oala sub presiune

am si eu o mare rugaminte la voi...
sambata am cumparat o oala sub presiune care credeam ca o sa ma ajute la ciorbica sa o fac mai repede... dar nu stiu sa o folosesc
poate ma ajutati voi... se pune totul odata?? (adica carne + legume + fidea... etc sau pe rand ca la oala normala???)
multumesc
Claudia si bebe Andrei (13martie2004)
http://community.webshots.com/user/klaus29100
si
NOUTATI 2006
http://community.webshots.com/album/547409738gamZWG
Raspunsuri

aurelia1278 spune:
Eu pun zarzavaturile si carnea impreuna. Fideaua o fierb in supa dupa aceea, cateva minute, fara a mai inchide capacul. La fel, borsul, bulionul, verdeturile (frunze de patrunjel, leustean, etc.) le pun la sfarsit de tot.
Haideti la bazar! Puteti achizitiona lucruri frumoase si ieftine sau puteti face ordine in casa, ajutand in acelasi timp copilasi in suferinta.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75037" target="_blank"> Bazar pentru Alex, www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62868" target="_blank"> un baietel diabetic de 1 an


Klaus29 spune:
si cat timp le lasi sa fiarba???
Claudia si bebe Andrei (13martie2004)
http://community.webshots.com/user/klaus29100
si
NOUTATI 2006
http://community.webshots.com/album/547409738gamZWG


akella spune:
Claudia, depinde si de ciorbica. Iti dau un exemplu propriu: ieri am facut ciorbita taraneasca de vacuta. Mai intai am pus la fiert pieptul de vitel taiat cubulete si un os de vita, in apa rece cu sare, fara sa pun capacul oalei. Am spumuit foarte bine supa, am pus capacul si am lasat-o sa fiarba 40 de minute. Apoi am dat deoparte capacul, am pus legumele tocate si le-am lasat sa fiarba max. 30 de minute; am adaugat borsul fiert cu delikat, i-am mai dat un clocot, am stins focul si am pus verdeturile (patrunjel si leustean).
Daca faci ciorbita de pasare, atunci merge sa spuia o pauzasti supa bine, apoi sa pui legumele si sa fierbi totul sub presiune 30 de minute (sa nu cumva sa pui leusteanul la fiert... asa am facut eu, prin clasa a noua, si a iesit supa atat de amara, ca nici cainele nu a vrut sa manance carnea!). Nu cred ca mai e nevoie sa-ti spun ca te uiti la ceas din momentul in care oala incepe sa "fluiere"...
"Pentru Barbye, una dintre noi - trebuie sa ajuti!"
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=83472


aurelia1278 spune:
Eu carnea de pui o tin cam 20 de minute din momentul in care incepe sa fluiere, porcul 30, vaca 40.
Haideti la bazar! Puteti achizitiona lucruri frumoase si ieftine sau puteti face ordine in casa, ajutand in acelasi timp copilasi in suferinta.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75037" target="_blank"> Bazar pentru Alex, www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62868" target="_blank"> un baietel diabetic de 1 an


tanima_i2002 spune:
Claudia, uite cum fac eu: pun legumele cu carnea si apa, pun capacul si ridic supapa. Las la foc mare cu supapa ridicata pana incepe sa fluiere supapa. Dau focul mic si las si supapa in jos si mai las sa fiarba pana incepe iarasi sa fluiere, dar se mai poate lasa inca 5-10 min. Ma uit si la supapa sa vad sa nu iceapa sa iasa in afara de abur si zeama. Dupa aceea sting focul ai astept sa se raceasca un pic pana nu mai fluiera supapa daca ating de ea sau daca o ridic (adica s-a depresurizat si o potideschide). Ai grija cu oala ca daca nu e depresurizata sui incerci sa o deschizi poti sa te arzi.
Dupa ce deschid oala pun fideaua, bulionul si las sa mai fiarba si bineinteles la sfarsit verdeturile. Daca vreau sa las ciorba mai mult in frigider si sa nu umblu la ea 2-3 zile o mai pun un pic pe fos cu supapa ridicata ca sa o presurizez la loc. daca nu, pun capacul si ciorba nu isi schimba gustul nici dupa o saptamana. Asta depinde si de ce fel de ciorba e si de cat de des umbli la oala pe zi.
Spor la gatit. Ai facut o investitie buna din punctul meu de vedere.
tanima 35+ mami de
Rares
http://pg.photos.yahoo.com/ph/tanima_i/album?.dir=/518fre2


