ml) apa rece
Amestecati sarea si zaharul cu faina intr-un bol mare. incorporati grasimea vegetala si untul Faceti o fantana in centru si varsati apa rece, apoi amestecati usor pana obtineti un bulgare care nu adera la bol. Framantati usor in continuare pe o planseta stropita cu faina. Faceti 2 bulgari si ii puneti la frigider cel putin 1 ora.


danyce spune:
Tatanicule, e frumos ca ai pus un link cu o reteta completa de Tarte Tatin.Si toate ponturile date de mine mai sus tot de la mama lor vin, adica sunt culese de mine din retete frantuzesti si, in plus,experimentate. Principiul de pregatire e tot acelasi ca pe site.Eu am lasat la latitudinea amatorilor sa aleaga cantitatea de zahar
.
Pâte brisée, tot cam acelasi procedeu si aceleasi ingrediente, doar cantitate mai putina.Adaptarea cu zahar brun imi apartine
Daniela Veuger si Alma Bianca 21 octombrie 2004Alma,poze noi,si mai noi,cele mai noi,nou-noute,
poze yahoo
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei


Alynutza spune:
Multumesc mult tuturor, sunt o gramada de retete, multe din ele interesante. Cum eu vreau o placinta care sa fie ceva de genul "o tona de mere intre un pic de aluat", probabil ca o sa incerc placinta americana, deocamdata. Trebuie insa sa ma documentez bine de tot, ca am de unde ma inspira de aici.
Daniela, reteta aceea de "pate brisee" este de fapt o coca de tarta? E faramicioasa? Cat de mare e tava pentru care folosesti cantitatea asta (sau ma rog, a 5-a parte din cantitate) si o pui intr-un strat sau doua (daca e de tarta, atunci e logic sa pui doar un strat, deasupra sa vina fructele).


Hildegard spune:
Prajitura cu mere
Ingrediente
4 oua
4 linguri faina
4 (+1+1) linguri zahar pudra
1/3 praf de copt (sau jumatate de lingurita)
1 1/2 kg. mere
1 pachet unt (250gr)
300 gr. biscuiti
scortisoara pudra
jumatate lamiie mica
Merele curatate date prin razatoarea mare se lasa dupa gust cu zahar (sugestie:o lingura cu virf) de scortisoara, pina lasa zeama. Biscuitii sfarimati (cu sucitorul) se sfarima pina se fac ca grisul.Untul la temperatura camerei se intinde pe tava cit mai egal, iar peste el se presara uniform biscuitii, apoi merele nestoarse tare; se da la cuptor sa se coaca merele 20 de minute la foc potrivit.
Intre timp se bat galbenusurile cu zaharul, se pune faina, praful de copt stins cu lamiie si se adauga doua linguri de apa. Albusurile se bat spuma separat cu 1 lingura de zahar, apoi se adauga la galbenusuri, iar apoi toata compozita peste merele din tava. Se`da la cuptor pina se rumeneste piscotul.
Se scoate din cuptor, dar se lasa in tava pina se raceste complet, apoi se rastoarna pe un platou (invers, cu piscotul in jos), se taie (in romburi sau patrate, dupa preferinta) si se pudreaza.
Prajitura cu mere daneza
Ingrediente:
750 gr. faina, 250 gr. margarina, 1 lingurita sare, un ou, lapte, 3 linguri zeamil, 8 mere mari curatate si date pe razatoarea cea mare, 2 lingurite praf de scortisoara, 200 gr. zahar Optional:250 gr. zahar pudra, 3 linguri apa fiarta, o lingurita vanilie
Se pune faina ,sarea si margarina intr-un castron. Se omogenizeaza cu mana. Se separa oul. La galbenusul batut se adauga atata lapte incat sa se obtina 200 gr. de lichid. Se pune lichidul peste coca (faina+marg.+sarea) si se framanta cu mana bine. Compozitia asta se imparte in doua. Se intinde prima parte si se pune intr-o tava de copt(cam 10 cm L\6cm.l). Se amesteca merele cu zaharul, amidonul si scortisoara, iar compozitia se pune peste coca din tava. Se intinde si jumatatea cealalta de coca si se pune pe deasupra merelor. Se traseaza romburi cu cutitul pe suprafata placintei) si se unge cu albusul ramas de la ou. Se coace la foc domol pentru 50 min sau pana prinde culoarea maro deschis. Din ingredientele optionale se face o crema cu care se decoreaza placinta cand este inca calda.
Prajitura cu mere delicoasa
Ai nevoie de:
2 kg mere,
1 cana de faina,
1cana de zahar,
1cana de gris(folosesti aceeasi masura/cana),
1 pliculet praf de copt,
scortisoara,
ulei pentru uns tava,
2-3 plicuri zahar vanilat,
nuca macinata si
nuca de cocos.
Cum procedezi:se rad merele cu tot cu coaja.Se amesteca faina,zaharul,grisul si praful de copt si se impart in doua parti egale.La fel si merele rase.Se unge tava cu ulei din belsug si se pune jumatate din compozitia de praf.Peste ea pui jumatate din compozitia de mere rase si apoi in ploaie scortisoara si nuca.Peste aceasta,cealalta compozitie de praf si cealalta compozitie de mere rase scortisoara si nuca.Dupa ce ai incins cuptorul , tava o lasi jumatate de ora nu mai mult!Nu este nevoie de nici un lichid,deoarece merele isi lasa zeama,iar uleiul este absorbit de jos in sus!daca iti place romul poti pune o fiola peste merele rase si amesteci inainte de a le pune in tava.
Strudel cu mere aromat
Ingredinte:
foi de placinta, 1 kg mere, 200 gr zahar, 100 gr nuca de cocos, stafide, zeama de lamiie, vanilie, scortisoara, 100 gr margarina
Mod de preparare
Merele se curata si se taie bucati. Se pun intr-un castron cu zaharul si zeama de la o lamiie, se lasa 2-3 ore, apoi se storc, se amesteca cu nuca de cocos, stafidele, scortisoara, vanilia. Acest amestec se intinde pe foile de placinta, se ruleaza, se ung cu margarina si se presara cu putin zahar. Se aseaza in tava bine unsa cu margarina si se dau la cuptor.
de-ale gurii
Veronica, mama lui Stefan Peter 07.11.05


brendamitran spune:
Voi ma faceti sa salivez de-a binelea.....
BRENDAUn fulg pentru seara de Craciun
COPIII SUNT MAINILE CU CARE NE PRINDEM DE RAI


danyce spune:
Alina, da, e coca/aluat fraged de tarta. Folosesc o tava cu diametrul de 26cm.Se foloseste un sg strat si iese subtire.Si mie imi place sa am cat mai multe fructe si cat mai putin aluat.Aluatul il intep mereu pe alocuri cu furculita.Am si forme teflonate si forme detasabile neteflonate.In alea neteflonate pun mereu hartie de copt, dar nu inainte sa ung peretii cu putin ulei (eu am de fapt un fel de spray cu grasime in acest scop) ca sa stea bine hartia.In cele teflonate (si alea detasabile) nu pun hartie de copt, doar sprayez putin.
Acest aluat il poti folosi si la Tarte Tatin.
Daniela Veuger si Alma Bianca 21 octombrie 2004Alma,poze noi,si mai noi,cele mai noi,nou-noute,
poze yahoo
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei
