Perioada de CIC e vechime?

Perioada de CIC e vechime? | Autor: rapsody

Link direct la acest mesaj

Daca la cerintele pentru un concurs la Primarie e conditia vechime in specialitatea studiilor 9 ani, se ia in calcul si perioada de cic, adica daca am muncit 7 ani si am beneficiat de CIC 2 ani, indeplinesc aceasta conditie? Eu am 9 ani vechime sau 7 ani? Va multumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ligia13 spune:

daca vechimea ceruta e asha mare mie mi se pare tare ciudat!
Cred ca postul e deja luat de cineva care are exact 9 ani vechime, si au dat anuntul pentru ca asha e legal!

(Scuze ca sunt offtopic).
Cred ca la tine 7 ani se numara numai!

Eu si Raducu (22.04.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca tanasica spune:

pai e logic ca ai 7 ani vechime in specialitate...CIC.ul se valorifica doar la pensie...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mira_m spune:

Se plateste si ca spor de vechimein munca, insa pentru anumite specialitati nu se iau acesti ani in considerare. Si in invatamant e la fel.

Don't talk unless you can improve the silence!
Mami
&minunea mea ( mai 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rapsody spune:

In cartea de munca nici nu e trecuta perioada de CIC, acum nu se mai trece distinct. Mai bine ma duc sa intreb. La toate concursurile la stat se cere vechime 5 sau 9 ani.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by rapsody

In cartea de munca nici nu e trecuta perioada de CIC, acum nu se mai trece distinct. Mai bine ma duc sa intreb. La toate concursurile la stat se cere vechime 5 sau 9 ani.

te contrazic...in cartea de munca legal si corect se face mentiunea cand intri in CIC ca se suspenda contractul de munca...cand iesi din CIC se face mentiunea ca ti.ai reluat activitatea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniella4 spune:

Rapsody, sper sa nu te superi ca pun si eu o intrebare in topicul tau:
..deci, inainte de CIC aveam 8 ani vechime. Acum dupa CIC voi putea lua sporul de vechime pt 10 ani sau mai astept?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tino spune:

eu stiu ca CIC e vechime in munca, nu si in specialitate.
deci, ai 9 ani vechime in munca.
daca ai 7 ani vechime in specilitatea functiei pt. care vrei sa dai concurs, eu zic ca nu te incadrezi. nu ai cei 9 ani de vechime in specialitate ceruti de Primarie.
imi pare rau, poate nu vroiai sa auzi asta, dar asa e.

numai bine tuturor!

mamitza lui Papitza

Mergi la inceput

HOTARARE nr. 1.025 din 9 august 2006

pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare

ART. 33

(1) Perioada in care se beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, in vederea stabilirii drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

Legea 19/2000 - Legea pensiilor, modificata prin Legea 338/2002

Art. 38. - (1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare și perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:

a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepția celor prevăzute la art. 40 lit. a)-c) și e); b) a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.
(2) Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.

(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de perioadele asimilate, dacă în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condițiile prezentei legi.

(4) Perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) se valorifică pentru obținerea prestațiilor de asigurări sociale prevăzute de prezenta lege.

(5) Se exceptează de la prevederile alin. (4) pensia anticipată și pensia anticipată parțială, în cazul cărora nu se valorifică perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) lit. b) și c), precum și perioadele în care s-a beneficiat de pensie de invaliditate

Legea 53/2003, Codul muncii:

art.16

alin.(3) Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă îi conferă salariatului vechime în muncă.

Art. 49. - (1) Suspendarea contractului individual de muncă poate interveni de drept, prin acordul părților sau prin actul unilateral al uneia dintre părți.

(2) Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat și a plății drepturilor de natură salarială de către angajator.

Art. 51. - Contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa salariatului, în următoarele situații:
a) concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;

Avand in vedere cele de mai sus, CIC nu poate constitui vechime in munca, in specialitate sau in meserie...conform legii aceasta perioada poate fi valorificata doar ca per.asimilata la pensie sau alta prestatie de asig.sociale...adica cf.art.Art. 98. -alin. (1) din Legea 19/2000: Asigura#355;ii sistemului public au dreptul, în afar#259; de pensie, la:
a) indemniza#355;ie pentru incapacitate temporar#259; de munc#259;, cauzat#259; de boli obi#351;nuite sau de accidente în afara muncii, boli profesionale #351;i accidente de munc#259;;
b) presta#355;ii pentru prevenirea îmboln#259;virilor #351;i recuperarea capacit#259;#355;ii de munc#259;;
c) indemniza#355;ie pentru maternitate;
d) indemniza#355;ie pentru cre#351;terea copilului sau îngrijirea copilului bolnav;
e) ajutor de deces. )...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Anca,deci nici prenatalul,medicalul,concediul de lauzie nu se socotesc la calculul vechimii pentru acordarea de spor la salar?Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose

Mergi la inceput

conf.Legii 53/2003 Codul Muncii, modificat prin OUG 65/2005

Art. 50. - Contractul individual de muncă se suspendă de drept în următoarele situații:

a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporară de muncă;
c) carantină;
d) efectuarea serviciului militar obligatoriu;
e) exercitarea unei funcții în cadrul unei autorități executive, legislative ori judecătorești, pe toată durata mandatului;
f) îndeplinirea unei funcții de conducere salarizate în sindicat;
g) forță majoră;
h) în cazul în care salariatul este arestat preventiv, în condițiile Codului de procedură penală;
i) în alte cazuri expres prevăzute de lege.
Art. 51. - Contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa salariatului, în următoarele situații:

a) concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
b) concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
c) concediu paternal;
d) concediu pentru formare profesională;
e) exercitarea unor funcții elective în cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toată durata mandatului;
f) participarea la grevă;
g) absențe nemotivate/abrogat

alin. "(2) Contractul individual de munc#259; poate fi suspendat în situa#355;ia absen#355;elor nemotivate ale salariatului, în condi#355;iile stabilite prin contractul colectiv de munc#259; aplicabil, contractul individual de munc#259;, precum #351;i prin regulamentul intern."

Art. 52. - (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa angajatorului în următoarele situații:

a) pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condițiile legii;
b) ca sancțiune disciplinară;
c) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcția deținută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești;
d) în cazul întreruperii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
e) pe durata detașării.
alin.2) În cazurile prev#259;zute la alin. (1) lit. a), b) #351;i c), dac#259; se constat#259; nevinov#259;#355;ia celui în cauz#259;, salariatul î#351;i reia activitatea avut#259; anterior #351;i i se va pl#259;ti, în temeiul normelor #351;i principiilor r#259;spunderii civile contractuale, o desp#259;gubire egal#259; cu salariul #351;i celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspend#259;rii contractului."

deci da, cata vreme contractul de munca este suspendat, perioada respectiva se valorifica doar la pensie si alte prestatii de asigurari sociale...

Mergi la inceput