Klaus29 spune:
multumesc pentru raspusuri.... o sa imi prinda tare bine maine dimineata...
ciorba o sa o fac ca de obicei: carne de pui (bucatele de piept de pui), cartof (1-2), legume (de care am in frigider sau daca nu amestecuri congelate... mazare, conopida, fasole verde, morcov...)
iar la sfarsit fidea si cateva cubulete de spanac...
Claudia si bebe Andrei (13martie2004)
http://community.webshots.com/user/klaus29100
si
NOUTATI 2006
http://community.webshots.com/album/547409738gamZWG


Klaus29 spune:
eheeee, inca nu am apucat sa o folosesc nici acum
daca mai aveti sfaturi le astept cu placere... probabil duminica....
Claudia si bebe Andrei (13martie2004)
http://community.webshots.com/user/klaus29100
si
NOUTATI 2006
http://community.webshots.com/album/547409738gamZWG


Natasa spune:
Eu nu vreau sa sperii pe nimeni, dar oala mamei mele a ...explodat. Stiti, se creeaza presiune care se elibereaza cit timp tziue sau cit invirtesti butonasul ala. Intr-o zi, mama a iesit din bucatarie si a lasat-o pe bunica mea sa intoarca niste cartofi. Ea nu stia ca daca nu mai tiuie e pericol si in cinci minute cit a lipsit mama, a explodat nenorocirea aia si zburat cu tot cu hota (nu e figura de stil). A vut grija Dumnezeu ca bunica sa nu pateasca mare lucru, dar nici nu vreau sa-mi imaginez ce se putea intimpla.
Acum, nu vreau sa puneti mina sa le aruncati, dar daca le folositi, stati linga ele, ca nu-i de gluma (a, sa nu uit, nu era o oala cumparata de la tarabe, era una scumpa, cu garantie si tot tacimul, dar am inteles ca uneori se infunda gaurica aia si se intimpla ce v-am povestit)


simali spune:
Alte cateva retete pe care le fac cu succes la oala sub presiune:
Pun putin ulei de masline, un cub de unt, apoi pun antricoate de vitel (sau cotlete, sau pulpa de vita, etc), condimentez cu sare, piper si cimbru, adaug un pahar de vin rosu si pun capacul. Pun oala la foc mare pana incepe sa "tipe" apoi o mut la foc mic de tot cam 1 ora. Dupa o ora pun oala in chiuveta sub un firicel de apa rece pana nu mai iese abur prin supapa.
Daca vreau, dupa ce scot capacul, adaug cativa cartofi taiati, pun capacul la loc, pun la foc mare pana "tipa", apoi la foc mic 10 minute. Apoi iar sub firicel de apa.
Budinca "la abur": 250ml lapte degresat+1 galbenus+vanilie(bine ar fii extract de vanilie sau bobite din baton)+zahar dupa gust+putina sare+orez cu bobul rotund. Pun amestecul intr-un castronel care merge la foc, acopar cu folie din aluminu si leg cu un elastic de cauciuc. Pun putina apa in oala, apoi castronelul. Pun la foc mare pana "tipa" apoi la foc mic cam 15 minute. Iese o budinca f.buna.
Alte trucuri:
- la supe si ciorbe nu este nevoie sa decongelezi carnea. Poti sa o pui direct congelata, daca ai avut grija sa o portionezi inainte de a o baga in congelator;
- carnea fierbe in circa 1/2 ora
- legumele fierb in circa 10 minute. Eu adaug legumele la supa/ciorba dupa jumatate de ora de la inceperea fierberii carnii.


danyce spune:
Natasa,pai gaurica aia trebuie neaparat curatata bine dupa fiecare utilizare.Normal ca e periculos sa o folosesti fara sa te asiguri ca are pe unde iesi aburul.
Cat despre depresurizare, eu iau oala direct de pe aragaz si o pun in chiuveta si dau drumul la apa rece pe capac.In 2 minute maxim pot deschide capacul.Eu am o oala de la Tefal si e super usor de utilizat.Supapa rosie se ridica cand creste presiunea si se lasa inapoi dupa depresurizare.
Alte ponturi:-oala se lasa la foc mare pana incepe sa suiere
- cand suiera deja tare si supapa e ridicata, se ia oala si se pune pe cel mai mic ochi de aragaz, cu focul dat la minim
- din momentul in care asezati oala pe ochiul mic de aragaz va uitati la ceas.
Oala mea are o carticica cu retele delicioase, printre care tahina cu miel si vinete, coq au vin, osso bucco milanese, retete delicioase care se fac in no time comparativ cu tp real al pregatirii acestor mancaruri.Cand am timp o sa le traduc si le pun aici daca va intereseaza.
Daniela Veuger si Alma Bianca 21 octombrie 2004Alma,poze noi,si mai noi,cele mai noi,nou-noute,
poze yahoo
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei
